Slovenia – vandring for naturelskere

Slovenia – vandring for naturelskere

lake bled series, Slovenia, verdenskjent vakker natur på den lille øya med chuch midt i innsjøen, bled castle i bakgrunnen

Med base i Kranjska Gora. Bonus er hovedstedene Zagreb (Kroatia) og Ljubljana.

Vår nye vandretur til Slovenia er gavepakken til vandrere som ser etter et nytt reisemål. Og hvilket land lille Slovenia er for utendørs-entusiaster. Fra de høye fjell i De juliske Alper til de dype, tette barskogene. Fra underjordiske, spennende grotter til vakre, stemningsfulle byer. Og innsjøene. De som gir nytt liv til de noe slitte beskrivelsene smaragdgrønn, safirblå og speilblankt. Ruvende, taggete fjellformasjoner omringer sjøene, stuper nærmest ned og finner speilbildet sitt. Bildene taler for seg og beviser at Slovenias natur-alibi er vanntett. Ikke overraskende er dette det landet i EU som har størst andel av beskyttet natur. Slovenerne selv bruker naturen for alt det er verdt, Nå er det vår tur.

Alle som er litt interessert i vintersport har hørt om Kranjska Gora. Sommeren er også en perfekt tid å være her på. Vandreturene våre er på rundt 10 kilometer, ikke for lange og ikke for korte. Akkurat nok til å nyte av en ualminnelig vakker natur og glede seg over å være ute i frisk luft – det skjerper appetitten. Vi planlegger å nyte livet til fulle mens det smakes, nytes og vandres underveis. Kombinasjoner som alle elsker og som gjør godt for både kropp og sinn.
All ære til moder natur, men vi skal også innom to byer, i to land. Zagreb er innovativ, kul og vakker. Ljubljana er en perfekt planlagt by: liten, kompakt og stappfull av sjarm.OBS! Du må være vant til å vandre i terreng og ha normalt god kondisjon for å være med på vandreturene. Vi gjør oppmerksom på at stiene og rutene i programmet kan endres etter forholdene.

Høydepunkter

 • En herlig, aktiv tur som du ikke finner andre steder
 • Slovenia er det lille, ukjente landet som leverer på natur, byer og mat
 • Innsjøene Jasna, Bled, Bohinj og Zelenci kan pryde et hvert postkort uten retusjering
 • Masse frisk luft, hyggelig selskap, godt drikke og gode måltider
 • De lokale møtene, der det lages kvalitetsprodukter i liten skala
Grønt vann, Zelenci, Triglav nasjonalpark, Gorenjska, Julian Alps, Slovenia, Europa

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 11.06.2022

  Tilgjengelighet: Fullbooket

  Dager: 8

  Priser fra: 17.290,-

  Reiseleder: Sonja Kotur Lovrekovic

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+23
+22

Program

7 frokoster, 4 lunsjer og 7 middager inkludert

Dag 1

Avreise Norge og ankomst Zagreb, Kroatia

Middag

Avreise går fra Oslo Lufthavn om morgenen og det er fly først til München med Lufthansa. Etter mellomlanding og flybytte der, beregnes det landing på flyplassen i Zagreb, Kroatia om ettermiddagen. Vi møtes av reiseleder og busser til hotellet i Zagreb der vi skal være en natt. Turen går til sentrum med buss like etter innsjekk.

Ikke verst å få med oss litt av hovedstaden også – Zagreb er en av disse byene som er perfekt å rusle rundt i. Det er kafeer og liv overalt og det skjer alltid mye på kultursiden. Kunst, pop-up markeder, matvogner og nyvinninger. Kroatene har alltid vært dyktige på mat, men nå er det tatt et hakk over. Gastronomi og lokale råvarer har sterk fokus. Nye, urbane bydeler får nytt liv og trekker til seg unge i hopetall. Samtidig er det en ærverdig arkitektur med innslag av neoklassisisme og elegant art deco som dekorerer stilmessig. Brostein og kirkespir er en trivelig kombinasjon til både det mer moderne og det tradisjonelle.

Felles middag og bli-kjent kveld blir det her, før vi tar trikk tilbake til hotellet og tar kvelden.

Luftfoto over katedralen i Zagreb by, hovedstad i Kroatia, europeiske landemerker.

Zagreb, både vakker og trivelig

Dag 2

Zagreb - vandring Kamnik-Velika Planina

Frokost, lunsj og middag

Lengde: Cirka 4 - 5 timer

Nivå: lett / middels

Etter frokost sjekker vi ut og setter kursen mot nabolandet. Bussen vil ta i overkant av to timer, det er små forhold her.

Slovenia er 100 % naturlig skjønnhet der det ligger klemt inne mellom Italia, Østerrike, Ungarn og Kroatia. Mellom de mektige Alpene og Adriaterhavet. Naturen spiller så absolutt på lag. Det består av ruvende fjell, ofte med et dryss med snø som gjør seg ekstra godt. Spisse og artige klippeformasjoner skaper spennende silhuetter. Det er heller ingen mangel på underjordiske grotter, tykke barskoger og naturskjønne vann der beskrivelsen speilblank passer godt. Halvparten av landet er faktisk dekket av skog! En salig blanding av gotiske og barokke kirker, havnebyer med venetiansk preg, rustikke gårdshus og hovedstaden Ljubljanas art noveau nytelser. Alt dette på et et bittelite land med rundt to millioner mennesker.

Ellers består landet av koselige middelalderbyer, vakre museer og vi nevner igjen vakre Ljubljana med interessant arkitektur, takket være en dyktig tegner og planlegger. Hit skal vi også etterhvert. Summen av alt dette kan en besøkende like!

Men først er det vandring og den starter i Kamnik. Ingen hvem som helst, denne middelalderbyen kalles ofte Slovenias vakreste. Og med sine to slott, et kloster og masser av lokale kunstgallerier i liten skala, er det ingen overdrivelse. Byen ligger nær Velika Planina-platået, der gjetere har holdt til gjennom alle tider. Vi skal opp i fjellet, da blir heldigvis gondolen en hjelper på veien til fjellstua Domzalski Dom på 1534 meter.

Spredt utover de grønne engene ligger godt og vel 100 trehus bygget i tradisjonell byggestil av materialer som gjeterne samlet oppe på fjellet. Om ettermiddagen tar vi gondolen ned igjen, før bussen kjører oss til Kranjska Gora og hotellet som blir basen vår for vandreturene.

Alpene på disse kanter er De juliske og de er den høyeste fjellkjeden i landet. Og ja, de har navnet fra en kjent romersk keiser. Triglav er det høyeste fjellet (2 864 mot) og nasjonalparken rundt har fått samme navn. Her er stort mangfold både av flora og fauna..

Vel tilbake blir det middag på hotellet vårt.

Dag 3

Vandring Kranjska Gora - innsjøen Zelenci

Frokost, lunsj og middag

Lengde: Cirka 3 - 4 timer

Nivå: lett / middels

Frokost først, det er en selvfølge når man skal ut å vandre. Vi går mot Podkoren, en liten landsby som ligger i hjertet av den øvre delen av Sava-dalen. Herfra går vi i naturens tegn til vi kommer frem til innsjøen Zelenci og naturreservatet. Innsjøen er begynnelsen på Sava som er den lengste elva i Slovenia.

Interessant fakta: Zelenci fryser aldri om vinteren.

Rundt innsjøen er det ingen mangel på verken flora eller fugler. Innsjøen selv kommer under begrepet smaragdgrønn og vannet er spesielt klart og lett å speile seg i. Omringet av spisse topper og dottet med grønn vegetasjon, joda, Zalenci er et høydepunkt å se. Og navnet betyr, ikke overraskende, nettopp grønn. Vi har med matpakker som vi spiser ved sjøen, før vi vandrer tilbake til Kranjska Gora.

Vi spiser felles middag på hotellet vårt om kvelden.

Grønt vann, Zelenci, Triglav nasjonalpark, Gorenjska, Julian Alps, Slovenia, Europa

Innsjøen Zelenci

Dag 4

Vandring Bohinj og til Bled, mer lekkert å se og naturlig å smake

Frokost, lunsj og middag

Lengde: Cirka 3 - 4 timer

Nivå: lett / middele

Frokost først, før busstransport fra Kranjska Gora til Bohinj (cirka 1,5 time). De juliske Alper og Triglav nasjonalpark har fått en vakker fargepalett utdelt. Det er ikke rart slovenerne er stolte av landet sitt. Innsjøen Bohinj er et lekkert postkort verdig der den ligger omringet av ruvende fjell som nærmest stuper ned i den.

Vi skal oppover, må vite. Gondolen hjelper til, og vandringen vår starter på 1535 meter. Dette er Vogel, et populært turområde. Utsikten underveis teller mange av Slovenias topper og «vår» topp blir Orlova Glava, Ørnehodet. Da passer det godt med litt medbrakt snacks før vi tar lunsj på en av Vogels fjellhytter. Gondolen får oss også ned igjen, der vi tar en liten pause fra fjell og rusler rundt i landsbyen som ligger ved innsjøen.

På veien tilbake, besøker vi en familiedrevet gård som lager både oster og pølser. En smakebit venter oss, såklart. En generell opplysning om maten: Slovenia er veldig på kartet, også internasjonalt, for kortreist mat. Det er et lite land og her finner man stort sett alltid mat og drikke som man vet nøyaktig hvor kommer fra. Storskala og industrialisering har aldri skjedd her. Landets kuperte og vanskelig tilgjengelige ruter, kommer nå alle til gode. Verden ser til Slovenia for dette, ikke rart at innbyggerne er stolte og ambisiøse for fremtiden.

På veien igjen før vi gjør et stopp i Bled. Bledsjøen er utvilsomt også et sted å regne med når det gjelder skjønnhet. Nydelige innsjøer kan man aldri se for mange av. Det sies at om du ringer med kirkeklokkene på øya, blir ønskene dine oppfylt …

Vel tilbake i Kranjska Gora sen ettermiddag, da er det litt tid på egen hånd før vi møtes til middag.

Bled-sjøen, Slovenia, vakker utsikt fra bakken Ojstrica, landskap, solrik dag, kvinnesitting, øy, kirke, blejsko jezero

En rast med utsikt:) Bledsjøen.

Dag 5

Dag til egen disposisjon, Kranjska Gora

Frokost og middag

I dag har du sjansen til å slappe av å bli bedre kjent med området vi er i. Kanskje sykkel frister, da kan dette leies. Kanskje heller ta livet med ro i den lille byen. Reiseleder organiserer og hjelper til.

Uansett hva du gjør dag, møtes vi på hotellet for middag.

fjellvandring gjennom de vakre juliske alper, Slovenia

På tur i De juliske alper

Dag 6

Vandring Gozd Martuljek - Jasna - Kranjska Gora

Frokost, lunsj og middag

Cirka 3 timer

Nivå: lett / middels

Frokost før vi tar fatt på vår siste vandring på turen. Vi busser til Gozd Martuljek der vi vandrer av gårde på vei mot en foss. Slovenia har det meste på stell når det gjelder natur, det vet vi nå. Videre vandrer vi på stier på vei oppover og med utsikten absolutt tilstede. På cirka 930 meter kommer vi til Ingots fjellhytte der vi passer på å ta en pause og spiser lett lunsj. Nedover til innsjøen Jasna. Denne alpine innsjøen ligger på 800 meter og frister både øyne og kameralinser med dramatiske kontraster. Vi henter gjerne frem uttrykket smaragdgrønn for Jasna også. Kanskje ser vi statuen av gylne «Goldhorn» der den vokter innsjøen. Denne bukken, på slovensk kalles den zlatoregen. er selve symbolet for opprinnelsen av fjellet Triglav. Eventyret ble skrevet ned på 1800-tallet, og det forteller om forsmådd kjærlighet til ei vakker kvinne, en desperat beiler og nevnte gylne bukker som voktet en skatt…

Turen går tilbake til Kranjska Gora og da venter etterhvert middag om kvelden på hotellet.

Vakker Jasna-innsjø ved Kranjska Gora i Slovenia

Jasna - nok en nydelig innsjø

Dag 7

Kranjska Gora - Ljubljana

Frokost og middag

Frokost, før vi skal videre. Nå til mer urbane områder, bussen tar i overkant av to timer. Fra fjell til by. Ved ankomst blir vi med Sonja på byvandring og finner kanskje et sted for lunsj for den som vil.

Hovedstaden er ikke så stor, ikke fullt 300 000 innbyggere. I 2014 feiret den 2000 års jubileum. Noen sammenligner den med Praha og selv om det er en æresbevisning i seg selv, er Ljubljana helt enkelt enestående på egen hånd. Men undervurdert, det fortjener den ikke.

Dette er en perfekt by for å rusle rundt i da det ikke er lange avstander og store deler av sentrum er bilfritt. En grønn by. Parker, blomster og koselige smug i skjønn forening. Så var den også Europas miljøhovedstad i 2016. Tilrettelagt for gående, syklende og luften føles frisk og herlig uten eksos og kullos.

Kanskje tar vi turen opp til Castle Hill for å få en super utsikt over byen. Vakttårnet stammer fra 1500-tallet. Mellom Castle Hill og elven Ljubljanica er gamlebyen. Den gamle bydelen er brosteinsbelagt og har mange små torg hvor vi kan gå rundt i eget tempo og myse på både omgivelsene og folk. Kafeer og restauranter i fleng, her er det rett og slett hyggelig å være. Noen minutter fra gamlebyen finner vi Prešernov Trg som er hovedtorget der «alt» skjer. Her finnes en statue av nasjonalpoeten France Prešeren. Like ved ligger broen Tromostovje (Triple Bridge) som finnes på mange postkort, og det med god grunn. Vi kommer ikke utenom ett navn når vi snakker om Ljubljana: superarkitekten Jože Plečnik. På 1900-tallet ble det etter hans briljante ideer bygget og endret mye i hovedstaden og han er hyllet for sitt bidrag til utformingen av byen. Selve broen fikk to gangbroer på hver sin side og ble konstruert slik at man kunne gå ned den poppel-dekkede elvebredden. Ljubljanas symbol er den mytiske dragen, og en annen av broene her heter nettopp Dragebroen.

Du har tid til å rusle rundt i eget tempo, før vi møtes til felles middag ute på restaurant. Et nytt land for mange har vi blitt kjent med denne uka, og vi spår at Slovenia har innfridd.

Fargerik gate i gamlebyen i Ljubljana, hovedstaden i Slovenia.

Ljubljana - fargerikt og sjarmerende i gamlebyen

Dag 8

Ljubjana - Zagreb - Oslo

Frokost

Frokost på hotellet. Så hentes vi av bussen som tar oss til naboen Kroatia og flyplassen i Zagreb. Bussturen tar et par timer. Reiseleder følger oss og ser oss vel avgårde. Avreise med Lufthansa om ettermiddagen, først til München. Etter mellomlanding og flybytte beregnes landing Oslo Lufthavn om kvelden.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo – Zagreb- Oslo med Lufthansa
 • 7 netter på hotell med frokost
 • Måltider i henhold til program
 • Alle utflukter og entreer iht. programmet
 • All transport i følge programmet
 • Lokale guider
 • Reiseleder fra Carpe Diem som møter ved ankomst Zagreb og er med til avreise fra flyplassen igjen

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikke
 • Tips