Trekking på levada-ruten som går over de vakre engene og toppene i de høyeste Madeira-fjellene tapt i skyer

Madeira

Publisert: 8. april 2021

Hvorfor jeg elsker Madeira

Denne vakre blomsterkledde øya som jeg og mange med meg ønsker å reise tilbake til, igjen og igjen. For en hageentusiast som meg er det et eldorado å oppleve Madeira, floraen er ubeskrivelig vakker og det er ikke bare blomstene som fasinerer. Lokalbefolkningen benytter enhver ledig teig til å dyrke frukt og grønnsaker, du kan både se og lukte mens du vandrer på de milevislange levandaene.

Lavadaer til den store gullmedaljen

Levadaene er vanningskanaler bygget for å frakte vannet fra den regnfulle nordsiden til den mer solfylte sørsiden. Og er du glad i vandreturer har du virkelig havnet på rett plass for her finnes det stier med storslagen utsikt som tar pusten fra deg, og samtidig kan du finne lettere stier for deg (og meg) som kjenner litt på høydeskrekken. Det er fascinerende hvordan naturen og ikke minst temperaturen forandrer seg på korte avstander. Man trenger ikke lang tid med bil eller buss fra kysten til man befinner seg på Madeiras tredje høyeste fjelltopp, Pico de Arieiro 1818 moh som kan skilte med en ubeskrivelig utsikt på en klar dag.

Det spirer og gror

Kanskje kjenner du igjen frukt, grønnsaker og blomster fra naturen når du kommer til markedet. Og en markedstur til det fargerike Mercado dos Lavradores i Funchal syntes jeg er et must, her finner du søte, eksotiske frukter som smaker himmelsk. Funchal har en svært hyggelig strandpromenade med gode restauranter som serverer nydelig sjømat. Kanskje frister det med espada som er en kjent rett på Madeira, du så kanskje den ikke alt for pene fisken på markedet? Kanskje frister det mer med espatada som er grillspyd av kjøtt? En tur i de trange gatene i gamlebyen med de fargerike, dekorerte dørene er også verdt et besøk og kanskje avslutter du kvelden med en forfriskende Poncha?

Jeg vil tilbake til mitt Madeira!

For meg har Madeira akkurat det jeg ønsker av en ferie: nydelig natur fra botanisk hage, eukalyptusskoger, høysletter og havnebasseng, akkurat så mye aktivitet som du selv ønsker, god mat og drikke og behagelig temperatur. Og en ting er helt klart, jeg skal tilbake.