Langs norskekysten eller på ekspedisjon

Publisert: 15. januar 2022

Hurtigruten i mitt hjerte

For oss som har vokst opp langs kysten så er Hurtigruten noe mer en bare et skip som frakter gods, post og passasjerer.

Jeg har reist med Hurtigruten siden jeg var ganske liten. Fra Bodø og nordover for å besøke farmor og sørover for å besøke bestemor. I all slags vær, men jeg har aldri vært redd. Har alltid følt meg trygg ombord.

Pappa
IMG 2701

Reiselyst og pappa

Jeg vokste opp med en far som var sjømann og seilte i utenriksfart. Jeg tror jeg kan takke han for min enorme reiselyst og trang til å utforske nye land og kulturer. Han var hjemme stort sett en gang i året og når han kom hjem iført uniformen sin var han den flotteste mannen jeg visste om. Jeg skulle gifte meg med akkurat en sånn mann når jeg ble voksen (gikk jo ikke helt etter planen for jeg valgte en kortreist mekaniker fra nabolaget som jobbet på land... :-) Pappa hadde kofferten full av gaver til oss ungene når han kom hjem, og til meg var det dukker fra ulike deler av verden; en senorita, en babushka, en geisha og en vakker himba-kvinne. Til brødrene mine var det LP-plater, modellfly, bøker og kule klær. Han fortalte historier fra det han hadde opplevd på turene og viste oss bilder fra Argentina, Panama, Sør-Afrika, Jemen, Japan .... Jeg kunne sitte på fanget hans i timesvis og høre på alt han hadde opplevd. Han fortalte om møter med mennesker og andre kulturer, matkultur, ritualer og utfordringer med språk (både ombord og når de gikk i land). Det hendte at han hadde med seg eksotiske frukter hjem og da var det grapefrukt som var min favoritt. Vi skar den opp i båter og så fikk alle ungene i gata smake. Det var eksotisk det.... Jeg elsker grapefrukt fortsatt.

Jeg var den eneste jenta i en søskenflokk på 4 og han syntes det var stas å ta med lillejenta på tur. Vi var ofte ombord i Hurtigruten når den lå til kai i Bodø. Da kunne han snakke båt og maskin med mannskapet og jeg ble bortskjemt med god mat og så mye kaker jeg orket å spise. Jeg fikk være med både i byssa, på broen og i maskinrommet. Det var utrolig spennende for en liten jente den gangen. I tillegg kan jeg huske at jeg hørte mange rare språk og jeg kunne sitte i salongen eller på dekk og bare se på folk. Frøet med reiselyst ble sådd allerede da og kjærligheten til Hurtigruten har jeg fortsatt.

Langs kysten i all slags vær

Skal man velge nordover fra Bergen til Kirkenes eller sørover fra Kirkenes til Bergen. Personlig så ville jeg valgt nordover om sommeren på den lyse årstiden og sørover om vinteren. Det er 34 havner som besøkes underveis og tidspunkt for anløp varierer på nord- og sydgående rute. Så, skal man få med seg alt må man reise tur-retur, eller velge en vei den ene gangen og motsatt neste gang. Sånn kan man holde på i årevis.... Og så håper jeg jo alltid at man får litt vind og vær underveis - det hører med!

Landskapet er i konstant endring. Man passerer fjell og fjorder som er knyttet til fasinasjon og overtro. Men, landskapet har også vært viktig for styring av skip og for fiskerne som hadde sin me' (fiskeplass) var det avgjørende å navigere etter landskapet. De visste hvor fisken var, lenge før vi fikk moderne navigasjonsutstyr. Fargene og lyset er også fasinerende. Og så er det vær og vind. Kjenne kreftene som omgir oss. Det er fantastisk.

Maten ombord

Jeg har reist regelmessig med Hurtigruten de siste 15 årene som reiseleder med studenter og andre grupper. Det har vært en enorm utvikling når det kommer til mat. I dag fokuseres det på ferske, lokale råvarer som blir lastet ombord fra lokale leverandører hver eneste dag. Det er fokus på sesong og spesialiteter fra områdene som passeres. Å spise skrei i Lofoten på den riktige tiden er noe helt spesielt, kortreist lofotlam om høsten, ishavsrøye i Vesterålen, kongekrabbe i Kirkenes, reinkjøtt i alle varianter og et utvalg av prisvinnende norske oster. Rørosprodukter blir løftet frem selv om Røros ligger langt fra kysten. Nystekte fiskekaker eller kongekrabbe servert på dekk mens nordlyset kaster seg over himmelen. Eller, hva med å prøve spesialiteten tørrfisk-is? Det har blitt en "poppis" ombord :-) Jeg som er nordlending holder en knapp på fisken og har spist alt fra fiskeboller til kongekrabbe servert på de lekreste måter.

Mine favoritter på turen

Skal man reise om sommeren må man reise i den perioden skipene seiler opp i Geirangerfjorden. Og samtidig få med seg jugendbyen Ålesund. Byen ble lagt i ruiner etter bybrannen i 1904 og ble bygget opp igjen inspirert av datidens stil Art Noveau. På tre år ble det bygget over 600 hus, mane utsmykket med ornamenter, drager, blomster, glass og blyglass. På en guidet tur får man en god innføring i historien.

Så er det Trondheim hvor nord- og sørgående Hurtigrute møtes og ligger til kai samtidig. Byen ble etablert av Olav Tryggvason i 997. Byen som da het Nidaros var hovedstad fra 997 til 1016. Man må besøke Nidarosdomen, Bakklandet, den gamle Bybroen, Stiftsgården og kanskje Rockheim. En guidet tur vil gi et godt innblikk i både historie, studentbyen og næringsliv.

Videre nordover krysser man Polarsirkelen og kan være med på dåp ombord. Nordover er det isdåp med Kong Neptun og sørover markeres det med tran som skal styrke kroppen for reisen videre.

Så kommer man til Bodø - Nordlands hovedstad. Her er det muligheter for ulik utflukter bl.a til Saltstraumen, Norsk Luftfartsmuseum eller en vandretur opp til Keiservarden hvor man får fortalt historien om keiser Wilhelms II besøk i 1891. Den gamle kjøpstaden fra 1816 ble lagt i grus 27. mai 1940. I dag bærer byen preg av kraftig vekst og positivitet. Byen er kjent for mye vind og akkurat nå er det medvind båre i utvikling og sport :-) "Bodø Glimt førr evig..." På nordgående rute anløper Hurtigruten midt på dagen, reiser du sydover er det midt på natten og mest sannsynlig sover du.

Lofoten er neste stopp og jeg anbefaler utflukten til Lofotr vikingemuseum på nordgående rute. Å være med på et ekte vikingeblot er utrolig spennende. Det serveres Lofotlam på vikingevis og man får historien rundt gamle offringer og overtro. På sydgående rute vil jeg på sommerstid anbefale Gimsøy i Lofoten på islandshester. Eller, en smak av Vesterålen fra Harstad til Sortland med besøk i Trondenes gamle kirke.

I Tromsø ligger Hurtigruten ganske lenge på nordgående og man kan utforske byen på egen hånd og besøke Polaria for en arktisk opplevelse, Polarmuseet eller ta turen med fjellheisen opp til Storstein. På sydgående vil jeg anbefale midnattskonsert i Ishavskatedralen.

Frokost på Nordkapp er verd å oppleve. 307 meter over havet på det nordligste punktet på fastlands-Europa. Uansett vær og vind så man oppleve årstidene gjennom den flotte panoramafilmen. Check - Nordkapp er krysset av på Bucketlisten. Dette er en overlandtur og man går av skipet i Honningsvåg og "mønstrer på" i Hammerfest.

I Kirkenes og Bergen er det mulig å legge opp til opplevelser før eller etter selve cruiset. Hva med å starte reisen en dag tidligere, eller forlenge med en dag. Begge byene er verdt et besøk og har mye å by på av historie, verdensarv og spennende kultur.

På reisen er det også mulig å være med på foredrag og det handler om ulike tema knyttet til norsk kultur, historie, tradisjoner og ekspedisjoner. Man fyller på med interessant kunnskap og reiser hjem med litt ekstra påfyll.

Magiske Trollfjorden

I mørketiden er det en helt magisk opplevelse å sitte i jacuzzi på øverste dekk mens skipet seiler inn i Trollfjorden. Man sitter der i mørket og ser ikke fjellveggen før de slår på lyskasterne. Da ser det ut som det kun er et par meter fra skipet til fjellveggen, en utrolig opplevelse og imponerende at skipperen kan styre ddt store skipet med stø hånd i den smale fjordarmen.

I Trollfjorden er det også mulig med Havørnsafari (i den lyse årstiden). Man går da over i lettbåter og kan beskue både hval, sel, havfugler og ikke minst den majestetiske havørnen på litt nært hold.

IMG 7045
IMG 7679

Ekspedisjoner med Hurtigruten

Tenk at vi i Amundsen og Nansens fotspor kan reise med Hurtigruten på flotte ekspedisjonsreiser til store deler av verden. Det er fantastisk :-)

Jeg har vært på ett ekspedisjonscruise med MS Fridtjof Nansen og dette året skal jeg på 2 nye ekspedisjoner. Ett i Canada og Alaska med MS Roald Amundsen og ett helt til Antarktis med samme skip. Jeg skal skrive blogger fra disse reisene og dokumentere alt vi får oppleve. Det blir fantastisk og jeg kan ikke tenke meg noe bedre enn å reise på ekspedisjon med nettopp: Hurtigruten.

Sammen med ekspedisjonsteamet ombord skal vi lære, utforske, forstå og være med på ekspedisjoner på land. Være med på foredrag, delta i forskning. Lære nye ting og bli inspirert av bærekraft og hvilken fantastisk jobb de gjør med å registrere og rapportere det de ser underveis.