En enslig padler i solnedgang med steinformasjoner i bakgrunnen

Reisebrev fra en gjest

Publisert: 4. mars 2022

En reiseskildring fra Nina

I 2020 og 2021 kastet vi på kontoret oss rundt og lagde mange nye Norgesturer. Så mange perler vi har i vårt eget land, det var ingen problem å lage flotte, varierte reiser! En av de som gjorde store inntrykk på gjestene var padleturen vår til Solund, øyriket ute i havgapet utenfor Sognefjorden. Tre episoder av "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu" har de spilt inn her. Det synes jeg sier litt. Som reiseleder er jeg alltid spent på hvordan gjestene våre opplever turene våre. På reisen til Solund var padleentusiast Nina Puntervold fra Asker med, og hun har skrevet en utrolig fin reiseskildring av sin opplevelse - les bare her:

(Alle bildene nedenfor er tatt med mobil av Ingrid Marie Sørhus)

NOKRE GONGER STÅR TIDA STILLE

«Nokon gonger lyt èin berre stoppe opp og nyte augneblinka. På nokre stader oppstår oftare slike magiske minutt.» Vakre ord jeg leste på Solund.

Øyriket Solund er et slikt magisk sted - en magisk perle av de få - der kan man oppleve mange magiske minutter - det gjorde i alle fall jeg! Her er det lett å ønske seg at tiden bare skal stå helt stille - lenge!

Hadde ikke hørt om Solund før jeg. Når jeg kom dit, ble jeg betatt. Dette stedet er en sjelden perle - og enn så lenge - ukjent for de fleste. Solund må være de 1000 øyers land! Helt ytterst i havgapet - på Norges vestligste punkt, neste stoppested Shetland - der er øyriket Solund. Et drømmested for kajakkpadlere - både for erfarne og nybegynnere. Du behøver ikke være «tøff» for å padle her, men vil nok føle deg litt «tøff» etterpå!

Øyriket må oppleves fra sjøen. Sjøveien er hovedveien og sjøveiene her er mange. Her trengs nesten kart og kompass for å finne frem, men med dyktige lokalkjente guider går det utmerket og man føler seg helt trygg. Her er det også greit å være «myk» trafikant på sjøen, båttrafikken er begrenset, og Postbåten er det jo bare hyggelig å møte på. Å padle i dette særegne kystlandskapet er rett og slett en mektig opplevelse! Urørt kystnatur, så ubeskrivelig vakker og innrammet i en deilig stillhet og sjelden ro. Vi padler i rolig farvann, langs og rundt små øyer, passerer et trangt sund, manøvrer oss gjennom en grotte som naturen selv har laget, letter etter blåskjell langs fjellveggen, mens en havørn svever majestetisk over oss. Her er det lett å finne både ytre og indre stillhet!

Øyriket Solund er et sjeldent paradis - og på flere vis. Her er det mange perler å finne. På våre padleturer opplevde vi både små og store øyskatter - skatter som bare lokalkjente kjenner til. Våre kunnskapsrike guider ledet oss trygt gjennom de gamle ferdselsårene mens de underveis generøst fortalte og delte av sin kunnskap. Vi ble beriket og fikk ta del i lokalkunnskap og flere generasjoners historie og også en og annen sladrehistorie.

Så padler vi inn i en liten vik, drar opp kajakken på en strand og serveres en deilig hjemmelaget varm suppe - og du verden hvor godt det smaker! Her og nå, føles det så fint å være til! Litt småsliten kanskje i armer og ben etter padlingen, men med en god følelse av mestring i kroppen.

Man kan undres hvordan det er å bo her - helt ytterst og vest i Norge? Her bor og lever rundt 800 små og store fra 23 ulike nasjoner, på noen øyer bor det bare noen få. Ikke så mange kanskje, men tydeligvis mange nok. Heller ikke har de mange fritidsaktiviteter å velge i, men allikevel nok til at det her er et svært så levende og aktivt samfunn. Man forstår godt at fellesskap og samhold blir viktig. Her er man avhengig av å hjelpe og ta vare på hverandre - og med det man har og kan. Hver og en blir viktig i Solund samfunnet - og alle har noe å bidra med her. Dette gjør noe med folk, det merkes godt.

For meg som kom på besøk for å oppleve Solund, er dette en - hva skal jeg si - nesten «eksklusiv» opplevelse. Her er det ikke noe «fjas», her møter man noe ekte, nært og personlig - åpne og varme smil og gode glimt i øynene.

Det er lett å bli forelsket i Solund - det ble jeg - man er heldig hvis man får komme dit! Tusen takk for en fantastisk tur og svært minnerike opplevelser.