Sykkeltur i Skåne og Österlen

Sykkeltur i Skåne og Österlen

26. mai 2023 / 7 dager / Pris fra 16.960,-

Den sørøstlige ruten mellom Brsarp og Simrishamn

Vi sykler Sydkystleden fra Helsingborg til Simrishamn og gjett om det blir bra!

"Sommartider" i det sydlige Sverige - det er noe å glede seg til selv om vi snakker slutten av mai. På sykkelen tilbakelegges fine etapper og det er forholdsvis flatt og "öppna landskap" på disse kanter. Sommeren begynner tidlig og varer herlig lenge her. Skåne byr på alt fra Ystads småbyidyll med brosteinsbelagte gater, til store åpne landskap og stolte mattradisjoner. Nært og personlig er også et stikkord, for her er det ikke bare store forhold. Gårdsbutikker, nisjebutikker og små lokale produsenter popper opp hist og her og byr på herligheter godt hjulpet frem av et mildt og fruktbart klima. Det er godt tilrettelagt for miljøvennlige reisende som oss på sykkel og det er mye å oppleve underveis.

Staselige slott, bølgende gressletter, vingårder, knallgule rapsåkre, uendelige eplehager og kilometervis med hvite sandstrender. Sammenligninger til sydlige breddegrader er enkle å dra. Men mest av alt er egen identitet sterk i Skåne - de har til og med et eget flagg.

Vi skal oppleve koselige Ystad, storbyen og designbyen Malmö og ren idyll i Skanör, Falsterbo og Simrishamn. Österlen, nå er vi i sør-øst, er også et matparadis i tillegg, det er jo ikke feil. Og nok et bevis på mangfoldet som venter oss på sykkeltur i Skåne.

Vi sykler både på asfalt og grus, både på egne sykkelveier og i trafikk. Du kan forhåndsbestille el-sykkel mot et tillegg på 1500 kroner. Bestilles innen 26. april 2023.

Høydepunkter

 • Sommerfølelse med litt idyll og mye å se fra sykkelsetet
 • Ystad – billedskjønn middelalderby med bindingsverkshus, rik historie og hjemmet til romanfigur Kurt Wallander
 • Strender med sand like hvit som i Karibien
 • Storbyer, småbyer og landsbyer besøkes og overnattes i
 • Österlen – matparadis og naturparadis, det var her «Brødrene Løvehjerte» ble spilt inn
 • Godt reisefølge på bærekraftig tur
Landskap med gul rapsåker og vindmølle bak

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 26.05.2023

  Tilgjengelighet: Ledig

  Dager: 7

  Priser fra: 16.960,-

  Velg avgang

+13
+12

Program

6 frokoster og 6 middager inkludert

Dag 1

Ankomst Helsingborg, sykle til Landskrona

Middag

Etappe: 27 kilometer

Høydemeter: 125

Vi møtes i Helsingborg. Du kan ta buss, tog eller kjøre selv. Alle bør være på plass slik at vi møtes på avtalt sted innen kl 12:00 (nærmere info kommer vedr dette).

Helsingborg, bare et steinkast fra Danmark, både lever og ånder ved vannet. Den livlige byen er et kulturelt sentrum med teatre, konserter og mye liv. Spesielt i sommermånedene. Flotte parker med blomstringsbonanza mot koselige gater og brosteinsbelagte smug. Historie er det mye av, flere rester fra middelalder som for eksempel slottet Kärnan.

Vi finner syklene våre, driver først med litt tilpasning. Alle får forresten en fin brosjyre med kart og beskrivelse av sykkelrutene og der vi skal. Vi har med følgebil og sykkelguide på hele turen i tillegg til vår egen reiseleder.

Etter hvert hopper vi så opp på sykkelsetet og setter kursen sørover mot Landskrona. Her i den vestre delen av Skåne møter vi saltere vann og mer kupert landskap enn i sørøst. Det er uendelige åkre og det er aldri langt til fine og litt værbitte fiskevær. Vi kan nevne Råå som spilte en viktig rolle i svensk sjøfartshistorie. Den koselige havnen frister, det er små butikker og spisesteder og det er fine strender rundt i området. Også et museum må nevnes.

Mange beskriver Skåne som Sveriges Toscana og det stemmer på en prikk. Det er det bølgende landskapet som trekker sammenligningene. Ses spesielt i bakkene ved Glumslöv. Videre passeres Ålaboderna med sin havn og badebrygge. Kanskje stopper vi opp og rusler en tur? Nord for havna ligger en av landsdelens best bevarte ganggraver, en storfamiliegrav fra yngre steinalder som ble laget av stein og dekket av jord. Oppe på høyden ligger et av mange slott i Skåne: Örenäs.

Litt nord for Landskrona kommer vi til Borstahusen som er en idyll i seg selv. I dette gamle fiskeværet med aner fra 1700-tallet ligger blant annet et røkeri og et museum. Vel fremme i Landskrona, parkerer vi syklene, sjekker inn og spiser middag på hotellet.

Landskrona selv er en levende og riktig så "mysig" by med mange tilbud til den som liker . Her er også det gamle, ærverdige Citadellet. Her har det både vært fengsel og tvangsarbeidsanstalt for kvinner... Men dette er viktig historie: dette er Nordens best bevarte 1500-tallsfestninger oppført avChristian III av Danmark. Ved vollene ligger Sveriges eldste koloniområde med en oase av blomsterprakt på disse tider.

Dag 2

Landskrona - Malmö

Frokost og middag

Etappe: 57 kilometer

Høydemeter: 220 meter

Vi spiser frokost på hotellet og forbereder dagens etappe. Vi skal sykle mot sør og mot hovedstaden i Skåne som også er landets tredje største by. Underveis stopper vi et passende sted for lunsj, det gjelder alle dager på turen. (ikke inkludert)

Vi skal atter ut i åpne landskap med upåklagelig utsikt til både hav og natur så klart. Järavallen er et deilig område for rekreasjon, fotturer og naturopplevelser. En herlig perle langs stien vår i dag er området rundt Stenbocksvallar, den muren som Magnus Stenbock fikk bygget på 1700-tallet.

Ved Bjärred er strendene fine. Lomma Beach trekker sammenligning til Karibien på svensk vis. Lomma er ikke bare en tradisjonell liten by, her er også arkitektur av den nyskapende sorten. Nærmere Malmö ligger Alnarpsparken med slottet. Denne parken har en av landets største samlinger av vekster og imponerer uansett årstid. Litt nord for byen ligger Spillepengen som er byens store, grønne lunge.

Malmö er en multikulturell by på de fleste områder med sine visstnok 150 ulike nasjonaliteter. Danmark er like der borte takket være Nordens lengste og kanskje mest kjente bro etter tv-serien «Broen». Øresundsbron, som er broens offisielle navn, inneholder skrivefeil sett med både danske og svenske øyne. Med kombinasjon av danske Øresundsbroen og svenske Öresundsbron.

Det er et flott skue når Malmös skyline nærmer seg etter å ha syklet rundt i helt andre omgivelser denne dagen. Men visste du at Malmö visstnok er på topp ti når verdens sykkelbyer kåres? Så nærme København er det kanskje ikke så merkelig. Gamla Stadens atmosfære og stemning mot Västra Hamnens utviklede og moderne arkitektur. Turning Torso rager 190 meter til værs og synes godt i bybildet og tegnet av den verdenskjente spanske arkitekten Santiago Calatrava. Ellers florerer det av grønnsaktorg og nyskapende gatemat fra alle verdens hjørner. Michelin-restauranter også. Vi glemmer ikke parker, strender, kafeer for "fika" og ellers alt hjertet begjærer. Søta bror er glad i å «fika», den lille sosiale pausen med venner eller kolleger. En god en består ofte av en kaffe og kanelbolle eller forseggjorte kaker, og inntas gjerne på kafé.

Vi sykler til hotellet og sjekker inn. Det smaker godt med middag her i kveld før det kanskje blir en tur på "stan"?

Dag 3

Malmö - Skanör (med Falsterbo)

Frokost og middag

Etappe: 51 kilometer

Høydemeter: 155 meter

En god frokost først før vi skal videre sørover. Fra byliv venter andre vyer og inntrykk.

Mot trivelige Vellinge, med sin lille bypark, passeres jordbruksland, vidstrakte jorder, men det er aldri langt mellom småbyer og steder. Mot Höllviken ligger Falsterbonäs Open Air Museum som er en flott skulpturpark som strekker seg langsmed sykkelstien. Fotevikens museum er et berømt utendørsmuseum som viser funn fra vikingetiden og eldre håndverk.

Vakre naturreservat kanter sykkelstien. Så sykler vi over halvøya der målet blir Skanör og Falstebo som nesten er vokst sammen. Her er det så fint! De to hyggelige småbyene ønsker velkommen med deilig lys sandstrand hvor karakteristiske og fargerike badehus står bortover sanddynene. Stranden her er helt nydelig. Vi sjekker inn på hotellet i Falsterbo og spiser middag her i disse trivelige omgivelsene.

Fritt for å gå ut å se seg om etterpå! Kanskje gå og bade om været tillater. Vi er tross alt på det som kalles Sveriges riviera.

Dag 4

Skanör - Trelleborg

Frokost og middag

Etappe: 27 kilometer

Høydemeter: 60 meter

Frokost først før vi skal videre på turen. Naturen har mye flott å vise på disse kanter, til stadighet er det områder å legge seg på minnet.

Falsterbonäset, denne halvøya på sørvestkysten, er et av de beste stedene for fugletitting her nord i Europa. Hele området er mellomstasjon for trekkfugler før de fortsetter videre på sine lange reiser sørover. Falsterbo fyr reiser seg over flotte strandlandskap der det også er et rikt dyreliv med blant annet seler i tillegg til fugler. Måkläppen får kun besøkes mellom november og januar for å frede selene som holder til der.

I Höllviken er et koselig sentrum med mange kafeer og restauranter.

Langs Kämpingebuktens populære badestrand brer det seg store sanddyner og en noe åpen furuskog. Flere av de tradisjonelle badehusene står fint på rad. Kämping er et gammelt fiskevær og har også et litt spesielt rav-museum. Det er helt vanlig med høststormer på disse kanter og bølgene pleier ha med seg disse gulbrune skattene inn på strendene.

Skåre er en skjult perle på denne kysten som vi kanskje passer på å dra innom. Det er et naturreservat og passer godt til en pause og samtidig betrakte den lille fiskehavna. Videre sykler vi langs store, åpne områder. Her dyrkes det mangt og mye, jorden her er helt prima for det aller meste. Så er neste stopp Trelleborg der vi finner hotellet og skal spise middag om kvelden. Sveriges sydligste by har godt med tilbud å omfavne både kulturelt og historisk. Vakre parker, til og med noen palmer her og der. Den rekonstruerte vikingeborgen Trelleborgen ligger på byens høyeste punkt. Her finnes både museum og kafé. Navnet på byen og borgen henger selvsagt sammen.

Dag 5

Trelleborg - Ystad

Frokost og middag

Etappe: 47 kilometer

Høydemeter: 145 meter

Frokost før vi fortsetter mot Ystad.

Fiskeværet Böste og den koselige havnen i Gislöv viser de klassiske fiskebåtene som ligger fint på rekke og rad. Smygehuk er et sted vi kanskje stopper for å fika? Sveriges sørligste odde og punkt er et faktum her. Et stort skilt beviser den ærefulle plasseringen.

Stien følger kysten som er full av hauger som er rester fra bronsealder og historiske dysser (steinheller/blokker oppå stående steiner). Slike gravplasser og kultsteder var det mange av i Europa i yngre steinalder. Med havet som følgesvenn sykler vi forbi sjarmerende Mossbystrand og fiskeværene Abbekås og Hörte. Så venter Ystad.

Kystbyen Ystad. Den riktig så trivelige middelalderbyen ble for alvor kjent for nordmenn gjennom kriminalromanene om politietterforsker Kurt Wallander. Helt siden 1200-tallet har Ystad vært et maritimt knutepunkt. Handelen gikk livlig med de tyske hansabyene, og på 1800-tallet ble Ystads kjøpmenn beryktet for sin smugling. Den rustikke atmosfæren kan du fremdeles ane i den historiske bykjernen som kan skilte med flest bindingsverkshus i Norden, tre hundre i alt. På slutten av 1800-tallet etablerte byen seg som en fasjonabel badeby for de velstående. Vi sjekker inn på hotellet og gleder oss snart til middag.

Noen kilometer videre østover ligger Dag Hammarskjölds Backåkra, en minnegård og et naturområde. Her drømte en av verdens mest kjente svensker FNs generalsekretær og nobelprisvinner, Dag Hammarskjøld, om en dag å bosette seg på Österlen. Sandhammaren er en av Skånes mest populære strender, her er sanden like hvit som på øyene i Karibia. Den 12 kilometer lange sandstranden topper stadig kåringen av Sveriges beste strand. I dag kan det være vanskelig å forestille seg, men den skjuler også landets største skips-kirkegård. Frem til midten av 1800-tallet gikk mellom 10 og 15 fartøy på grunn her hvert år da de skulle seile rundt sørspissen av Sverige.

Dag 6

Ystad - Simrishamn

Frokost og middag

Etappe: 53 kilometer

Høydemeter: 220 meter

Vi spiser frokost før vi skal ut på ny etappe mot Simrishamn. Det er atter nærhetene til havet som gjør syklingen og det vi ser ekstra fint underveis.

To mil øst for Ystad ligger en av Skånes største severdigheter, Ales stener. Skånes Stonehenge om man kan si det sånn. Noen mener dette er et gravmonument mens andre mener det fungerer som en solkalender. Denne mystiske skipssetningen består av 59 steiner, 67 meter langt og 19 meter bredt. Utsikten til havet i tre retninger er mektig, på klare dager kan du skimte Bornholm i horisonten. Rett nedenfor Ales stener ligger Kåseberga, et lite fiskevær hvor mange kommer for å besøke det populære fiskerøkeriet eller en av kunstbodene.

Helleristningene ved Yxornas Häll ligger sør for Simrishamn. Og flere fiskevær som Brantevik og Skillinge. Her står virkelig den lokale maten i fokus. Skillinge er kjent for sin asparges, i tillegg til Kåseberga som forklart over. En drøy mil utenfor Simrishamn ligger Glimmingehus, som er oppkalt etter den glitrende innsjøen som fantes på stedet der ridderen Jens Holgersen Ulfstand og han kone Margareta Arvidsdotter Trolle i 1499 begynte å bygge dette mektige og ugjennomtrengelige slottet. Glimmingehus sies å være det best bevarte middelalderslottet i Norden.

Så Simrishamn - en av de tingene du først legger merke til er de sjarmerende og pastellfargede trehusene. Vakre utsmykkede dører er også karakteristiske for kystbyen, i likhet med de flotte hagene som ligger som usynlige oaser bak høye gjerder. Det er perfekt å ta en oppdagelsestur i de brosteinsbelagte gatene og kjenne på stemningen.

Vi sjekker inn på hotellet vårt og spiser middag sammen her denne siste hele kvelden.

Dag 7

Simrishamn - Helsingborg og hjemreise

Frokost

Vi spiser frokost før vi etter hvert skal ta toget tilbake til Helsingborg, noe som tar cirka 2,5 timer. (Tider er ikke bekreftet i skrivende stund så dette kommer vi tilbake til).

Vel fremme i Helsingborg, skilles vi om vi ikke skal tilbake med samme tog eller buss til Norge? Takk for en fin og bærekraftig sykkeltur i Skåne og Österlen!

Små hus på rad og rekke med blomster langs og oppover veggene og brosteinsbelagt gate

Koselige Simrishamn

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • 6 netter på hotell med frokost
 • Måltider i henhold til program, middag hver dag unntatt avreisedagen
 • Klassiske sykler med 7 gir og sykkelkurv foran. (sykkelvesker fås om ønskelig)
 • Kart og beskrivelser av rutene vi sykler
 • Bagasjetransport
 • Alle utflukter og entreer iht. program
 • Transport ifølge program (tog Simrishamn - Helsingborg)
 • Lokale sykkelguider
 • Reiseleder fra Carpe Diem som møter i Helsingborg

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise tur/retur Helsingborg
 • El-sykkel kan forhåndsbestilles
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips