Dálveniehku Álttás – Vintereventyr i Alta

Jakten på nordlyset, ishotell, truger, samiske tradisjoner og ærlige smaker.

Finnes det noe mer eksotisk og vakkert enn Nord-Norge? Vi tror ikke det. Opplev denne fantastiske landsdelen, samiske tradisjoner, nordlysjakt, nydelig mat, huskytur, truger på føttene, scootertur…you name it. Vår splitter nye vintertur til nord er laget med ekte kjærlighet av vår nordnorske kollega og reiseleder, Wenche Samuelsen. Dálveniehku Álttás, en vinterdrøm i Alta. Velkommen!

De lokale og nære ting ivaretas på høyeste nivå, og det er bare å glede seg til at kong vinter holder hoff. Is, snø, hyggelig reisefølge og mange, virkelig høykvalitets-måltider tuftet på råvarer fra området er viktige ingredienser for å gi deg de aller beste minnene. Er du eventyrlysten, liker aktiviteter både ute og inne og ikke er redd for dunjakka, er dette turen for deg. Fra Pæskatun, proffer på nordlys, skal vi jakte på det kanskje vakreste naturfenomen i verden, aurora borealis. Finner vi det (og sjansen sies å være stor på denne tiden), blir det uforglemmelig. Punktum.

Ishotellet i Alta skal selvsagt avlegges et besøk. Like eksotisk og kjølig som det høres ut som. Iglo utenfra og isslott innvendig. Det er stort! Hvert år bygges det opp med nytt tema og ny form. Isbar og skulpturer er kunst av ypperste klasse. Is kommer i mange nyanser og er aldri bare hvitt. Bare vent og se! Aktivitet må til for å oppleve Alta og Finnmark på ekte vis. Med truger tråkker vi langs Altaelva og har selskap av huskyer. Om du vil, blir du også med på en frisk og fartsfylt tur på scooter-i en av Europas siste villmarker.

Samisk kultur, reindrift og joik er et selvsagt følge på en reise til Alta. Vi besøker en samisk familie litt utenfor byen. Tradisjoner og et liv ikke mange er så kjent med, gir hverdagsliv nyanser. For samene har opprinnelig mer enn 1000 ord for rein og reindrift. Og mer enn 300 ord for snø. Det gir perspektiv. Vi skal også inn i varmen på Alta Museum. Her vises blant annet spennende fangst- og jegertradisjoner.

Gode lokale smaker er det absolutt ingen mangel på i Alta. Og våre utvalgte spisesteder på turen er av de ypperste i området. Her er det bare å glede seg. Vil du vite mer, ha flere detaljer og beskrivelser av hva du kommer til å oppleve sammen med nye reisevenner i februar, så anbefaler vi en telefon til oss. Er det en nordnorsk stemme som svarer har du kommet riktig. Er det en av oss andre som svarer, så spør du etter Wenche (Samuelsen).

Avreiser & Bestilling

 • Avreise 05.02.2020
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 5 dager
 • Priser fra 14 760,-

Høydepunkter

 • Finnmark på lokalt, ekte og vinterlig vis!
 • Nordlysjakt på vinterhimmelen i regi av familiedrevne Pæskatun
 • Besøk i ishotellet – et virkelig eventyrslott
 • Frisk tur med snøscooter (valgfri) innover Finnmarksvidda
 • Nydelige måltider tuftet på lokale råvarer fra elv, skog og vidde
 • Samiske tradisjoner hos Sami Siida med reindrift, joik, mat og fortellinger
 • Det nye landemerket Nordlyskatedralen med utstillingen Borealis Alta. Europas nordligste katedral!
 • På truger langs Altaelva med selskap av huskyer
 • Uforglemmelige naturopplevelser
 • Verdensarvsenteret Alta Museum favner mye og har mange interessante og lærerike utstillinger
 • Reiseleder Wenche Samuelsen, fra landsdelen, kjenner regionen og har laget en tur med de virkelig gode opplevelsene

 

"Nord" av Rolf Jacobsen

Nord

Se oftere mot nord.
Gå mot vinden, du får rødere kinn.
Finn den ulendte stien. Hold den.
Den er kortere.
Nord er best.
Vinterens flammehimmel, sommer-
nattens solmirakel.
Gå mot vinden. Klyv berg.
Se mot nord.
Oftere.
Det er langt dette landet.
Det meste er nord.

Rolf Jacobsen

Dag 1

5. februar - Ankomst Alta og nordlysjakt

Vi reiser med SAS direkte til Alta med avgang om formiddagen. Etter ankomst, sjekker vi inn på hotellet vi skal bo på hele oppholdet. Vi tar det litt med ro, før vi møtes om kvelden. Jakten venter!

Det er en aurora vi leter etter, nærmere bestemt aurora borealis… Himmelens eget naturlige fyrverkeri.

Våre guider fra det familiedrevne Pæskatun, er våre lys i mørket. Vi begynner med å forlate byens kunstige lys. Ved Pæskatun skiferbrudd får vi utdelt ekstra klær til kvelden. Vi begynner her, da vi også har tilgang på varme bygninger og en presentasjon om nordlyset om det skulle drøye. Er det overskyet her, vet våre verter råd. Vi hiver oss i bussen og jakter på bedre vær. Og vær trygg på at disse, om noen, vet hvor det er best å være.

Er vi heldige så får vi himmelens sirkus over hodene våre, er vi ikke fullt så heldig får vi en fantastisk tur i polarnatten. Vær forberedt på at vi ikke er tilbake på hotellet før cirka midnatt. En matbit og noe varmt å drikke blir servert underveis. Om og når nordlyset flakker over himmelen, faller en ærbødig stillhet over oss. Det er så enormt, så altoppslukende, så utenomjordisk – og nesten religiøst. Vi føles oss så underlig små i dette store universet. Men egentlig er vi bare noen kilometer utenfor Alta.

(-/-/lett servering, suppe)

 

Blir det vakrere?
Dag 2

6. februar - Truger langs Altaelva, middag hos Trasti & Trine

Etter frokost er det tid for aktivitet. Fottøyet vårt i dag vil bli truger. Det krever ingen ferdigheter, men det tar gjerne litt tid før man venner seg, om du ikke har brukt det før. Det er det perfekte fottøyet for å komme nært et snødekt landskap.

Turen går opp gjennom Altaelva, vi følger elvebredden for det meste. Underveis vil vi se hvordan landskapet er formet av isen som dekte hele denne landsdelen for 10 000 år siden. Og der elva har gravd seg ned i løsmassene. Underveis berettes historier om både Alta generelt og om elva. Med oss på tur har vi fint selskap – huskyene Javri, Phelps, Atlas eller Bruno skal ha den æren å bære og trekke utstyr. Underveis tar vi en skikkelig bålpause med te/kaffe eller varm sjokolade samt litt snacks. Stemningsfullt.

Om kvelden skal det spises. Tre-retters middag venter hos Trasti & Trine, som holder til litt utenfor byen. Kokkene her skaper mat fra det som regnes som noen av de aller beste råvarer i dette området. Råvarene har vokst og levd på vidda, i sjøen og i skogene og byr derfor på en unik, ærlig smak med fokus på det nordnorske særpreget. Og det er jo sesongen som styrer menyen vi skal kose oss med. For kokken Johnny er ild, stein, tre og røyk viktig.

(F/snacks/M)

PS! Meget gode smaker på denne turen.
Dag 3

7. februar - Samiske opplevelser og Nordlyskatedralen

I dag handler dagen om reindrift, samisk historie, litt joik, samisk kultur og samiske skikker. Og kanskje mest spennende for noen – samisk mystikk…. Her er det mer mellom himmel og jord, etter manges mening. Sami Siida er porten som åpner alt dette for oss. Familien vi besøker i dag, har mye å fortelle. I samisk kultur er det åtte årstider som alle er knyttet til reinens vandring og alt som skjer gjennom året. Reinsdyrene betyr alt og dette er ting som har gått i arv fra generasjon til generasjon. Det samiske språket danner en egen språkgruppe og deles i ti ulike innenfor den finsk-ugriske grenen.

Hvordan lever den samiske befolkningen i 2020 kontra før? En dag og et besøk til ettertanke. Vi blir også servert lunsj på lokalt vis, bidos med brød. Bidos er en kjøttsuppe med reinsdyrkjøtt og grønnsaker som både er nasjonalrett og festmat. Etter dette besøket, vet vi mye mer om samiske tradisjoner fra a – å. For de som vil, blir det mulig å prøve sleden, med reinsdyrene spent foran.

Tilbake i Alta besøker vi selveste Nordlyskatedralen. Å ja, det er Europas nordligste. Med den helt spesielle, spiralformede konstruksjonen, har den allerede blitt et landemerke. Norsktegnet av arkitekt Kolbjørn Jensen og med arbeider fra den danske kunstneren Peter Brandes. Nede i katedralen er  Borealis Alta. En interaktiv utstilling om nordlyset og dette fenomenets magi. Siden den er basert på samiske myter og sagn, er det både interessant og sammensatt. Både forskning og betydning for Altas historie trekkes inn. Og hvorfor det oppstår, vitenskapelig sett.

Middag i kveld organiseres av reiseleder for den som vil.

(F/L/-)

 

 

Vi møter samisk, varm tradisjon.
Dag 4

8. februar - Ishotellet i Alta, snøscootersafari (om du vil), middag på Stakeriet

Vi har lagt opp til en frivillig snøscooter-tur som må forhåndsbestilles. Erfaringsmessig vil de aller fleste være med, men det er også mulig å få transport tilbake til sentrum. Om kvelden møtes alle til felles middag uansett hvilke sysler man har bedrevet. Og felles tur venter også først:

Vi skal besøke det helt unike ishotellet. Det første av sitt slag i Norge og noe som virkelig har slått an. År etter år fornyes ideer og utforming – mens hotellet kommer opp. I tillegg til å nyte omgivelsene inne, varter kokkene her opp med lunsj. Sesongens meny er tuftet på både fisk, lam, elg og gris. Alt mer eller mindre utenfor døra. De har til og med eget bakeri her! Hotellet i seg selv er det grei størrelse på: 30 soverom, kapell, bar og salonger. Til og med glassene i baren er laget av is. Det er lokale kunstnere som sørger for at vegger og omgivelser følger tema for året. Et ishotell er neimen ikke som alle andre hotell. Lunsjen spiser vi her.Vi avslutter med en blå drink i baren.

Så til de som skal på scootertur: Vi skal starte ved Altadalen og Sorrisniva. Her blir vi påkledd – thermodress, sko, hansker, hjelm og sikkerhetsbriefing må til. Langs den gamle handelsruten kjører vi på scooteren, gjennom skogen og innover Finnmarksvidda. Punkt en, vi koser oss på tur da det er gøy å kjøre! Punkt to, vi nyter en aldeles fantastisk natur og stillhet. Utenom vår egen motorkraft, da.

Snøscooter er jo virkelig transportmidlet på disse kanter, og det er en stor opplevelse å ta seg frem gjennom landskap og natur på en slik. Du må ha førerkort for bil for å kjøre, og alle får hver sin scooter.  Hele turen varer cirka fem timer. Vi legger det opp slik at man er to og to på hver scooter og at man kjører hver sin vei.

Om kvelden er det tid for mat igjen, avskjedsmiddagen har også lokal vri. For bare noen minutters gange fra hotellet ligger Stakeriet. Navnet er hentet fra den som var føreren i elvebåten – elvestakeren. Og konseptet følger opp dette fra Altaelva og fra utvinning av skifer. Er du bittelitt opptatt av fiske, eller kjenner noen som er det, er Altaelva tingen. Selv kong Harald har sin årlige tur på disse kanter.

Uansett så leverer Stakeriet på det meste. Her blir det både lokalt, ekte og historisk hånd i hånd med deilig mat. En perfekt avrunding siste kvelden på en flott Finnmarkstur, selv om vi har mer tid til rådighet også i morgen.

(F/L/M)

 

 

Uforglemmelig!
Dag 5

9. februar - Alta Museum, tid på egen hånd og hjemreise

Du har dagen i dag til å rusle litt rundt, kanskje shoppe litt eller bare sitte på kafe å ta livet med ro. Vi må sjekke ut til vanlig tid, hotellet tar vare på bagasjen til det er tid for avreise om ettermiddagen. Vi har en felles aktivitet på programmet:

Vi tar turen til Alta Museum, som har Nord-Europas største konsentrasjon av bergkunst. Herunder både helleristninger og hellemalerier av jeger- og fangstfolk. Nå snakker vi fra 7000 til omtrent 2000 år siden, så det er langt tilbake. Om vinteren er bergkunsten ute dekket av snø, men inne finnes en veldig fin utstilling som heter «Spor i berg». Denne suppleres av utstillinger om samisk tro og religion, nordlysforskning i Alta samt «Å hoppe etter Wirkola». Litt tid på egen hånd hører med til å rusle rundt på museet.

SAS venter på oss med avgang om kvelden. Ankomst Oslo Lufthavn blir senere samme kveld.

(F/-/-)

Ishotellet byr på ny design og arkitektur hvert år

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 14 760
Enkeltromstillegg: kr 2 220

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo – Alta t/r med SAS
Flyskatt og avgifter pr 9. juli 2019
4 netter på hotell
3 lunsjer, tre middager (inkl lett måltid på nordlysjakten)
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover det som er nevnt over
Drikkevarer
Utflukter som ikke er en del av programmet, må forhåndsbestilles (snøscootertur kr 2 340)
Avreisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F= frokost, L= lunsj, M= middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise- og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå på reisen. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

REISEVILKÅR
Reisevilkårene er grunnlag for både dine rettigheter som reisende og våre som arrangør. Alminnelige vilkår for pakkereiser og Carpe Diem reisebetingelser får du ved å kontakte oss eller ved å gå inn på www.carpe-diem.no.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem Singelreiser er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser