De mektige Kaukasusfjellene...

Vakre, gjestfrie Georgia – der øst møter vest

Opplev de vakre Kaukasusfjellene, spennende Tbilisi og vinregionen Kakheti – Georgia leverer!

Georgia er en perle i hjertet av Kaukasus og en uoppdaget skatt for nordmenn flest. Mange mener sågar at det er et av verdens vakreste land. Med sin fantastiske natur, eldgamle historie og særegne tradisjon, lokalisert på den historiske silkeveien der øst møter vest – og der det lokale kjøkken og mange tusen år gammel vintradisjon gir smaksminner du vil huske lenge, er det fort gjort å falle i staver over alt landet har å by på.

Her kjempet de store imperiene om makt og innflytelse, og Georgia var alltid kjent for sitt kulturelle mangfold. Georgia er blant våre eldste sivilisasjoner. Her har de sunget flerstemt polyfon sang i mer enn 2000 år, produsert vin i over 8000 år, og her levde Homo Georgicus allerede for 1,8 millioner år siden. I Georgias myteomspunnede kultur og historie er kirken, folkesang og folkedans, poesi, vintradisjon og en enestående gjestfrihet dypt forankret i den georgiske folkesjelen. For georgiere er gjester en gave sendt fra Gud, og slik har det vært fra de eldste tider.

Sjelden har vi laget en tur hvor du kommer så tett på det lokale livet – for gjennom vår lokale reiseleder Svend får du en ganske så unik opplevelse. Her blir det vennebesøk, veldig lokale mat- og vinopplevelser, polyfon sang og lokale møter som vil gi deg minner for livet.

 

 

 

 

Avreiser & Bestilling

 • Avreise 20.06.2020
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 9 dager
 • Priser fra 17 980,-
 • Bestill nå

Høydepunkter

 • Oppleve de fantastiske Kaukasusfjellene
 • Vandretur til Gergetikirken – det mest kjente landemerke i Georgia
 • Spennende Tbilisi, der tradisjoner og det moderne liv går hånd i hånd
 • Nydelige, lokale mat- og vinopplevelser
 • Besøk og matlaging hos reiseleders venner
 • Vinsmaking og innføring i georgisk vintradisjon
 • Besøk i Mtskheta – den historiske hovedstaden
 • Lokale folkesangere som synger for Carpe Diem
 • Unikt innblikk i georgisk historie samt Georgia i dag
 • Ekte georgisk supra (fest) på en av landets beste restauranter, Pheasant’s Tears
 • Kakheti-regionen – hvor du ganske sikkert finner en ny vinfavoritt
 • Sjarmerende landsbyliv
 • Håndplukkede, gode hoteller – sjekk ut Hotel Rooms i Kazbegi! Snakk om fantastisk utsikt og god standard!
 • Reiseleder Svend Waage
 • Godt reisefølge og selskap er alltid inkludert på Carpe Diems reiser 🙂

Visste du at:

 • Både Hamsun og Nansen hadde en forkjærlighet for Georgia etter sine besøk til landet?
 • Hamsuns «I Æventyrland» er en reiseskildring fra hans reise i Kaukasus og Georgia?
 • Forfatteren, komponisten Dagny Juel, ble drept og gravlagt i Tbilisi?
 • Norge og Riksantikvaren var en hovedbidragsyter for restaureringen av en av Tbilisis eldste bydeler?
 • En georgisk birøkter og oversetter tilbringer sommerhalvårene alene i Kaukasusfjellene for å produsere
  honning og oversette norske forfattere som Borgen, Vesaas, Gaarder og Bjørneboe, mfl. til georgisk?
 • Artisten og Norgesvennen Katie Melua, som holdt verdens dypeste konsert i Nordsjøen, kommer fra Georgia?
Dag 1

20. juni - Avreise og ankomst

Vi flyr med Turkish Airlines med avreise fra Oslo Lufthavn om kvelden. Etter mellomlanding og flybytte i Istanbul, lander vi i Georgias hovedstad Tbilisi natt til 21. juni.

(-/-/-)

Tbilisi
Dag 2

21. juni - Ankomst Tbilisi, bli kjent med byen

Vi lander tidlig om morgenen, lokal tid, og møter reiseleder Svend. Vi får transport til hotellet og får sjekke inn selv om vi kommer tidlig, eller sent alt etter som hvordan man ser det…

Etter en rolig morgen/formiddag, skal vi ut og bli kjent med hovedstaden for å få et overblikk over både byen, menneskene og folkelivet.

Tbilisi er strategisk lokalisert på den historiske Silkeveien i grenselandet mellom Asia og Europa. Byen utviklet seg til et viktig industrielt, kulturelt og sosialt sentrum og handelssentrum i regionen. Gjennom historien har alle de store imperiene invadert byen en eller flere ganger. Tbilisis befolkning har alltid hatt ulik kulturell, religiøs og etnisk bakgrunn. Dette er synlig spesielt i den gamle historiske bydelen der for eksempel armenere, aserbajdsjanere, russere, kurdere og georgiere fortsatt lever side om side med sine ulike tradisjoner og religioner.

Denne dagen dedikeres til nettopp den gamle historiske delen av Tbilisi. Vi vandrer i gamlebyen, føler på
stemningen og gjør oss kjent med noen av de viktigste monumentene og områdene, som for eksempel Betlemi-
distriktet – et av de eldste områdene i Tbilisi, og til alt overmål restaurert med støtte fra Norge og Riksantikvaren.

Vi vandrer også i nærheten av Svovelbadene og Metekhi-kirken med røtter i fascinerende mytefortellinger og historiske begivenheter. Det var ved de varme kildene at kong Vakhtang Gorgasali, ifølge legendene, grunnla Tbilisi i det 5. århundret og ga byen navn etter ordet ”tbili” som betyr nettopp “varm”. Vi ser hvordan den gamle bydelen restaureres, hvordan gammelt møter nytt og hva som gjorde Tbilisi til et kultur- og handelssenter på den historiske Silkeveien. Deretter får dere mulighet til et par timers hvil etter en kort natt, eller dere kan benytte anledningen til å oppleve mer av Tbilisis spesielle atmosfære og mangfold.

Om ettermiddagen setter vi kursen mot det utendørs etnografiske museet som viser georgisk tradisjonell bygge-skikk fra de ulike regionene. Vi vandrer gjennom området og lærer om de ulike tradisjonene. Vandringen ender opp ved restauranten Rachis Ubani hvor vi har vår avslutningsmiddag med flott utsikt over Tbilisi. Her blir dere bedre kjent med både hverandre og vår reiseleder Svend, som gir dere en introduksjon til den georgiske bordtradisjonen og georgisk kultur, med sitt delikate, smaksrike og varierte kjøkken.

(F/L/M)

Gamlebyen i Tbilisi
Dag 3

22. juni - Fra Hamsun og Dagny Juel til Khatchapuri-baking og byopplevelser

Vi vandrer gjennom gamlebyen og setter deretter kursen mot som på Hamsuns tid var «Hotel London», hvor Hamsun bodde under sine opphold i Tbilisi. Han kom til Georgia gjennom Kaukasusfjellene og fulgte akkurat den samme ruten langs «the Military Highway» som vi skal benytte senere på vår reise til Stepantsminda og Kazbegi i Kaukasusfjellene. Bare et steinkast unna Hamsuns «Hotel London» finner vi det tidligere «Grand Hotel» hvor den norske forfatteren og komponisten, «femme fatal», Dagny Juel ble skutt og drept av sine polske venn i forbindelse med sitt besøk i Tbilisi. Vi fortsetter noen hundre meter til bruktmarkedet «Dry Bridge» med loppemarked og brukskunst, billedkunst og georgisk kunsthåndverk, etc.

Deretter blir det Khatchapuri-baking og lunsj. Khatchapuri er kanskje den største ”slageren” i det georgiske kjøkken – både en delikatesse ved festbordet og en rett man får kjøpt på hvert gatehjørne. Den ligner en innbakt ostepizza og lages i utallige varianter og med ulike oster. Så på restauranten hvor vi skal ha lunsj blir det mulighet for å bake Khatchapuri for de som vil, og resultatet blir selvsagt servert sammen med resten av lunsjen.

Så har du resten av dagen til fri disposisjon og kan på egen hånd utforske Tbilisi – denne spennende kulturelle og historiske smeltedigelen på den historiske silkeveien mellom øst og vest. Svend er selvsagt tilgjengelige med hjelp og forslag, og blir gjerne med på middag sammen med de som måtte ønske det.

(F/L-)

Khachapuri - retten inneholder ett tonn med kalorier, og smaker dessverre himmelsk og du blir avhengig etter første bit... :-)
Dag 4

23. juni - Fra den historiske hovedstaden Mtskheta til Kaukasusfjellene

Etter frokost setter vi kursen nordover mot Kaukasusfjellene og den lille byen Stepantsminda ved foten av fjellet Kazbegi på 5047 m. Fjelltoppen er Georgias tredje høyeste fjell, og er et ikon med sin massive og monumentale form. På vei ut av Tbilisi besøker vi den historiske hovedstaden Mtskheta. Her finner vi Svetitskhoveli som er på Unescos verdensarvliste og tidligere var Georgias hovedkirke. Hit kom St. Nino og kristnet Georgia på 300-tallet, og legenden forteller at en bit av Jesu klede skal være begravet på stedet hvor kirken ble reist.

Vi tar dere med inn i kirken og dermed inn i viktig del av Georgias historie og tradisjon. Her opplever vi den viktige rollen som kirken
spiller i de fleste georgieres liv, og betydningen ritualene og relikviene har i hverdagslivet. Er vi heldige treffer vi presten Mama Davit med langt skjegg, full av humør og glimt i øyet og garantert med en god historie på lager… Deretter vandrer vi i den gamle bydelen og opplever tradisjon, lokal koloritt og turistboder i skjønn forening.

På veien videre mot Stepantsminda møter vi etter hvert de majestetiske Kaukasusfjellene, stopper ved spektakulære utsiktspunkt og nyter natur og utsikt. Fjellene gjenspeiler styrken og utholdenheten som kjennetegner folket i dette området, som aldri lot seg kue av myndighetspersoner. Her finner vi en eldgammel og fascinerende myte- og legendetradisjonen, og både hedensk- og kirketradisjon lever side om side. Vi ankommer Stepantsminda tidlig på kvelden, og etter innsjekking på det særegne Rooms Hotel har du kvelden til fri disposisjon, og kan nyte fantastisk utsikt, kjempeterrassen og fasilitetene på Rooms Hotel i spesiell stil og design.

Les mer om fantastiske Hotel Rooms her

(F/-/M)

Rooms Hotel i Kazbegi er et av Georgias aller beste hotell - og utsikten...den er magisk! Photo: Property of Rooms Hotels
Dag 5

24. juni - Den ikoniske treenighetskirken, vandring og lokal tradisjon med Khinkali og folkesang

Etter en tidlig frokost starter vi vandringen opp til den ikoniske treenighetskirken Gergeti’s Sameba som ligger  spektakulært til ved siden av Kazbegi-fjellet med panoramautsikt over hele Stepantsminda og nærområdet. Dette er en vandring på ca. 10 km/4 timer totalt begge veier, med en høydeforskjell på ca. 450 m. Det er enkelte partier som er noe bratte og ulente, men en fin tur for alle som er i vanlig god fysisk form og som ikke har spesielle fysiske utfordringer eller spesielt redd for høyder.

Vi kommer opp til kirken på et tidspunkt hvor det fortsatt ikke er for mye folk, og kan nyte den opplevelsen som kirken og området har å by på. Vi omgis av de voldsomme Kaukasusfjellene som har formet lynnet og en utholdenhet blant fjellfolkene som opp gjennom historien har vært avgjørende for å kunne ivareta Georgias yttergrense i fjellene.

Vi nyter våre lunsjpakker ute i det fri før det bærer tilbake til hotellet. Vel nede har du et par timer til egen disposisjon før middag. Turen er selvsagt valgfri, og for de som ikke ønsker å delta, kan man nyte fasilitetene på Rooms eller vandre i lokalmiljøet/området som omgir Stepantsminda. Vi vil også ha en alternativ kortere vandringstur for de som måtte ønske det.

Før middag besøker vi Svends venner hvor vi skal lære hvordan vi lager den tradisjonelle retten Khinkali, en rett som ligner på dumplings. Den er en av klassikerne i Georgia og har faktisk sine røtter nettopp i disse fjellområdene. Vi samles på kjøkkenet, og alle som vil kan prøve. Deretter nyter vi både vertskapets og egenbakte khinkali sammen med salat og georgisk tradisjonell ost.

(F/Lunsjpakke/-)

 

Gergeti-kirken ligger i fantastiske omgivelser
Dag 6

25. juni - Fra Kaukasusfjellene til vinregionen Kakheti og kulturbyen Sighnaghi

Etter frokost er det avreise mot vinregionen Kakheti og kulturbyen Sighnaghi. Kakheti-regionen står alene for nesten 70% av all vinproduksjon i Georgia. Landet har produsert vin kontinuerlig i 8000 år, med en helt særegen tradisjon for produksjon og lagring av vin.

Den lille maleriske byen Sighnaghi har tradisjonelt vært et kultursenter i Kakheti-området. Området var kjent som handelssenter for georgiere såvel som handelsfolk som kom over fjellene fra Dagestan. I gamle dager betalte innbyggerne i byen og nærområdet ikke skatt. Som en utpost mot øst og førsteforsvar mot invasjoner fra de østlige imperiene regnet man at folket betalte sin skatt gjennom sin innsats på slagmarken. I de senere år har Sighnaghi blitt renovert og man ønsker å opprettholde byen som et kultursenter i
Kakheti-regionen. Sighnaghi har fantastisk utsikt over slettelandskapet i Kakheti og kaukasusfjellene som reiser seg på motsatt side.

På veien nyter vi lunsj ved Mtkvari-elven rett utenfor den historiske hovedstaden Mtskheta. Deretter fortsetter vi turen mot Vinregionen Kakheti og Sighnaghi. Vi ankommer om ettermiddagen og sjekker inn på hotellet. Du har ettermiddagen og kvelden til fri disposisjon. Du kan slappe av og nyte de gode fasilitetene på hotellet eller rusle rundt i idylliske Sighnaghi og oppleve lokal stemning og koloritt. Svend stiller selvsagt opp med råd og tips og gjør gjerne en liten byvandring for de som måtte ønske det.

(F/L/-)

Sighnaghi Photo by John A Graham
Dag 7

26. juni - Sighnaghi – det hellige valfartsstedet Bodbe, gammel vinkultur og tradisjonelt festbord

Etter frokost besøker vi Bodbe Monastery i utkanten av Sighnaghi. Dette er et av Georgias mest velholdte og
tradisjonsrike klostre, og har også historie som akademi og kroningssted for kongene i Kakheti. St. Nino, som
kristnet Georgia på 300-tallet, er begravet her og man kan se St. Ninos grav lokalisert inne i kirken. Dette er med på
å gjøre Bodbe til et av de mest hellige steder for georgiere flest.

Tilbake i Sighnaghi har vi en vandring i denne sjarmerende og stemningsfulle byen, og opplever alt fra bortgjemte
koselige bakgater, gateliv og basar, til Sighnaghis bymur og flott utsikt over Alazani-sletten. For de som ønsker det
kan vi besøke Sighnaghi Museum som blant annet kan by på en kolleksjon av arbeidene til Niko Pirosmani, en av
europeisk malerkunsts mest anerkjente primitivister og Georgias mest kjente maler. Museet har i tillegg rullerende
utstillinger med ulike billedkunstnere i tillegg til en arkeologisk avdeling som dekker Kakheti-regionen. Deretter
har dere noen timer til å oppleve lokal koloritt og stemning på egen hånd eller nyte hotellets fasciliteter.

Om kvelden vandrer vi til Svends venner hos Pheasant’s Tears, hvor de produserer vin etter de samme metoder og prinsipper som har vært i bruk i tusenvis av år i georgisk vinproduksjon. Det er vitenskapelig dokumentert at man har produsert vin i Georgia i 8000 år, så Georgia har kanskje den eldste tradisjonen for vinkultivering i verden. Det som imidlertid er spesielt med georgisk vintradisjon er at den opprinnelige måten å produsere vin på er blitt ivaretatt kontinuerlig gjennom hele historien, og fortsatt holdes i hevd den dag i dag. Store leirkrukker, qvevri, graves ned i bakken, kun med åpningen synlig i bakkenivå. Gjennom en spesiell prosess gjæres og modnes vinen i qvevrien uten noen form for tilsetnings-stoffer. Denne produksjonsmåten får stadig mer oppmerksomhet, spesielt i
naturvinkretser.

Denne eldgamle fascinerende tradisjonen opplever vi hos Pheasant’s Tears. Her får vi omvisning med innføring i georgisk vintradisjon og produksjonsmåte, og opplever hvordan det tradisjonelle georgiske brødet bakes. Deretter blir det vinsmaking av 6 ulike viner og ekte georgisk supra (fest) i hele dets bredde med kalde og varme retter, skål-tradisjon, taler og sang. Mange av ildsjelene på Pheasant’s Tears er Svends gode venner gjennom mer enn ti år, så det blir gjerne en spesiell atmosfære når vi møtes ved bordet…

(F/-/M)

Pheasant Tears, hit skal vi!
Dag 8

27. juni - Sighnaghi – Tbilisi, siste møte med fargerike Tbilisi – og siste kvelden med gjengen

Avreise mot Tbilisi etter frokost med ankomst tidlig formiddag. Du har dagen til fri disposisjon frem til kvelden for spennende byopplevelser, suvenirer/shopping og andre severdigheter og opplevelser. Svend er til deres disposisjon for hjelp og oppfølging.

Eksempler på mulige aktiviteter er:
1) Oppleve markedet for gull og smykker og sentralmarkedet hvis man synes at genuint markedsliv er interessant.
2) Besøke den botaniske hagen i Tbilisi
3) Oppleve folkeliv langs hovedgaten Rustaveli.
4) Besøke Dry Bridge og se på brukskunst, billedkunst og georgisk kunsthåndverk, etc.
5) Oppleve Georgias hovedkirke, den store Treenighetskirken.

Om kvelden blir det avskjedsmiddag på den spesielle restauranten Poliponia i en gammel tradisjonell georgisk vinkjeller som på georgisk kalles Marani. Her kombinerer de georgiske retter og smaker på en spennende og særegen måte. Det blir siste kveld med gjengen hvor ettertanke, oppsummering og den gode praten er i sentrum.

(F/-/M)

 

Svovelbadene i Tbilisis gamleby
Dag 9

28. juni - Hjemreise

Etter frokost går turen ut mot flyplassen. Turkish flyr oss først til Istanbul med avgang om formiddagen. Etter flybytte og mellomlanding lander vi på Oslo Lufthavn om ettermiddagen.

(F/-/-)

Fredsbroen i Tbilisi

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 17 980
Tillegg for enkeltrom: kr 3 970

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo–Tbilisi t/r med Turkish Airlines
For tilslutningsfly fra andre flyplasser, ta kontakt for tilbud
Flyskatter og avgifter pr 30. september 2019
8 netter på gode hoteller. Frokost inkludert hver dag
4 middager, 4 lunsjer
Alle utflukter og entreer iht. programmet.
All transport i følge programmet
Lokale guider
Reiseleder fra Carpe Diem som møter ved ankomst Tbilisi

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover de som er nevnt over
Drikkevarer
Tips
Avreisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F=frokost, L= lunsj, M= middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise – og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå før og under reisens gang. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert
beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

VAKSINER
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege eller www.fhi.no (Folkehelseinstituttet) for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem Singelreiser er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser