Min drømmereise

Publisert: 23. februar 2024

Sør-Afrika

Akkurat SÅNN skal en drømmereise se ut, spør du meg. Jeg var ikke i tvil om hvor jeg ønsket å reise da jeg i fjor begynte å planlegge det som for meg er den optimale ferien. Altså Sør-Afrika, igjen har du gitt meg en fantastisk opplevelse og landet har virkelig krøpet under huden på meg.

Det er begynnelsen på november og det er tidlig sommer i Sør-Afrika, helt perfekt for meg som elsker blomster og vakker natur, for nå flommer det virkelig over. Floraen i Sør-Afrika er helt unik og tidlig sommer betyr et hav av protea, agapanthus og roser og mange andre sorter jeg bare drømmer om. Kjenner et stikk av misunnelse når jeg tenker at slik hage får jeg aldri til hjemme i Norge.

PS: Alle bilder har jeg tatt selv, med mobil.

Franschhoek

Turen starter i Franschoek, vinområdet som ligger cirka en times kjøretur fra Cape Town. Franschoek er en sjarmerende liten by med vakre Cape Dutch hus og byr på mat og vin i verdensklasse, omgitt av milevis med drueranker og majestetiske fjell.

Navnet Franschoek betyr det "Det franske hjørnet" og navnet kommer av hugenottene som flyktet fra Frankrike og grunnla byen på 1600 tallet. Med en kombinasjon av kunnskap om jordbruk og druedyrking samt godt jordsmonn var det starten på en fantastisk vinproduksjon som i dag er kjent over hele verden.

Vintrikk og annen transport

Hop on, hop off busser finner man i mange byer rundt omkring i verden, men hop on – hop off vintrikk hadde aldri jeg hørt om før. Dette måtte selvsagt prøves, vi hoppet om bord på kardemommebytrikken som tok oss med til tre forskjellige fantastiske vingårder. Mange av vingårdene er som kinderegg, nydelige parkanlegg, kunst og vinsmaking med eller uten mat.

If you don`t like this wine, I call a doctor, smiler kelneren i det han tilbyr meg første vinglasset. Han trengte ikke ringe legen😊

Da trikketuren var ferdig sto det busser og ventet for å ta oss med videre på runden. Dette var en flott måte å komme seg rundt på og det eneste du behøver å tenke på er å rekke siste trikk/buss hjem. Eller ringe en taxi…

Det er helt genialt å leie bil i Sør-Afrika, det er godt tilrettelagt og du må bare huske å kjøre på venstre side av veien. Og jeg vil jo anbefale å lese seg litt opp på veiene man skal kjøre, greit å være litt oppdatert før man starter. Vi hadde lastet inn kjøreruta på telefonens gps. Det hender jo det er litt svikt på det tekniske, så da var det greit å ha et kart i tillegg.

20231102 111757
20231102 095257

Cape Town og Robben Island

Vårt neste stopp var Cape Town, noen mener det er en verdens vakreste byer og det er jeg helt enig i! Med sin beliggenhet ved foten av Table Mountain på ene siden og Atlanterhavet på andre siden, ispedd en lett blanding av mangfoldig arkitektur med de fargerike husene i Bo-Kaap, koloniale og viktorianske bygg, er det rett og slett ikke mulig å ikke ble betatt. Men det er nok gjestfriheten og atmosfæren som gjør byen så eventyrlig, det er en smeltedigel av farger, musikk, glede, kunst, kultur og ikke minst, her serveres smakfulle retter som får smaksløkene til å løpe løpsk.

Det er et bredt utvalg av aktiviteter du bør få med i Cape Town, en hop on hop off buss er en god start for å få et overblikk av byen. En tur opp på Table Mountain er å anbefale, besøk i fargerike Bo-Kaap, byen har et flott akvarium, museer, dagstur til Cape Hope med stopp på Boulders Beach for å se de søte pingvinene. Eller kanskje det frister å bli senket ned i et bur mens haier svømmer rundt?

Forrige gang vi var i Cape Town tok vi turen ut til Robben Island, det var for meg en meget sterk opplevelse. Det var helt stille, det eneste som brøt stillheten var snufsing fra oss som sto rundt og hørte på guiden Tom Moses som på autentisk vis fortalte om lidelsene på øya hvor han hadde sittet fengslet i mange år sammen med Nelson Mandela. Utallige ganger har vi sett på TV og lest om fangene som satt her under apartheid hvor de utrettelig kjempet for likestilling og rettferdighet. Vi ble tatt med rundt på øya og ble fortalt om meningsløse jobber de måtte utføre, før vi fikk se de knøttsmå cellene som var deres hjem i årevis.

The Gold - restaurant

En morsom og uforglemmelig opplevelse er et besøk på The Gold. Dette er en restaurant med mye attåt. Maken til fargerik, musikalsk og gastronomisk opplevelse skal du lete lenge etter, rett og slett et fyrverkeri av afrikansk musikk, dans og nydelig mat. Det sto bongotrommer på alle stolene da vi ankom. Vi ble også dekorert med kreativ ansiktspynt. Så var trommeopplæringen i gang, det ble trommet så det ristet i gulvene, utrolig morsom opplevelse å få ta del i underholdningen.

Vi hadde bestilt en 14-retters tasting menu og fikk servert rettene med god forklaring på hva vi skulle spise og hvilket afrikansk land retten kom ifra. Utover kvelden ble det mer underholdning og maken til rytme, musikk og sang skal man lete lenge etter. Det ble en superhyggelig kveld som jeg virkelig anbefaler. Husk å bestille bord i god tid.

Durban

Durban ligger vakkert til ved kysten mot Det Indiske hav, og er godt kjent for yrende liv langs den 6 kilometer lange strandpromenaden. Er du av det eventyrlystne slaget, har du virkelig muligheten til å utfolde deg med dykking med eller uten hai, kiting eller surfing. Eller rett og slett kose deg på stranden og nyte av utallige gode restauranter. Er du en østerselsker er du på rett sted!

Oyster Box

Oyster Box, gaven fra meg til meg. Jeg hadde nylig fylt rundt tall og lenge hadde jeg spart og ønsket meg en spesiell opplevelse, nemlig å få bo på ikoniske Oyster Box. Hotellet over alle hotell med beliggenhet rett på stranda ved Umhlanga, noen små kilometer fra Durban. Hotellet har en nydelig utsikt over Det indiske hav og er bygget i en klassisk, elegant stil som blander elementer av kolonialarkitektur med moderne luksus. Maten er i en klasse for seg selv, men det jeg syntes var noe av det beste var den genuine gjestfriheten fra betjeningen. Her ble du sett på som en venn snarere enn en gjest.

Ikke minst: safari...

For meg er dette den mest fantastiske ferieformen, her snakker vi magiske øyeblikk! Og jeg får nesten ikke nok for ingen safari er lik. Vekkerklokken ringer grytidlig, det er mørkt ute og det er ennå en liten time til det gryr av dag. Det er kjølig på denne tiden av døgnet så jeg kler meg godt, hopper om bord i safaribilen og kjenner på spenningen, hva får vi se i dag? På denne tiden av døgnet er som regel dyrene fremdeles på jakt. Vi har ikke kjørt mer enn 10 minutter før guiden vår stopper bilen og peker mot en busk, en gepard er godt i gang med frokosten som består av et ungt dyr i antilopeslekten. Han ser seg vaktsomt rundt og er svært oppmerksom på om noen prøver å stjele frokosten, men enser ikke oss i bilen.

Vi fortsetter et lite stykke og plutselig står tre flotte, høyreiste sjiraffer i veien, vi stopper opp, nyter de vakre dyrene og er så nærme at jeg nesten får dusken på halen i fjeset da den nærmeste sjiraffen vifter vekk fluene. Med sine grasiøse bevegelser er det nesten som å se de i sakte film.

Guiden vår spør om noen har noen spesielle ønsker og jeg sier jeg ønsker å se elefanter på nært hold. Det fikk jeg og det ble nesten litt vel nært… Vi kjører på en smal «vei» med tett vegetasjon og plutselig er det et stort tre som flytter på seg og der kommer først en, så deretter en til av disse gigantiske dyrene. Det er med skrekkblandet fryd de nærmer seg bilen og vi rygger sakte mens guiden nøye følger dyrest adferd. Etter en god stund med litt høy puls for mitt vedkommende, trekker vi oss tilbake.

Det er på tide med morgenkaffe og guiden vår kjører til en høyde med spektakulær utsikt mens han disker opp med kaffe og noen go´saker. For en fantastisk jobb de gjør tenker jeg, de varter oss opp etter alle kunstens regler, de har en respekt og kjærlighet for dyrene, er svært kunnskapsrike og er genuint opptatt av dyrevelferd.

I løpet av to dager hadde vi sett løver, elefanter, neshorn, flokker med sebraer og bøfler, vortesvin, unike fuglearter og utallige antiloper.

Mer safari - i båt

Vi rakk også et besøk på en safarilogde som ligger ved St. Lucia Bay, dette er et våtmarksområde og vi hoppet om bord i en båt som tok oss oppover elven i deltaet. Nok en gang hadde vi supre guider som velvillig delte sine kunnskaper om dyrene. Det var også et fantastisk fargerikt fugleliv her, safari er jo mye mer enn de fem store. Området her har et stort antall krokodiller, men i november er det hekketid så krokodillene var ikke å se. Det er også store mengder flodhester i området, men på grunn av kraftig vind søkte de ly under vann så vi fikk kun se noen øyne og grå rygger som stakk opp av vannet. Kanskje litt vanskelig å forestille seg at under den lille flekken vi så, var det et stort dyr på flere tusen kilo.

Safari er rett og slett helt elefantastisk, du vet aldri hva dagen bringer men en ting er sikkert, en opplevelse for livet får du garantert. Sør-Afrika, vi ses igjen!

20231116 120232
20231116 120221