Nordlige Helgeland med Støtt Brygge

Nordlige Helgeland med Støtt Brygge

Støtt Brygge med kyst og båthus

Her ute i havgapet finnes mange skatter

Støtt Brygge. Helt nord på den vakre Helgelandskysten. Et tidligere travelt handelssted der det over tusen fiskere holdt til i havna. Her var det lunt og trygt å legge til i påvente av bedre vær på Lofotfiske. I dag hilser de velkommen med både stillhet, ren sjøluft og en gjestfrihet godt utenfor det forventede. Med kystkultur og opplevelser så det holder. Er det ikke sånn vi vil ha det? Å bo i det restaurerte handelsstedet gir følelsen av å være en etterlengtet gjest hos Mack i Hamsuns romaner. Oppholdet byr nemlig på herskapelige omgivelser. Med et personlig og raust vertskap.

Vi glemmer heller ikke måltidene. Det å blande raushet og kulinariske fristelser blir det helt nydelig mat av. Og når den serveres i Gammelbutikken fra 1878 så skjønner vi at her er det skikkelige saker. Lokale råvarer hentes rett utenfor og ferskere får vi ikke.

Frisk sjøluft er den beste rekreasjon. Men det skal oppleves i tillegg. Her skal vi ta et dypdykk med spennende historier fra den gang da. Og her skal vi bli totalt forelsket i Helgelandskystens magi. Vi nevner Valvær, Myken og Karlsholmen. På Myken myldrer det av gode ideer og noen få ildsjeler som får det til. De er ikke mange, men det de har fått til er verdt å skrive hjem om. Til og med whisky lages her. Lokalt og friskt blir det på tur med fiskeskøyte. Vi stiller med en vaskeekte nordnorsk skipper og en kokk. Fiskesuppe med selvfanget fisk er belønningen. Den uberørte naturen og omgivelsene er bonus.

Foto topp og høydepunkter: Hans Petter Sørensen

Høydepunkter

 • Støtt Brygge der både historie, maten og vertskapet vil begeistre
 • Konferansemuseet med de gylne historier fra handelsstedets storhetstid
 • På tur med fiskeskøyte, skipper og kokk der vi fisker og lager fiskesuppe om bord
 • Whiskysmaking på Myken som utvilsomt er et sted som maner til ettertanke
 • Turprodusent Wenche Samuelsen har laget turen etter og med sitt nordnorske hjerte
Vakre Støtt Brygge
+7
+6

Program

5 frokoster, 6 lunsjer og 6 middager inkludert

Dag 1

Oslo - Bodø - Støtt Brygge

Lunsj og middag

Avgang fra Oslo med SAS på formiddagen. Vi lander i Bodø og får felles transport ned til sentrum. Vi passer på å spise litt før vi tar hurtigbåt til Støtt. Turen tar en drøy time.

Vel framme på Støtt ønskes vi velkommen av vertskapet. Støtt brygge er tuftet på tradisjoner som går langt, langt tilbake. I dagene som kommer skal vi se og lære mer om det. Samtidig som vi fokuserer på å ta vare på dagen i dag. Det er slike steder som dette, med skikkelig sjel, som man aldri glemmer. Et vanlig hotell har lite å stille opp med i dette selskapet.

På kvelden er det på tide med en deilig velkomstmiddag i restaurant Gammelbutikken fra 1878. Her er vi virkelig på kysthistorisk grunn! To retter blir det og det blir garantert velsmakende.

Litt informasjon om rommene på Støtt Brygge siden det er ulike typer. Vi bor i Bakeriet, Rorbua sør og Rorbua nord. I flere tilfeller deler du bad med ett rom til (fra vår gruppe).

Se gjerne mer på Støtt Brygges egne nettsider her

Dag 2

Fiskeværsvandring, krigshistorie og Svenningplatået

Frokost, lunsj og middag

Vi begynner dagen i dette vakre øyriket på Helgeland med en deilig frokost. Dagens program er både lokalt, historisk og interessant. Med forankring både i fiske, den andre verdenskrig og kystens utrolige natur og utsiktspunkt - er det mange innslag som fenger.

På Støtt Brygge er historien nær. Selv konferanselokalet som kalles konferansemuseet, er langt fra polert og moderne. Her er det sjel og værbitt preg på hver en gjenstand som er omhyggelig plassert rundt. Gamle skipskister, tau, garn og fiskeutstyr - godt flankert av Espolin Johnsons bilder fra "Den siste viking". Etter romanen skrevet av Johan Bojer. En kan nesten kjenne det ramsalte havet ved å være her. Også Hamsun nevnes på disse kanter. Erasmus Zahl, som hans karakter Mack er basert på, tilførte både kapital og ressurser til Støtt mens han drev det sentrale handelsstedet på nordlandskysten på 1800-tallet.

Vi begynner med en omvisning i fiskeværet, blir kjent med lokalsamfunnet og hører både hverdagslige og mer dramatiske historier fra handelstedets storhetstid. Vi skal få høre om jektefarten, tørrfisken, trandamping, fiskernes liv og virke og mye mer. En jekt var godt egnet til transport av både tørrfisk og andre varer. Her organiserte hele bygda seg i felles samarbeid.

Vi skal også gjøre en stopp underveis på Svenningplatået, med stor historisk betydning. Rester av tyske krigsbunkersene og kanonstillinger vitner om Støtts sentrale rolle under andre verdenskrig. Her stopper vi gjerne opp og ser utover den spektakulære utsikten til Lofotveggen og Helgelandsfjellene.

Lunsj og to-retters middag i restaurant Gammelbutikken. Alltid tilberedt med ferske råvarer, dette kan de.

Dag 3

Øyhopping med RIB til Valvær og Myken

Frokost, lunsj og middag

Når vi er på Helgelandskysten er det et «must» med øyhopping. Hva er vel mer eksotisk enn å besøke Valvær og magiske Myken ute i havgapet? For det er unektelig litt magi over disse stedene.

RIB er en effektiv og fartsfylt måte å øyhoppe på. I dag settes kursen rett vest mot storhavet og første stopp blir Valvær. Valvær var et aktivt fiskevær før i tiden med salting av sild og henging av fisk. I dag bor det ikke lengre fastboende, kun fyret står igjen nå. Pluss ei hytte for de som måtte komme havsnød. Store flokker med skarv, stormfugler og ender er nå øyas eneste «fastboende».

Så Myken. Her vil vi høre historien om et nærmest utdødd og fraflyttet fiskevær som har klart en snuoperasjon av de sjeldne. Et hjerteskjærende og tragisk forlis i 1981 rammet Myken. "Western" var på vei fra Lovund, men kom aldri hjem igjen. Sju fiskere omkom. Årsaken til forliset var lenge omstridt, noe som endte med at båten ble hevet etter 27 år.

Myken kaller seg samfunnet som går mot strømmen og det er virkelig sant. Her nord for polarsirkelen, så langt ut i havgapet med langt til nærmeste naboøy - hadde de ikke akkurat gode odds. Ildsjeler har vi mange av i landet vårt og beviselig kan man klare det meste!

På Myken står vertskapet i sentrum. Her ble det åpnet restaurant og whiskydestilleri. Til tross for ytterst få innbyggere, er det flere tilbud til oss besøkende. Her vil vi få en omvisning i destilleriet, som er verdens første arktiske whiskydestilleri og Norges største produsent. Det produseres på den skotske måten, herunder strenge regler for "single malt". Smaksprøver og historier hører med.

Vi har tatt med oss god nistekurv fra hotellet som vi finner et hyggelig sted å nyte. Det er ikke vanskelig å finne på disse kanter.

Turen går så tilbake til Støtt og her venter en to-retters middag med sjømat på Gammelbutikken restaurant.

Dag 4

Fisketur med fiskeskøyte og matlaging

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost blir det tur med fiskeskøyte. Også virkelig noe som hører med på disse kanter. Det å tøffe rundt blant holmer, skjær og øyer mens øynene myser ut i horisonten og er på leting etter fugler og dyreliv, det er fint, det. Ser vi oter? Seiler det en ørn eller to over oss? Vi vier dagen til fisking, og sjansene er gode for fangst. Her nord på Helgeland er det mye mat under havflaten. De som kan dette ser an været og mulighetene for hvor torsk og sei biter i dag. Fisken skal vi tilberede sammen med kokken vår som er med om bord. Da er vi sikre på at ingrediensene er sprellferske!

Det er jo mange som kommer til restaurant Gammelbutikken for å spise et godt og ferskt sjømatmåltid. Og spør om oppskriften. Med dagen i dag blir vi innviet i noen av dem. Det skal ikke mer til enn litt safran, fiskekraft og hvitvin «på lur» for å heve fiskesuppa. Med dette inviterer kokken oss med på et lite kokkekurs om bord i skøyta. Av dagens fangst tilbereder vi fiskesuppe og koser oss sammen om bord. Skipperen forteller sikkert noen røverhistorier, og kanskje tar kokken frem gitaren og spiller noen låter for oss.

Vel tilbake på Støtt, venter nok en to-retters middag basert på sjømat, på Gammelbutikken restaurant.


Dag 5

RIB-tur til Bolga med fiskeværsvandring

Frokost, lunsj og middag

Frokost først og litt tid før vi planlegger ytterligere opplevelser til sjøs og på land.

RIBen er igjen klar for å ta oss ut på tur og i dag skal vi besøke en annen og litt mer frodig øy. Bolga er kjent for Bolgbørra (naturlig hull i Bolgfjellet) og for ruggesteinen på hele 60 tonn (som du lett kan bevege på). Vi vandrer rundt på øya sammen med en lokal guide og får vite om fiskeværets leve og virke. Før og nå er alltid interessant å sette opp mot hverandre.

Avskjedsmiddagen denne siste kvelden blir en treretters i Gammelbutikken. En rett mer å glede seg over etter det vi tror har vært en uforglemmelig tur til nå.

Dag 6

Dag til egen disposisjon før hjemreise

Frokost, lunsj og middag

Vi har først felles frokost, så gjør du litt som du vil denne dagen. Kanskje har dagene gitt deg skikkelig mersmak på å prøve enda mer aktiviteter hvor du kan leie sykkel, småbåt eller kajakk som krever våttkort. Har du ikke våttkort, kan du til og med ta et introkurs med guide hvor du får lære.

Kanskje leie sykkel eller rusle en tur? Reiseleder gir også forslag for å utnytte timene her på Støtt Brygge så mye som mulig. Både lunsj og middag får vi med oss før vi skal forlate alle vi har blitt så godt kjent med.

Avreise ettermiddag med hurtigbåten til Bodø. Så transport ut til flyplassen der SAS har avgang om kvelden. Ankomst Oslo Lufthavn sent om kvelden.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo - Bodø t/r med SAS
 • 5 netter på Støtt Brygge med frokost
 • Måltider i henhold til program
 • Alle utflukter og entreer iht. program
 • All transport iht. program
 • Lokal guide etter behov
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips