En gang i året tar jeg del i noe helt spesielt
Publisert: 18. august 2023
Olivenplukking
"Kan ikke du skrive en blogg om olivenplukking"?
Da min kjære kollega Ingrid stiller meg dette spørsmålet, er min første tanke: "JA!! Selvfølgelig kan jeg det!" , etterfulgt av "Hjelp!!" Det blir jo da plutselig veldig personlig, og.. dette har jeg aldri gjort før...!!
Men hvorfor ikke. Man måste bjuda på, som de sier på godt svensk!
For jeg har nemlig et spesielt forhold til oliven og olivenplukking. Mitt aller første møte med oliven var da jeg som ung student studerte i Sevilla, men da var jeg ikke overbevist om disse små, bitre. Det tok litt tid før jeg ble vant, men nå har oliven, olivenplukking, olivenolje og gårdsdrift vært en stor del av livet mitt de siste 20 årene.
Arbeid - men ikke bare jobb
Selve innhøstningen befinner seg i en velsignet tid av året: senhøst/vinter. Vi beregner vanligvis mellom 6-8 uker å høste inn i det området min familie holder til utenfor Valencia. Av og til starter vi innhøstningen i slutten av oktober, men som regel er november den store innhøstningsmåneden. Her hjemme forbinder vi november med kulde, nordavind fra alle kanter, mørkt når du går på jobb og mørkt når du drar hjem fra jobb, minusgradene har meldt seg og vi kaster oss over de hjemmestrikkede ullsokkene.
I Middelhavslandene er det stort sett stabile forhold, med solfylte formiddager i t-skjorte-vær, lunsjer på uteterrasser, og man kan t.o.m komme hjem med glød og fin brunfarge til adventstiden her hjemme.
Været er det store spenningsmomentet når det er tid for innhøstning. Er det meldt sol og vindstille, er det verdens beste måte å tilbringe formiddagen på ute i åkeren, med deilig sol som varmer deg til akkurat passe temperatur.
Å plukke oliven er noe man gjør med god tid. Alle oliven skal med, én etter én. På ett tre plukker man gjerne flere runder før treet er «tømt», ettersom de modnes i litt ulikt tempo.
Innen jul er vi ferdig med innhøstningen. Fra nyttår frem til mars beskjæres alle trær, slik at de er klare for ny sesong når våren og blomstringen setter inn. Jorden pløyes og fra naboens hester får vi levert den beste gjødselen.
Er det komplisert?
Olivene går fra lys grønn farge til mørk lilla, nesten sort. En grønn oliven behøver ikke være en umoden oliven, men man starter gjerne med å plukke de mørkeste først. Når du plukker, står du på stige eller bare på bakken og tar tak i første og beste gren. Du drar olivene mellom fingrene til de slipper taket og detter oppi det du måtte ha av kasse, bøtte eller trillebår. Lyden når de treffer bøtten er veldig tilfredsstillende og jeg blir barnslig glad når en bøtte på 22 kg er full!
Det faller alltid noen oliven ned på bakken og nettet. Da sitter du på kne, eller på en liten krakk og samler opp disse også. Ser du at det er mange modne oliven på ett tre, er det også vanlig å slå på grenene med en spesiell stang, egnet for nettopp dette.
Går du «all inn» for plukkingen havner du fort oppi treet, innimellom kvister, blader og grener og strekker deg så lang du er bare for å nå den siste oliven som skinner mellom bladene, høyt der oppe! Da er det veldig greit å ha på et skaut, en caps eller hatt så du ikke får alt av blader og andre hilsener fra treet i håret, særlig for de med langt hår!
Etter noen timer ute i åkeren er premien en deilig lunsj ute i naturen med noe godt i glasset, før temperaturen faller utover kvelden og man kler på seg igjen, trekker inn og fyrer opp i peisen.
Olivenplukking er en aktivitet som passer alle aldre. Du gjør det i ditt eget tempo. Sosialt kan det også være! Jeg har ved flere anledninger stått i åkeren med venner og familie som har spart litt ferie og blitt med på deler av innhøstningen. Tiden flyr i godt selskap!