Dálveniehku Álttás – Vintereventyr i Alta

Dálveniehku Álttás – Vintereventyr i Alta

24. februar 2022 / 5 dager / Pris fra 14.580,-

Turist med hette som ser på nordlyset på nattehimmelen i vinterlandskap, Kirkenes, Finnmark, Norge

Jakten på nordlyset, ishotell, samiske tradisjoner og ærlige smaker.

Finnes det noe mer eksotisk og vakkert enn Nord-Norge? Vi tror ikke det. Opplev denne fantastiske landsdelen, samiske tradisjoner, nordlysjakt, nydelig mat, valgfri huskytur eller scootertur…you name it. Vår vintertur til nord er laget med ekte kjærlighet av vår nordnorske kollega og reiseleder, Wenche Samuelsen. Dálveniehku Álttás, en vinterdrøm i Alta. Velkommen!

De lokale og nære ting ivaretas på høyeste nivå, og det er bare å glede seg til at kong vinter holder hoff. Is, snø, hyggelig reisefølge og mange, virkelig høykvalitets-måltider tuftet på råvarer fra området er viktige ingredienser for å gi deg de aller beste minnene. Er du eventyrlysten, liker aktiviteter både ute og inne og ikke er redd for dunjakka, er dette turen for deg. Med våre lokale helter, proffer på nordlys, skal vi jakte på det kanskje vakreste naturfenomen i verden, aurora borealis. Finner vi det (og sjansen sies å være stor på denne tiden), blir det uforglemmelig. Punktum.

Ishotellet i Alta skal selvsagt avlegges et besøk. Like eksotisk og kjølig som det høres ut som. Iglo utenfra og isslott innvendig. Det er stort! Hvert år bygges det opp med nytt tema og ny form. Isbar og skulpturer er kunst av ypperste klasse. Is kommer i mange nyanser og er aldri bare hvitt. Bare vent og se! Aktivitet må til for å oppleve Alta og Finnmark på ekte vis. Om du vil, blir du også med på en frisk og fartsfylt tur på scooter - i en av Europas siste villmarker.

Samisk kultur, reindrift og joik er et selvsagt følge på en reise til Alta. Vi besøker en samisk familie litt utenfor byen. Tradisjoner og et liv ikke mange er så kjent med, gir hverdagsliv nyanser. For samene har opprinnelig mer enn 1000 ord for rein og reindrift. Og mer enn 300 ord for snø. Det gir perspektiv. Vi skal også stifte bekjentskap med den flotte Nordlyskatedralen.

Gode lokale smaker er det absolutt ingen mangel på i Alta. Og våre utvalgte spisesteder på turen er av de ypperste i området. Her er det bare å glede seg.

Høydepunkter

 • Finnmark på lokalt, ekte og vinterlig vis!
 • Nordlysjakt på vinterhimmelen
 • Besøk i ishotellet Sorrisniva – et virkelig eventyrslott
 • Valgfri hundesledetur med huskyer over vidda
 • Nydelige måltider tuftet på lokale råvarer fra elv, skog og vidde
Silhuett av et hjort mot en bakgrunn av Borealis som skinner om natten

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 24.02.2022

  Tilgjengelighet: Få plasser

  Dager: 5

  Priser fra: 14.580,-

  Reiseleder: Wenche Samuelsen

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+14
+13

Program

4 frokoster, 2 lunsjer og 4 middager inkludert

Dag 1

Ankomst Alta, besøke Nordlyskatedralen

Middag

Vi reiser med SAS direkte til Alta med avgang midt på dagen. Etter ankomst, sjekker vi inn på hotellet vi skal bo på hele oppholdet.

Vi skal så besøke et av de store landemerkene i Alta. Vi får en guidet omvisning i Nordlyskatedralen, Europas nordligste. Med den helt spesielle, spiralformede konstruksjonen som skal minne om nordlysets egne bevegelser, har den allerede blitt et landemerke. Hele bygget symboliserer nordlys. Katedralen er norsktegnet av arkitekt Kolbjørn Jensen og har arbeider fra den danske kunstneren Peter Brandes. Nede i katedralen er Borealis Alta. En interaktiv utstilling om nordlyset og dette fenomenets magi. Siden den er basert på samiske myter og sagn, er det både interessant og sammensatt. Både forskning og betydning for Altas historie trekkes inn. Og hvorfor det oppstår, vitenskapelig sett.

Om kvelden møtes vi til middag, det første av mange, gode måltider på turen.

Nordlyskatedralen i Alta i solnedgangen.

Nordlyskatedralen i solnedgangen.

Dag 2

Ishotellet, lær å lage isskulptur, valgfrie aktiviteter og middag

Frokost, lunsj og middag

Vi skal besøke det helt unike ishotellet Sorrisniva. Det første av sitt slag i Norge og noe som virkelig har slått an. År etter år fornyes ideer og utforming – mens hotellet kommer opp. I tillegg til å nyte omgivelsene inne, varter kokkene her opp med lunsj. Sesongens meny er tuftet på både fisk, lam, elg og gris. Alt mer eller mindre utenfor døra. De har til og med eget bakeri her! Hotellet i seg selv er det grei størrelse på: 30 soverom, kapell, bar og salonger. Til og med glassene i baren er laget av is. Det er lokale kunstnere som sørger for at vegger og omgivelser følger tema for året. Et ishotell er neimen ikke som alle andre hotell.

Først er det tid for valgfrie utflukter - vil du være med på hundekjøring eller scootertur forhåndsbestilles dette. De går samtidig. Hvis ikke, blir du på hotellet og rusler rundt. Kanskje låne en spark eller ta en tur på truger? Når alle er vel tilbake, blir det mer is-tema. Men først lunsj. Sorrisniva er kjent for sine smaker. En isdrink i form av en blå drink i baren skal vi også smake på.

Det krever sin kunnskap og sin kunstner for å meisle ut slike mesterverk i is. Men det er gøy å prøve litt selv, finne sin indre kreative sjel. Kanskje har du evner du ikke var klar over når vi får et kurs i isskulptur-laging?

Etterpå skal det spises mer. Tre-retters middag venter hos nettopp Trasti & Trine, som holder til like i nærheten. Kokkene her skaper mat fra det som regnes som de aller beste råvarer i dette området. Råvarene har vokst og levd på vidda, i sjøen og i skogene og byr derfor på en unik, ærlig smak med fokus på det nordnorske særpreget. Og det er jo sesongen som styrer menyen vi skal kose oss med. For kokken Johnny er ild, stein, tre og røyk viktig.

Ekstra tillegg

Dag 3

Samiske opplevelser og jakten på nordlyset

Frokost, lunsj og middag

I dag handler dagen først om reindrift, samisk historie, litt joik, samisk kultur og samiske skikker. Og kanskje mest spennende for noen – samisk mystikk…. Her er det mer mellom himmel og jord, etter manges mening. Familien vi besøker i dag, har mye å fortelle. I samisk kultur er det åtte årstider som alle er knyttet til reinens vandring og alt som skjer gjennom året. Reinsdyrene betyr alt og dette er ting som har gått i arv fra generasjon til generasjon. Det samiske språket danner en egen språkgruppe og deles i ti ulike innenfor den finsk-ugriske grenen.
Hvordan lever den samiske befolkningen i 2022? En dag og et besøk til ettertanke. Vi blir også servert lunsj på lokalt vis, bidos med gahkko (brød). Bidos er en kjøttsuppe med reinsdyrkjøtt og grønnsaker som både er samisk nasjonalrett og festmat. Etter dette besøket, vet vi mye mer om samiske tradisjoner fra a – å. For de som vil, blir det mulig å prøve sleden, med reinsdyrene spent foran.

Våre lokale arrangører er våre lys i mørket. Vi begynner med å forlate byens kunstige lys. Først får vi servert noe å styrke oss på - suppe og brød. Vi begynner her, da vi også har tilgang på varme bygninger og en presentasjon om nordlyset om det skulle drøye. Er det overskyet her, vet våre verter råd. Vi hiver oss i bussen og jakter på bedre vær. Og vær trygg på at disse, om noen, vet hvor det er best å være når jakten starter.

Er vi heldige så får vi himmelens sirkus over hodene våre, er vi ikke fullt så heldig får vi en fantastisk tur i polarnatten. Vær forberedt på at vi ikke er tilbake på hotellet før cirka midnatt. Om og når nordlyset flakker over himmelen, faller en ærbødig stillhet over oss. Det er så enormt, så altoppslukende, så utenomjordisk – og nesten religiøst. Vi føles oss så underlig små i dette store universet. Men egentlig er vi bare noen kilometer utenfor Alta.


Dag 4

Dag til egen disposisjon, reiseleder organiserer - middag på Stakeriet

Frokost og middag

Ta dagen litt som den kommer, ellers vil reiseleder organisere noe. Kanskje blir det trugetur, kanskje blir det noe helt annet. Det er også mulig å besøke Alta Museum for deg som vil. Dette museet har Nord-Europas største konsentrasjon av bergkunst. Herunder både helleristninger og hellemalerier av jeger- og fangstfolk. Nå snakker vi fra 7000 til omtrent 2000 år siden, så det er langt tilbake. Om vinteren er bergkunsten ute dekket av snø, men inne finnes en veldig fin utstilling som heter «Spor i berg». Denne suppleres av utstillinger om samisk tro og religion, nordlysforskning i Alta samt «Å hoppe etter Wirkola».

Om kvelden er det tid for mat igjen, avskjedsmiddagen har også lokal vri. For ikke langt fra hotellet ligger Stakeriet. Navnet er hentet fra den som var føreren i elvebåten – elvestakeren. Og konseptet følger opp dette fra Altaelva og fra utvinning av skifer. Er du bittelitt opptatt av fiske, eller kjenner noen som er det, er Altaelva tingen. Selv kong Harald har sin årlige tur på disse kanter.

Uansett så leverer Stakeriet på det meste. Her blir det både lokalt, ekte og historisk hånd i hånd med deilig mat. En perfekt avrunding siste kvelden på en flott Finnmarkstur, selv om vi har mer tid til rådighet også i morgen.

Dag 5

Hjemreise

Frokost

Du har dagen i dag til å rusle litt rundt, kanskje shoppe litt eller bare sitte på kafe å ta livet med ro. Så reiser vi ut til flyplassen hvor SAS har avgang om ettermiddagen. Etter et par timer beregnes landing på Oslo Lufthavn.

Ekstra tillegg

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo – Alta t/r med SAS
 • 4 netter på hotell med frokost
 • 2 lunsjer, fire middager (inkl lett måltid på nordlysjakten)
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Utflukter som ikke er en del av programmet, må forhåndsbestilles (snøscootertur og hundekjøring)