Portugal - Lisboa, Coimbra og Porto

Portugal - Lisboa, Coimbra og Porto

Lisboa, Portugal gamlebygater og gatebil.

Tre vakre byer i Portugal og smak av Dourodalen

Praktfulle Portugal nå med tre ulike og unike byer: Lisboa, Coimbra og Porto er en helstøpt trio av sjarm, historie, kultur og skjønnhet. Underveis blir vi kjent, kommer innom både magi og mystikk, er på skogstur i kongelige omgivelser og tar et kort, men nydelig elvecruise. Det sies at landskapet i Dourodalen er selve prakteksemplaret på menneskets skaperevne. Store ord, men det er jo UNESCO-vernet og omhyggelig velstelt så hvorfor ikke? Vi besøker både Pinhão og Lamego.

Portugal er det lille landet som har satt spor fra seg over store deler av verden ved å fostre noen av verdens største oppdagere og sjøfarere. Vi krysser definitivt av for historie. God mat og drikke er det heller ingen mangel på. Vi prøvesmaker områdenes spesialiteter titt og ofte. Dette teller både valgfri mattur og portvinshus.

Lisboa trenger ingen nærmere introduksjon. Denne kuperte hovedstaden oser av historie. Det bys på både shabby sjarm, storslått eleganse og renessanse og barokk arkitektur. Perfekt blanding av brede bulevarder og smale smug. Trikken liver opp i bybildet – og byens maritime fortid er alltid tilstede. Coimbra er den tidligere hovedstaden der både universitet og bibliotek er langt fra ordinært. Turen avsluttes i Porto som er en bemerkelsesverdig sjarmør av en historisk by. Herlig fargerik og livlig. Et virvar av smale gater, bueganger og imponerende kirker pynter opp, blant annet Sé-katedralen fra 1100-tallet. På den andre siden av elven, i bydelen Vila Nova de Gaia, ligger de gamle portvinshusene. Skulle ikke forundre oss om Portugal en favoritt å regne med også i høst!

Høydepunkter

 • Både Lisboa, Coimbra og Porto blander historie og nåtid på en perfekt måte
 • Mye tid i Lisboa og vi opplever fado
 • Coimbra med et unikt bibliotek med mystisk stemning
 • Porto, en av Europas overraskende skjønnheter
 • Eventyrskogen og slottet i Buçaco-skogen bryter opp bylivet
Utsikt over gamlebyen i Porto, Portugal, mot Douroelven med sine tradisjonelle Rabelobåter
+22
+21

Program

8 frokoster, 4 lunsjer og 3 middager inkludert

Dag 1

Avreise og ankomst Lisboa, middag og fado

Middag

Vi flyr med TAPs direktefly fra Oslo Lufthavn med ankomst Lisboa på ettermiddagen.

Vi busser til hotellet og sjekker inn. Hotellet ligger sentralt i den nyere delen og det er butikker med mer i nærheten. Det blir tid til å rusle litt rundt på egen hånd eller sammen med reiseleder om du ønsker.

Mange bydeler og stor variasjon gir Lisboa mange stjerner i boka. Når du bygger på sju åskammen blir det et interessant skue og mangfold. Et naturlig midtpunkt i Lisboa er Rossiotorget. Her har det gjennom historien har vært tyrefektinger, militærparader og festivaler. Plassen er i dag fylt med kafeer, restauranter, gullsmeder og små butikker.

Denne første kvelden passer vi på å bli kjent med tradisjonsmat på en lokal restaurant i tillegg til å bli underholdt med fado som virkelig roper tradisjon. Denne sangen som er forankret i historie, kjærlighet, melankoli, smerte og lengsel - fado betyr også skjebne. Det er sårt, vakkert og går rett i hjertet. Stemningsfullt akkompagnert av både klassisk og portugisisk gitar.

Dag 2

Byrundtur i Lisboa

Frokost og lunsj

En gang var Lisboa verdens midtpunkt og hovedstad. Herfra forlot store skip med store oppdagere havnen – på vei ut for å utvide verden. Noe vi ser helt tydelig fra Belem der vi stopper for et overblikk. Overdådige monumenter og kirker ble bygget av overskuddet fra Portugals storhetstid. Det vakre Jéronimos-klosteret er et fantastisk monument over oppdagertidens rikdom. Bygningen er virkelig et mesterverk og fredet av UNESCO. Lisboas landemerke, det flotte Belémtårnet, ligger som en festning i Tejoelven. Herfra startet Vasco da Gama sin sjøreise til India. Langs elven ses monumentet over oppdagelsene – utformet som baugen på en karavell. Foran monumentet finnes et stort verdenskart i marmormosaikk som viser rutene til de oppdagelsesreisende.

São Jorge-borgen er imponerende både i utseende og beliggenhet og ikke langt derfra møter vi manges favoritt i Lisboa: Alfama, det eldste området i byen fra maurernes tid. Bratt, trangt, slitt, skjevt og værbitt men med så uendelig mye atmosfære! Brosteinen dominerer og er litt på halv tolv der de smale gatene snor seg i en labyrint som avdekker alt fra klestørk, musikk og fotball. Det er bratt, det er trapper og det er tonnevis av stemning i Lisboas eldste og best bevarte bydel. Nydelige, små smijernsbalkonger proppfulle av fargerike blomster pynter opp. Mange av husene er dekorert med azulejos, nydelige keramikkfliser som Portugal er så kjent for. Her fra Alfama brer Lisboa seg utover, og vi får et godt overblikk fra høyden.

Vi skal også til et av byens mest berømte kaffehus/kafeer, med sin egen spesialitet: pastel de Belem. Kafe-kulturen har lange røtter her og er populært med god grunn.

Lunsj spiser vi på en lokal restaurant, før vi drar tilbake til hotellet og har resten av dagen på egen hånd.

Om kvelden vil reiseleder organisere middag for den som vil spise felles – denne ordningen gjelder for alle måltidene som ikke er satt opp i programmet. Men for deg som er litt eller veldig interessert i mat, har vi lagt opp til en valgfri foodie-tur som du kan forhåndsbestille.

Ekstra tillegg

Dag 3

Lisboa - dag til egen disposisjon

Frokost

Lisboa har utallige muligheter for egne eskapader. Om det er historie, shopping eller besøk på markeder. Eller en tur med den flotte trikken. Det er litt San Francisco over det, og det er ingen dårlig sammenligning. Disse gamle, men vakre sliterne oser av historie helt tilbake til 1870-tallet.

Hva med et besøk til det unge og vibrerende Marvila der slitte industribygg og triste uteområder er forvandlet til gallerier, kule kontorer og parker/baner for skateboard? Rett og slett en kreativ del av byen med fokus også på innovative restauranter og kortreist mat. Mange håndverksbryggerier er det også her.

Reiseleder hjelper gjerne til å organisere noe.

Dag 4

Lisboa - Coimbra, botanisk hage

Frokost og lunsj

Frokost på hotellet før vi reiser videre. Vi skal busse cirka 2,5 timer til Coimbra.

Coimbra var en gang Portugals hovedstad og dens stemning og utseende gjenspeiler dette med glans. Med nydelig beliggenhet ved Rio Mondego, er det ingen mangel på atmosfære og sjarm. Fargerike bygninger klatrer oppover i fjellsiden og de gamle bymurene gir gjenklang av gitar og fadosang sommerstid. Det er også en moderne del av Coimbra, for dette er en universitetsby med liv og røre. Ikke minst har de en vakker botanisk hage vi skal se nærmere på og spise piknik i.

Med ulike nivåer, trapper og brede gangveier er hagen litt av et skue. Historien tilsier at dette skulle være brobyggeren til universitetet der man både lærte om naturhistorie og medisin. Hagen er stor både i størrelse og i omfang og her er planter og vekster fra alle verdenshjørner. Det store drivhuset er fra 1859 og i jern og glass er det unektelig et imponerende byggverk. Ellers dukker både statuer og monumenter opp med jevne mellomrom.

Etter pikniken busser vi hotellet og sjekker inn. Resten av dagen kan du ta livet med ro eller rusle litt rundt. Reiseleder organiserer middag for den som vil i kveld.

Dag 5

Coimbra

Frokost og middag

Frokost først før vi skal ut å bli kjent med den historiske delen av byen. Med en liten dæsj Harry Potter-vri. Historie er så mangt!

Det er klart at et av verdens eldste universiteter må ses nærmere på. Disse bygningene er både historie og fremtid på en gang. Høyst imponerende er Joanina-biblioteket. Nå tenker du at et bibliotek ikke får frem superlativene, men dette er mer som en katedral av bøker. Barokk stil, nydelige fresker, treskjæringer og bladgull. De 60 000 bøkene må beskyttes for en hver pris, insekter og andre uhumskheter er ikke velkomne. Løsningen på det problemet er en hel hær av flaggermus som får jobben gjort. Du leste riktig...

Det er unektelig en helt unik atmosfære. Litt Harry Potter. Det sies at selveste J.K. Rowling fant inspirasjon til Galtvort i Harry Potters magiske verden akkurat her.

Etter denne litt mørke opplevelsen venter resten av dagen til egen disposisjon i Coimbra. Middagen spiser vi felles på en lokal restaurant.

Dag 6

Coimbra - Buçaco-skogen - Porto med bytur og fliser

Frokost og lunsj

Frokost før vi sjekker ut og fortsetter ferden. Første mål er Luso, cirka 45 minutters busstur unna. Her skal vi inn i den vakre og kanskje litt mystiske skogen. Vi skal gå et par timer mens vi hører mer om området. Her er vi igjen på historisk mark. Skogen er et eldgammelt arboret omringet av høy steinmur (etter latinske arbor = tre) der både botanikk og jaktslott er en del av området. I dag er det nasjonalpark siden nesten 700 arter finnes her.

Blant eldgamle, krokete trær er det ingen mangel på skjønnhet i form av dammer, noen ruiner som passer inn i helheten samt et antall stier og ruter som tar oss hit og dit. Så plutselig blir det både kongelig, eventyrpreget og overdådig når det kongelige palasset dukker opp. Stilen heter neo-manuelinsk og stråler i samme stil som Belém-tårnet i Lisboa. Landets siste konge ble nettopp Manuel da monarkiet opphørte i 1910. I dag er slottet overnattingssted og er selvskrevent under kvalitetsstempelet "pousadas": historiske, tradisjonelle overnattingssteder i Portugal.

Vi kommer oss ut av eventyrskog og eventyrslott og spiser en lett lunsj på en restaurant. Etter en drøy times busstur kommer vi frem til neste by og det er Porto. Portugals nest største by regnes blant en av Europas vakreste og er også av de eldste. Beliggenheten ved Douroelven, vakre bygninger, store åpne plasser, en hyggelig og avstressende atmosfære, staselige broer og overraskende byggverk, gjør byen til noe helt for seg selv.

Først skal vi konsentrere oss om azulejos. De helt nydelige, håndlagede flisene som Portugal er kjent for.

Barredo heter Portos eldste bydel som brer seg fra domkirken ned til kaiene ved Douroelven. Et herlig område med trange gater, skjeve hus og et fargerikt folkeliv. Gatenettet i byen fører oss til byens berømte togstasjon Sao Bento. Her får fliser en ny betydning når vi ser og lærer mer om denne utsmykkingen som stasjonen har. Hvilke intrikate teknikker benyttet kunstnerne, hva med farger og mønstre? Er det et sted å lære om dette, er det nettopp her.

Ellers i byen legges merke til Boavista Square med det nye moderne bygget til Casa da Musica, slottet Castelo do Queijo, hagene til Montevideeu Avenue samt Ribeira Square med sine mange barer og gatekafeer langs elvebredden. Samt Dos Grilos-kirken og katedralen.

Vel tilbake på hotellet tar vi kvelden. Reiseleder organiserer bespisning for de som vil.

Dag 7

Nydelige Pinhão, Lamego, båttur på Douro og smaking av portvin

Frokost og lunsj

Frokost først, før vi skal ut på tur. Vi skal til den ytterst sjarmerende, lille byen Pinhão. Byens gamle jernbanestasjon er viden kjent for sine vakre azulejos (tradisjonelle portugisiske fliser).

Byen er et smykke i seg selv, men først skal vi ut på elva Douro for en times elvecruise.

Vi benytter en båt som ser ut som en tradisjonell "rabelo". Disse båtene som virkelig er et symbol for Douroelven og byen Porto. Båtene ble brukt til å frakte vinfat fra Alto Douro vinregion til kjellerne i Vila Nova de Gaia. Den vidunderlige Dourodalen nytes på avstand. De siste 2000 årene har bøndene pleiet vinterrassene langs elven – og resultatet er nesten ikke til å tro! Det er et imponerende skue. Grønne terrasser så langt øyet ser, med elven som livsnerve i midten. Dalsidene er dekket av terrasser hvor vinranker og oliventrær klorer seg fast.

Vi skal videre til Lamego med sin perfekte beliggenhet mellom fjellene. Lamego er forresten en by med variert religiøs arkitektur, men vi skal besøke en quinta.

Alle nikker gjenkjennende til portvin. Klart at et besøk og litt smaking av disse kjente, mørke dråpene venter på disse kanter. Quinta da Pacheca har også en historisk vinkjeller og lære om den legendariske portvinen. Lunsj spiser vi også her. Vi skal lære om portvinen fra druedyrking til de edle dråpene kan nytes, noe vi også skal gjøre. Dourodalen byr også frem noen helt utmerkede rødviner, men dette vet vi nok allerede etter noen dager i Porto.

Etter dagens innholdsrike utflukt, drar vi tilbake til Porto.

Dag 8

Porto - dag til egen disposisjon

Frokost og middag

Porto har mye å by på og dagen i dag er din!

Middagen i kveld blir på lokalt vis og er i skikkelig portugisisk ånd. Det blir siste kvelden med gjengen og på menyen står det torsk. Dette er landet som har fisket torsk og spist klippfisk siden "tidenes morgen" og som vet å tilberede den.

Dag 9

Hjemreise Porto - Norge

Frokost

Tidlig frokost, så avreise fra hotellet ut mot flyplassen i Porto. Her venter TAP og første stopp er Lisboa for mellomlanding og flybytte. Siste etappe fra Portugals hovedstad fører oss hjem og ankomst om ettermiddagen.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo - Lisboa//Porto - Oslo
 • 8 netter på hotell. Frokost hver dag.
 • Måltider i henhold til program
 • Utflukter og transport i henhold til program
 • Lokale guider
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips