Førjulstur til Vauldalen og Røros

Førjulstur Vauldalen og Røros

Vinter på Røros

Finn godfølelsen og julestemning på Røros og Vauldalen

Dette er turen for deg som vil ta et dypdykk i tradisjoner og lokale forhold. I vinter tar vi turen til Vauldalen Fjellhotell. Nostalgisk og sjarmerende. Områdene rundt her byr på MYE av det vi elsker ved landet vårt. Natur, miljø og tradisjoner som ivaretas. Lokal mat tuftet på lokale smaker og råvarer med høy kvalitet. Heldige er vi som skal få nyte av dette sammen med en god, gammeldags porsjon gjestfrihet.

Et besøk i den tradisjonelle og julepyntede gruvebyen Røros blir et høydepunkt. Bergstadens Ziir, Røros Kirke, lever helt klart opp til navnet som betyr pryd. Det er også umulig å ikke bli sjarmert av trehusbebyggelsen og det genuine som skinner gjennom. Her vet de å føre fortiden inn i fremtiden på en bærekraftig måte. Hesten har fortsatt en viktig rolle på Røros, men den har endret seg siden det var «stortrafikk» på skyss-stasjonen. En tur med hest og slede hører med til et besøk på Røros. Spesielt stemningsfullt nå om vinteren.

Tradisjoner består mye av mat og drikke og heldigvis er det slik at dette ivaretas i høyeste grad – alle måltider er inkludert. Ingen skal overstyre og endre det som har vært bra nok i alle år. Herunder besøk i Kalsa Gårdsbakeri og historien bak Røros Bryggeri med smaksprøver. Skyss-stasjon og smeltehytte skal vi innom. Det er mye vi skal få med oss på disse dagene. Reiseleder Wenche Samuelsen kommer til å lose oss vel gjennom alle møter, alle utflukter og måltider. Dette er en tur etter hennes hjerte, og hun har selv kvalitetssikret turen.

Høydepunkter

 • Tre netter på Vauldalen Fjellhotell og VELDIG mye inkludert
 • Helpensjon med fantastisk god mat, kortreist og inspirert av årstiden
 • Røros med rømmegrøt og spekemat i Kaffestuggi
 • Vi besøker Smeltehytta og Røros Kirke. Røros er ekstra flott før jul
 • Egenprodusert lammerull og selvbakte lefser, mer kortreist blir det ikke
Vinter på Røros
+2
+1

Program

3 frokoster, 3 lunsjer og 3 middager inkludert

Dag 1

Ankomst Røros så til Vauldalen, lokalt brygg med smaking

Lunsj og middag

Du reiser individuelt med fly eller tog fra Oslo eller Trondheim. Alternativt egen bil eller buss. Alt etter som hvor du kommer fra. Vi møtes på Røros til et avtalt tidspunkt cirka midt på dagen (ikke eksakt bekreftet i skrivende stund). Alt av transport på selve turen er selvsagt inkludert.

Vi møtes alle sammen på Røros og det er like greit å begynne med litt mat. På menyen står rømmegrøt og spekemat i Kaffestuggu før vi utforsker Røros:

Etter lunsj blir det tid til å rusle rundt i alle de koselige gatene og kikke i de små butikkene – julestemning loves. Her har husene blitt bevart til perfeksjon, Røros og Circumferensen er jo også oppført på UNESCOs verdensarvliste. Det er kanskje byen i et nøtteskall – det gamle kontra det moderne med store deler nostalgi som naturlig tilbehør. Byens litterære sønn, Johan Falkberget, kommer man ikke utenom. Som barn arbeidet han selv i gruvene, og mange av hans bøker lærer oss mye om stedet. Vi skal tilbake siste dagen for guidet tur på Røros.

Så drar vi sammen til Vauldalen Fjellhotell der vi skal kose oss de neste dagene.

Vauldalen Fjellhotell: vertskapet på Vauldalen setter sin ære i å tilby gjestene god service, tradisjonsrik mat og opplevelser knyttet opp mot områdets tradisjoner og kultur. Du føler deg velkommen og godt ivaretatt under hele oppholdet. Dette er balsam for sjelen, sier Jorid. De har nok rett. Her er det ingen skjermer på rommet, TV og WiFi har de i peisestuene. I resepsjonen finner du kaffe, te og hjemmebakt kaffebrød. I tillegg til spisesaler og barer, finnes en enkel badstue. Rommene er enkelt innredet, men du har alt du trenger.

Før middagen på hotellet kommer bryggeren fra Røros Bryggeri. Nå er det tid for ølsmaking, mens vi innimellom får fortalt historien bak Rørosøl. Ølet er brygget på flere hundre år gamle øltradisjoner men med «masse kjærlighet og en dæsj humor» brygger de nå øl på toppnivå.

