Sommerferie på Kreta

Sommerferie på Kreta

27. juli 2022 / 8 dager / Pris fra 19.590,-

Stoler og bord under et tre på en liten gårdsplass med en rød dør i bakgrunnen

Bo med atmosfære i Rethymnon og kort vei til strand

Kreta=finfin sommerferie. På denne turen har vi valgt å bo inne i gamlebyen, noe som er superhyggelig og mer personlig. Her inne oser det av sjarm og historie. Restaurantene og kafeene ligger tett, og det venetianske fortet ytterst på tuppen danner en perfekt ramme rundt byen. Det er allikevel ikke langt å gå til stranden og strandpromenaden. Det beste av to verdener kan kombineres. Uka byr på deilige sommeraktiviteter som båttur på bøljan blå, mye god og lokal mat og i god Carpe Diem-ånd skal vi selv lære noen triks i så måte. Mange ønsker en ferie der tempoet er litt sakte, en ferie der vi kan planlegge litt selv og en ferie som inneholder sol, bad og avslapping uten at dagen er fullspekket med program.

Utover sol og sommer er det noe eget ved Kreta. Utvilsomt gresk, men med en meget sterk egen identitet. Gresk mytologi og fargerike fortellinger - manges opprinnelse kommer nettopp herfra. Guden over alle guder, Zevs, ble født på Kreta, og det var her den fryktede minotauren voktet labyrinten. Det var her hele den europeiske sivilisasjonen etter hvert begynte.

I løpet av en uke skal vi føle Kreta på hvilepulsen. Vi skal i stor grad bli kjent med lokal mat og spesialiteter, der råvarene alltid er ferske og kortreiste. Vi spår at dette blir en riktig feel good-tur med sommerlige vibber.

Høydepunkter

 • En uke på koselig hotell i gamlebyen
 • Rethymnons stemningsfulle gamleby i seg selv
 • Matlagingskurs med fru Koula
 • Båttur til øya Dia med finfine bademuligheter
 • Balanse mellom utflukter og egentid
 • Reiseleder Vegard, som har blitt litt av en Kreta-spesialist
Gresk salat og olivenolje på solfylt havoppsett

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 27.07.2022

  Tilgjengelighet: Ledig

  Dager: 8

  Priser fra: 19.590,-

  Reiseleder: Vegard Emil Pettersen

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+14
+13

Program

7 frokoster, 2 lunsjer og 3 middager inkludert

Dag 1

Avreise Norge, ankomst Kreta og til Rethymnon

Middag

Vi reiser fra Oslo Lufthavn med Norwegians direktefly til Chania. Avreise grytidlig = fin tid å ankomme reisemålet på. Det er ikke langt - vi busser en times tid langs nordkysten til Rethymnon, der vi skal bo hele uka.

På hotellet vårt i gamlebyen er det kriker, kroker og rommene er av ulik størrelse og beliggenhet. Her har vi valgt atmosfære fremfor store forhold. I kveld møtes vi til middag på en lokal taverna. På Kreta er det stort sett alltid ærlige, rene smaker uten for mye styr.

Les mer om hotellet på deres egen nettside her

Dag 2

Bli kjent med Rethymnon

Frokost

Frokost først, så ut på oppdagelsesferd i nærområdet her i Rethymnon. Rethymnon er den tredje største byen på Kreta, og er en levende og moderne universitetsby. Til tross for størrelsen, har den en herlig småbystemning. Historiens gang følges i de mange små og store vitnesbyrd og minner fra fortiden. Det mest synlige er Fortezza, det venetianske fortet som vokter havnen. Havnen i dag er både sjarmerende og stemningsfull. Fargerike fiskebåter ligger side om side og restaurantene byr på fersk sjømat. Inne i gamlebyen ligger den vakre Rimondifontenen, opprinnelig fra 1500-tallet. Langs strandpromenaden ligger tavernaer og kafeer, men det virkelige livet leves i den labyrintiske og koselige gamlebyen, der vi selv bor. I dag skal vi gå inn på Fortezza, det venetianske fortet som følger historiens gang av erobrere fra det ble bygget på 1500-tallet. Vi skal også få med oss museet for kunst og historie for å få en sammenheng.

Vi kan virkelig konstatere at vi er på historisk grunn. Litt bakgrunnsinfo om Kreta:

Det var minoerne på Kreta som begynte det vi kaller for Europas sivilisasjon. Her bodde de i komfortable omgivelser i et organisert samfunn allerede for over 4000 år siden. Med innlagt vann, fungerende kloakksystem og vannklosett, var minoerne arkitektene bak samfunnet som var i sterk kontrast til hvordan resten av Europa levde. Hva skjedde med denne fremstående kulturen i området - ble den knust av en tsunami eller en annen katastrofe?

I mer moderne tid, kom de til Kreta alle sammen: romere, bysantinere, venetianerne og tyrkerne. Summen av dette er et sammensurium av interessante bygninger og ruiner på dagens Kreta. Øya ble heller ikke spart under den andre verdenskrig, motstandskampen og viljen var ekstrem stor. Og for ikke å glemme øya Spinalonga, der de skipet de spedalske og hvor de levde avskåret og dannet sitt eget samfunn.

Kreta er nesten som et eget land. Det er stor variasjon i natur og vegetasjon, og det er flere store fjellkjeder som dominerer landskapet. Landskapet er både karrig, frodig og rikt. Silkemyke strender blandes med mer grov sand - Middelhavet trekker uansett horder av livsnytere samtidig som de lærer mer om en historie de kanskje ikke kjente fra før.

Storbyene er moderne og har alle tilbud en kan tenke seg. Ute på landsbygda leves livet i et sakte tempo som det alltid har blitt gjort. Det er en meget levende og rik matkultur. Uendelige olivenlunder vitner om stor produksjon av olivenolje og det som ikke brukes til olje, brukes til kruttsterkt brennevin, raki. Ost, brød og vin - det meste lages lokalt med bravur. Kreterne er blant de som lever lengst i verden, mange regner dietten som årsaken. De er med rette stolte av sine produkter.

En av Kretas mest berømte menn er kunstneren El Greco. Født ikke så langt fra dagens hovedstad, Heraklion, men reiste over havet for å bli lærling hos de italienske mesterne. Hans verk, signert på gresk selv om han forlot hjemlandet, henger i de fleste store museer og gallerier i Europa. Historien puster alltid rundt oss på Kreta.

Etter litt kulturelt påfyll på byrundtur blir det tid på egen hånd, kanskje strand og bad lokker? Reiseleder vil foreslå både måltider og aktiviteter der det ikke er felles, så blir dagen til litt mens vi er der.

Dag 3

Dag til egen disposisjon

Frokost

I dag kan du gjøre hva du føler for. Les en bok på stranden eller la reiseleder foreslå noe du eller flere fra gruppen kan gjøre.

Det er flere utflukter du kan ta underveis de dagene det ikke er fastsatt program, disse organiseres og betales på plass. Noen eksempler er:

* Vandring i Imbrosravinen med lunsj i Fragokastelo (cirka 2,5 timers vandring) eller Samariaravinen som er lengre...
* Vandring i Myloiravinen med lunsj i en tradisjonell landsby (cirka 2 timers vandring)
* Heraklion by med minoenes Knossos og Det arkeologiske museet
* Utflukt til Spinalonga med båttur over til øya

Dag 4

Båttur til Dia med egen katamaran

Frokost, lunsj og middag

I dag skal vi på båttur med to katamaraner. Vet ikke om man sier ship o`hoi sånn i litt mindre skala, men det blir uansett en deilig dag ute på tur. Først skal vi busse østover til hovedstaden Heraklion og havnen. Vi deler gruppen i to så har vi behagelig plass til alle. Planer for dagen er å kose oss om bord til vi kommer til øya Dia, som ligger noen nautiske mil fra hovedstaden. Dia har en viktig miljøprofil og er et kjempefint sted for bading i nydelig, klart vann. Historien er også ivaretatt da øya er en tidligere inngangsport for minoerne. Mannskapet sørger for at vi ikke går sultne, vi spiser en skikkelig lunsj på kretisk vis.

Etter å ha badet og kost oss på tur, seiler vi tilbake til Heraklion og busser tilbake til hotellet.

Middag ute på en lokal taverna i gamlebyen.

Dag 5

Dag til egen disposisjon

Frokost

Det kan være godt med en dag uten de store planene. Sove lenge, ta en tur langs strandpromenaden eller la reiseleder legge opp en aktivitet.

Fargerike vulkanske steiner med fotavtrykk på en sandstrand. Utsikt ovenfra.

Dag 6

Kokkekurs i landsbyen Vamos

Frokost og lunsj

Frokost først, så setter vi kursen mot landsbyen Vamos, matlaging og en sosial dag med mye god mat. Selve stedet vi skal til er en unik plass som kalles "Fabrica" i hjertet av gamlebyen i Vamos. Den gamle olivenpressen er fra 1846 og det står en gammel møllestein midt i. Selve bygningen består av venetianske buer, så her er masse historie og atmosfære i veggene.

Vi skal få kyndig veiledning av Fru Koula som selv er født og oppvokst i en landsby på Kreta. Hun tar med seg sine erfaringer, tradisjoner og oppskrifter fra sin egen familie og brenner for å dele mat med gode, lokale råvarer med andre. Hun er også kokebok-forfatter av "Foods of Crete", som er utgitt både i USA og Canada, der hun bodde i flere år.

Alle rettene vi skal lage i dag er basert på rene, lokale produkter som olivenolje, grønnsaker, ost, kjøtt og vin. Nyttig tilleggsinformasjon om ernæringsverdi i oljen og urtene vi bruker blir også gitt. Etter at vi er ferdige med kokkeleringen, spiser vi sammen på et skikkelig langbord. Brød og lokal vin hører til og kanskje blir det også litt musikk og historiefortelling.

Kali Oreksi - nyt maten!

Turen går så tilbake til Rethymnon igjen og kvelden til egen disposisjon.

Dag 7

Dag til egen disposisjon, middag om kvelden

Frokost og middag

Bruk denne siste hele dagen til hva du har lyst til. Om kvelden møtes vi til middag på en taverna i gamlebyen for å oppsummere og ha en hyggelig kveld på kretisk vis.

Dag 8

Hjemreise fra Chania

Frokost

Frokost på hotellet før avreisen mot flyplassen i Chania.

Flyavgang midt på dagen med Norwegian sitt direktefly – ankomst Oslo Lufthavn om ettermiddagen.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo–Chania t/r med Norwegian
 • 7 netter på hotell med frokost inkludert hver dag
 • Måltider i henhold til program
 • Alle utflukter og entreer iht. programmet.
 • All transport i følge programmet
 • Lokale guider
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips