Vandring i Georgia - Svaneti

Vandring i Georgia - Svaneti

5. juni 2023 / 9 dager / Pris fra 20.790,-

Blomstrende rosa blomster i de kaukasiske fjellene. Øvre Svaneti; Georgia; Europa.

Natur og landsbyer som hentet rett ut fra en eventyrbok

Vill, vakker og innhyllet i en god porsjon mystikk. Svaneti ligger i en fjellrik og blomstrende del av Georgia og Kaukasus. Fjellene ruver godt i landskapet – hele fire av de ti høyeste fjellene i Kaukasus ligger i Svaneti. Her er landsbyer som hentet rett ut fra eventyrenes magiske verden, med en ytterst gjestfri lokalbefolkning som med rette er stolte av landsdelens tradisjoner og sin velsmakende, lokale mat. Små, vakre kirker skjuler historiske kulturskatter i form av ikoner og fresker som er over 1000 år gamle. Naturskjønne omgivelser er bare fornavnet. Du finner endeløse blomsterenger med botanisk og fargerikt mangfold, isbreer, store skoger og glitrende elver - det å vandre i slike omgivelser er balsam for både kropp, sjel og sinn. Og dette er rette tiden !

OBS: Du må være vant til å vandre i terreng og ha god kondisjon for å være med på denne vandreturen. Vandring i Kaukasusfjellene innebærer strekninger som kan være utfordrende hvis du er redd for høyder.

Høydepunkter

 • Bo på Grand Hotel Ushba som selv hevder å ha den beste beliggenheten i hele verden...
 • Besøke Osjgol med de fascinerende tårnhusene, middelalderens svar på skyskrapere!
 • Se historiske kulturskatter - 1000 år gamle fresker og ikoner
 • Vandringene i Svanetis unike og vakre natur blant sagnomsuste fjell og grønne vidder
 • I juni forventes et teppe av markblomster som fargelegger viddene
 • Overnattingstur til Mestia og tårnbyen Osjgol
 • En unik tur med lokalkjent reiseleder/guide under lokale forhold
Fottur i Svaneti, Georgia

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 05.06.2023

  Tilgjengelighet: Ledig

  Dager: 9

  Priser fra: 20.790,-

  Reiseleder: Richard Bærug

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+13
+12

Program

7 frokoster, 7 lunsjer og 7 middager inkludert

Svaneti

Svaneti ligger i den nordvestlige delen av Georgia, på den sørlige siden av Den store kaukasiske fjellkjeden. Geografisk og historisk regnes landsdelen til å være delt inn i to – Øvre Svaneti og Nedre Svaneti. Det meste av landsdelen som ligger under 1800 meter er dekket av skog. Skoggrensen ligger ofte på over 2500 meter, men fra 1800 – 3000 meter dekkes fjellsidene av vakre blomsterenger og grønne beiteområder. Osjba er Svanetis mest sagnomsuste fjell og kan ses fra store deler av landsdelen. Det høyeste fjellet i Georgia, Sjkhara, ligger i Øvre Svaneti og strekker seg hele 5100 moh.

Innbyggerne kalles svanere og anses for å være en etnisk undergruppe av georgierne. Av religion tilhører de georgisk-ortodokse kristne. Svanerne har til og med eget språk, men det brukes mest muntlig. De er veldig stolte av sin herkomst og holder hardt på egne tradisjoner og livsstil.

Sommeren som går fra juni til oktober, er best for vandring. Vintrene kan være tøffe og snørike, men sjelden veldig kalde. Luftstrømmer fra Svartehavet sørger for gode temperaturer året rundt, selv om livet i de isolerte fjellområdene kan være værhardt og tøft.

Dag 1

Avreise og ankomst

Vi flyr med Turkish Airlines fra Oslo Lufthavn med avgang om kvelden. OBS for lang transitt i Istanbul. Her blir det flybytte før ankomsten i Georgia og Batumi flyplass neste formiddag, lokal tid.

Dag 2

Ankomst Batumi, videre til Ushba

Lunsj og middag

Vi lander om formiddagen, møter vår reiseleder og guide Richard og får transfer til vårt første hotell, Grand Hotel Ushba. Bussturen tar cirka fem timer, men vi stopper for lunsj i byen Zugdidi. Målet for dagen er hotellet:

Grand Hotel Ushba er et lite høyfjellshotell med en storslått beliggenhet ved foten av det 4710 meter høye Osjba-fjellet, et av Europas høyeste. Så fabelaktig ligger det til at hotellet hevder at det muligens har den beste hotellbeliggenheten i hele verden. Hotellet ble åpnet i 2010 og eies av den svanske familien Argvlian. Moren i familien er en glimrende kokk, mens sønnene både er fjellførere og altmuligmenn. Hotellet har en enkel, men elegant standard. 5 av de 12 rommene har eget bad, resten deler bad. Alle rom er røykfrie og har en vakker fjellutsikt. Hotellet er radio- og TV-fritt, men trådløst internett finnes. Restauranten ligger i 1. etasje og er kjent for sitt gode svanske kjøkken og sine ypperlige georgiske viner. Det sjarmerende lille biblioteket og utsiktsbalkongen gir ytterligere muligheter til å slappe av, eventuelt med en god bok.

Middagen spiser vi på hotellet - et stort velkommen!

OBS: Alle må påregne å dele bad de to stedene vi overnatter her i Svaneti, unntak er i Batumi.

Dag 3

Goldalen til fots eller på hesteryggen

Frokost, lunsj og middag

Cirka 14 eller 26 kilometer

Start 1605 m høyeste punkt: Golsetra 2350 m eller Golpasset 2956 m

5 eller 9 timer

Frokost på hotellet før første dagen på tur straks er i gang. Vi starter fra hotellet. Kursen settes mot Goldalen enten på hesteryggen eller til fots, avhengig av gruppens forutsetninger og ønsker. Vandringen begynner ved hotellet og går forbi bygda Mazer opp mot restene av det som en gang var fjellbygda Gol og fjellkirken som ligger der. Løypa fortsetter oppover og svinger gradvis nordover mot den imponerende sørlige Osjbatoppen som stadig kommer nærmere. Løypa går videre inn i en dal der Golbreen kommer ned fra Osjba. Dagens mål er Golsetra på rundt 2350 meter. Ønsker noen å gå videre er det mulig å bevege seg opp mot det 2956 meter høye Golpasset i øst eller gå mot Golbreen i nord.

Underveis passer det godt med pikniklunsj før vi returnere samme vei som vi kom.

Om kvelden blir det felles middag på hotellet.

Landskap med fjellet Ushba i solnedgangslys og turist

På fottur i Goldalen mot fjelltoppen Osjba i bakgrunnen

Dag 4

Fottur til fossene, grensevakta og Osjbabreen, så hattemakerkurs

Frokost, lunsj og middag

Cirka 20 kilometer

Start: 1605 m, høyeste punkt: 2380 m

Cirka 7 timer

Grand Hotel Ushba er et av de siste bebodde husene før den georgisk-russiske grensen. Dagens fottur går innover mot grensen til de vakre fossene og Osjbabreen. Det er viktig å ta med seg pass på dagens tur da pass av og til må fremvises til de trivelige georgiske grensevaktene som holder til i et telt og en liten tømmerhytte inne i skogen. Grensestasjonen er kun bevoktet i sommerhalvåret. Det hender at en støter på grensevaktene ikke på selve grensestasjonen, men i området rundt, ofte ser de etter de sjeldne fjellbukkene i kikkertene sine. Etter grensestasjonen fortsetter den merkede turstien oppover mot flere vakre og kraftige fosser for til slutt å ende opp ved enden av den store Osjbabreen som fyller det øverste dalføret nedenfor Osjbatoppen.

Her er det en feiende flott utsikt og naturlig å innta den medbrakte matpakka. Retur til hotellet samme vei.

Om ettermiddagen skal vi lære noe nytt: Den svanske befolkningen er kjent for sine karakteristiske filtluer, som er gode å ha på både i kaldt og varmt vær. Vi får en innføring i hvordan hattene lages, kan være med på litt av prosessen, og skulle man ønske det, vil det også bli mulig å kjøpe en svansk hatt. Mest sannsynlig noe ikke alle har hjemme i Norge og en utrolig fin gave å ta med hjem!

Middag på hotellet.

Dag 5

To-dagers tur til Mestia og tårnbyen Osjgol (Ushguli) (på UNESCOs verdensarvliste)

Frokost, lunsj og middag

Noen kilometer i bygda

fra 50 - 100 meter

Cirka 2 timer

Frokost først. I dag pakker vi med oss en dagsekk med det vi trenger for å overnatte en natt. Vi beholder rommene på Grand Hotel, så hovedbagasjen kan vi la stå igjen.

Museet i hovedstaden Mestia er ikke det største museet i verden, men det har kulturskatter som kan få et hvilket som helst museum i verden til å måpe av beundring. I tider da det hersket uro i Georgia, var det vanlig å frakte de største kulturskattene opp til Svaneti, som omkranset av Europas høyeste fjell, gikk for å være det tryggeste stedet i landet, en slags fredens oase. Mange av disse kunstskattene ble værende i små kirker og andre steder i de svanske fjellbygdene, og det er dette faktum sammen med den kulturelle høyalder som Svaneti opplevde i middelalderene som forklarer den unike samlingen av gamle evangeliebøker fra det 9. – 13. århundre samt de enestående ikonene og korsene. De eldste ikonene er mer enn 1100 år gamle.

Etter Mestia reiser vi til Osjgol som anses for å være ei av de høyest beliggende fjellbygdene i Europa. Fire mindre grender utgjør Osjgol og ligger på opptil 2200 meter over havet. Osjgol er så unik at den har blitt inkludert på UNESCOs verdensarvliste. Å komme til Osjgol er som å reise tilbake i tid. Når en vandrer rundt i fjellbygden kan en føle seg hensatt til middelalderen. Bygden er også blant de bygdene i Øvre-Svaneti som har bevart flest av de kjennetegnende tårnhusene fra middelalderen. En antar at det fins rundt 205 tårnhus bevart i Europa, 5 ligger i Toscana og rundt 200 i Øvre-Svaneti. Tårnhusene kan ses på som middelalderens svar på skyskrapere. Fortsatt leter vitenskapsfolk etter nøkkelen til hvordan man klarte å bygge slike høyhus på den tiden og hva slags bindemiddel man brukte for at tårnhusene skulle klare århundrer med snø- og jordras. Tårnhusene ble bygd ved siden av familiens eller slektens 2-etasjes bolighus og fungerte som et forsvarstårn både mot fiender og mot naturkrefter. Samtidig var det også et viktig statussymbol.

Etter ankomst rusler vi rundt i de historiske gatene og lar oss lede tilbake til middelalderen. Fra åsen der Dronning Tamars vintertårn skal ha ligget på 1200-tallet er det en vidunderlig utsikt over hele Osjgolbygda. Dronning Tamar, som ofte omtales som Kong Tamar, selv om hun var kvinne, var den største herskeren og øverstkommanderende for de væpnede styrkene på det tidspunktet da Georgia var større territorielt enn noen gang før eller senere i historien. Mektige naturinntrykk får sige inn før vi spiser en god, lokal middag.

Dag 6

forts: To-dagers tur til Mestia og tårnbyen Osjgol (Ushguli) (på UNESCOs verdensarvliste)

Frokost, lunsj og middag

Maks 300 meter

Cirka 4-5 timer

Neste morgen vil vi kunne se toppen av Georgias høyeste fjell Sjkhara på 5193 meter om været er godt. Vi går en flat halvdagstur innover mot breen som ligger nedenfor dette høye fjellet.

En rikholdig lunsj venter oss på Villa Lileo før vi setter kursen tilbake til Grand Hotel Ushba. På veien tilbake fra Osjgol blir det mulig å ta et lite kaffestopp i bygda Kaal der Svanetis minste skole ligger. Selv om skolen omfatter fra 1. – 12. klassetrinn er det ikke mer enn rundt 10 skoleelever.

Middag på hotellet.

En geit og gamle svanske tårn i landsbyen Osjgol i den øvre Svaneti-regionen i Georgia

En geit og gamle svanske tårn i landsbyen Osjgol

Dag 7

Vandring til Mesjkål, konsert og sangkurs

Frokost, lunsj og middag

Cirka 28 kilometer

Start: 1605 m, høyeste punkt: 3200 m

Cirka 7 - 9 timer

Mesjkål betyr oversatt fra svansk det «svarte stedet», og er det nærmeste en vanlige turgåer kommer «kongen av kaukasiske fjell», Osjba (Ushba). Vandringen begynner tidlig om morgenen ved hotellet på 1600-meters høyde, snor seg gjennom en vakker skog opp til 2200 meter for så å fortsette på høyderyggen som leder opp mot det mest særegne og sagnomsuste fjellet i hele Kaukasus. Selv om Elbrus er høyest, er det Osjba som har stjernestatusen. Inntil 1903 ble det 4710 meter høye Osjba ansett for å være et nærmest umulig fjell å bestige. Selv etter at et klatrelag fra Østerrike, Sveits og Tyskland klarte å bestige toppen i 1903 ble det av mange fortsatt ansett for å være det vanskeligste fjellet å bestige i hele verden.

Vi skal ikke klatre, men spasere på grønne enger opp til omkring 3000 meter, der de svarte fjellmassene overtar. Herfra er det en feiende flott utsikt til hele den svanske fjellheimen og ned til hotellet vårt.

Pikniklunsj og retur samme veien.

Om kvelden får vi et kort, svansk sangkurs, og vi spiser middag på hotellet.

Ushguli, som består av fire små landsbyer som ligger ved foten av Mt. Shkhara og Engurikløften. Øvre Svaneti i de vakre Kaukasusfjellene, Georgia.

Ushguli, som består av fire små landsbyer ved foten av Mount Shkhara og Engurikløften i Øvre Svaneti, Georgia, Europa.

Dag 8

Til Batumi ved Svartehavet

Frokost, lunsj og middag

Frokost på hotellet, vi sjekker ut og setter kursen mot Batumi. Underveis stopper vi for en lett lunsj.

Vi skal overnatte en natt i "storbyen", Batumi er en av Georgias største byer og ligger ved Svartehavet. Kanskje det blir tid til et lite bad også? Det blir i hvert fall en liten byvandring her og en siste middag med fjell- og vandregjengen. Nå avsluttes turen her ved kysten, kontrastene kunne knapt bli større!

Dag 9

Hjemreise

Frokost

Vi spiser frokost, før vi reiser ut mot flyplassen i Batumi. Reiseleder følger oss ut og ser oss vel av gårde. Turkish har avgang om formiddagen. Mellomlanding og flybytte i Istanbul, før ankomst Oslo Lufthavn om ettermiddagen.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo–Tbilisi t/r med Turkish Airlines
 • 7 overnattinger (se mer info i turprogrammet). Frokost inkludert hver dag
 • Måltider i henhold til program, to enheter med drikke inkludert til alle måltider
 • Alle utflukter og entreer iht. programmet
 • All transport i følge programmet
 • Reiseleder/guide som møter på reisemålet (er ikke med på flyreisene)

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer (unntatt oppgitte enheter til måltidene)
 • Tips