Maafushi – Maldivene på lokalt vis
Maafushi – Maldivene på lokalt vis
1. juli 2021 / 12 dager / Pris fra 19.380,-

Det genuine Maldivene. Helt enkelt.
Kunne du tenke deg hvite sandstrender og turkist hav? Snorkle i vann som minner om et akvarium? Gå barfot i sandgater omgitt av hus i alle regnbuens farger? Møte en gjestfri lokalbefolkning? Senke skuldrene og bare kose deg.
Da tror vi at det ekte Maldivene er noe for deg. Nærmere bestemt øya Maafushi. Det er en helt, helt annerledes opplevelse enn å være på en all inclusive resort på Maldivene – for å si det sånn. Og spør du oss, så er den lokale varianten en mye hyggeligere og minneverdig opplevelse enn resortlivet…og ikke minst billigere. Hvordan Carpe Diem havnet på akkurat Maafushi er en ganske så spesiell historie. Du kan lese mer om den nedenfor.
Høydepunkter
- Det ekte Maldivene – det som virkelig er verdt å oppleve
- Bli kjent med Maafushi – den lokale øya midt i paradiset
- Paradis ja, men dog med nok av miljøutfordringer både til lands og til vanns. Med Carpe Diem får du mulighet til å være med å bidra til et bedre miljø på Maldivene gjennom konkrete handlinger.
- En verden under vann som bare må oppleves – akvarium er den beste beskrivelsen
- Korallplanting og snorkling i "Renees hage"
- Møte med en veldig gjestfri lokalbefolkning

Avganger
Avganger og priser
-
Avreise fra Oslo Lufthavn
-
Flyreise med Turkish Airlines
- 1. juli 2021 17:40 - 1. juli 2021 22:35Oslo Lufthavn - Istanbul
- 2. juli 2021 01:45 - 2. juli 2021 11:55Istanbul - Male
- 11. juli 2021 22:40 - 12. juli 2021 04:55Male - Istanbul
- 12. juli 2021 07:35 - 12. juli 2021 10:25Istanbul - Oslo Lufthavn
-
Flyreise med Turkish Airlines
Maafushi - den lokale øya
Maldivene er ensbetydende med paradis – en etterlengtet drømmeferie. Paradis både over og under vann. Dobbel glede. Bildene lyver ikke. I dette øyriket blir Photoshop arbeidsledig.
Naturen er gavmild. Her lar den oss gå barbent i myk puddersand. Hver dag. Det er ikke mye som slår fargepaletten kritthvit sand og turkis, glassklart vann. Herlige assosiasjoner om en behagelig drømmeferie. For oss som besøker øyene er sol og bad hovedsyssel. Og strendene, de er helt greie de også…fordelt på øyene – det er nesten 1200 av dem. Vi har valgt å gjøre det lokalt denne gangen. Carpe Diem går alltid i bresjen for det genuine fremfor det kommersielle. Derfor har vi lagt vår elsk på øya Maafushi (les om bakgrunnen for valget nedenfor).
Her blander turistene seg med lokalbefolkningen. Vi får en helt annen opplevelse av hvordan det er å faktisk leve på Maldivene. Gå barbeint er en egen greie her. «Gatene» består av sand. Nesten bilfritt. Helt perfekt og nydelige gater i solskinn, men kommer det en regnskur, en helt annen historie. En uforglemmelig sådan. Slikt som skaper gode historier både på tur, og i godt selskap etterpå.
Det er ikke så veldig lenge siden Maldivene bestemte seg for å oppheve skillet mellom turister og lokalbefolkning. Tidligere har så godt som all turisme vært sluset til egne resorts. Øyriket byr jo på utallige, flotte, fancy resorts som smaker både paradis og eksklusivitet. Der det ikke er spart på noe, og prisene er deretter. For lokale Maafushis del, var det i 2010 det første overnattingsstedet ble bygget her. Siden den tid har det skjedd MYE. La oss ikke legge skjul på at turistene har oppdaget øya. Øylivet er et kapittel for seg. Maafushi er nybygg, eldre bygg, skjeve bygg, pene og mindre pene bygninger. Sjarm og særpreg i bøttevis, men med skjevheter og dæsjer av kule innslag og det som ikke er fullt så kult. På den ene delen av øya ligger til og med øygruppens fengsel. Når det er sagt, så er det veldig lite kriminalitet her. Summen av det hele er herlig forfriskende og annerledes!
Strendene er der, palmene vaier like dovent som på resortøyene og de lokale varter opp med en stor porsjon gjestfrihet. Det er imidlertid et par ting du skal vite om. Maldivene er muslimsk og det er noen spilleregler vi må ta hensyn til:
Bekledning – det er fritt frem å gå i shorts og singlet på Maafushi. Sommerkjoler og skjørt. Men det er kun én strand man bader og går i bikini på – og det er Bikini Beach. Det er også flere strender på Maafushi, på disse bader man i f.eks lang shorts (sykkelbukse) og singlet.
Alkohol – man får ikke alkohol servert på Maafushi.Når det serveres så herlige fruktjuicer og smoothies som her, får du en skikkelig vitaminboost som varer og rekker. Og det smaker himmelsk! Kommer dog med en liten advarsel: vanedannende som bare det. Det er imidlertid fullt mulig å nyte et glass øl eller vin i solnedgang (eller når som helst på dagen). Det er en yacht som ligger noen hundre meter fra land (gratis transport ut til båten). Om bord selges det både øl, vin og brennevin. Om du vil.
Vi bor på Triton Beach Hotel under hele oppholdet. Der tør vi påstå at det er godt å være. Det er passe stort og har en god atmosfære. Det er kort vei til stranden, som passende nok er Bikini Beach. Det er der vi kommer til å være, når vi ikke opplever andre deler av Maldivene på utfluktene våre.
Innlegg publisert på Carpe Diems facebooksider 9. mai 2018 / skrevet av daglig leder Wenche Tvenge:
Jeg pleier å skrive en liten snutt eller to her på facebook når jeg er på oppdagelsesferd ifbm nye Carpe Diem-turer. Denne gangen er det vanskelig å skrive..En reise er snart over. Maldivene på lokalt vis med noen sløvedager på resort var planen, både for meg og kommende Carpe Diem-turer til Maldivene. Planen ble forsåvidt fulgt, men alt ble så veldig, veldig annerledes enn det skulle vært.
Vår nye reiseleder, dama som flyttet fra Kragerø, solgte alt hun eide og flyttet til den lokale øya Maafushi på Maldivene. Hun som brant for miljøvern, startet sitt eget søppelprosjekt, plantet koraller og opprettet et dykkesenter og reisebyrå på øya hun falt pladask for på en feriereise til Maldivene for ca. fem år siden. Hun som sprudlet over av entusiasme og glede når jeg spurte om hun ønsket å samarbeide med oss. Hun som var desperat etter Norvegia-ost…om vi kunne ta med så mange kilo vi fikk plass til i kofferten – Kjære Renee Sørensen, det er ufattelig at vi aldri rakk å møtes. Du sendte meg melding om at du var så lei deg for at du ikke var på Maafushi for å ta imot oss, men at du regnet med å være på plass tirsdag kveld. Slik gikk det ikke – du døde 2. mai etter kort tids sykdom, bare 45 år ung.
Gjennom din søster, mor og en skokk med lokale venner har jeg blitt kjent med deg. Og du har virkelig satt spor, både hos meg og hos lokalbefolkningen på Maafushi.Tanken var først at Carpe Diem ikke kan ha turer til Maafushi uten Renee, men selvfølgelig skal vi det Vi skal vise våre gjester øya Renee elsket, de fantastiske snorkle/dykkemulighetene, de gjestfrie innbyggerne med de hjertelige smilene, de kule, fargerike gatene med sanddekke, verdens beste juicer og smoothier, korallene Renee plantet som nå ryktes å skal hete «Renee’s garden», vi skal bidra i søppelprosjektet hennes, vi skal rett og slett være med å sette Renees øy Maafushi på Carpe Diem-kartet
Jeg forstår godt at Renee falt for Maafushi og menneskene her. Selv om ikke alt de bygger er slående vakkert og de har utfordringer med plastsøppelet, så er det ingen tvil om at øya har bøttevis med sjarm. Og FOR noen utfluktsmuligheter som finnes rett rundt hjørnet Her kan du oppleve det ekte Maldivene til helt andre priser enn det du finner på resortene. Og spør du meg, så har du vel egentlig ikke vært på Maldivene om du bare har vært på en resort…
Carpe Diem kommer til å støtte Renees korall- og plastprosjekt fremover. Ønsker du også å støtte Renees prosjekt, så blir det muligheter for det.Til minne om Renee som levde drømmen sin og som gjorde en forskjell Wenche/Carpe Diem
Eco Dive Club startet av Renee og to lokale venner i september 2017. Hun ønsket et dykkesenter med et ekstra fokus på miljøet og også marin forsøpling.
Det har blitt plantet mange rammer med koraller, slik at koraller som har brukket kan igjen vokse og bli korallrev.
Det trengs flere rammer og folk er velkommen til å plante koraller når de er på Maafushi.
Det er flott å snorkle i kanalen de har plantet koraller, og det har blitt et yrende fiskeliv der. De «eldste» korallene som er plantet i «Renee’s garden» som plassen heter, ble plantet for flere år siden.
Når Eco Dive Club henter koraller, tar de bare de som har brukket og vil dø om de ikke blir «festet» til f.eks en ramme.
Søppel, spesielt plast er et problem på Maldivene , akkurat som i andre land. Renee har startet Maafushi Envoriment Club, slik at skolebarna skal læres opp til å sortere søppel. Sammen med frivillige, både turister og lokale ryddes det jevnlig i lagunene for plast.
Disse flotte prosjektene til Renee ønsker Carpe Diem å være med å videreføre, og videreutvikle sammen med Eco Dive Club og Renees familie.
Program
9 frokoster, 3 lunsjer og 4 middager inkludert
Dag 1
Avreise Oslo
Vi reiser om ettermiddagen med Turkish Airlines til Istanbul. Etter mellomlanding og flybytte, går ferden videre til Maldivene og hovedstaden Male. Vi ankommer midt på dagen neste dag.
Dag 2
Ankomst Malé og transfer till Maafushi
Middag
Fremme! Reiseleder Monica møter oss på flyplassen siden hun allerede har vært her med en annen Carpe Diem-gruppe. Vi ankommer Male midt på dagen og får båttransfer til Triton Beach Hotel som blir vårt hjem de neste dagene. Det er ikke lange biten, tar cirka 40 minutter.
Vi sjekker inn når rommene er klare, kommer i strandmodus og feriemodus. La ferien begynne!
(Vi tar et lite forbehold om at dagene for de ulike utfluktene kan endres på plass etter forholdene med vær og vind).
I kveld spiser vi felles middag og nyter at vi har herlige feriedager foran oss.
Kjekt å vite: De måltidene som ikke er inkludert på turen, organiseres av reiseleder.
Les mer om Hotel Triton Beach her på hotellets egen nettside
Hotellet ligger ca. 100 meter fra stranden. Det kan til tider forekomme noe byggestøy fra områdene rundt hotellet.
Dag 3
Maafushi, snorkling, sandbanke og den lokale naboøya Gulhi
Frokost og lunsj
Frokost på hotellet før vi skal ut å oppleve! Vi skal ut å snorkle og svømme, eller kanskje bare vake i vannskorpa. Må ut på havet. Begynne å få en følelse av en overjordisk vakker verden under vann. Her er det farger, det vrimler av ulike fisker som skynder seg langsomt og henger på flokken sin. Store, små, kjente, ukjente – spiller ingen rolle. Her nede er alt en bonus å få med seg.
Liker du deg best over vannflaten? Null problem. Her er det muligheter for alle. Vi innretter oss på en «helt grei» sandbanke ikke veldig mange minuttene fra Maafushi. Her kan de som ønsker snorkle på revet som ligger noen meter fra sandbanken, mens de som liker bedre å sive rundt på grunt vann kan gjøre det. Vi spiser lunsj på sandbanken før vi fortsetter til naboøya Gulhi.
Gulhi er liten, lekker og innbydende. Her var det faktisk low key-turisme allerede på 80-tallet med litt telting og enkelt opplegg. Gulhi har også en av Maldivenes eldste og største havner, uten at størrelsen på havnen får deg til å tenke på «noe stort». Gulhi har en knakende fin strand å skilte med og ute i vannet kan du huske på en vannhuske. Også et populært sted å ta bilder. Se forøvrig bildeslideren øverst på siden.
Etter mye frisk luft, sol og saltvann setter vi kursen tilbake til Maafushi. PS! Her er det bare en type solfaktor som gjelder: faktor 50!
Tilbake på Maafushi tar vi ettermiddagen og kvelden som den kommer:)
Dag 4
Dag til egen disposisjon på Maafushi
Frokost
Planer for dagen: Nyt strandlivet, bli høye på ferielivet med fruktjuice eller smoothie (lett å komme ut av tellingen på hvor mange vi har tatt etterhvert…) eller lese boken din. Litt shopping er det også mulighet for i de små butikkene som kranser de hvite strandgatene. Eller test ut cafeer og restauranter på denne øya som strekker seg 1200 meter fra ende til ende.
Hva med en utflukt til Ari-atollen for å snorkle med hvalhai og mantarokker? Begge har «base» i dette området og sjansene for å møte på dem er ganske stor. Nærmere info om denne utflukten får du på Maafushi.
Dag 5
Utflukt til naboøya Guhraidoo
Frokost og lunsj
I dag tar vi turen til Guhraidhoo, en annen lokal øy litt mindre enn «vår». En halvtimes tur på havet, så er vi der. Alltid spennende å se enda mer! I dag bor det cirka 3000 innbyggere her og den har vært bebodd siden 1970-tallet. Men det er først nylig de har begynt å snuse på turisme og begynt å bygge hoteller og infrastruktur.
Gatene er også her av sand og fargerike hus synes overalt. Som Maafushi er ikke alle bygningene like vakre og gatebildet endrer seg nesten fra en dag til en annen… Men blandingen er absolutt interessant! Og det er en Bikini Beach her også, det må det være.
Dag 6
Dag til egen disposisjon, cruise i solnedgang med nattfiske
Frokost og middag
Nå begynner vi å komme inn i dagliglivet og dagene går av seg selv. Det er solstråler å fange, dukkerter som må tas og snorkling som må vedlikeholdes. Det kan jo dukke opp nye fisker!
Når det begynner å dra seg mot kveld, møtes vi til cruise i solnedgang. Lite kan måle seg med å se solen ta kvelden fra sjøsiden. Om bord i en lokal båt, dhoani, gjør vi oss klar til å se dette underverket som jo skjer hver dag. Men like flott er det hver gang! Ok, det kan jo hende at solen ikke skinner…, men båttur, det blir det. Underveis blir det også kveldsfiske. Om fiskelykken står oss bi (og mannskapet som nok har mer peiling enn oss…), blir det tilberedning og spising av egen fangst etterpå sammen med en skikkelig island night med lokale, tradisjonsrike retter.

Sjøstjerne kan være så mangt
Dag 7
Dag til egen disposisjon
Frokost
Bruk den over eller under vann - reiseleder gir gjerne forslag.
Dag 8
Maafushi, snorkling, sandbanke, delfiner, havskilpadder og lunsj på sandbanke
Frokost og lunsj
Ut på tur etter frokost! Det er det som er så genialt med å forflytte seg bittelitt- alle steder er ulike og skaper en annen opplevelse. Kanskje ser vi havskilpadder i dag? Vi har i alle fall truffet på disse artige skapningene på alle tidligere turer vi har hatt til Maldivene, så sjansen er stor for at de som ønsker kan svømme med skilpadder i dag.
Underveis strander vi igjen, med hensikt, på en sandbanke. Her koser vi oss med mer snorkling, bading og lunsj før vi har avgang med båten igjen. Mens vi på tilbakeveien cruiser på Det indiske hav, på utkikk etter de alltid lekne og akrobatiske delfinene. Om de er ute og cruiser selv, er det meget sannsynlig at de viser frem noen av de mange sprellene og kunstene sine langs rekka. Den som ikke smelter og blir varme om hjertet av delfiner, rekk opp hånda. Sjansen er stor for at du får oppleve delfiner på nært hold i dag. Er vi heldige…mange hundre av dem…samtidig.
Vel tilbake, er resten av dagen til egen disposisjon. Enten til å oppdage mer av Maafushi, eller til å slappe av.
Dag 9
Dag til egen disposisjon på Maafushi - eller island clean up og planting av koraller
Frokost og middag
I dag kan du selv bestemme tempoet og hva du vil gjøre. Om du vil være med på vår aktivitet, heng på! På tidligere turer har dagens gjerning virkelig vært noe våre gjester har satt pris på og ønsket å være en del av. Vi skal ut å plukke plast/søppel og være med å plante koraller! I avsnittet innledningsvis står det mer om dette som gjentas her:
Søppel, spesielt plast er et problem på Maldivene, akkurat som i andre land. Renee Sørensen startet Maafushi Envoriment Club, slik at skolebarna skal læres opp til å sortere søppel. Sammen med frivillige, både turister og lokale ryddes det jevnlig i lagunene for plast. Nå er det vår tur til å bidra.
Eco Dive Club startet av Renee og to lokale venner i september 2017. Hun ønsket et dykkesenter med et ekstra fokus på miljøet og også marin forsøpling. Det har blitt plantet mange rammer med koraller, slik at koraller som har brukket av igjen kan vokse og bli til nydelig korallrev. Det trengs flere rammer og folk er velkommen til å plante koraller når de er på Maafushi.
Det er flott å snorkle i kanalen de har plantet koraller, og det har blitt et yrende fiskeliv der. De «eldste» korallene som er plantet i «Renee’s garden» som plassen heter, ble plantet for cirka to år siden. Når Eco Dive Club henter koraller, tar de bare de som har brukket av og vil dø om de ikke blir «festet» til f.eks en ramme. En dag til ettertanke og noe du aldri glemmer.
Carpe Diem planter to rammer for hver ny tur, så allerede nå har vi rukket å få en liten Carpe Diem-hage i Renees vakre korallhage. Vi garanterer at dette vil gjøre inntrykk, for hvem av dere visste at det faktisk var mulig å plante nye koraller? Ikke vi, før Renee lærte oss dette.
Reiseleder organiserer felles middag i kveld.
Dag 10
Dag til egen disposisjon eller hva med å teste ut resortlivet?
Frokost og middag
Om du vil kjenne på hvordan livet er på en av resortene på en annen øy i nærheten, er det mulig å forhåndsbestille en utflukt dit(kr 1400). Lunsj og all inclusive er inkludert for de som er med på utflukten.
Vi møtes alle sammen til felles middag for å kose oss siste kvelden på Maafushi. Denne øya som både er rustikk, egenartet, lokal, kul, vakker og herlig rar på samme tid. Nå har vi kommet under huden på den og der blir den.
Ekstra tillegg
-
Vi elsker den genuine og gjestfri øya Maafushi, men Maldivene har mye å tilby med sitt mangfold av øyer.
I dag tar vi båten til en av Maldivenes stilige resorter. Vi følger solens tempo og nyter av resortens mange fasiliteter om det så er basseng, havet eller noe forfriskende.
Lunsj er inkludert. Dette er en utflukt for deg som føler at du ønsker en ekstra touch av luksus på reisen.
Kr 1 400
Dag 11
Maafushi og hjemreise
Frokost
Det er fortsatt tid til å være i feriemodus, ikke lett å gi slipp. Nå er det på tide å gjøre mer av det du elsket, eller få med deg det du ikke har hatt mulighet til.
Etter hvert må turen gå ut til flyplassen og Male.
Vi får transfer med båt, før vi må sjekke inn hos Turkish Airlines. Avgang er om kvelden.
Dag 12
Ankomst Norge
Etter flybytte og mellomlanding i Istanbul, beregner vi å lande på Oslo Lufthavn om formiddagen.
Praktisk informasjon
og reisevilkår
HVA ER INKLUDERT
- Fly Oslo - Malé t/r
- Netter på mellomklassehotell
- Lunsjer og middager iht. program
- Alle utflukter iht. program
- All transport iht. program
- Lokale guider
- Reiseleder fra Carpe Diem
HVA ER IKKE INKLUDERT
- Reise- og avbestillingsforsikring
- Valgfrie utflukter
- Drikkevarer
- Tips
Bestilling og betaling
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Er det under 65 dager til avreise ved bestilling, sendes faktura på hele beløpet med kort betalingsfrist. Reisedokumentene sendes ca to uker før avreise på e-post. Du vil samtidig finne disse på Min Side.
