Jul og nyttår Vietnam - nord og sør

Jul og nyttår Vietnam - nord og sør

20. desember 2022 / 16 dager / Pris fra 30.990,-

Yen-elv med robåt som høster vannlilje i Ninh Binh, Vietnam

Vi kan Vietnam og finner de gode, lokale opplevelsene

Denne jule- og nyttårsturen i Vietnam favner mye. Høydepunktene i nord og sør er med. I tillegg får vi et unikt innblikk i det lokale hverdagslivet i både by og bygd. Vi tar turen til perlen Ninh Binh som kan sammenlignes med Halong Bay. På land, vel og merke. Grotter og vakre, værbitte pagoder blander seg med det grønne landskapet. For virkelig å få naturen nær oss, skal vi på sykkeltur blant rismarker, geiter og bøfler. Og litt til.

Vietnam er et av verdens vakreste land, ingen overdrivelse der. I hovedstaden oser landets historie med Hanoi Ho Chi Minh-museet, One Pillar Pagodaen og Litteraturtempelet. Vi må også ut på vannet. Da velger vi oss en natt på djunk-båt i Lan Ha Bay ved nettopp Halong Bay. Her venter et nydelig landskap, klart vann og det er gjerne litt roligere i denne delen av bukta.

Kontrast er storbyen Ho Chi Minh City. Gjør klar for ditt spenstigste måltid noensinne. Bak på en Vespa kjøres du i gatemylderet fra et matstopp til en annet. Etterpå kan du bekrefte: Vietnam har sannsynligvis Asias beste kjøkken. En tur til de berømte Cu Chi-tunnelene fra Vietnamkrigen får vi også tid til før ferden fortsetter til grønne og livlige Mekong. Her velger vi oss nydelige Mekong Lodge og får et nytt, spennende møte med lokallivet i sør. Så langt du kan komme fra din egen hverdag. Listen er lang over opplevelsene og møtene du får med deg på denne turen.

Da gjenstår bare å si: Chào mùng – Velkommen!

Høydepunkter

 • De uforglemmelige, autentiske opplevelsene du får i by og bygd
 • Hanoi, en elegant blanding av stilarter, kultur, liv og røre – landsbyfølelse i storbyen
 • Litteraturmuseet, One Pillar Pagoda og Ho Chi Minh-museet i Hanoi
 • Cruise ved Halong Bay (Lan Ha Bay), smaragdgrønt vann dottet med nesten utallige kalksteinsøyer
 • Ninh Binh, en lokal perle med landsbyer, pagoder, grotter og naturskjønne omgivelser – her bor vi på homestay!
Drømmende solnedgang blant steinene i Halong Bay, Vietnam

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 20.12.2022

  Tilgjengelighet: Ledig

  Dager: 16

  Priser fra: 30.990,-

  Reiseleder: Ingrid Marie Sørhus

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+32
+31

Program

13 frokoster, 10 lunsjer og 12 middager inkludert

Dag 1

Avreise Oslo Lufthavn

Oslo – Hanoi. Avreise fra Oslo om ettermiddagen med Turkish Airlines. Mellomlanding og flybytte i Istanbul.

Dag 2

Ankomst Hanoi

Middag

Vi ankommer Hanoi om ettermiddagen og blir ønsket velkommen av vår lokalguide. Transfer til hotellet, hvor vi sjekker inn og slapper litt av før vi møtes til middag på en lokal restaurant.

Visste du forresten at Vietnam har et meget spennende kjøkken og anses for å være et av Asias aller beste? Spennende eventyr og mange, gode smaker venter oss de neste dagene, så her er det mye å glede seg til.

Dag 3

Bli kjent med Hanoi

Frokost, lunsj og middag

Vi starter dagen grytidlig, slik resten av lokalbefolkningen gjør og tar turen til Hoan Kiem-innsjøen. Vi skal rusle rundt innsjøen og få med oss alle aktivitetene som foregår der i tidlige morgentimer. Akkurat hva vi kommer til å se av aktiviteter i dag er ikke godt å si, men noe er sikkert…tai chi-klassene. I dyp konsentrasjon beveger de seg smidig og med en imponerende balanse, de fleste er godt voksne. Bare prøv – lett er det ikke i første forsøk. Kanskje er det en gjeng som danser tango…eller macarena. Kanskje dukker Mr. Kung Fu opp, han som trener slag mot en betongstolpe og ser ut som han kommer rett fra filmens verden. Ganske sikkert er det at du vil se mange som står alene med ansiktet vendt mot sjøen – i dyp meditasjon. Her skal kroppen gjøres klar både fysisk og mentalt til en ny dag, og en bedre start på dagen finnes neppe. Vi gjør så som de lokale, tar frokosten ute. Det blir selvsagt pho.

I dag skal vi bli bedre kjent med Vietnams hovedstad og en av Asias vakreste byer. Området rundt landsfaderen Ho Chi Minhs siste hvilested er et kjent pilegrimsted for vietnameserne som kommer i hopetall for å ære ham. I nærheten finner vi også Ho Chi Minhs søylehus i naturskjønne omgivelser. Ho Chi Minh levde her i huset mellom 1958 og 1969, og det er inspirert av ulike etniske minoriteter i landet. Den spesielle one pillar pagoda ligger også i dette populære området.

Litteraturtempelet ble bygget i år 1070 av keiser Ly Thanh Tong. Tempelet er et kjent historisk lærested, dedikert Konfucius` lære. Dette var Vietnams første universitet og ble etablert allerede i år 1076. Etter lunsj fortsetter vi å utforske Vietnams hovedstad.

Fra lære og vitenskap til den infernalske trafikken i Hanoi. En moped er ikke bare for en person. Den kan i flere tilfeller romme hele familien og hele flyttelasset! For en utenforstående virker trafikken fullstendig kaotisk, men det er system. Det tar bare litt tid å knekke koden. For å virkelig oppleve trafikkaoset…med sitt system, så begir vi oss ut på tur med sykkeldrosje. Dette er en perfekt måte å komme tett på det virkelige livet i byens virvar av gater.

Vi besøker også det idyllisk beliggende Ngoc Son-templet som ligger ute i innsjøen Hoan Kiem der vi var i morges. Innsjøen kalles også Sverdsjøen, og legenden forteller om en keiser, en skilpaddegud, en dragekongegud…og et sverd. Midt ute i innsjøen står også skilpaddetårnet og en rød gammel trebro viser vei til tempelet. Broen er for øvrig et yndet fotoobjekt i Hanoi, så her er det bare å hente frem kameraet.

Så blir det forestilling og den er tuftet på gamle tradisjoner i landet både med fremstilling og musikk. Her er det både fart og spenning i kombinasjon med skjønnhet. Spretne, grasiøse akrobater og dansere spiller ut det gamle i form av det nye ved bruk av både bambus-stokker, liner og halsbrekkende øvelser. Alt basert på dagliglivet i landsbyene i Nord-Vietnam før i tiden.

Vi fortsetter på lokalt vis. Neste post på programmet er å ta en øl eller to mens vi «chiller’n» på «bia Hoi», fritt oversatt ølbula/ølhjørnet. Ta Hien Street er en populær gate både for lokale og besøkende. Øl er noe som de fleste liker å leske strupen med, og det er intet unntak her i Vietnam. Mange av stedene her lager sitt eget brygg for dagen, men ikke forvent noen prisvinnende kvalitet. Når dagens brygg er solgt ut, så er det tomt. Kvelder og helger er det fullpakket i gata her og som regel masse liv og røre. Middagen spiser vi på en lokal restaurant.

Mange inntrykk og opplevelser rikere tar vi kvelden.

Dag 4

Dag til egen disposisjon

Frokost

Vi spiser frokost på hotellet, deretter kan du bruke dagen til akkurat det du har lyst til. Kanskje så du noe spennende på byrundturen i går du vil kikke nærmere på? Eller vil du bare ta livet med ro og kjenne på livet i gatene? Reiseleder hjelper deg å finne på noe om du vil, og organiserer middag for de som vil.

Dag 5

Hanoi - Lan Ha Bay

Frokost, lunsj og middag

Etter en tidlig frokost sjekker vi ut fra hotellet og er på vei til et av Sørøst-Asias mest fantastiske og unike steder. For det er mange av dem. Midt på dagen er vi fremme. Vi velger oss Lan Ha Bay, litt utenfor det mer kjent og desto mer travle, Halong Bay. (Bussturen til havna tar cirka 3,5 timer).

Siden det er litt mer utilgjengelig men derfor enda mer genuint, blir opplevelsene bare enda sterkere. Og vannet er enda klarere her! En trolsk verden av mystikk og utallige, naturlige kalksteinsøyer venter oss. Hjemmet vårt det neste døgnet vil bli en «djunke», en tradisjonell båt fra disse kanter. Med god standard og mange tilbud om bord. Det grønne vannet skifter farge etter sollys og værforhold. Kommer det litt tåke, bidrar det bare til at stemningen blir mer trolsk og det virker nesten som en tapt verden. Men der hvor noen turister går, følger flere – så vi er nok ikke alene her heller. Vi spiser lunsj om bord.

Se også frem til å besøke noen av de flotte grottene i området. Vi møtes av noen av lokalbefolkningen som i mindre bambusbåter vil ro oss inn til grottene som kalles «den mørke og den lyse». Det er noe eget med å komme så nært. Kontraster mellom sollyset, mørke grotter og hvordan var det igjen med stalagmitter og stalaktitter? På disse kanter er naturens egne dekorasjoner i særklasse. Uten sidestykke. Og her er det flust av dem.

Vel tilbake på djunken, er det mannskapet på kjøkkenet som viser oss litt kjøkkenkunster. Ellers er det bare å nyte omgivelsene på soldekk eller være med å fiske blekksprut eller annet. I dag er det julaften og med det blir det julemiddag om bord. God jul!

Dag 6

Lan Ha Bay - Ninh Binh

Frokost, lunsj og middag

Soloppgang over bukta og kanskje litt oppfriskende tai chi er en god start på dagen i dag. Etter lett frokost skal vi videre til nye opplevelser. Cat Ba Island huser en fantastisk konstruksjon: Militærsykehus-grotten rett oversatt. Dette var det trygge tilholdsstedet til Viet Cong som ble til med hjelp fra Kina på 60-tallet. Her er 17 rom inkludert et teater. Cat Ba er også nasjonalpark så underveis er det også naturskjønne omgivelser.

Så er vi tilbake på båten der vi spiser lunsj. Igjen litt transport, nå reiser vi ca 3,5 timer til Ninh Binh og sjekker inn på homestayet vi skal bo på de neste to nettene. Her er det små forhold, slik at vi innkvarteres på to homestays som ligger 2-300 meter unna hverandre. I kveld spiser vi middag sammen i godt lag.

Risfelt og elv, NinhBinh, Vietnam-landskap

Ninh Binh, grønt, grønnere, grønnest

Dag 7

Ninh Binh - Mua Cave

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost setter vi oss på sykkelen og kursen vi følger er mot Mua Cave. Gode sko må på i dag. Vi sykler (4 - 5 km) i sakte tempo, for her er det viktig å se seg om, i tillegg til å se på veien. Kulisser er rismarker i grønn-grønt og plutselig en flokk med geiter og noen bøfler. De lokale holder på med sitt, avlingene gjør seg ikke selv.

Mua Cave ligger ved foten av fjellet med samme navn. Litt trolsk, veldig grønt og med vegetasjon som blander seg godt med den massive steinen.

Vi setter fra oss syklene og skal oppover, oppover og oppover. Det skal være 486 trappetrinn til toppen av Ngoa Long Mountain. Det går fort, trappetrinnene skal være inspirert av de fra Den kinesiske mur. Selve belønningen er utsikten når vi kommer opp. Først nå ser vi hvorfor dette området er så spesielt vakkert. Tam Coc i all sin prakt. Vi krysser fingrene for en klar dag med god utsikt i hvert fall!

Lunsj blir det også i dag.

Om ettermiddagen stiger vi om bord i små båter og blir rodd langs den smale kanalen blant rismarkene. Tam Coc venter. Og det er dette som virkelig passer betegnelsen «Halong Bay på land». Det oversettes med tre grotter og det er bare å nyte landskapet, grønnfargen og hva naturen får til. Middag spiser vi sammen på hotellet/homestayet.

Hang Mua (Mua Cave mountain) solnedgangsutsikt i Ninh Binh, Vietnam

Hang Mua, Ninh Binh, Vietnam

Dag 8

Ninh Binh - Hanoi - Ho Chi Minh City

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost sjekker vi ut og skal videre.

Hoa Lu var en gang Vietnams hovedstad. Og for en perfekt beliggenhet som ble valgt. Omkranset av fjell, bygget de palass, templer og byen i skjul for fienden. Det er lett å forstå hvorfor. De vakre kalksteinsklippene skjuler selve byen fra de som kom utenfra med urent mel i posen. Citadellet har høye murer og tykke vegger og ikke minst har det en verdighet og stolthet over seg.

Så tempelet King Dinh Tien Hoang fra 1600-tallet. Et imponerende stykke arbeid med masse symbolikk og flotte steinskulpturer som forestiller drager, dyr og fisk. King Les tempel ligger ikke langt unna, han etterfulgte Dinh. Hans tempel er mindre, men her har man funnet rester fra det man mener er originale palasset. Le selv har sin statue i tempelet sammen med sin dronning og det er mange, vakre ornamenter og gammel arkitektur som interesserer.

Vi spiser lunsj før vi drar til flyplassen i Hanoi og flyr til Ho Chi Minh City, sør i landet. Vi sjekker inn på vårt fine hotell før vi får middag på en lokal restaurant.

Dag 9

HCMC - Cai Be - Mekong Lodge

Frokost, lunsj og middag

Tidlig om morgenen er vi klare for å oppleve litt av det fascinerende Mekongdeltaet. Først kjører vi til Cai Be. (Transporten i dag tar omtrent tre timer med buss, et kvarter med båt)

Det tilhørende dagliglivet i og langs elven ved Cai Be der vi tar båten fra. Og menneskene – de er vennlige og har alltid et smil på lur. Du kan lære deg «Xin Chao» først som sist – «hei» betyr det og er den frasen du kommer til å høre mest fra de lokale på vei gjennom deltaet. Smil og hils tilbake. Underveis ser vi også det lokale livet i form av diverse håndverk og produksjonsmetoder i mindre skala. Alltid mye å se!

Vi ankommer den meget så trivelige og økologiske Mekong Lodge, der vi helt sikkert kommer til å trives godt. Her lander man og tar livet med ro. Her er deilig, hjemmelaget mat og vi kommer til å se oss om i lokalområdet. Først sjekker vi inn, det er basseng på lodgen og de grønne omgivelsene setter en spiss på det hele. Det er et lite spa her, så mulighetene for avslapping og velvære er absolutt tilstede under oppholdet. Lunsj må vi ha, den spiser vi her.

Så blir det ut å oppleve nærmiljøet. Igjen er det sykkelen som tar oss rundt, det sykles jo overalt i dette landet, så det passer godt. Vi bestemmer oss for hvilken vei vi tråkker. Kanskje blir det mot Kim Phuoc-pagoden som er en litt kortere tur, eller så tar vi et besøk på det lokale markedet.

Om kvelden har er vi klare for mer mat, og først skal kjøkkenet lære oss et triks eller fem. En evig tilstedeværende og den geniale smaksetteren fiskesaus og soyasausen er gjerne med. Vi får se hva de viser oss. Så endelig, middag! Man spiser så mye godt i Vietnam og det er aldri bra å gå for lenge uten påfyll. Det er vanligvis ikke noe problem. Vi koser oss i trivelige omgivelser og i godt selskap. Vi tipper kveldens middag blir både smakfull og fylt med latter og prat om alle opplevelsene så langt på turen.

Dag 10

Mekong Lodge med omgivelser

Frokost, lunsj og middag

Vi starter tidlig med frokost. Så skal vi skal bli bedre kjent. Et aldri så lite, lokalt eventyr venter. Vi begynner pent med båttur til Cai Be der vi besøker markedet. Alltid gøy og spennende hva som finnes av både spiselige og helt andre ting og tang. Dette er et marked som brukes i stor grad og er en viktig plass for både kjøp, salg og sosialisering. Underveis passerer vi også små landsbyer det det arbeides flittig med håndverk av ymse slag. Ikke noe er for lite og lokalt her – alle har sin nisje og sitt håndlag med det de driver med.

Etter en formiddag med mange inntrykk kommer vi tilbake til vår lille oase for lunsj. Uten mat og drikke, duger som kjent helten ikke – ei heller vi.

Så er det opp på sykkelen igjen, nå skal vi ut til øya Tan Phong. En helt annen verden enn travle Cai Be, selv om det ikke er så langt unna. Perfekt å sykle blant frodig vegetasjon langs kanaler og på smale, men passe brede stier for to hjul. Igjen fokus på lokalt håndverk. Det kan være alt fra risnett som brukes rundt vårruller, noen syr og lager tak av bladene til kokosnøttpalmen andre lager søtsaker, det er masse frukt og masse musikk. På øya dyrkes det masse rambutan (omtrent som litchi). Med et smil og litt gestikulering kommer en langt. Vietnameserne er umåtelig blide og hyggelige mennesker, spesielt på landsbygda, men de blir enda blidere om du viser at du prøver å kommunisere på deres eget språk.

Vi skal også opp i små robåter slik at vi virkelig kommer ut i den smale kanalen og får et annet perspektiv. Og det er jo noe veldig lokalt og nært over det å være i en robåt, da.

Vi er tilbake på lodgen og tidlig om kvelden deltar vi kanskje på noe de arrangerer i restauranten? Kveldens program tilsier at vi skal lære mer av de dyktige kokkene og nå blir det utskjæring og pynting av frukt og grønnsaker. For det holder ikke mål å bare kutte noe i to eller fire her. Det skal være dekorativt og lekkert – og med de fargene så blir det jo nettopp det. Øvelse gjør sikkert mester og de færreste lager vel et mesterverk ved første gulrot…

Felles middag med både reisefølget og de andre på lodgen som vi har blitt godt kjent med nå.

Dag 11

Mekong Lodge - HCMC

Frokost, lunsj og middag

Frokost først, så har vi et par timer til avslapping på lodgen før vi skal forflytte oss. Dagen i dag begynner med båt til havna i Cai Be og lunsj.

Deretter setter vi kursen tilbake til Ho Chi Minh City, hvor vi sjekker inn på det samme fine hotellet vi allerede har hatt en natt på. Her har de spa og sentral beliggenhet, her er det bare å kose seg! Ettermiddagen blir brukt til avslapping før vi møtes til felles middag på en lokal restaurant.

Dag 12

Byrundtur i Ho Chi Minh City & nyttårsaften

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost skal vi selvfølgelig bli kjent med byen som har over fem millioner innbyggere og nesten like mange scootere. Ja, det er kaotisk og overveldende ved første møte, men – det er faktisk et system i kaoset, og forhåpentligvis blir du raskt sjarmert av det yrende livet i gatene, ikke minst av hvor mye det faktisk går an å lesse på en scooter av både mennesker, dyr og remedier. Ho Chi Minh City er det finansielle sentrum i Vietnam. Her finner du hypermoderne bygninger og businessområder, men også det historiske Saigon med et utall av spennende områder, bygninger og gater. Se for deg en liten dame iført stråhatt med rosa bånd under haken, gående med tunge steg i sine velbrukte tresko. For børa er tung – et åk med to kurver fulle av fargerike grønnsaker. Kontraster er stikkordet, nytt og tradisjonsrikt hånd i hånd. På vår sightseeingtur får du blant annet se Notre Dame-katedralen, det kjente postkontoret, rådhuset, Ben Thanh-markedet Gjenforeningspalasset, Cho Lon.

Vi lover deg en dag stappfull av inntrykk. Men den er ikke over..

I dag er det nyttårsaften! Vi spiser en bedre middag på en god restaurant og ringer inn det nye året med brask og bram noen timer før de hjemme i Norge.

Dag 13

Dag til egen disposisjon og vespa foodie tour!

Frokost og middag

Vi spiser frokost på hotellet og denne første morgenen i det nye året får du bruke til akkurat det du vil. Kanskje nye hotellets spa, litt shopping på markedet eller gå på oppdagelsesferd i gatene? Uansett hva du velger møtes vi på ettermiddagen for det som for mange er turens høydepunkt.

På fortauene, mer eller mindre logisk plassert, finner du gatemat-restaurantene i hopetall. Hver restaurant – sin spesialitet, og her snakker vi ferskvare. Små plaststoler og bord, type barnestørrelse i europeisk målestokk, utgjør ofte møblementet – lettere henslengt der det er plass. Og husk, det er på de restaurantene hvor det er mest papirsøppel på bakken du finner den beste maten (mest besøk). Og istedenfor middag på én restaurant skal vi slå sammen scooter og mat i kveld – vi skal på mat-sightseeing med Vespa! Ingen grunn til å bli skjelven – våre sjåfører vet hva de driver med, og igjen: det ER et system i kaoset. Vi hopper på hver vår Vespa, og vi får en uforglemmelig tur gjennom byens snirklete gater med stopp på ypperlige street food-restauranter. Vi tipper dette kommer til å bli et måltid og en opplevelse du vil huske lenge. Bare å glede seg!

Dag 14

Cu Chi-tunnelene og Cao Dai

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost går turen til et av verdens mest kjente tunnelsystem – Cu Chi-tunnelene. Dette imponerende nettverket av tunneler ble bygd av den vietnamesiske motstandsbevegelsen under Vietnamkrigen, eller Amerikakrigen som den kalles i Vietnam. Tunnelene ble brukt av Viet Cong-geriljaen som hjemmested under kampene. De fungerte også som kommunikasjons- og forsyningsruter, sykehus, våpenlager og rett og slett «boliger» for tusenvis av geriljakrigere. I dag kan du få et lite inntrykk av hvordan det var å «bo» nede i tunnelsystemet, men merk at tunnelene som i dag er åpne for publikum er utvidet i forhold til opprinnelig størrelse. De fleste sitter igjen med sterke inntrykk etter et besøk her. Vi spiser lunsj før vi drar videre til Tay Ninh.

Tay Ninh er en region og provinshovedstad som er mest kjent for å være stedet hvor Cao Dai-religionen ble startet i 1926. Vi skal få være med på den meget spesielle messen hvor religionens følgere med fargerike kjortler fyller salen. Religionen er en blanding av konfucianisme, taoiske, kristendom og buddhisme. Et kjent symbol på religionen er øyet, som skal minne de troende på at Gud ser alt, over alt, hele tiden. I tempelet vi besøker vil du kunne se disse øynene, de som ser deg, over alt.

På ettermiddagen reiser vi tilbake til Ho Chi Minh City og hotellet vårt. Vi spiser middag sammen på en lokal restaurant.

Dag 15

Ho Chi Minh City og avreise mot Norge

Frokost

Vi tar morgenen med ro, spiser frokost før vi får den siste dagen i HCMC til å gjøre akkurat det vi vil. Vi har sen utsjekk på hotellet og setter snuten mot flyplassen på ettermiddagen.

Målet er flyplassen i HCMC og Turkish som venter oss med avreise om kvelden. Mellomlanding og flybytte i Istanbul, før videre flyreise til Oslo

Dag 16

Ankomst Norge

Vi ankommer Oslo Lufthavn om formiddagen. Vårt Vietnameventyr er over for denne gang. Takk for turen!

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo - Hanoi // Ho Chi Minh City - Oslo
 • Innenriksfly Hanoi-HCMC
 • 13 netter fordelt på hotell/homestay samt lugar på djunk-båt
 • Måltider i henhold til program
 • Alle utflukter og entreer iht. programmet.
 • All transport i følge programmet
 • Lokale guider
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Eventuelt visum til Vietnam (avhenger av innreisereglene ved avreise)
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips