Dálveniehku Álttás – Vintereventyr i Alta

Jakten på nordlyset, ishotell, hundeslede, samiske tradisjoner og ærlige smaker.

Finnes det noe mer eksotisk og vakkert enn Nord-Norge? Tvilsomt. Bli med oss og opplev denne fantastiske landsdelen, samiske tradisjoner, nordlysjakt, nydelig mat, huskytur og snøscooter. Vinterturen er laget med nordnorsk kjærlighet av reiseleder Wenche Samuelsen, det tilsier at det blir bra. Dálveniehku Álttás, en vinterdrøm i Alta. Velkommen!

De lokale og nære ting ivaretas på høyeste nivå, og det er bare å glede seg til at kong vinter holder hoff. Is, snø, hyggelig reisefølge og mange, virkelig høykvalitets-måltider tuftet på råvarer fra området er viktige ingredienser for å gi deg de aller beste minnene. Er du eventyrlysten, liker aktiviteter både ute og inne og ikke er redd for dunjakka, er dette turen for deg. Fra Pæskatun, proffer på nordlys, skal vi jakte på det kanskje vakreste naturfenomen i verden, aurora borealis. Finner vi det (og sjansen sies å være stor på denne tiden), blir det uforglemmelig. Punktum.

Ishotellet i Sorrisniva skal selvsagt avlegges et besøk. Like eksotisk og kjølig som det høres ut som. Iglo utenfra og isslott innvendig. Det er stort! Hvert år bygges det opp med nytt tema og ny form. Isbar og skulpturer er kunst av ypperste klasse. Is kommer i mange nyanser og er aldri bare hvitt. Bare vent og se! Aktivitet må til for å oppleve Alta og Finnmark på ekte vis. Hundesleder trukket av huskyer er en opplevelse for livet. Om du vil, blir du også med på en frisk og fartsfylt tur på scooter-i en av Europas siste villmarker.

Samisk kultur, reindrift og joik er et selvsagt følge på en reise til Alta. Vi besøker Sami Siida, en samisk familie litt utenfor byen. Tradisjoner og et liv ikke mange er så kjent med, gir hverdagsliv nyanser. For samene har opprinnelig mer enn 1000 ord for rein og reindrift. Og mer enn 300 ord for snø. Det gir perspektiv. Vi samles rundt bålet i storlavvoen og vertskapet gir oss en innføring i joik mens de serverer oss bålkokt kaffe og kaker.

Vi skal også inn i varmen på Alta Museum. På verdensarvlisten siden 1985. Her vises blant annet spennende fangst- og jegertradisjoner.

Gode lokale smaker er det absolutt ingen mangel på i Alta. Og våre utvalgte spisesteder på turen er av de ypperste i området. Her er det bare å glede seg.

Avreiser & Bestilling

 • Avreise 24.02.2021
 • Tilgjengelighet Fullt
 • Dager 5 dager
 • Priser fra 13 320,-
 • Kontakt oss

Høydepunkter

 • Finnmark på lokalt, ekte og vinterlig vis!
 • Nordlysjakt på vinterhimmelen i regi av familiedrevne Pæskatun
 • Besøk i ishotellet Sorrisniva – et virkelig eventyrslott
 • Frisk tur med snøscooter (valgfri) innover Finnmarksvidda
 • Nydelige måltider tuftet på lokale råvarer fra elv, skog og vidde
 • Samiske tradisjoner hos Sami Siida med reindrift, joik, mat og fortellinger
 • Det nye landemerket Nordlyskatedralen med utstillingen Borealis Alta. Europas nordligste katedral!
 • Hundesledetur med huskyer over vidda
 • Uforglemmelige naturopplevelser
 • Verdensarvsenteret Alta Museum favner mye og har mange interessante og lærerike utstillinger
 • Reiseleder Wenche Samuelsen, fra landsdelen, kjenner regionen og har laget en tur med de virkelig gode opplevelsene

 

 • Norge_Alta
 • Norge_Alta_hundekjøring

"Nord" av Rolf Jacobsen

Nord

Se oftere mot nord.
Gå mot vinden, du får rødere kinn.
Finn den ulendte stien. Hold den.
Den er kortere.
Nord er best.
Vinterens flammehimmel, sommer-
nattens solmirakel.
Gå mot vinden. Klyv berg.
Se mot nord.
Oftere.
Det er langt dette landet.
Det meste er nord.

Rolf Jacobsen

Dag 1

24. februar - Ankomst Alta og nordlysjakt

Vi reiser med SAS direkte til Alta med avgang om formiddagen. Etter ankomst, sjekker vi inn på hotellet vi skal bo på hele oppholdet. Vi tar det litt med ro, før vi møtes om kvelden. Jakten venter!

Det er en aurora vi leter etter, nærmere bestemt aurora borealis… Himmelens eget naturlige fyrverkeri.

Våre guider fra det familiedrevne Pæskatun, er våre lys i mørket. Vi begynner med å forlate byens kunstige lys. Ved Pæskatun skiferbrudd får vi utdelt ekstra klær til kvelden. Vi begynner her, da vi også har tilgang på varme bygninger og en presentasjon om nordlyset om det skulle drøye. Er det overskyet her, vet våre verter råd. Vi hiver oss i bussen og jakter på bedre vær. Og vær trygg på at disse, om noen, vet hvor det er best å være.

Er vi heldige så får vi himmelens sirkus over hodene våre, er vi ikke fullt så heldig får vi en fantastisk tur i polarnatten. Vær forberedt på at vi ikke er tilbake på hotellet før cirka midnatt. En matbit og noe varmt å drikke blir servert underveis. Om og når nordlyset flakker over himmelen, faller en ærbødig stillhet over oss. Det er så enormt, så altoppslukende, så utenomjordisk – og nesten religiøst. Vi føles oss så underlig små i dette store universet. Men egentlig er vi bare noen kilometer utenfor Alta.

(-/-/lett servering, suppe)

 

Blir det vakrere?
Dag 2

25. februar - Nordlyskatedralen, hundekjøring. middag hos Trasti & Trine

Etter frokost er det snart tid for aktivitet – men nå selveste Nordlyskatedralen. Å ja, det er Europas nordligste. Med den helt spesielle, spiralformede konstruksjonen, har den allerede blitt et landemerke. Norsktegnet av arkitekt Kolbjørn Jensen og med arbeider fra den danske kunstneren Peter Brandes. Nede i katedralen er  Borealis Alta. En interaktiv utstilling om nordlyset og dette fenomenets magi. Siden den er basert på samiske myter og sagn, er det både interessant og sammensatt. Både forskning og betydning for Altas historie trekkes inn. Og hvorfor det oppstår, vitenskapelig sett.

Så sledetur med hunder. Litt fart, litt spenning, men alt i kontrollerte former. Med de dyktige, sterke, arbeidssomme og supersøte huskyene i tet. Stas med hund!

Gled deg. Lyden av ivrige og forventningsfulle hunder fyller luften. De står klare foran sledene  og venter bare på å få komme i gang. Kanskje kjenner du det krible av spenning og forventning selv også. Porten åpnes. Hundene rykker til. Så blir det stille. Vidunderlig stille. Lyden av hundepoter og sledemeier er det eneste som bryter stillheten. Du har full kontroll over situasjonen og hundene har kontroll på oppgavene sine.

Vi får litt trygg opplæring  før vi først går inn i hundegården og blir litt kjent med de ivrige Alaska-huskyene. De har sine egne hus med navneskilt på, må vite. Når seletøyet er på, vil hundene på tur. Vi skal ut i skogen, det blir stille og vi kan nyte de ivrige hundene, været og naturen. Underveis kjører vi i skogen, i åpent landskap og langs Altaelva. Når isen har lagt seg kan vi også kjøre på selve elva. Vi kjører to og to sammen på en slede, vi stopper halvveis og dere kan bytte plass om dere vil. Etter en stund kommer vi tilbake til hundegården. Vi hjelper gjerne til med å få hundene tilbake dit de hører hjemme. Så samles vi rundt bålet med noe varmt å drikke. De som har vært med oss på tur har trent hundene i hele høst og vinter, samt kjørt noen løp. Alt fra verdens lengste til korte løp. Dette forteller de gjerne om, i tillegg til hvordan de trener, forer og steller alle vennene sine i hundegården. (teksten fra hundekjøringen er i store drag hentet fra nettsiden til arrangøren Trasti & Trine)

Etterpå skal det spises. Tre-retters middag venter hos nettopp Trasti & Trine, som holder til litt utenfor byen. Kokkene her skaper mat fra det som regnes som noen av de aller beste råvarer i dette området. Råvarene har vokst og levd på vidda, i sjøen og i skogene og byr derfor på en unik, ærlig smak med fokus på det nordnorske særpreget. Og det er jo sesongen som styrer menyen vi skal kose oss med. For kokken Johnny er ild, stein, tre og røyk viktig.

(F/-/M)

Klar for tur!
Dag 3

26. februar - Samiske opplevelser

I dag handler dagen om reindrift, samisk historie, litt joik, samisk kultur og samiske skikker. Og kanskje mest spennende for noen – samisk mystikk…. Her er det mer mellom himmel og jord, etter manges mening. Sami Siida er porten som åpner alt dette for oss. Familien vi besøker i dag, har mye å fortelle. I samisk kultur er det åtte årstider som alle er knyttet til reinens vandring og alt som skjer gjennom året. Reinsdyrene betyr alt og dette er ting som har gått i arv fra generasjon til generasjon. Det samiske språket danner en egen språkgruppe og deles i ti ulike innenfor den finsk-ugriske grenen.

Hvordan lever den samiske befolkningen i 2020 kontra før? En dag og et besøk til ettertanke. Vi blir også servert lunsj på lokalt vis, bidos med brød. Bidos er en kjøttsuppe med reinsdyrkjøtt og grønnsaker som både er nasjonalrett og festmat. Etter dette besøket, vet vi mye mer om samiske tradisjoner fra a – å. For de som vil, blir det mulig å prøve sleden, med reinsdyrene spent foran, eller kaste lasso.

Middag i kveld organiseres av reiseleder for den som vil.

(F/L/-)

 

 

Vi møter samisk, varm tradisjon.
Dag 4

27. februar - Ishotellet i Sorrisniva, snøscootersafari (om du vil), middag på Stakeriet

Vi har lagt opp til en frivillig snøscooter-tur som må forhåndsbestilles. Erfaringsmessig vil de aller fleste være med.  Om kvelden møtes alle til felles middag uansett hvilke sysler man har bedrevet.

Vi skal besøke det helt unike ishotellet i Sorrisniva. Det første av sitt slag i Norge og noe som virkelig har slått an. År etter år fornyes ideer og utforming – mens hotellet kommer opp. I tillegg til å nyte omgivelsene inne, varter kokkene her opp med lunsj. Sesongens meny er tuftet på både fisk, lam, elg og gris. Alt mer eller mindre utenfor døra. De har til og med eget bakeri her! Hotellet i seg selv er det grei størrelse på: 30 soverom, kapell, bar og salonger. Til og med glassene i baren er laget av is. Det er lokale kunstnere som sørger for at vegger og omgivelser følger tema for året. Et ishotell er neimen ikke som alle andre hotell. Lunsjen spiser vi her og vi avslutter med en blå drink i baren.

Så til de som skal på scootertur: Vi skal starte ved Altadalen og Sorrisniva. Her blir vi påkledd – thermodress, sko, hansker, hjelm og sikkerhetsbriefing må til. Langs den gamle handelsruten kjører vi på scooteren, gjennom skogen og innover Finnmarksvidda. Punkt en, vi koser oss på tur da det er gøy å kjøre! Punkt to, vi nyter en aldeles fantastisk natur og stillhet. Utenom vår egen motorkraft, da.

Snøscooter er jo virkelig transportmidlet på disse kanter, og det er en stor opplevelse å ta seg frem gjennom landskap og natur på en slik. Du må ha førerkort for bil for å kjøre, og vi er to på hver scooter.  Hele turen varer cirka to timer. Vi legger det opp slik at man er to og to på hver scooter og at man kjører hver sin vei.

Om kvelden er det tid for mat igjen, avskjedsmiddagen har også lokal vri. For bare noen minutters gange fra hotellet ligger Stakeriet. Navnet er hentet fra den som var føreren i elvebåten – elvestakeren. Og konseptet følger opp dette fra Altaelva og fra utvinning av skifer. Er du bittelitt opptatt av fiske, eller kjenner noen som er det, er Altaelva tingen. Selv kong Harald har sin årlige tur på disse kanter.

Uansett så leverer Stakeriet på det meste. Her blir det både lokalt, ekte og historisk hånd i hånd med deilig mat. En perfekt avrunding siste kvelden på en flott Finnmarkstur, selv om vi har mer tid til rådighet også i morgen.

(F/L/M)

 

 

Uforglemmelig!
Dag 5

28. februar - Alta Museum, tid på egen hånd og hjemreise

Du har dagen i dag til å rusle litt rundt, kanskje shoppe litt eller bare sitte på kafe å ta livet med ro. Vi må sjekke ut til vanlig tid, hotellet tar vare på bagasjen til det er tid for avreise om ettermiddagen. Vi har en felles aktivitet på programmet:

Vi tar turen til Alta Museum, som har Nord-Europas største konsentrasjon av bergkunst. Herunder både helleristninger og hellemalerier av jeger- og fangstfolk. Nå snakker vi fra 7000 til omtrent 2000 år siden, så det er langt tilbake. Om vinteren er bergkunsten ute dekket av snø, men inne finnes en veldig fin utstilling som heter «Spor i berg». Denne suppleres av utstillinger om samisk tro og religion, nordlysforskning i Alta samt «Å hoppe etter Wirkola». Litt tid på egen hånd hører med til å rusle rundt på museet.

SAS venter på oss med avgang om kvelden. Ankomst Oslo Lufthavn blir senere samme kveld.

(F/-/-)

Ishotellet byr på ny design og arkitektur hvert år

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 13 320
Enkeltromstillegg: kr 2 100

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo – Alta t/r med SAS
4 netter på hotell
2 lunsjer, tre middager (inkl lett måltid på nordlysjakten)
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover det som er nevnt over
Drikkevarer
Utflukter som ikke er en del av programmet, må forhåndsbestilles (snøscootertur kr 1 790)
Avreisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F= frokost, L= lunsj, M= middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise- og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå på reisen. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

REISEVILKÅR
Reisevilkårene er grunnlag for både dine rettigheter som reisende og våre som arrangør. Alminnelige vilkår for pakkereiser og Carpe Diem reisebetingelser får du ved å kontakte oss eller ved å gå inn på www.carpe-diem.no.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem Singelreiser er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser