Kajakk i padleperlen Solund
Kajakk i padleperlen Solund
5. august 2021 / 7 dager / Pris fra 16.950,-

Perfekt kystpadling med lokalt fortegn
Å Vestland, Vestland! For å finne Solund må vi reise et godt stykke i den himmelretningen, til Norges vestligste kommune. Ytterst i Sognefjorden, med blikket mot Nordsjøen. Det er lite som er så tilfredsstillende som å finne gull i vårt eget land. Med omkring 1700 øyer, holmer og skjær i havgapet, skjønner vi at kajakk på Solund byr på opplevelser av det ekte og særnorske slaget. Fra fiskevær med fargerike og værbitte naust til Lågøystolane - Solunds svar på Stonehenge.
Solund ligger cirka to timer fra Bergen med hurtigbåt. Vi har teamet opp med Norsk Kystkulturakademi for både kajakkturene og opplevelsene på land. Ingen kjenner det lokale og kysten bedre enn dem. Vi skal få med oss kulturvandring med berettelser fra fortid og nåtid, fyrsafari på Utvær, fotturer, matlaging i fjæra og besøk på Litle Færøy. Passende beskrivelse på "der ingen kunne tru at nokon kunne bu", men vi besøker en som faktisk bor her. Helt alene.
Vi selv bor på Solund Leilighetshotell som har en veldig hyggelig uteplass og fine fellesområder. Restauranten der vi spiser, heter Skafferiet. Der skaffer de nydelige og nære smaker blandet med inspirasjon fra blant annet Middelhavet. Som de selv sier så dekkende på nettsidene sine: "Vi dyrker, plukker, gjemmer, serverer og elsker Solund". Også på Solund sjekkes det av for et gjestfritt vertskap. For utsikten. For nærheten til naturen og vannet. For omgivelser der du, kajakken og naturen blir ett. Og ikke minst, for matopplevelser med rene, nære smaker.
OBS: Vær klar over at kajakkpadling er meget vær- og vindavhengig. Programmet er med andre ord fleksibelt. Det understrekes at det er en fordel å ha padlet litt før for denne turen, og at mer erfarne padlere må rette seg etter nivået på de som er ferskere. Du må kunne svømme, være i normal fysisk form og like å være i aktivitet. Padling krever at du er vant til å bevege deg.
På Solund er vi i hendene på kyndige og meget erfarne kajakkinstruktører som sørger for at vi padler der været bestemmer. En selvfølge i vårt værutsatte land. Merk at for å padle egen kajakk må du ha Våttkort. Du kan ta dette dag 2 på turen (se mer i programmet). Hvis ikke, padler du fint i tomannskajakk.
Vanskelighetsgrad: Lett
Tilpasset deg som er nybegynner, men aller helst har padlet et par ganger tidligere. Vi padler der det skal være forholdsvis rolig vann, men du må klare flere timer ute på vannet. Du må kunne svømme å være vant til å være i aktivitet.
Høydepunkter
- Dette øysamfunnet helt vest er perfekt for padling
- Kystopplevelser og lokalt innhold så det holder
- Fyrsafari til Norges vestligste fyr, Utvær
- Øyhopping med postbåten til blant annet Gåsvær og Bulandet
- Vi lager fiskesuppe i fjæra

Avganger
Avganger og priser
-
Avreise: 05.08.2021
Tilgjengelighet: Ledig
Dager: 7
Priser fra: 16.950,-
Program
6 frokoster, 3 lunsjer og 5 middager inkludert
Dag 1
Avreise fra Bergen med hurtigbåt, ankomst Solund
Middag
Hvor du enn kommer fra, tar du deg til Bergen på egen hånd. På denne turen blir det felles oppmøte i Bergen sentrum, på Hurtigbåtkaien, senest kl. 15.00. Her står reiseleder Ingrid og venter på deg. Sammen skal vi ta hurtigbåten til Krakhella som vil ta cirka to timer. Derfra blir det buss (kollektivtransport) ut til Hardbakke, Solund, cirka 30 minutter.
Innsjekk på Solund Leilighetshotell der rommene har kjøkkenkrok. Det er små forhold og ikke så mange rom å spille på. Vi har noen få enkeltrom og de twin-rommene vi har er fordelt på noen med havutsikt og noen uten.
Sammen spiser vi deilig middag på hotellet og restaurant Skafferiet denne første kvelden. Her blir vi kjent og legger planer for dagene som kommer.
I kommunen Solund bor det cirka 800 mennesker, i tettstedet Hardbakke cirka 300. En av dagene skal vi ut til Litle Færøy og der bor det kun én.
Dag 2
Instruksjon, våttkort og første dag med padling. Kulturvandring i Hardbakke.
Frokost, lunsj og middag
4 - 5 timer
Etter frokost skal vi snart møte våre instruktører. Vi begynner med utdeling av bekledning og padleutstyr før det blir en gjennomgang / informasjon av havkajakk. Solund er kjent for sine supre kajakkmuligheter. De mange øyene her skjermer godt for vær og vind, mens det er kort vei ut på det mektige storhavet ved finvær.
Det vil sikkert være ulike nivåer i gruppen og det må tas hensyn til. For de som ikke har noen erfaring med havpadling, tas det en innføring i det grunnleggende med fokus på sikkerhet og padleteknikk. For deg som vil ta Våttkort, gjøres det disse timene i dag. Merk at det koster kr 100 for selve kortet som bekostes individuelt.
For deg som har dette, eller for deg som vil padle i tomannskajakk, blir det ut på tur. Begge grupperinger spiser lunsj. Hva de inkluderte lunsjene består i på turen, tar vi litt på sparket etter vær, vind og forhold. Kanskje har vi med primus og lager noe ute, kanskje får vi med matpakker.
Vi møtes så alle om ettermiddagen, nå med fast grunn under føttene. Kulturvandring i Hardbakke står for tur. Den begynner nede i havna og da venter rundt 1,5 time med rundtur i bygda. Hvem bor her? Hva gjør de? Historisk kystkultur kontra i dag. Hvordan bygges det og hvilke tradisjoner tas vare på? Hvordan var det for kvinnene når mennene var borte på fiske lenge av gangen? Dette er lærerikt og viktig for å forstå stedet man besøker.
Felles middag om kvelden, som smaker enda bedre etter en dag med mye aktivitet!
Viktig informasjon: På denne kajakkturen har vi ikke fastsatt nøyaktig rute, lengde og tiden vi kommer til å padle de ulike dagene. Dette avgjøres av guidene våre etter været. Turene kan starte fra ulike steder for å ha flere muligheter åpne. Når vi vel er på kajakktur, padles det mellom 4-5 timer og det stoppes for både alternative opplevelser etter programmet og mat.
Dag 3
Padling - og fottur til Stokkevågsnova
Frokost, lunsj og middag
4 - 5 timer
Etter en god frokost er det tid for å sette seg i kajakken igjen. Som alltid på disse kanter er vi spente på hva dagen bringer av dyre- og fugleliv. Landskapet byr på en blanding av bratt terreng og frodige daler som hviler mellom snåle fjellformasjoner. I dette mylderet av øyer der de trange fjordene skjærer inn og skjær og holmer gjør det vanskelig for større fartøy å navigere - er kajakken vinneroppskriften for å se mest mulig. En staselig ørn kan ofte skues med blikket oppover. Ellers er både seler og otere å treffe. Guidene har også en spennende krigshistorie å fortelle.
Lunsj blir det i dag også, ute i det fri.
Kajakken legges på land mens vi tar en ganske passende fjelltur til Stokkevågsnova. Det tar cirka 1,5 time tur/retur så det er ikke den lengste turen. Men vi får godt betalt for høydemeterne i form av utsikten.
Om kvelden er det bare å glede seg til god middag på hotellet.
Dag 4
Fyrsafari til Utvær, fottur med reiseleder til Pollatinden
Frokost
Etter frokost venter noe så annerledes som en fyrsafari. Vi kaller det så, turen går så langt vest vi kan komme i landet vårt. Utvær fyr ligger langt her ute i havgapet med Nordsjøen som nærmeste nabo og vært vitne til tøffe tak værmessig. Det er noe ytterst fascinerende med slike steder som ligger så utsatt til. Det maner til ettertanke, ro og perspektiv. Utsikten fra fyret er fantastisk. Langt der ute i det fjerne ligger Shetland!
Det er muligheter til å kjøpe lunsj på Utvær.
På de dagene som er vindstille, er det helt nydelig å være her. Brosjyren "Øyriket Solund" beskriver: Her rusler vi mellom husklynger, den nedlagte skolen, den gamle gravplassen og Likberget med brynesteinen fra vikingtiden. Moloen stopper brottsjøen fra nord.
Som en liten kuriositet i disse dager der få bruker eller besitter kontanter: 50-lappen vår har Utvær fyr avbildet! Det er jo litt stas, da.
Når vi er tilbake i Solund, kan du igjen bli med på tur. Om du vil, blir du med reiseleder Ingrid opp på Pollatinden til fots. Med sine 541 moh er det en fin tur på cirka 2 timer tur/retur. Løypa byr på spennende geologi og har jevn stigning. Underlaget er stort sett bart fjell. Utsikten er superfin og kjent for det, krysser fingrene for klarvær.
Som alternativ aktivitet kan det arrangeres villsau-safari. En morsom aktivitet hvor vi får være med ut å lokke/rope på dyrene, og mate og klappe den gammalnorske sauen. Genetisk sett er det den samme som i vikingtiden. Guiden forteller hvorfor den er så viktig for landskapet i området og hvilke produkter man får fra sau som går ute og spiser kystlyng hele året. (Minimum 6 personer).
Middag i kveld er på egen hånd, men reiseleder organiserer.
Dag 5
Padle til Litle Færøy - meningen med livet? Matlaging i fjæra.
Frokost, lunsj og middag
4 - 5 timer
Frokost og ut i kajakkene. Igjen er det vær, vind og naturen som gir oss glede mens vi taktfast padler videre for nye opplevelser.
Dagens stopp blir på Litle Færøy. Og for et stopp det blir. Her skal vi møte eneboeren Roar Moe som har bodd her ute for seg selv i 20 år. Det er mange som snakker om å endre livsstil, finne meningen med livet og foreta en tidsreise tilbake til det opprinnelige. Få gjør det så bokstavelig som Moe. Det hele begynte med å gjenskape et fiskesmåbruk fra 1905. Planen var å motta ungdommer på leirskole som skulle få kjenne på hvordan det var i forrige århundre. Så ble han like så godt boende. Du har ikke hørt om "slow living" før dette besøket. Denne mannen kan med rette kalles kystkulturens ansikt utad.
Vi går i land og hører mer om dette livet og bakgrunnen for valget. Hva driver han og hvilke prosjekter jobber han med? I tillegg har vi med primus og skal tilberede en varm lunsj med råvarer fra villsau og/eller fisk. Det er planen, så ser vi an været om vi ikke må tilpasse litt.
Middagen i kveld tilberedes i fjæra. Den blir selvhøstet i form av skjell, tare og andre ingredienser fra havet som igjen skal bli til fiskesuppe ala Solund. Stemningsfullt, annerledes og velsmakende!
Dag 6
Øyhopping med Postbåten til Gåsvær og Bulandet
Frokost og middag
Etter frokost blir det øyhopping, og båten vi skal gå om bord i er postbåten. Denne har alltid vært bindeleddet mellom øyene her og passer perfekt til oppgaven.
Postbåten går fra Hardbakke og herfra går turen stort sett i rolig farvann mens vi passerer flere trange sund og mange små øyer. Historie, natur og dyreliv er tett på. Kanskje ser vi nise, kobbe og havørn? Båten stopper der det er postlevering eller der hvor det er passasjerer. Siste stopp på den ordinære postruta er det idylliske fiskeværet Gåsvær. Gåsvær er et gammelt handelssted som ble fraflyttet på slutten av 60-tallet. Da fisket var selve livsnerven på kysten, var Gåsvær et sentralt stopp for mange. I naustet er det mulig å kjøpe kaffe og nystekte sveler (ikke inkl.)
Etter stoppet på Gåsvær fortsetter båten nordover til Bulandet og Værlandet. Her finnes utsiktspunkt, det lokale bygdemuseet og en nydelig natur. Mange øyer og vi har til og med hørt benevnelsen "Norges Venezia".
Vel tilbake i Solund blir det siste middagen med gjengen på hotellet. Nå har vi blitt kjent med Solund og omegn både fra kajakken, postbåten og til fots. Vi tror det har vært en annerledes og meget minneverdig opplevelse på disse kanter.
Dag 7
Hjemreise
Frokost
Etter frokost blir det buss fra Hardbakke til Krakhella. Herfra er det hurtigbåt tilbake Bergen. Her skilles våre veier og avhengig av hvor du bor, hjemreiser individuelt.
Takk for turen!
Praktisk informasjon
og reisevilkår
HVA ER INKLUDERT
- Båt fra Bergen til Krakhella t/r
- Buss fra Krakhella til Hardbakke t/r
- 6 netter på Solund Leilighetshotell
- Frokost daglig
- 3 lunsjer
- 5 middager
- Alle utflukter og entreer iht. programmet
- All transport i følge programmet
- Kajakkleie inkl årer, bekledning og redningsvest
- Lokale kajakkguider
- Reiseleder fra Carpe Diem
* OBS: Programmet kan endres grunnet vær og vind
HVA ER IKKE INKLUDERT
- Reise til og fra Bergen
- Reise- og avbestillingsforsikring
- Drikkevarer
- Tips
- For deg som tar Våttkort - selve kortet koster kr 100
Bestilling og betaling
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Er det under 65 dager til avreise ved bestilling, sendes faktura på hele beløpet med kort betalingsfrist. Reisedokumentene sendes ca to uker før avreise på e-post. Du vil samtidig finne disse på Min Side.
Seteplassering og spesialmat på fly (gjelder turer med fly)
Det er som oftest flyselskapene som er ansvarlig for seating om bord. I noen tilfeller kan vi påvirke, har du noen ønsker, ta kontakt med oss så fort som mulig etter bestilling. Spesialmat kan ofte bestilles, si fra i god tid. Vi videreformidler dette til flyselskapet. Ta med noe back up i tilfelle svikt. Det hender dessverre noen ganger at feil oppstår.
Reiseforsikring / avbestillingsbekreftelse
Ettersom folketrygden ikke dekker alle typer behandling, som for eksempel hjemtransport, er det viktig at reiseforsikring er i orden. Det beste er å kjøpe en heldekkende reiseforsikring fra Europeiske eller et tilsvarende forsikringsselskap. Har du helårs reiseforsikring, forsikring gjennom kreditt/bankkort eller reiseforsikring gjennom jobben, er dette vanligvis tilstrekkelig. Vi anbefaler at du sjekker at den dekker skadet og/eller mistet bagasje samt avbestillinger. For reiser i Europa, husk Europeisk helsetrygdkort.
Overnatting Oslo Lufthavn
Trenger du overnatting der, er det mange muligheter. Du velger selv etter behov, i forhold til beliggenhet og pris, bestiller og betaler direkte til hotellet. Et tips er å se på bookingsider som f.eks Hotels eller Booking. Det er to hotell som er i gangavstand fra terminalen - dette er Hotel Park Inn og Hotel Radisson Blu. Øvrige har shuttlebuss som kanskje ikke går hele døgnet - verdt å ta med i betraktning når du velger.
Vær og klima
Om du vil følge med litt på forventet vær på turen din, sjekk f. eks Yr
Vaksine på reise
Vi henviser her alltid til autorisert helsepersonell, som vaksineklinikk og henvisning fra fastlege. De er oppdatert på hva som gjelder verden over, det har ikke vi som turoperatør mulighet til å være. Det er også gode nettsider som f.eks folkehelseinstituttet. Sistnevnte anbefaler en grunnvaksinasjon for samtlige reiser. Vaksine på reise kan deles inn i både må ha, bør ha og kan ha. Så det blir ofte en vurdering av deg selv og av helsepersonell. Begynn forberedelser minst seks uker før avreise.
Lurt å ha med et lite lommeapotek
Antibac, Paracet, plaster, nesespray, imodium etc.
Tips
På reise kommer du i kontakt med hverdagsliv og kulturer i andre land. Mange av disse har en tipskultur som skiller seg fra Norge. I mange land forventes det at for eksempel lokalguider, sjåfører og besetning på f. eks et elvecruiseskip, får tips i tillegg til det å spise ute på restaurant. Vi inkluderer vanligvis ikke tips i reisens pris, siden det er både individuelt og avhengig av land. Å vite hva som er normen er ikke lett, din reiseleder vil ta opp dette underveis på turen. Tips vil alltid være frivillig, men vi anbefaler å følge og respektere skikken i landet du er i.
Forbehold om endringer i oppsatt dagsprogram
Noen ganger hender det at våre samarbeidspartnere må endre noe i programmet, enten like før avreise eller underveis. Det kan f.eks være at rekkefølgen på dagene blir byttet om, eller at det tilbys en alternativ rute/utflukt enn beskrevet.
Endring av bestilt reise
Ta kontakt med oss, så ser vi an hvert enkelt tilfelle for løsning. Generelt gjelder: Dersom du har bestilt en reise og på et senere tidspunkt ønsker å endre til en annen innen rimelig tid (tre mnd før avreise) - tilkommer et endringsgebyr som i de fleste tilfellene er kr 750. Et lite forbehold om at ikke alle reiser kan endres, samt at endring nærmere enn tre måneder før avreise kommer under ordinære avbestillingsvilkår.
Avreisedokumenter i post
Ønsker du å motta avreisedokumentene i ordinær post, tilkommer en avgift på kr 150.
Venteliste på turer
Ikke gi helt opp dersom en tur er full eller om det ikke er flere enkeltrom igjen! Vi har venteliste på samtlige turer og setter deg gjerne opp om du tar kontakt. Får vi ledig plass, hører du fra oss. Det er uforpliktende å stå på liste, men vi ber deg gi et hint dersom det er uaktuelt og planer endres. Slik holder vi listene oppdaterte og aktuelle.
Reisegarantifondet - din trygghet
Carpe Diem er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.
Fysisk form og endring av program
Program er avhengig av vær og vind og kan endres underveis. Skulle det blåse opp en dag, padler vi på innsiden av øya/ene, vandrer, sykler eller finner på noe annet spennende. Programmet er med andre ord fleksibelt. Turene er tilpasset nybegynnere og opplæring vil bli gitt. Det er allikevel en fordel å ha padlet litt før. Merk at mer erfarne padlere må rette seg etter nivået på de som er ferskere. Viktig at du kan svømme, være i normal fysisk form og like å være i aktivitet. Padling krever at du er vant til å bevege deg.
Pakketips utland:
Husk å ta med badetøy, håndkle, badesko, solkrem, leppepomade, solbriller og solhatt, gjerne med stropp under hake. Snorkleutstyr kan lånes (men ta gjerne med eget hvis du har). Det er utrolig klart vann mange steder, topp for snorkling! Det kan være praktisk å ta med en liten dagstursekk til kamera, vannflaske osv når vi er ute på tur. I Kroatia og Kefalonia blir det utdelt vanntette poser til personlig utstyr som kamera, badetøy, håndkle osv. Padlehansker kan være lurt for å unngå gnagsår.
Pakketips innland:
Her er det viktig å tenke på varmere klær - lag på lag. Regntøy, ullundertøy, ullsokker, hansker, buff og lue. Ekstra skift også. Badetøy og badesko må med.
Utstyr du får på plass for utlandsturene:
- Flytevest
- Kajakk (enkle og doble) og årer
- Vanntette poser
- Sprayskjørt
Kajakk i Norge
For Helgelandskysten og Solund er følgende inkludert:
- Havkajakk
- Flytevest
- Åre
- Spruttrekk
- Sikkerhetsutsyr
- Bekledning (på Helgeland enten tørrdrakt eller todelt tørrdrakt - padlebukse og padleanorakk)
- Sko
Følgende er ikke inkludert:
- Vanntette pakkposer til ekstra klær eller fotoutstyr
Pass og visum (for utlandsturer)
Pass medbringes på reisen. Det anbefales at passet er gyldig minst seks måneder etter hjemkomst uansett på reise. Det er den reisendes ansvar å sørge for at passet er gyldig og Carpe Diem er ikke erstatningsansvarlige om det ikke er i orden.
Er du ikke norsk borger, sjekk med konsulat/ambassade for hvordan du skal forholde deg for denne reisen.
Allergier / intoleranser på reise
Meld fra om evt. allergier og intoleranser snarest etter bestilling slik at vi får gitt beskjed videre.
På reise må man i siste instans være påpasselig selv ved ulike allergier eller intoleranser. Vi informerer, men kan ikke gi garantier om at spesielle ønsker etterkommes. Følger du en spesiell diett, må du ta ansvar for dette selv.
Mistet bagasje eller skade på koffert
Dersom kofferten din ikke kommer ved ankomst reisemål, må du melde dette til flyselskapets representant i ankomsthallen der og da. Det samme gjelder dersom kofferten din har blitt skadet under transporten. Flyselskapet etterlyser da bagasjen, evt. registrerer skaden, slik at du har dokumentasjon i forsikringsøyemed og for krav om erstatning. En såkalt PIR-rapport utarbeides av flyselskapet i slike tilfeller.