Langtidsferie Madeira

Langtidsferie Madeira

24. januar 2023 / 29 dager / Pris fra 32.980,-

Strelitzia eller Bird of Paradise Flower. Funchal, Madeira, Portugal.

Vær lenge på den herlige blomsterøya - få med karnevalet!

Carpe Diems valg for en av årets langtidsferier, har igjen falt på øya der livet leves sakte. Madeira sies å fortsatt være litt søvnig, men akkurat våken nok til å gi deg en lang, velgjørende pause fra iskalde minusgrader. På fire, gode uker skal vi få med oss en god dose frisk luft og avslapning i god blanding. Hvis det er sant at kjært barn har mange navn, så bekrefter det at Madeira er høyt elsket. Blomsterøya, purpurøya, tømmerøya og den grønne øya er noen av ordene som går igjen i eldgamle portugisiske skrifter.

Reis langt vekk fra kulde og snø og bytt ut mørke og kulde med lys, farger og herlig natur på subtropiske Madeira. Klimaet er perfekt til å nyte nytrukket fisk, Madeiravin, godt selskap, nydelige landsbyer, kaskader av blomster, en sjenerøs sol og et herlig folk. Urter, vinranker, frukttrær, blomster og trær trives som plommen i egget i den rike vulkanske jorden. Både store naturopplevelser og vidunderlige dufter står i kø på Madeira. Er du glad i fotturer, har du kommet rett. Langs øya mange levadaer, vanningskanaler, er det nok av muligheter i variert terreng. Denne gangen er vi også her under karnevalet og har billetter til paraden 18. februar!

Høydepunkter

 • Madeiras herlige natur og blomsterprakt og base på flott hotell
 • Funchal, storby med småbyatmosfære
 • Levadavandringer, fotturer langs det unike vanningssystemet på øya. Det er mange muligheter for egne turer som organiseres på plass.
 • Porto Moniz, helt ytterst på vestsiden av øya med naturlige lavabasseng
 • Karneval!
Liten elv i fargerike Madeira

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 24.01.2023

  Tilgjengelighet: Få plasser

  Dager: 29

  Priser fra: 32.980,-

  Reiseleder: Lene Sørlie

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+19
+18

Program

Dag 1

Avreise fra Oslo, ankomst Madeira og felles middag

Vi flyr med Norwegians direktefly med avgang om formiddagen. Ankomst om ettermiddagen.

Funchal er hovedstad på den 55 km lange og 22 km brede øya. Her bor cirka 110 000 av øyas 250 000 innbyggere. Øya ble portugisisk provins i 1425 og Funchal (som visstnok skal stamme fra ordet fennikel – funcha) ligger i en slags halvgryte med bygninger oppover skråningene. I gamlebyen er det staselige bygninger, trange smug og små kafeer. Fiskemarkedet, fruktmarkedet og det utrolige blomstermarkedet er en herlig formiddagsutflukt, og det er også vinmuseet med virkelig gode smaksprøver. Det myldrer av restauranter i alle prisklasser og det sies at de aller beste ligger i gamlebyen. Marinaen, en gang en viktig fiskehavn, er anløp for cruiseskip og det blir lenger og lenger mellom fiskebåtene. Madeira har ikke badestrender slik vi kjenner dem, men flotte havbasseng som er bygget i klippene. Det finnes dog en og annen strand med svart sand. Det er en bratt, kupert øy med mange trapper og bakker. Vi skal bli godt kjent disse dagene. Visste du at fotball-ikonet Cristiano Ronaldo er fra Funchal?

Vi feirer den første kvelden av en lang ferie med en koselig velkomstmiddag. Fire uker ligger foran oss!

Til informasjon: Det er totalt inkludert fire middager på turen. En velkomstmiddag, en i uke to, en i uke tre og en avskjedsmiddag den nest siste kvelden. Det er også 3 lunsjer inkludert på utfluktene. En av middagene er espetada-aften på lokalt vis. Dette må ikke forveksles med espada som er den stygge, dog velsmakende, fisken fra markedet…

Espetada er marinert grillspydd av oksekjøtt som grilles på laurbærkvister. Disse henges loddrett over bordet og vi forsyner oss derfra. Både sosialt og godt. Til måltidet hører også bolo de caco – nybakt brød bakt av søtpotet. Madeira leverer på det meste, også mat!

Utfluktene som presenteres under vil fordeles godt under oppholdet. Dagene kan endres ved behov, det tar vi i så fall på plass.

