nærbilde av en ringhalelemur med sine søte babyer (Lemur catta)

Lemurer i lange baner

Publisert: 27. desember 2023

Madagaskar

Hva vet du om Madagaskar? Alle kjenner kanskje til lemurene og tegnefilmen med samme navn. Kanskje du visste at det er verdens fjerde største øy? Og baobab-trærne har du kanskje sett bilder av. Et vanlig quiz-spørsmål er "hva heter hovedstaden på Madagaskar?", sikkert på grunn av alle A'ene. Antananananananarivo (neida). Tana sier alle her nede, og det er mye lettere å forholde seg til. Vanilje har de mye av, den har du nok smakt.

Jeg var heldig og fikk reise til Madagaskar høsten 2023. Øya var MYE større enn jeg trodde. Og det hjelper heller ikke at veiene er så dårlige at det tar flere timer å kjøre noen få kilometer. Men for et spennende land!

PS: Alle bilder og videoer har jeg tatt selv, med mobil. Klikk gjerne på bildene for å lese tilhørende tekst.

Lemurland

Lemurene er kanskje høydepunktet og grunnen til at mange reiser til Madagaskar. Det finnes faktisk 101 forskjellige arter av lemurer, og 100 av de finnes bare her, men du finner ikke alle over hele øya. Du har kanskje sett ringhalelemuren, den mest kjente? Den lever kun i sørlige strøk! Og i Kristiansand, da. Blant annet. Dyreparkene blir unntaket.

I øst, hvor jeg reiste, er det indri indri som er kjendisen. Det er den største av alle lemurene, den er svart med innslag av sølv og den har ingen hale men lange ben som bidrar til å holde balansen. Indri indri lever i små grupper eller i familier på opptil en håndfull individer. Da vi var her, fikk vi se flere babyer som bare var noen måneder gamle. Så søte! Den spretne bajasen i videoen er en indri indri-baby. Indri indri kommuniserer med høye rop, og ropene kan høres på opptil fire kilometers avstand. Å stå ved siden av når de begynte å rope var virkelig en opplevelse! Snakk om frysninger..

Vi var også heldige som fikk se aye aye-lemuren. Denne er så stygg at de lokale tror den er ond og derfor er den meget utrydningstruet. Jeg synes den var søt da.. Aye aye er den største natt-aktive lemuren. De sover på forskjellige steder hver dag og benytter seg av store områder, derfor er det vanskelig å finne dem. Fordi den er utrydningstruet, har eierne på den ene lodgen vi bodde på bestemt seg for å ta vare på den og skapt en øy hvor de bor, beskyttet fra folk og skogbranner. Noen fra landsbyen i nærheten sjekker også innom og passer på de. De startet med seks individer her, nå er de ni. Det er ikke lenge siden BBC og National Geographic var her for å filme dem til en serie som skal komme i 2024!

Lemurens største trussel er oss mennesker, og deretter foosa, som er et kattelignende rovpattedyr som kun finnes på Madagaskar. Det finnes ingen dyr som er farlige for mennesker på Madagaskar! Malaria- og denguemygg finnes, men ut over det er det heller ingen farlige edderkopper, slanger eller insekter. Deilig!

Under kan du se bilde av lemurene vi fikk se, både dag- og nattaktive. Vi kom ganske tett på!

Fra fjell til skog og strand

Madagaskar er stort! Verdens fjerde største øy byr på flere klimasoner, noen planter og dyr finnes bare noen steder på øya. Baobab-trærne som Madagaskar er kjent for, finnes hovedsakelig i vest, men også noen i sør, ikke i øst. Det er fordi i vest og sør er det tørt nok. Det dyrkes mye ris, og zebu er det viktigste dyret. Zebu er en type kveg som er vanlig i Asia og Afrika, og kjøttet er veldig mørt. Den er veldig viktig både til mat, kultur og tradisjon på Madagaskar. For å få plass til kveg og ris, blir mye av jorden brukt til landbruk. Det brennes mye jord, og noen ganger blir brannene vanskelige å kontrollere. Terrenget er kupert og ofte ulendt. Skogbranner er dessverre et problem, det truer både natur og dyr. Om morgenen ser man det tydelig, det ligger et lag av smog i horisonten og det kan lukte brent. Regn er ofte kjærkomment når det først kommer noen dråper.

Madagaskar har ikke bare skog, men også flotte strender! Palmesus og dus. Den mest kjente øya er kanskje Nosy Be i nord (som i senere tid har blitt et mer party-vennlig sted), men vi fant en perle i Ile Saint Marie og nærliggende (og bilfrie) Ile aux Nattes. På sistnevnte er det små forhold, kun skogsstier og bungalows på stranda. Alle overnattingsstedene har kun en håndfull rom hver og drives ofte av engasjerte utlendinger som brenner for stedet og sjelefreden det gir å bo her, uten stress og med konstant sand mellom tærne. I denne røde, koselige bungalowen sov jeg godt til lyden av bølgene.

IMG 1922
IMG 2163

Å reise på Madagaskar

Du har kanskje hørt om veiene på Madagaskar og at det er krevende og tar lang tid. Noen kaller det humpete, andre kaller det gratis massasje. Selv de nasjonale hovedveiene er bare delvis asfaltert og med store hull. Trailere må stoppe nesten helt opp for å kjøre rundt hull eller ned høye asfaltkanter. Som turister kan vi ikke kjøre store 54-seters busser som vi vanligvis gjør, vi må ha 20 seters "coasters" som det heter her, ellers kommer vi oss ikke rundt. 250 km kan fort ta 8 timer, både på grunn av veistandarden, men også terrenget. Trafikk og kø er det ikke så mye av, men veistandarden senker tempoet. Livet skjer langs veiene, det er her folk bor og lever og det er derfor aldri kjedelig å kjøre bil - det er så mye å se på!

Noen veier er ikke asfaltert i det hele tatt, og når regnet kommer kan veien ofte se helt annerledes ut etterpå. Vi skulle kjøre 7 km på en ikke-asfaltert vei, det tok 40 minutter. Mannen som eier akkurat denne veien vil ikke betale for vedlikehold, for han tjener på å leie ut sjåfører med firehjulstrekkere til de som må kjøre akkurat her. Sånn er det på Madagaskar.

Madagaskar er som nevnt meget stort, men det finnes heldigvis flere flyplasser slik at man kan kjøre ut av Tana og fly tilbake. Madagascar Airlines har i dag tre maskiner som de flyr med, derfor går det ikke fly ofte fra hver flyplass og det er lurt å planlegge godt, samt følge med for tidendringer kan komme og det er ikke alltid man får like god beskjed. Men flyturen var fin og de serverte til og med en liten snacks og noe å drikke.

Strøm er en utfordring på Madagaskar. Noen hoteller som er heldige, har solcellepaneler. Strømnettet på øya er ikke sterkt nok til å håndtere alle som skal ha. Dette påvirker varmtvann, aircondition, vanntrykk osv. Litt avhengig av hvor man er på øya, er noen overnattingssteder mer primitive. På Madagaskar kan man ikke forvente den samme hotellstandarden som hjemme. For meg betyr det sjarm.

Menneskene og hverdagen

Menneskene har bodd på Madagaskar i tusenvis av år, og de kom opprinnelig både fra Asia og fra Afrika. Dette har påvirket både genene og utseendet til de som bor her, men også kulturen og for eksempel maten. Noen gassere så ut som om de like godt kunne vært fra Asia, og noen hadde veldig afrikanske gener. Det snakkes hovedsakelig malagassy (gassisk på norsk) og de fleste snakker fransk - få snakker engelsk.

Det føles trygt å reise på Madagaskar. Uærlige sjeler finnes over hele verden, men Madagaskar har lenge vært kjent som et land med lite kriminalitet. I senere tid har dette statistisk sett endret seg noe, spesielt og naturlig nok etter pandemien. Menneskene her er meget vennlige, de er blyge og gjør ikke så mye ut av seg. På markedet er det ingen som drar deg i armen eller roper høyt hva de har å tilby. Servicen er generelt god, og alle har et smil på lur. Men, ting tar tid! Som gruppe må vi for eksempel alltid forhåndsbestille måltidene våre, for på Madagaskar bruker 80 % fortsatt kull til å lage mat med, også på restauranter. Tenk på det..

Madagaskar er et av de fattigste landene i verden, og det synes. Lønningene er meget lave, forskjellene er store. De aller fleste hus er bygget av palmeblader. Etter syklon-sesongen må de ofte bygges opp igjen. Klimaendringer påvirker liv og virke, flom er ikke uvanlig det heller. Klær er hullete. Det er begrenset med helsehjelp. Tannlege er nesten bare å glemme. Medisiner er vanskelig å få tak i. Men gleden er stor. Der har jeg alltid vært så imponert over Afrika. Hos oss finnes det mye depresjon, angst og ensomhet. Det liker jeg å tro at ikke finnes her på samme måte.

Skal du reise til Madagaskar, er det hyggelig om du tar med deg noe du kan gi bort underveis, kanskje spesielt til barn. Penner, små leker, hårstrikker, hårspenner, fargestifter, viskelær og såpestykker er gode eksempler på ting som blir satt pris på. Vi blir bedt om å ikke gi bort penger eller søtsaker (spesielt på grunn av dårlig tannhelse), men heller kjøpe f.eks mat eller annet fra en lokal butikk og gi til de lokale. To i en smekk.

Fady er fascinerende og lurt å kjenne til, skal du reise hit. Fady er et bedt spekter av kulturelle forbud eller tabuer. Mennesker, steder, handlinger eller gjenstander kan være fady, og det varierer fra region til region. For eksempel, på Ile aux Nattes var det en strand det var fady å gå på. Det var ingen som ikke helst visste hvorfor, "men det har sikkert skjedd noe der en gang". Det var for eksempel ikke lov til å ta med svinekjøtt over til Ile Saint Marie. Ingen som visste helt hvorfor på den heller. Men dette er gammel folketro, som mange fortsatt følger. Tabuene antas å bli håndhevet av overnaturlige krefter og er spesielt knyttet til forfedredyrkelse. Superspennende!

En reise på Madagaskar er absolutt å anbefale. Her får du planter og dyr som ikke finnes andre steder, du få smilende, vennlige mennesker, vakker natur, og noe helt utenom det vanlige. En reise hit fester seg på minnebarken!