Dag 2

Matauk

Frokost, lunsj og middag

Etter en god frokost, skal vi oppgradere matkunnskapen. Vi deles inn i to grupper, og besøker Stensaas Reinsdyrsslakteri og Kalsa Gårdsbakeri.

På Kalsa foregår baksten på gammelmåten med elting, kjevling og steking på takke. I såmmårstuggi får vi høre historien om gården Brynhildsvollen og selvsagt får vi smake på Toves uforglemmelige gode lemse og pjalt. Etter oppskrift som har gått i arv. Til lemsene får vi selvfølgelig «gørrgod» kaffe som er kokt på den gamle vedovnen. Dette er hverdagsmat og skikkelige saker. Vi skal bake lefser og ta del i gamle tradisjoner. Det du baker får du selvfølgelig med hjem.

På Stensaasen Slakteri skal vi lære å sy kjøttrull, som du også får med deg hjem til jul. Egenprodusert lammerull til jul blir stas! Vi får også innblikk i slakteriets historie, og det blir mulighet til å kjøpe av stedets helt utmerkede viltprodukter.

Lunsjen i dag er inspirert av bygdas matkultur og serveres på Kalsa Gårdsbakeri. Så bytter vi aktiviteter slik at alle får prøvd seg på lefsebaking og selvkomponert lammerull.

Kveldens middag blir servert på hotellet. Etter middag koser vi oss i peisestua med musikk av trubaduren Terje Husdal.

Dag 3

Røros, lunsj på den staselige Skottgården og julebord i koia

Frokost, lunsj og middag

Etter en god frokost skal vi ut på tur tilbake til Røros.

I hele desember blir Røros forvandlet til et magisk juleeventyr. I snøhvite omgivelser, med lyden av dombjeller og julepyntede gater kan vi oppleve konserter, kanefart, møte smånissene og kanskje til og med nissefar. Alt skjer i den unike verdensarven og julestaden Røros

Så skal vi til Skottgården, en gammel ferdagård og skysstasjon, og den første telegrafen i området. Vertskapet tar oss med på en reise gjennom fortellinger om hestens betydning for dette området opp gjennom tidene. Jorid og Ole Peder vet det som er verdt å vite om hest, hestetransport og hvordan en slik stasjon ble drevet.

Vi spiser staselig og tradisjonsrik lunsj og det blir både musikk og champagne til. Nettopp her spiste også prins Carl av Sverige sine måltider når han passerte bygda.

Vi får en omvisning på gården og får se de nydelige rommene som er nostalgisk og sjarmerende innredet i ferdagårdstil med himmelsenger og lune farger.

I kveld dropper vi finstasen og drar ut på en annerledes opplevelse. Vi kryper innunder skinnfellen og opplever stemningen langs gamle forbondestier. Med hest og slede i fakkelskinn går ferden innover skogen til Vauldalskoia. I en koie tuftet på gamle tradisjoner i tømmer og stein, blir det en helt spesiell stemning. Med felespill og visesang serveres et utsøkt julebord fra fjellets eget spiskammer. Kortreist og ekte! Måltidet avsluttes med kaffe fra svartkjelen, før hestene tar oss tilbake til Vauldalen.

Dag 4

Mer av Røros og hjemreise

Frokost

Deilig frokost før vi reiser til Røros. Her skal vi sammen med en dyktig guide bli nærmere kjent:

Det blir omvisning i Smeltehytta og Røros Kirke. Bergstadens Ziir, byggekunst på sitt ypperste, troner øverst i den vakre Kjerkgata og vokter over de fleste husene. Gjenkjennelsesfaktoren er stor, kirken er selve symbolet for Røros og Norges femte største. Før i tiden da gruvedriften var det bærende, lå røyken fra Smeltehytta konstant over byen. Den gang var det store ulikheter mellom fattig og rik. Slit, sult og arbeidsforhold ingen kan tenke seg i våre dager. Kjerkgata er der det mest vitner om storhetstiden og der de pengesterke en gang bodde. Tid til å rusle rundt på egen hånd i trivelige Røros, for shopping eller bare for å nyte.

Reiseleder organiserer felles lunsj for den som ønsker og har tid.

Derfra drar vi hvert til vårt etter noen fine dager på tur.

Takk for turen alle sammen!

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • 3 netter på Vauldalen Fjellhotell
 • Alle måltider fra lunsj dag 1 til frokost dag 4
 • Alle utflukter i henhold til programmet
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Transport til og fra Røros (Du reiser individuelt med fly eller tog fra Oslo eller Trondheim, egen bil eller buss. Vi møtes på Røros til avtalt tidspunkt 10. desember)
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips