Vandring i Espedalen med Peer Gynt-spelet på Gålå

Vandring i Espedalen med Peer Gynt-spelet på Gålå

Landskapsbilde av Espedalen med en åpen slette foran en innsjø, grønne skogsområder og fjell i bakgrunnen

Opplev Peer Gynt-spelet, et minne for livet

Denne nye norgesturen har alle ingredienser av det vi elsker med landet vårt. Vi kombinerer fotturer og en av de optimale kulturopplevelsene som er i perfekt samspill med naturen: Peer Gynt-spelet. I 2022 er det Aksel Hennie som skal dykke ned i den sammensatte Peer. Vi selv skal på flotte fotturer i landskap som roper natur! Espedalen kaller seg selv for "Den Vennlige Villmark" og her ligger alt til rette for både fjell og friluftsliv. Det er mye å velge mellom og det er både skog og høyfjell, vann der du både kan bade og padle kano, kulturminner og naturfenomen. Vi bor på Ruten Fjellstue, som ligger nydelig plassert i Espedalen, i nærheten av Gudbrandsdalen og midt mellom Jotunheimen og Rondane. Her er det tredje generasjon som driver, med lidenskap og masse sjel. Berit sørger for deilig, hjemmelaget mat til alle måltider mens Arthur guider, brygger øl og begge står de på både som lokalsjeler i bygda og for sine gjester. Forvent ingen luksus, heller masse sjarm og gjestfrihet. Her skal vi nyte av både gode måltider og naturen.

Siste kvelden skal vi få en maksimal opplevelse i form av Peer Gynt-spelet. Fra 2019 ble selveste Snøhettas kreative hoder med i utformingen av scenografien og toppet alt. Naturen gjør det meste, men nå er også den tatt til nye høyder. Det blir ikke mer typisk norsk og dramatisk enn Peer Gynt, selv om Ibsen skrev disse diktene i fem akter fra øya Ischia i Italia. Med sitater som vi alle kjenner: "Peer du lyver" og Mitt rike, mitt halve rike for en hest" har du aldri sett scenekunst som dette før. Gåsehudfaktor garantert!

Du må være i normalt god form og vant til å gå, samt å være i aktivitet i ulendt terreng for å være med på vandreturer. Programmet er fleksibelt, det kan endres og tilpasses værforholdene, samt gruppens ønsker.

Høydepunkter

 • Peer Gynt-spelet med Aksel Hennie, med Ellen Horn og Per Olav Sørensen bak spakene
 • Espedalen med fantastisk natur som gir flotte fotturer
 • Ruten Fjellstue der vi overnatter
 • Mye god, hjemmelaget mat
 • Kanotur på Breisjøen for se på over 5000 år gamle nyoppdagede hellemalerier
En mann med rød sekk på ryggen vandrer oppover gjennom blomsterengen foran en gammel seterbygning

Avganger

Avganger og priser

+30
+29

Program

4 frokoster, 3 lunsjer og 4 middager inkludert

Dag 1

Ankomst Ruten Fjellstue - velkommen og middag

Middag

Ankomst: Kom når du vil i løpet av dagen, så lenge du er på plass til felles samling klokken 18. Du møter også Carpe Diems reiseleder her på Ruten.

Det går tog til Vinstra, derfra går det buss rett til Ruten. Sjekk entur.no for reisemuligheter, bussen korresponderer ikke alltid med toget. Det er gode parkeringsmuligheter på fjellstua. Du finner også mer info på Rutens nettside om ankomstmuligheter, les mer her. På Ruten er alle rom forskjellige, men alle rom har eget bad - enten det er eldre eller nyere.

Hva er bedre enn å innlede en ny norgestur med treretters middag på Ruten Fjellstue? Ikke vær sen, klokka 19 ringes det i bjella når det er tid for mat. Sånt kan vi like - gode, gammeldagse tradisjoner som det tar vi gjerne til oss.

I Espedalen er forholdene optimale for friluftsliv-entusiaster. Her er mange turstier i skog og høyfjellsterreng. Her er også tilknytning til DNT-stiene i Langsua Nasjonalpark fra Gausdal til Valdres. Her er Espedalen Landskapsvernområde og Huldreheimen, mange kilometer med padlevann, nok av flotte sykkelmuligheter langs veier og stier, samt flotte kulturminner og ett og annet naturfenomen. Mye på gang her som vi skal få med oss.

Vi skal gå til fots, men også ta en liten tur med kano. Det er bare å glede seg!

Les om Ruten Fjellstue her på nettsiden deres

Dag 2

Liten, lett fottur med flott utsikt mot Jotunheimen

Frokost, lunsj og middag

ca 7 km t/r

Frokost på fjellstua, før vi snører på oss vandresko, tar den lille dagstursekken på ryggen og blir kjent i nærområdet. Det skal vi ikke kimse av, for her er det mye fint å se. Vi går i forholdsvis flatt terreng på gamle traktorveier. Etter hvert kommer vi til Langtjern, er været bra og du har lyst på den dukkert er det fritt fram! Nistepakken vår spiser vi ved Huldrebu som er ei stue nært der vi bor. Men utsikten mot selveste Jotunheimen er imponerende og vi skjønner hvor fint det er her vi er!