Ekstra tillegg

+8
+7

26. januar

Halvdagsutflukt: Bli kjent med Funchal – byrundtur

Funchal var byen der Winston Churchill elsket å sitte på Reid’s Palace Hotel, røyke sigar, drikke whisky etter whisky og skue utover havet. Det er lett å forstå Churchills valg. Funchal er en vakker by. Det er også en moderne by med alle ingredienser en hovedstad trenger. Vi skal på bytur å bli kjent. Katedralen ”Igreja de Se” ble bygget på 1400- tallet og bærer tydelig preg av den geografiske nærheten til Nord-Afrika. Gamlebyens trange smug og bittesmå gater huser butikker som selger Madeiras stolthet – kniplinger. Mange hundre års erfaring og fingerferdighet ligger i de sukkerspinnfine broderiene.

Markedsplassen «Mercado dos Lavradores » må selvsagt besøkes. Tomat og sitronprisene skrikes ut og atmosfæren er akkurat som den skal være på et marked med stor konkurranse. På blomster – og fiskemarkedet roper også selgerne ut dagens priser i en kakofoni av ukjente ord. Vi får også smake på noen ulike eksotiske frukter du kanskje ikke kjenner så godt?

Madeiravin er antagelig mer berømt enn kniplinger. Rundturen inkluderer også vinsmaking og litt lett læring av denne omhyggelig prosessen som kreves for å få et perfekt resultat. Dette er også en innføring i historie, siden denne vinen er ekstremt lagringsdyktig og man fortsatt finner eldgamle dråper.

30. januar

Heldagsutflukt til den sør-vestlige delen av øya med lunsj

Madeira går opp og ned, opp og ned – hele øya er som en berg og dalbane av høydeforskjeller. Utflukten til sør-vestkysten er intet unntak. Vi setter kursen vestover og neste stopp er den imponerende klippen Cabo Girão. Havklippen er den nest høyeste i verden og ruver hele 589 meter over havet. Om du ikke lider av høydeskrekk, ta turen ut på glassbroen og nyt den spektakulære utsikten. Videre fortsetter vi i retning Ribeira Brava, en vakker by med beliggenhet ved sjøen. Byen ligger ved utløpet av elven med samme navn og var et viktig stopp på veien mellom hovedstaden Funchal og den nordlige delen av øya.

Herifra fortsetter vi opp i fjellene og kjører forbi Encumeada-passet hvor vi har en praktfull utsikt til både sør- og nordkysten av øya. Videre fortsetter vi gjennom verdens største laurbærskog før vi kommer til São Vicente. Her ser vi bevis på at Madeira er vulkansk.

Neste stopp er Porto Moniz, byen som fram til 1980 var kjent for hvalfangst. Porto Moniz har også flotte naturlige basseng, naturlig utformet i lavastein. Her er et passende sted for lunsj i restauranten med fin utsikt. Lunsj i lokal ånd, fisken espada er ikke så fin, men den smaker desto bedre.Vi fortsetter opp i fjellene igjen til Paul de Serra platået på 1500 moh, som kan minne om det skotske høylandet. Videre blir det flotte utsiktsstopp før vi reiser tilbake til hotellet.

2. februar

Levadavandring og besøk i Funchals botaniske hage

Vannveiene eller ”levadaene” på Madeira er kjent for sin skjønnhet. Det er en myriade, nærmere bestemt 2150 km med vannkanaler og 40 km med vanntunneler på Madeira. Et usedvanlig vanningssystem som forklarer hvorfor øya er så frodig. Vi skal på en lett vandring langs ”levada da Serra” som bringer vannet fra nord til syd på øya. ”Dette er vårt utgangspunkt på vandringen gjennom bugnende blomsterdaler. Ved endt vandring, passer det godt med noe leskende på Moises Bar.

Flatt terreng og en lett vandring på et par timer.

Du har ikke vært i en botanisk hage før du har vært på Madeira. Jardim Botanico er en fryd for øyet og har et vell av planter og blomster i skjønn forening. Her holdes orden i rekkene, og det er en herlig utsikt over Funchal ved endt omvisning.

6. februar

Heldagsutflukt til nordøstlige delen av øya med lunsj

I dag skal vi høyt opp til Madeiras tredje høyeste punkt ”Pico de Arieiro.” (1810 m) Utsikten her oppe er intet mindre enn fantastisk, hele Madeira bretter seg ut langt der nede. Vi fortsetter til en ualminnelig vakker nasjonalpark, ”Ribeiro Frio.” En eventyrskog hvor lys og skygge skaper en følelse av uvirkelighet. Herifra skal vi på en levadavandring på en liten time gjennom laurbærskogen til Balcões.

Det blir lunsj i landsbyen Santana, som er kjent for sine spesielle hvite hus med bratte stråtak, laget for å beskytte mot nedbør og vind. Vi fortsetter deretter via den lille kystbyen Porto da Cruz, der sukkerfabrikken fra 1927 fortsatt lager sukker på den gamle måten. Helt øst på øya ligger "tarmen" Ponta de São Lourenço. Her dominerer det tørre, golde som skaper en stor kontrast til resten av øya. Ikke mindre fascinerende av den grunn der fjellet bukter seg i ulike formasjoner ut i havgapet.

Om ettermiddagen går turen tilbake til hotellet.

9. februar

Levadavandring med afternoon tea

Vi skal ut på en halvdagstur ikke så veldig langt fra Funchal. Vi skal holde oss på sør-østkysten nord for Caniço, et populært og vakkert sted å være. Gaula er landsbyen vi skal gå ut fra og den ligger på cirka 400 meters høyde. Som landsbyer flest på Madeira, er den riktig så trivelig og sjarmerende.Mens vi vandrer langs levadaene skjer det alltid noe og det er alltid noe fint å se på. Man må alltid ta seg litt tid til å nyte utsikten som dukker opp rundt neste sving. Det samme med vegetasjon, blomster, daler, terrasser der det dyrkes ulike produkter og sikkert en og annen lokal som er ute og rusler eller jobber.

Nå har vi erfart at det er mange britiske elementer på Madeira. En av de som er deilige å omfavne og lette å like er afternoon tea. Men ikke med høye sølvfat og snobbete små sandwicher og bittesmå kaker. Vi skal inn på det lokale tehuset hvor vi blir ønsket velkommen av familien som driver det. Teen er varm, aromatisk og smaker godt i seg selv. Men klart det er kaker ved siden av. Og de er skikkelig gode og selvsagt hjemmebakte. Kaffe serveres i stedet for te om du heller foretrekker det.

Vi går 2,5 kilometer og beregnet tid er 1,5 time. Flatt terreng og en lett vandring.

13. februar

Levadavandring med lunsj ved havet og rom

I dag venter en heldagstur, vi skal både gå, lunsje og smake på sterke saker. Tre gode ting på en gang!

Reisemålet i dag er på nordkysten av øya og vi begynner i Referta. Endestasjon for oss blir Castelejo. Det er ingen mangel på noe fint å se på langs denne levadaen heller. Vi vil se mange bevis på hvor tøft det er å dyrke noe her på utilgjengelige plasser. Det er selvsagt planter, trær og blomster i tillegg og noen små landsbyer som dukker opp. Levadaen her er kjent for en høy klippe som vi kanskje ser om været er klart: Den over 580 meter høye Penha d’Águia, ørneklippen.

Etter vandringen får vi transport til Porto da Cruz. Navnet tilsier at her ble det korset som skulle vise vei for de portugisiske oppdagerne plantet. Beliggenheten er ved vannet gjør sitt til sjarmen. Vi skal spise lunsj sammen før vi skal videre i den lille byen. Madeira er kjent som øya der alt vokser, og sukkerrør ble plantet tidlig her. I Porto da Cruz drives det fortsatt produksjon og utnyttelse av sukkerrør, og dette kan brukes til så mye. Sterke saker blant annet. Rom er det vi skal lære om å smake litt på i dag når vi besøker et destilleri. Etter alt dette går turen tilbake fra nord til sør igjen.


Vi går cirka 3 kilometer og beregnet tid er 2 timer. Flatt terreng og en lett vandring.

18. februar

Karneval!

Madeiras karneval har lange tradisjoner som strekker seg helt tilbake til 1800-tallet. 40 dager før påske er det i gang hvert år. I denne perioden vil være ulike former for underholdning og mye som skjer nede i sentrum av Funchal (litt avhengig om det fortsatt er noen restriksjoner). Europa er kanskje ikke det stedet man venter å finne en slik fargerik folkefest, men på Madeira er de kjente for å kunne ta festen til nye nivåer. Det øves og øves, danses og sys kostymer – forberedelsene begynner i lang tid i forveien.

Selve paraden er på kvelden lørdag 18. februar. Det er da du ser de fjonge, lekre damene og herrene som har kostymer, fjær og glitter mens sambatrinnene danses til de lokkende rytmene. Skikkelig velorganisert og med en stemning som gjør at det er vanskelig å stå stille uten å vugge litt med. Tusenvis av mennesker er med i paraden som danser og beveger seg sakte gjennom Funchals gater.

Til informasjon er det i tillegg er det en annen mer uformell parade som finner sted tirsdagen etter. Dette er den såkalte «trapalhão» som før fant sted også andre steder rundt på øya i lang, lang tid. Her kan alle delta og kostymene er av en litt annen kaliber, man spiller gjerne mer på karikaturer.

Vi rekker akkurat å få med oss den store paraden dette året, ikke verst det!

Madeira på egen hånd

Fotturer med mer

Øya Madeira er som skapt for fotturer og aktivitet utendørs. De nevnte levadaene, vanningskanalene, er et flott utgangspunkt for vandringsturer i alle retninger. Terrenget er ofte kupert, men det finnes stier for ethvert nivå. Reiseleder hjelper til å organisere for deg/dere som vil vandre.

En fin utflukt er å reise til småbyene Jardim do Mar og Paul do Mar helt i vest. Her er det langt mellom turistene. Fisken er garantert fersk på de små restaurantene i havnene.

Hva med søndagsmarked i Santo Da Serra? Her selges alt fra høner til kopier av kjente merkeklær.

En flott strand (det er ikke mange strender på bratte Madeira) er Garajau, like øst for Funchal. For å komme dit er det beste alternativet taubane.

Øya har tre golfbaner som alle ligger i frodig og kupert terreng med flott havutsikt.

For deg som liker å sykle, er det et utall av sykkelstier. Sykler kan leies. Dykking er også mulig.

Hager og parker

For den som liker å nyte vakre vekster, er øya midt i blinken. I tillegg til den botaniske hagen vi besøker på utflukt, er både byparken og Santa Catarinaparken fine steder å rusle rundt. Litt lenger unna anbefales Quinta do Palheiro, også kalt Blandy`s Garden. Dette er ikke bare en utsøkt hage full av spennende vekster, men beliggenheten bidrar også til en nydelig utsikt. Fjellbyen Monte ovenfor Funchal huser også en vakker hage.

Shopping

Madeira er kjent for vakre kurvarbeider, broderier og blonder. Portugisere er også berømte for sin keramikk og fajanse. Fliser med vakre tradisjonelle mønstre og i sterke farger, er noe å ta med hjem. Også brukskunst i keramikk har lange tradisjoner på øya. Madeiravinen er å få kjøpt overalt og det er også portvin fra Dourodalen på fastlandet.

Klima

Perfekt er ordet som beskriver klimaet på Madeira. Det er mildt hele året og januar er som en norsk sommer (en god en vel å merke.) Gjennomsnittemperaturen ligger på 18 grader i januar og 25 grader i juli. Med andre ord, behagelig hele året. Regn kan selvsagt forekomme. Øya er ikke grønn uten grunn!

Mat på Madeira

Madeiras kjøkken er inspirert av middelhavsgastronomien og av spennende eksotiske frukter som stammer fra land som Tibet, Sør Afrika, Mexico og Etiopia. Havet er rikt på fisk og skalldyr. Øyas mest tradisjonelle fisk er Espada Preto. ”Monsteret” fanges fra 200 til 1700 meters dybde og ferdig grillet er den grusomt stygge fisken omgjort til en delikatesse. ”Mista de peixes” eller ”Mista de mariscos” er et spennende utvalg av fisk eller skalldyr. Utsøkte tun- og sverdfiskbiffer marinert i hvitvin, løk, laurbær, hvitløk, oregano, og stekt i olivenolje, er øyas store klassikere. Espetada, kjøttspyd marinert med laurbærblader, er også en kulinarisk spesialitet.

+2
+1

Dag 29

Hjemreise

Avreise fra hotellet mot flyplassen. Norwegians direktefly har avgang om ettermiddagen og ankommer Oslo Lufthavn sent på kvelden.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo - Funchal t/r med Norwegian
 • 28 netter i enkeltrom med minikjøkken. Frokost er ikke inkludert.
 • 3 lunsjer og 4 middager
 • Alle utflukter og innganger iht. program
 • All transport iht. program
 • Lokale guider
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips