Kajakk i padleperlen Solund

Kajakk i padleperlen Solund

5. august 2021 / 7 dager / Pris fra 16.950,-

Fire kajakker på tur tatt på avstand slik at naturen og vannet er fremtredende. Det er en steinformasjon på siden

Perfekt kystpadling med lokalt fortegn

Å Vestland, Vestland! For å finne Solund må vi reise et godt stykke i den himmelretningen, til Norges vestligste kommune. Ytterst i Sognefjorden, med blikket mot Nordsjøen. Det er lite som er så tilfredsstillende som å finne gull i vårt eget land. Med omkring 1700 øyer, holmer og skjær i havgapet, skjønner vi at kajakk på Solund byr på opplevelser av det ekte og særnorske slaget. Fra fiskevær med fargerike og værbitte naust til Lågøystolane - Solunds svar på Stonehenge.

Solund ligger cirka to timer fra Bergen med hurtigbåt. Vi har teamet opp med Norsk Kystkulturakademi for både kajakkturene og opplevelsene på land. Ingen kjenner det lokale og kysten bedre enn dem. Vi skal få med oss kulturvandring med berettelser fra fortid og nåtid, fyrsafari på Utvær, fotturer, matlaging i fjæra og besøk på Litle Færøy. Passende beskrivelse på "der ingen kunne tru at nokon kunne bu", men vi besøker en som faktisk bor her. Helt alene.

Vi selv bor på Solund Leilighetshotell som har en veldig hyggelig uteplass og fine fellesområder. Restauranten der vi spiser, heter Skafferiet. Der skaffer de nydelige og nære smaker blandet med inspirasjon fra blant annet Middelhavet. Som de selv sier så dekkende på nettsidene sine: "Vi dyrker, plukker, gjemmer, serverer og elsker Solund". Også på Solund sjekkes det av for et gjestfritt vertskap. For utsikten. For nærheten til naturen og vannet. For omgivelser der du, kajakken og naturen blir ett. Og ikke minst, for matopplevelser med rene, nære smaker.

OBS: Vær klar over at kajakkpadling er meget vær- og vindavhengig. Programmet er med andre ord fleksibelt. Det understrekes at det er en fordel å ha padlet litt før for denne turen, og at mer erfarne padlere må rette seg etter nivået på de som er ferskere. Du må kunne svømme, være i normal fysisk form og like å være i aktivitet. Padling krever at du er vant til å bevege deg.

På Solund er vi i hendene på kyndige og meget erfarne kajakkinstruktører som sørger for at vi padler der været bestemmer. En selvfølge i vårt værutsatte land. Merk at for å padle egen kajakk må du ha Våttkort. Du kan ta dette dag 2 på turen (se mer i programmet). Hvis ikke, padler du fint i tomannskajakk.

Høydepunkter

 • Dette øysamfunnet helt vest er perfekt for padling
 • Kystopplevelser og lokalt innhold så det holder
 • Fyrsafari til Norges vestligste fyr, Utvær
 • Øyhopping med postbåten til blant annet Gåsvær og Bulandet
 • Vi lager fiskesuppe i fjæra
Utsiktsbilde med fjell og odde med solnedgangen over vannet

Avganger

Avganger og priser

+21
+20

Program

6 frokoster, 3 lunsjer og 5 middager inkludert

Dag 1

Avreise fra Bergen med hurtigbåt, ankomst Solund

Middag

Hvor du enn kommer fra, tar du deg til Bergen på egen hånd. Kommer du med fly, tar du bybanen til sentrum. Reiseleder Ingrid møter deg på kaia. Vi anbefaler oppmøte i god tid før båtavgang. Avreise med hurtigbåt fra Bergen Strandkaiterminal til Krakhella kl 16.30, ankomst kl. 18.25.

Etterpå blir det buss (kollektivtransport) ut til Hardbakke, Solund, cirka 30 minutter.

Innsjekk på Solund Leilighetshotell der rommene har kjøkkenkrok. Det er små forhold og ikke så mange rom å spille på. Vi har noen få enkeltrom og de twin-rommene vi har er fordelt på noen med havutsikt og noen uten.

Sammen spiser vi deilig middag på hotellet og restaurant Skafferiet denne første kvelden. Her blir vi kjent og legger planer for dagene som kommer.

I kommunen Solund bor det cirka 800 mennesker, i tettstedet Hardbakke cirka 300. En av dagene skal vi ut til Litle Færøy og der bor det kun én.

Dag 2

Instruksjon, våttkort og første dag med padling. Kulturvandring i Hardbakke.

Frokost, lunsj og middag

4 - 5 timer

Etter frokost skal vi snart møte våre instruktører. Vi begynner med utdeling av bekledning og padleutstyr før det blir en gjennomgang / informasjon av havkajakk. Solund er kjent for sine supre kajakkmuligheter. De mange øyene her skjermer godt for vær og vind, mens det er kort vei ut på det mektige storhavet ved finvær.

Det vil sikkert være ulike nivåer i gruppen og det må tas hensyn til. For de som ikke har noen erfaring med havpadling, tas det en innføring i det grunnleggende med fokus på sikkerhet og padleteknikk. For deg som vil ta Våttkort, gjøres det disse timene i dag. Merk at det koster kr 100 for selve kortet som bekostes individuelt.

For deg som har dette, eller for deg som vil padle i tomannskajakk, blir det ut på tur. Begge grupperinger spiser lunsj. Hva de inkluderte lunsjene består i på turen, tar vi litt på sparket etter vær, vind og forhold. Kanskje har vi med primus og lager noe ute, kanskje får vi med matpakker.

Vi møtes så alle om ettermiddagen, nå med fast grunn under føttene. Kulturvandring i Hardbakke står for tur. Den begynner nede i havna og da venter rundt 1,5 time med rundtur i bygda. Hvem bor her? Hva gjør de? Historisk kystkultur kontra i dag. Hvordan bygges det og hvilke tradisjoner tas vare på? Hvordan var det for kvinnene når mennene var borte på fiske lenge av gangen? Dette er lærerikt og viktig for å forstå stedet man besøker.

Felles middag om kvelden, som smaker enda bedre etter en dag med mye aktivitet!

Viktig informasjon: På denne kajakkturen har vi ikke fastsatt nøyaktig rute, lengde og tiden vi kommer til å padle de ulike dagene. Dette avgjøres av guidene våre etter været. Turene kan starte fra ulike steder for å ha flere muligheter åpne. Når vi vel er på kajakktur, padles det mellom 4-5 timer og det stoppes for både alternative opplevelser etter programmet og mat.

Padlere på vei mellom rødt naust med livbøye på veggen. I bakgrunnen er en båt

Ut på tur, padlere ved Solund

Dag 3

Padling - og fottur til Stokkevågsnova

Frokost, lunsj og middag

4 - 5 timer

Etter en god frokost er det tid for å sette seg i kajakken igjen. Som alltid på disse kanter er vi spente på hva dagen bringer av dyre- og fugleliv. Landskapet byr på en blanding av bratt terreng og frodige daler som hviler mellom snåle fjellformasjoner. I dette mylderet av øyer der de trange fjordene skjærer inn og skjær og holmer gjør det vanskelig for større fartøy å navigere - er kajakken vinneroppskriften for å se mest mulig. En staselig ørn kan ofte skues med blikket oppover. Ellers er både seler og otere å treffe. Guidene har også en spennende krigshistorie å fortelle.

Lunsj blir det i dag også, ute i det fri.

Kajakken legges på land mens vi tar en ganske passende fjelltur til Stokkevågsnova. Det tar cirka 1,5 time tur/retur så det er ikke den lengste turen. Men vi får godt betalt for høydemeterne i form av utsikten.

Om kvelden er det bare å glede seg til god middag på hotellet.

Dag 4

Fyrsafari til Utvær, fottur med reiseleder til Pollatinden

Frokost

Etter frokost venter noe så annerledes som en fyrsafari. Vi kaller det så, turen går så langt vest vi kan komme i landet vårt. Utvær fyr ligger langt her ute i havgapet med Nordsjøen som nærmeste nabo og vært vitne til tøffe tak værmessig. Det er noe ytterst fascinerende med slike steder som ligger så utsatt til. Det maner til ettertanke, ro og perspektiv. Utsikten fra fyret er fantastisk. Langt der ute i det fjerne ligger Shetland!

Det er muligheter til å kjøpe lunsj på Utvær.

På de dagene som er vindstille, er det helt nydelig å være her. Brosjyren "Øyriket Solund" beskriver: Her rusler vi mellom husklynger, den nedlagte skolen, den gamle gravplassen og Likberget med brynesteinen fra vikingtiden. Moloen stopper brottsjøen fra nord.

Som en liten kuriositet i disse dager der få bruker eller besitter kontanter: 50-lappen vår har Utvær fyr avbildet! Det er jo litt stas, da.

Når vi er tilbake i Solund, kan du igjen bli med på tur. Om du vil, blir du med reiseleder Ingrid opp på Pollatinden til fots. Med sine 541 moh er det en fin tur på cirka 2 timer tur/retur. Løypa byr på spennende geologi og har jevn stigning. Underlaget er stort sett bart fjell. Utsikten er superfin og kjent for det, krysser fingrene for klarvær.

Som alternativ aktivitet kan det arrangeres villsau-safari. En morsom aktivitet hvor vi får være med ut å lokke/rope på dyrene, og mate og klappe den gammalnorske sauen. Genetisk sett er det den samme som i vikingtiden. Guiden forteller hvorfor den er så viktig for landskapet i området og hvilke produkter man får fra sau som går ute og spiser kystlyng hele året. (Minimum 6 personer).

Middag i kveld er på egen hånd, men reiseleder organiserer.

Villsau med horn og raggete pels ute i naturen

Villsau på Solund

Dag 5

Padle til Litle Færøy - meningen med livet? Matlaging i fjæra.

Frokost, lunsj og middag

4 - 5 timer

Frokost og ut i kajakkene. Igjen er det vær, vind og naturen som gir oss glede mens vi taktfast padler videre for nye opplevelser.

Dagens stopp blir på Litle Færøy. Og for et stopp det blir. Her skal vi møte eneboeren Roar Moe som har bodd her ute for seg selv i 20 år. Det er mange som snakker om å endre livsstil, finne meningen med livet og foreta en tidsreise tilbake til det opprinnelige. Få gjør det så bokstavelig som Moe. Det hele begynte med å gjenskape et fiskesmåbruk fra 1905. Planen var å motta ungdommer på leirskole som skulle få kjenne på hvordan det var i forrige århundre. Så ble han like så godt boende. Du har ikke hørt om "slow living" før dette besøket. Denne mannen kan med rette kalles kystkulturens ansikt utad.

Vi går i land og hører mer om dette livet og bakgrunnen for valget. Hva driver han og hvilke prosjekter jobber han med? I tillegg har vi med primus og skal tilberede en varm lunsj med råvarer fra villsau og/eller fisk. Det er planen, så ser vi an været om vi ikke må tilpasse litt.

Middagen i kveld tilberedes i fjæra. Den blir selvhøstet i form av skjell, tare og andre ingredienser fra havet som igjen skal bli til fiskesuppe ala Solund. Stemningsfullt, annerledes og velsmakende!

Tre padlere i kajakker nært land med natur, små båter, hus og naust rundt

Det er flott å padle ved Solund

Dag 6

Øyhopping med Postbåten til Gåsvær og Bulandet

Frokost og middag

Etter frokost blir det øyhopping, og båten vi skal gå om bord i er postbåten. Denne har alltid vært bindeleddet mellom øyene her og passer perfekt til oppgaven.

Postbåten går fra Hardbakke og herfra går turen stort sett i rolig farvann mens vi passerer flere trange sund og mange små øyer. Historie, natur og dyreliv er tett på. Kanskje ser vi nise, kobbe og havørn? Båten stopper der det er postlevering eller der hvor det er passasjerer. Siste stopp på den ordinære postruta er det idylliske fiskeværet Gåsvær. Gåsvær er et gammelt handelssted som ble fraflyttet på slutten av 60-tallet. Da fisket var selve livsnerven på kysten, var Gåsvær et sentralt stopp for mange. I naustet er det mulig å kjøpe kaffe og nystekte sveler (ikke inkl.)

Etter stoppet på Gåsvær fortsetter båten nordover til Bulandet og Værlandet. Her finnes utsiktspunkt, det lokale bygdemuseet og en nydelig natur. Mange øyer og vi har til og med hørt benevnelsen "Norges Venezia".

Vel tilbake i Solund blir det siste middagen med gjengen på hotellet. Nå har vi blitt kjent med Solund og omegn både fra kajakken, postbåten og til fots. Vi tror det har vært en annerledes og meget minneverdig opplevelse på disse kanter.

NRK laget en reportasje i 2014 fra Postbåten i Solund, den kan du se her.

Dag 7

Hjemreise

Frokost

Etter frokost blir det buss fra Hardbakke til Krakhella. Herfra er det hurtigbåt tilbake Bergen med avreise kl. 09.50 og ankomst Bergen Strandkaiterminal kl. 11.50. Her skilles våre veier og avhengig av hvor du bor, hjemreiser individuelt.

Takk for turen!

En liten beige og hvit kanin sitter på bakken

Jeg "bor" på Solund

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Båt fra Bergen til Krakhella t/r
 • Buss fra Krakhella til Hardbakke t/r
 • 6 netter på Solund Leilighetshotell
 • Frokost daglig
 • 3 lunsjer
 • 5 middager
 • Alle utflukter og entreer iht. programmet
 • All transport i følge programmet
 • Kajakkleie inkl årer, bekledning og redningsvest
 • Lokale kajakkguider
 • Reiseleder fra Carpe Diem

* OBS: Programmet kan endres grunnet vær og vind

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise til og fra Bergen
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips
 • For deg som tar Våttkort - selve kortet koster kr 100