Vel tilbake er det treretters middag på fjellstua, og du gjettet riktig: kl. 19.

Mange av Rutens leverandører av mat og drikke finner de langs Matrute Gudbrandsdalen

Dag 3

Fottur til Bingsbu der vi er innom Peer Gynt-veien, ølsmaking

Frokost, lunsj og middag

cirka 4 timer

Cirka 10 kilometer

Frokost først, så ut på lett fottur igjen i nye omgivelser. Eller gå topptur om du vil.

Turen går til Bingsbu som er ei varmestue i fjellet. Underveis er det fin sti. Vi skal også passerer Peer Gynt-vegen som holder sommeråpent og slynger seg neste 60 kilometer gjennom den norske fjellheimen. Her og nå er den trafikkert, men det er jo stas å gå gått litt på den uansett. Vandringen i i dag kommer med noe stigning underveis, men ikke veldig bratt. Nistepakken spises på Bingsbu, inne eller ute i solveggen. Også mulighet for bad i Bingstjern for de som ønsker.

Vil du vandre mer? Da går du til topps på Ruten (1517 moh.) denne dagen på egen hånd eller sammen med andre i gruppen. Det stiger jevnt og trutt oppover i lettkupert skogsterreng. Over tregrensen blir det gradvis brattere. Fra toppen ses (på en klar dag) mange topper i Jotunheimen og fire nasjonalparker. Glimt av topper fra Snøhetta i nord til Gaustatoppen i sør - her er man midt i fjelleventyret på så mange måter.

Vi liker oss godt i det lokale ånden, spesielt når det omhandler et brygg. En av dagene inviteres på ølsmaking på fjellstua. Ruten brygger sitt eget øl og det skal testes og smakes. Samtidig benytter vi sjansen til å smake noen andre sorter fra et annet lokalt bryggeri.

Treretters middag på fjellstua klokken 19.

Dag 4

Kanotur på Breisjøen, hellemalerier og Peer Gynt-spelet på Gålå

Frokost, lunsj og middag

Frokost på hotellet og i dag blir det tur til vanns og mulighet for fottur om du heller skulle foretrekke det.

Det er lagt opp til padletur i kano på Breisjøen. Det er cirka 7 kilometer å padle og man sitter 2-4 personer i en kano slik at arbeidet blir fordelt på flere. Du trenger ingen forkunnskaper for å være med. Vi padler fra Breisjøen videre til Espedalsvatnet for å se på hellemaleriene som ligger helt nede i vannkanten. De er 5000 år gamle men ble oppdaget for bare noen år siden. Det var en sensasjon som skulle la vente på seg da familien Thallaug i 2009 oppdaget noe røde streker på kanotur. Da visste de ikke helt hva de hadde funnet før Tore Thallaug kontaktet arkeologer 9 år senere. Da viste det seg at maleriene var fra yngre steinalder og de første som var oppdaget på disse kanter i Innlandet. Maleriene viser elger, bjørn og en menneskelig figur. Figurene er malt i rød maling som er laget av tørket, pulverisert oker som trolig har blitt blandet med et flytende animalsk bindemiddel, dyrefett eller blod.

Dersom noen ikke vil padle i dag, er det mulig å gå tur til Elgtårnet og Espefossen på egenhånd. Vi befinner oss faktisk i Elgland - som er Europas største og mest spesielle elgtrekk. På disse kanter må man jo bare ha et elgtårn. I dag er det turen og utsikten som gjelder, en annen gang kan du komme for å overnatte. Elgtårnet er helt spesielt. Med sine 12 meter kommer man tett på natur og dyreliv uten å forstyrre. De som overnatter, kan vente seg en spektakulær naturopplevelse utenom det vanlige! Og veldig stor sjanse for å komme nært på skogens konge. Fotturen er cirka 2,5 kilometer og tar rundt 2 timer.

Vi møtes alle på Ruten og det blir tidlig middag. Bjella ringer kl 16. For vi skal til Gålå å få med oss tidenes spel. Vi reiser ved 18-tiden og vi er ikke tilbake før sent. Det tar cirka en time å kjøre hver vei.

Ved hjemkomst etter spelet venter litt nattmat før vi går til sengs. Mon tro om vi får sove etter det vi har opplevd?

Ekstra tillegg

Dag 5

Hjemreise

Frokost

Det kan være vanskelig å forlate dette stedet der vi har hatt så mange opplevelser, måltider og turer. Men denne frokosten blir den siste på vår tur for denne gang. Vi må sjekke ut senest klokken 12 og vi reiser hvert til vårt etter som hvor vi bor og hvordan vi kom oss hit.

Takk for turen - den var fin og det lyver vi ikke om:)

Landskapsbilde med blå himmel med oransje skyer i solnedgangen over de grønne trærne i Espedalen, med utsikt mot vann og fjell

Solnedgang over Espedalen

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • 5 netter på Ruten
 • Måltider i henhold til program
 • Inngang til Peer Gynt-spelet på Gålå
 • Alle turer som beskrevet inkl. transport og lokal guide (valg av turer kan endres)
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Transport til og fra Ruten Fjellstue