Farge ballonger i soloppgangshimmelen. Kappadokia, Tyrkia

Istanbul og Kappadokia

Publisert: 25. mars 2021

Fra historisk vugge til himmels

Sultaner, harem, evnukker og forførende konkubiner hører historien til, men vil for alltid være en del av dette mystiske og forunderlig riket. Istanbul er virkelig et interessant puslespill av fortid og nåtid. Jeg har alltid vært interessert i historie. I mine yngre år, var jeg reiseleder mange steder der man virkelig kan ta et dypdykk laaangt tilbake. Tyrkia er et av disse landene. Det var der jeg først så bildene fra Kappadokia, et sted jeg ikke visste om fantes. Bildene av dette ufattelige landskapet har fulgt meg, men det skulle gå 25 år før jeg kom dit selv.

Jeg påstår at Kappadokia er en av klodens kuleste steder. For meg ble møtet med Kappadokia uforglemmelig. At stein kunne være så fascinerende over flere dager visste jeg heller ikke. Det er umulig å tenke på Kappadokia uten å nevne ballongferden. Jeg gjorde som Lillebjørn Nilsen sang: Sett deg oppi kørja og la ballongen gå... En av mine største (og definitivt høyeste) reiseopplevelser fra ei som ikke er spesielt opptatt av at alt skal være så høyt.

Istanbul

Istanbul er hovedstaden på to kontinent, og hvilken levende, gåvennlig og stilig by det er! Langs Hippodromen ligger både Den blå moske, Hagia Sofia, Topkapi og de underjordiske Basilika-sisterene. En severdighetstetthet uten sidestykke. Den er diger! Men fullt mulig å finne ut av.

Istanbul er historisk, fremmedartet, mystisk og moderne på en gang. En by som skulle prege folk og store riker i årtusener, og som fremdeles gjør det. Byen er helt klart farget av dette mangfoldet av folkeslag som hver på sin måte har satt sitt preg på byen. Den er livat, sprell levende og med en infernalsk trafikk. Her er det livlige basarer og markeder med et uendelig utvalg av varer i alle varianter. Det er storslåtte bygninger, moskeer – og det er magedans og et eksotisk kjøkken. Etter manges mening et av de aller beste.

Ikke minst vil den vakre beliggenheten ved Marmarahavet og Bosporus-stredet gjøre et uutslettelig inntrykk. Byens mange, lange broer forsterker det estetiske uttrykket og forbinder de ulike verdensdelene. Settes det litt på spissen, kan det sies slik.

Hagia Sofia, Den blå moske og basilikasisternene

Den bysantinske hippodromen er stedet. Det perfekte utgangspunkt for store syn. Hippodromen var jammen det stedet der mye skjedde den gang da. Kappkjøring med vogner, der alle var heiende tilskuere, et utall protester, stadige opptøyer og drama. Og det som verre var - massakrer... Selve plassen var og er et imponerende med statuer, obelisker og ornamenter. Noe av dette står igjen som imponerende vitnesbyrd av alt denne plassen har sett. Når du først er her, er det kort vei til de store severdighetene alle har hørt om.

Den blå moské er aller flottest på avstand med sine praktfulle minareter og imponerende kuppel. Like ved ligger verdens første katedral, Hagia Sophia-kirken, hvor norrøne konger gikk til messe – og hvor en viking etterlot seg sitt navn som grafitti. Kirken er uten tvil en av de mest imponerende kunstverk gjennom tidene. Så nedover i dunkelt mørke og annen stemning: Basilikasisternene, som er helt tilbake fra 500-tallet. Der under skyter marmorsøylene opp fra vannet. Sisternen er en gigantisk konstruksjon på 140 x 70 meter. Og her var plass til 100 000 tonn vann.

Ikke nok med det, Topkapipalasset er også her. Den osmanske æra fra 1400-1800-tallet. Det var her de saftige historiene kommer fra, det er her det var harem med opptil konkubiner 300 som levde i rangorden. Og fikk opplæring i viktige evner som språk, kultur, islam, musikk, broderier og dans. Selvsagt måtte det evnukker til for å vokte haremet. Alt dette vi fra det barske nord blir så fascinert av. Seremonier, smektende musikk, lokkende sang og slør... Du må ha fantasi og eventyrlyst for å gjenskape dette i våre dager, men Topkapi har et vell av etasjer, terrasser, innganger og rom som jeg gjerne skulle sett gjennom datidens øyne. Tenk den prakten, edelsteinene og de dekorasjonene. Sukk, men det var nok ikke bare bare å være så mye annet enn sultan eller i hans nære krets. Nydelige parker med utsikt nytes også i dag.

Kappadokia

Naturen gjør forunderlige ting, som Kappadokia beviser til fulle. Månelandskap, grotter, formasjoner som ser ut som fallos-symboler (eller skorsteiner alt etter som) og steder der stein blir ytterst levende og fascinerende for andre enn geologer...Göreme utendørsmuseum har formasjonene og landskapet, men her finnes også ekstremt godt bevarte bibelske fresker inne i kirker. Best ses dette inne i "The Dark Church" der mangel på dagslys er gull verdt bevaringen av mosaikken. Her finnes også andre godt bevarte og unike kirker og kapell med utrolig fargerike og velbevarte fresker. De fleste kirkene er fra 900 – 1100-tallet.

Det er vulkanene som har vært arkitekt for fjellene som er formet som sopper. Myk sandstein har fått basalt oppå. Science fiction, men stein er jo ganske håndfast. Ikke desto mindre stilig! Sandstein er lett å grave ut og dermed oppsto store hulebyer. Langt, langt nedover i jordens indre. Flere tusen mennesker kunne bo her trygt i forvissing i at ingen fant dem her.

En annen viktig del av Kappadokias arv er håndverk og herunder keramikk. Avanos er stedet for deg som elsker dette. Noen teknikker kan spores tilbake til lenge før Kristus.

Ballongferd - ikonisk og uforglemmelig

Du svever, godt plassert i kurven og snart er du på vei oppover. Sakte, men sikkert. Du ser de andre luftballongene i mange farger som duver i morgenlyset over et drømmelandskap. Stilige mønstre på bakken setter fantasien i sving og kameraet går amok. Dette vil du aldri glemme. Bildene under er tatt med mitt mobilkamera fra den spede begynnelse i mørket og i noen kuldegrader (jeg var der i november) til sola var oppe.