"Fargebilde av et gammelt kart over Europa fra 1800-tallet, med kikkert og kompass på trebakgrunn. Kartet er fra en gammel geografibok med opphavsrett fra 1870."

Sjekkliste før Europareisen

Sjekkliste før reisen

Når du skal ut og reise, er det ditt eget ansvar å holde deg oppdatert på de til enhver tid gjeldende innreiseregler, både for landet du skal til, og tilbake til Norge. Det er derfor litt mer å tenke på når man skal ut på reise i disse koronatider.

Her har vi laget en oversikt med linker til relevante nettsider for å gjøre det enklere for deg å holde deg oppdatert

Dersom du er fullvaksinert eller har hatt korona de siste 6 månedene, og du i tillegg kan fremvise en kontrollside i ditt koronasertifikat, er du per i dag unntatt regler om innreisekarantene når du kommer tilbake til Norge etter din reise. Du slipper også per i dag krav om attest på negativ test, innreiseregistrering og test på grensen. Disse reglene kan endre seg på kort varsel, så du er til enhver tid pliktig til å oppdatere deg på reglene som gjelder for akkurat deg i din situasjon.

Vi har et ønske om at alle gjester på våre gruppeturer skal føle seg trygge, både innad i gruppen og ellers på reisen. Derfor må du ha et gyldig koronasertifikat for å kunne kjøpe en utenlandsreise hos oss fra 20. september 2021. Du finner mer informasjon om dette her.

Har du bestilt tur med oss, vil du senest 2 uker før avreise motta avreisebrevet for din tur. Dette brevet inneholder informasjon spesifikt knyttet til din reise.

Vi forholder oss for øvrig alltid til UD sine reiseråd. Disse finner du her. Skulle UD mot formodning utstede et reiseråd i landet eller regionen du skal reise til, vil vi avlyse turen og ditt tilgodehavende vil bli tilbakebetalt.

De viktigste tingene å tenke på når du skal ut på reise i Europa:

✔️Pass og reiseforsikring: For mange av oss har det blitt en stund siden vi har vært på reisefot. Sjekk at passet ditt er gyldig, og bestill nytt i god tid dersom du trenger det. Vi minner om at mange land krever at pass er gyldig i 6 måneder etter hjemkomst, spesielt utenfor Schengen.

Gyldig reiseforsikring er helt avgjørende hvis du blir syk, utsatt for en ulykke eller noe annet uventet - både i forkant og under reisen. Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt i god tid før avreise for å sjekke at du har gyldig forsikring og hva den dekker.

✔️Reglene dit du skal: Sett deg grundig inn i hvilke regler som gjelder for innreise i landet du skal reise til. Hvis du skal i transitt bør du undersøke om det gjelder egne regler der. Informasjon om det finner du her på oversikten over UD reiseinformasjon. Du bør også ta en kikk på landets egne offisielle informasjonssider eller på EU sine sider. Vi anbefaler også å laste ned appen Reiseklar (fra App Store eller Google Play). Her finner du reiseinformasjon til alle land Norge har utenriksstasjoner i.

✔️Koronasertifikat: Sjekk at kontrollsiden for bruk ved grensepassering inn til Norge er gyldig. Om du er fullvaksinert, sjekk også at begge dine vaksiner er registrert på koronasertifikatet. Les mer om dette på . Koronasertifikat - helsenorge.no

✔️Sjekk karantenekrav eller karantenehotell: Sett deg inn i hvilke karanteneregler som gjelder dit du skal. Sjekk også hva som gjelder når du kommer tilbake til Norge fra det landet du har tenkt å reise til. Folkehelseinstituttet (FHI) vurderer hver uke hvilke land som har så lavt smittetrykk at det ikke er krav om karantene ved innreise til Norge.

✔️Sjekk om du trenger koronatest: Sjekk om landet du reiser til krever attest for negativ koronatest før innreise og tidspunkt for når en slik test eventuelt må være tatt. Undersøk om du ved returen må ha attest for negativ koronatest som er tatt i løpet av de siste 24 timer før ankomst til Norge.

✔️Krav om innreiseregistrering retur til Norge: De fleste må registrere seg i innreiseregisteret entrynorway.no før ankomst til Norge. Vi oppfordrer også alle på reise til å registrere seg på www.reiseregistrering.no. Du kan lese en mer utfyllende versjon av denne huskelisten på regjeringens side Til utlandet i sommer? Vær obs på at informasjon om koronasituasjonen endrer seg raskt. Sjekk temasiden Koronasituasjonen for siste nytt fra regjeringen, eller Helsenorge.no for oversikt over gjeldende råd og regler om koronaviruset.

Les mer om smittevernstiltak på Europaturer her

Denne siden er oppdatert 17. september 2021.