Seteplassering og spesialmat på fly (gjelder turer med fly)
Det er som oftest flyselskapene som er ansvarlig for seating om bord. I noen tilfeller kan vi påvirke, har du noen ønsker, ta kontakt med oss så fort som mulig etter bestilling. Spesialmat kan ofte bestilles, si fra i god tid. Vi videreformidler dette til flyselskapet. Ta med noe back up i tilfelle svikt. Det hender dessverre noen ganger at feil oppstår.
Reiseforsikring / avbestillingsbekreftelse
Ettersom folketrygden ikke dekker alle typer behandling, som for eksempel hjemtransport, er det viktig at reiseforsikring er i orden. Det beste er å kjøpe en heldekkende reiseforsikring fra Europeiske eller et tilsvarende forsikringsselskap. Har du helårs reiseforsikring, forsikring gjennom kreditt/bankkort eller reiseforsikring gjennom jobben, er dette vanligvis tilstrekkelig. Vi anbefaler at du sjekker at den dekker skadet og/eller mistet bagasje samt avbestillinger. For reiser i Europa, husk Europeisk helsetrygdkort.
Overnatting Oslo Lufthavn
Trenger du overnatting der, er det mange muligheter. Du velger selv etter behov, i forhold til beliggenhet og pris, bestiller og betaler direkte til hotellet. Et tips er å se på bookingsider som f.eks Hotels eller Booking. Det er to hotell som er i gangavstand fra terminalen - dette er Hotel Park Inn og Hotel Radisson Blu. Øvrige har shuttlebuss som kanskje ikke går hele døgnet - verdt å ta med i betraktning når du velger.
Vær og klima
Om du vil følge med litt på forventet vær på turen din, sjekk f. eks Yr
Vaksine på reise
Vi henviser her alltid til autorisert helsepersonell, som vaksineklinikk og henvisning fra fastlege. De er oppdatert på hva som gjelder verden over, det har ikke vi som turoperatør mulighet til å være. Det er også gode nettsider som f.eks folkehelseinstituttet. Sistnevnte anbefaler en grunnvaksinasjon for samtlige reiser. Vaksine på reise kan deles inn i både må ha, bør ha og kan ha. Så det blir ofte en vurdering av deg selv og av helsepersonell. Begynn forberedelser minst seks uker før avreise.
Lurt å ha med et lite lommeapotek
Antibac, Paracet, plaster, nesespray, imodium etc.
Tips
På reise kommer du i kontakt med hverdagsliv og kulturer i andre land. Mange av disse har en tipskultur som skiller seg fra Norge. I mange land forventes det at for eksempel lokalguider, sjåfører og besetning på f. eks et elvecruiseskip, får tips i tillegg til det å spise ute på restaurant. Vi inkluderer vanligvis ikke tips i reisens pris, siden det er både individuelt og avhengig av land. Å vite hva som er normen er ikke lett, din reiseleder vil ta opp dette underveis på turen. Tips vil alltid være frivillig, men vi anbefaler å følge og respektere skikken i landet du er i.
Forbehold om endringer i oppsatt dagsprogram
Noen ganger hender det at våre samarbeidspartnere må endre noe i programmet, enten like før avreise eller underveis. Det kan f.eks være at rekkefølgen på dagene blir byttet om, eller at det tilbys en alternativ rute/utflukt enn beskrevet.
Endring av bestilt reise
Ta kontakt med oss, så ser vi an hvert enkelt tilfelle for løsning. Generelt gjelder: Dersom du har bestilt en reise og på et senere tidspunkt ønsker å endre til en annen innen rimelig tid (tre mnd før avreise) - tilkommer et endringsgebyr som i de fleste tilfellene er kr 750. Et lite forbehold om at ikke alle reiser kan endres, samt at endring nærmere enn tre måneder før avreise kommer under ordinære avbestillingsvilkår.
Avreisedokumenter i post
Ønsker du å motta avreisedokumentene i ordinær post, tilkommer en avgift på kr 150.
Venteliste på turer
Ikke gi helt opp dersom en tur er full eller om det ikke er flere enkeltrom igjen! Vi har venteliste på samtlige turer og setter deg gjerne opp om du tar kontakt. Får vi ledig plass, hører du fra oss. Det er uforpliktende å stå på liste, men vi ber deg gi et hint dersom det er uaktuelt og planer endres. Slik holder vi listene oppdaterte og aktuelle.
Reisegarantifondet - din trygghet
Carpe Diem er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.
Pass og visum
Norske borgere trenger ikke visum. Pass medbringes på reisen. Passet må være gyldig minst seks måneder etter utreise. Det er den reisendes ansvar å sørge for at passet er gyldig og Carpe Diem er ikke erstatningsansvarlige om det ikke er i orden.Er du ikke norsk borger, sjekk med konsulat/ambassade for hvordan du skal forholde deg for denne reisen.
Vaksiner
Vi henviser her alltid til autorisert helsepersonell, som vaksineklinikk og henvisning fra fastlege. De er oppdatert på hva som gjelder verden over, det har ikke vi som turoperatør mulighet til å være. Det er også gode nettsider som f.eks folkehelseinstituttet. De anbefaler en grunnvaksinasjon for samtlige reiser. Vaksine på reise kan deles inn i både må ha, bør ha og kan ha. Så det blir ofte en vurdering av deg selv og av helsepersonell. Begynn forberedelser minst seks uker før avreise.
Allergier / intoleranser
Meld fra om evt. allergier og intoleranser snarest etter bestilling slik at vi får gitt beskjed videre. På reise må man i siste instans være påpasselig selv ved ulike allergier eller intoleranser. Vi informerer, men kan ikke gi garantier om at spesielle ønsker etterkommes. Følger du en spesiell diett, må du ta ansvar for dette selv.
Mistet bagasje eller skade på koffert
Dersom kofferten din ikke kommer ved ankomst reisemål, må du melde dette til flyselskapets representant i ankomsthallen der og da. Det samme gjelder dersom kofferten din har blitt skadet under transporten. Flyselskapet etterlyser da bagasjen, evt. registrerer skaden, slik at du har dokumentasjon i forsikringsøyemed og for krav om erstatning. En såkalt PIR-rapport utarbeides av flyselskapet i slike tilfeller.
Gjennomgående tilslutningsbilletter booket gjennom Carpe Diem
Ønsker du avreise fra annen flyplass i Norge, så kan vi ofte hjelpe deg med tilslutningsbillett slik at du har gjennomgående billett fra avreiseby til reisemålet. Ikke alle flyselskap tilbyr dette, men mange gjør. Vi kan da hjelpe til med å "henge" på en billett sammen med gruppebilletten som gjelder til og fra Oslo Lufthavn ved å kontakte flyselskapet vi benytter på turen. Siden vi benytter gruppebilletter er vi under regler og vilkår som reduserer fleksibilitet. Det kommer også an på avreisetidspunkt. En gjennomgående billett har ingen hensikt når det blir en natt mellom.
Det er alltid en fordel å ha alt på ett dokument, da plikter flyselskapene å booke deg om for å få deg helt frem i tilfelle kanselleringer og forsinkelser. Samt at bagasjen sjekkes og merkes hele veien. Man betaler ekstra for den tryggheten. Pris på tilslutning får vi i hvert enkelt tilfelle når det bookes, merk at vi aldri får de billige tilbudsprisene på nett for denne typen. Vær også oppmerksom på det som gjelder for slike billetter i reisevilkår under "Endret/avvikende flyreise". Ta kontakt med oss i god tid før avreise dersom du ønsker gjennomgående tilslutningsbillett.
Om du selv booker billetter tur/retur Oslo Lufthavn
Da vil reisene komme på to ulike dokument, bagasje må hentes ut og sjekkes på nytt. Dersom du bestiller billetter på egen hånd, og det skulle oppstå forsinkelser slik at du mister flyet fra Oslo, må du selv bekoste ny utreisebillett. Vær oppmerksom på at mange flyselskaper automatisk kansellerer returbilletten dersom utreisebilletten ikke benyttes. Vi anbefaler alltid å sjekke gjeldende regler for dette gjennom din reiseforsikring, slik at du vet hva som gjelder om noe uforutsett skjer. Vi anbefaler også at du beregner ankomst Oslo lufthavn (evt. annen transferflyplass i Europa) minst tre timer før flyavgang.