...and the winner is Andrea Isabel, Carpe Diem!

Publisert: 13. mars 2024

Jeg vant en tur til Paris!

For en herlig overraskelse! Applausen fylte hele rommet og arrangørene stod klare til å overrekke førstepremien...

Jeg hørte applausen fra kollegaer, samarbeidspartnere og de ulike reiselivsaktørene. Øyeblikket gikk i sakte film og der fremme står arrangørene av Explore France & Visit Paris Region klare til å overrekke meg førstepremien:

Merci, merci, merci !

Flybilletter til Paris for to med Air France, 2 netter på Novotel Paris Centre Tour og båttur på Seinen med Vedettes de Paris, inkludert Champagne! -ER DET MULIG??!!

Jeg trodde ikke det var sant! Jeg ble helt «blendet» av aprilsolen som skinte gjennom vinduene og lyste opp hver krok av det store møterommet på Ekeberg restauranten. Øyeblikket var mildt sagt magisk, og takknemlighetstankene suste i rekordfart gjennom hodet.

Merci, merci, merci! Takk for muligheten til å delta på workshop Paris, takk til leverandørene som bidro med generøse gaver og takk til universet som jeg tenker må ha drysset litt hverdagsmagi oppi den store champagnekjøleren med visittkort fra alle besøkende, og sørget for at det var moi som ble trukket og gikk av gårde med første premien!

Alle finner veien til Paris!

Men i april i fjor fant Paris veien til Oslo, nærmere bestemt Ekebergrestauranten. I regi av workshop Explore France og Visit Paris Region, viste de oss hele Paris inkludert områdene utenfor denne pulserende hovedstaden.

Ettermiddagen med de ulike leverandørene var informativ og inspirerende. Det ble faglig og sosialt påfyll med representanter fra ulike destinasjoner og partnere i Paris regionen. Lokale turistkontor, hoteller og restauranter for å nevne noen, hadde satt opp små, innbydende stands.

Chateau de Chantilly, Chateau de Versailles, Chateau de Fontainebleau... Her er det slott for en hver anledning! Dominique fra det lokale turistkontoret i Fontainebleau snakker varmt og engasjert om sitt hjemsted og sier jeg virkelig burde ta med min kjære mann om jeg skulle få anledning! Det begynte å rykke i reisefoten allerede!

Le Cordon Bleu er kjent for å tilby høykvalitetsutdanning innen kulinariske kunster, konditori, gastronomi, hotellforvaltning og vin. Med sitt hovedkvarter i Paris, tilbyr de også workshops for sånne som meg som er over gjennomsnittet glad i gastronomi! Drømte meg lett bort til franske søtsaker før det var hotellene som fikk min oppmerksomhet. Hele 17 partnere representerte stor-Paris og på dagens meny var det franske delikatesser som fristet.

Fontainebleau

Men, tilbake til loddtrekningen hvor jeg vant første premien på Ekebergrestauranten en vårdag i april - Det var altså takket være denne workshopen og det vennlige møte med Dominique fra det lokale turistkontoret, som førte meg til Fontainebleau 6 mnd. senere. -En koselig fransk by med om lag 15.000 innbyggere, som med god grunn kan være stolte av sin by.

Turprodusentøyne

Jeg har vært så heldig og fått oppleve Paris mange ganger opp igjennom årene, men denne gangen er det med andre briller jeg ser og puster inn franske vibber. Det er ikke «shopping & champagne» som er hovedfokus, ei heller å «lokke» mine tidligere kollegaer på tur i Latinerkvarteret på leting etter byens beste salsabar for å løsne opp i stive langrennshofter! De berømte museene har jeg også sjekket ut på og jeg har tent noen lys og bedt min bønn i flere av byens kirker og katedraler. Denne gangen søker jeg distriktene utenfor på leting etter lokale skatter.

Det er med «turprodusentøyne» for Carpe Diem jeg ankommer Frankrike med min kjære mann en varm oktoberdag.

Fransk sjarm!

Jeg har aldri tatt meg bryet med å oppleve regionen rundt Paris, så da muligheten for en tur for to til Paris bød seg, var jeg ikke i tvil om at jeg ønsket å benytte anledningen til å utvide horisonten og kombinere "business & pleasure". Jeg hadde veldig lyst til å bli kjent med Fontainebleau som Dominique reklamerte så genuint for på vårt møte i Oslo.

Vi fikk fikk testet ut både privat transfer og offentlig transport t/r Paris- Charles du Gaulle. Det tar om lag 1t 40 min fra flyplassen til Fontainebleau og ca. det samme fra Fontainebleau togstasjon og inn til Eiffeltårnet om man velger offentlig transport.

Dominique fra Turistkontoret møtte oss med en generøs, fransk velkomst og gjensynsgleden var gjensidig!

Fontainebleau er et sted jeg likte umiddelbart! Passe stor, veldig sjarmerende, oversiktlig og praktisk med gå-avstand til det meste. Om du velger en kort eller lang spasertur, møter du garantert på en hyggelig brosteinsgate, en tradisjonell bistro, blomsterkasser som fargelegger franske balkonger, en innbydende bokhandel, fasader fra en storhetstid, det lokale markedet som holdes tre ganger i uken, byens klokketårn og den klassiske karusellen. Det lokale livet oppleves å gå i et behagelig tempo både dag -og kveldstid.

Konger og keisere!

Château de Fontainebleau er selve hovedattraksjonen. Slottet har røtter tilbake til 1100-tallet da det opprinnelig var en kongelig jakthytte for den franske kongen Louis VII. Slottet står på UNESCO’s verdensarvliste med sine 1500 rom, kirken, et overdådig teater og de uendelige hagene.

Château de Fontainebleau har huset både keisere, konger og statsoverhoder fra det 12. til det 19. århundre. Napoleon Bonaparte med familie brukte slottet som bolig under hans tid som keiser og slottet har huset alle de store oppgjennom tidene frem til 1814. Omfattende ombygginger har forvandlet det opprinnelige bygget til noe av det mest spektakulære jeg noen gang har sett. Arkitektonisk, har slottet vært innom både renessansen og barokken.

-Et mesterverk av ornamenter og dekorasjoner!

Hvis du som meg blir «slått i bakken» av å stå utenfor og observere alle detaljer rundt et slikt majestetisk bygg, vet jeg nesten ikke hvordan jeg kan beskrive opplevelsen ved å se det hele innvendig. Maken til dekorasjon av gullforgylte lister, stukkatur og lysekroner som henger fra taket som glitrende juveler, malerier, border og detaljerte utskjæringer har jeg aldri før sett!

Hver kvadratcentimeter av vegger og tak ser ut som et mesterverk i seg selv! Metervis med fløyel, veggmalerier og vevde tepper på størrelse med både ett -og to roms leiligheter etter vår standard. Det var flere enn meg som bare stod og måpte! Den fineste porselen du kan forestille deg står også utstilt. Drakter og kostymer for ikke å snakke om "riktig" utstyr! En sabel er ikke bare en sabel! Dette franske slottet er ikke bare en bygning, men ser ut som en levende kunstinstallasjon med en symfoni av detaljer som vitner om en epoke hvor skjønnhet og estetikk ble dyrket gjennom tidene. Magnifique alt sammen!!

Det hele er både vel bevart og vel organisert når turister fra alle verdenshjørner melder sin ankomst. Har man behov for en liten pause, er det nok av innbydende benker å sette seg på for en pust i bakken og samle inntrykk fra fortidens historie. For raskeste vei tilbake til «fremtiden» er det bare å sette seg ved de franske, klassiske kafebordene med koselige parasoller og nyte øyeblikket, utsikten og ikke minst duften av nystekt fransk crêpe! Bon appétit!

På UNESCO's verneverdige liste

Man kan vandre inn i det uendelige innimellom hagene, parkanleggene og skogene som tilhører slottet! Flere hundre hektar med grønne skoger så langt øyet kan se! Jeg fikk mulighet til å snuse inn vakre blomsterbed, fotografere lysthus og innsjøer, vandre langs stier og naturlige landskapselementer i både fransk og engelsk stil.

Fontainebleau skogen står på UNESCO’s liste over verneverdige biosfærer. Med over 15000 plante -og dyrearter er skogen en av de rikeste med hensyn til biomangfold i Europa.

Fontainebleau har vært en kongelig residens i århundrer og ryttersport har vært en viktig del av kongelige aktiviteter. Ridning og hestehold er fortsatt viktige aktiviteter og en del av identiteten i regionen. Byen er vert for Fontainebleau International Horse Trials, som er en årlig hendelse som tiltrekker seg ryttere og hester fra hele verden. Dette staselige arrangementet inkluderer konkurranser innen feltritt, dressur og sprangridning, og det er en viktig begivenhet i ryttermiljøet.

Det tilbys guidede rideturer som gir en unik mulighet til å oppleve vakre naturomgivelser og utforskning av skogen fra hesteryggen på et omfattende nettverk av ridestier og turstier i skogen.

Til min store overraskelse har Fontainebleau et sterkt klatremiljø. Skogen er kjent for sine optimale klatre forhold og et av de mest populære klatreområdene i verden! Det er bouldering,også kjent som «bloc» klatring som stedet er mest kjent for og tiltrekker erfarne klatrere og nybegynnere fra hele verden. Med sin unike sandsten, varierte klatreruter og milde klima, gir destinasjonen gode klatreforhold året rundt. Lokale guider hjelper gladelig til med å finne de beste stedene og ruter for ulike ferdighetsnivå.

Fontainebleau er også hjemstedet til INSEAD, en av verdens ledende handelshøyskoler. Det arrangeres ulike aktiviteter i forbindelse med studentene her, derfor er det en by som ofte refererer til «høysesong» pga. studentlivet som følger.

Image00050
Image00027

Barbizon...hysj..ikke si det til noen.. !

-For en perle!
Bare 10 km fra Fontainebleau befinner denne lille om mulig, enda mer sjarmerende landsbyen seg med om lag 1500-2000 innbyggere. Barbizon er kjent for å være basen og et viktig samlingssted til kjente kunstnere og senter for landskapsmalerne på midten av 1800-tallet.

Det fortelles om kunstnere som flyttet fra Paris og oppholdt seg i Barbizon, hvor de kunne uttrykke seg fritt i motsetning til «akademiske Paris» hvor kunstuttrykket ble bremset av kritiske holdninger og datidens restriksjoner.

Jean-Baptiste-Camille Corot, Théodore Rousseau, og Jean-François Millet, var pionerer innen landskapsmaleri og malte ofte utendørs i naturen med motiver rundt Fontainebleau-skogen. De tilhørte landskapsmaleri-bevegelsen og Barbizon-skolen spilte en betydelig rolle i utviklingen av denne bevegelsen som revolusjonerte kunsten på den tiden.

En hyggelig gåtur i Barbizons smale gater er å anbefale! Det henger mosaikkbilder som deilige fargeklatter i hovedgaten med motiver fra området og livet på landet. Gallerier, utstillinger, lokale utsalgssteder og spisesteder setter et innbydende preg over landsbyen. Det fristes med lokale og nasjonal retter på hvert eneste hjørne! Klassiske retter som Quiche Lorraine, CroqueMonsieur, Ratatouille er verdt å prøve for ikke å snakke om bakerverket som tilbys! Pain au Chocolat, Macarons, Tarte Tatin, Millefeuille, Brioche -hvordan kan man motstå slike søte fristelser? Så var det all denne franske osten! Enten du foretrekker myke, kremete oster, harde og faste oster, eller blåmuggoster, er det noe for enhver smak i det franske ostelandet,men at man skulle få alt sammen her, var en gledelig overraskelse! Man får inntrykk av at landsbyens innbyggere ikke bare er stolte over sin kulturarv, men også passer på å ivareta arven. Det er lett å forstå hvorfor parisere velger seg helgeutflukter til denne pittoreske perlen!

Ett av tidligere populære vertshus, som innlosjerte kunstnerne fra den tiden, fungerer nå som museum. Rommene er bevart som før og det var som å komme inn i en fransk versjon av vårt Folkemuseum på Bygdøy! Livet til de fattige malerne satt i veggene. Kost og losji ble ofte betalt med malerier. Etter en hyggelig omvisning var det enkelt å forestille seg pianospill og berusede samfunnsengasjerte samtaler rundt spisebordet!

En gledelig opptur!

Etter tre innholdsrike dager ute i distriktet, var jeg klar for å bytte ut turprodusent -og forretningsbrillene med fornøyelsesbrillene. De grønne skogene, den tilstedeværende historien, de vennlige menneskemøtene og hele atmosfæren var en ren inspirasjon!

I dag opplever jeg at franskmenn flest behersker bra engelsk, i motsetning til mine hyppige turer på begynnelsen av 2020-tallet hvor det ikke var like lett å kommunisere for min del. Jeg kan dessverre ikke skryte av å beherske bedre fransk, men franskmenn derimot, har blitt mye bedre i engelsk! Det var en gledelig opptur å slippe å stotre seg frem på klønete «excusez-moi-fransk» med feil uttale for å komme seg rundt!

I Carpe Diem ønsker vi å gi våre gjester eventyrlige reiser og autentiske opplevelser litt utenom den typiske turistløypa. Vi velger oss gjerne destinasjoner der vi kan få kjenne ekstra godt på det lokale av både mat, kulturelle innslag og aktiviteter. Bærekraft er et viktig tema for oss og noe vi har fokus på når vi lager turer. Dette inkluderer miljø, sosiale og økonomiske forhold. Det å kunne bidra til å bevare og styrke livskvaliteten i lokalsamfunnet høres flott ut. På turen til Fontainebleau følte jeg det ble veldig konkret i samtalene og samværet med personale fra det lokale turistkontoret. Det synes jeg fortjener en verdig plass på "opptur-listen" og tenker at denne destinasjonen har alle ingredienser vi som skreddersyr turer ønsker oss!

Paris er en av verdens mest besøkte byer og vertskap for sommer OL 2024. Vi avsluttet langhelgen i 26 varmegrader og fikk en forsmak på en energisk og livlig stemning denne flotte hovedstaden har å by på! Det forberedes overalt!
De kjente ikoniske landemerkene som Eiffeltårnet, Notre-Dame-katedralen, Triumfbuen, Louvre, Pont Alexandre III, Basilikaen Sacré-Cæur - alt skal skinne og stå klar for storinnrykk! Jeg velger meg denne destinasjonen om og om igjen, og lar meg inspirere av betydningen Paris har hatt opp gjennom historien som et sentrum og hjemsted for noen av de mest innflytelsesrike forfattere, kunstnere, filosofer og musikere ...og nå også idrettsutøvere, som jeg får se fra TV-skjermen hjemmefra :)

Au revoir!