Tre jenter i fargerike sommerkjoler sitter i en blomstereng og ønsker velkommen

Norgesferie

Publisert: 18. mai 2021

Gårdsferie og sommertur til Søstrene Storaas

På jakt etter godfølelsen og jeg fant den!

Jeg dro ut på tur med det viktige oppdraget: Lag en fin sommertur på kort varsel. Reiserapporten kommer her og røper mye å glede seg til!

Gaustatoppen WS

Min campingbil - her foran Gaustatoppen

Jakten begynner

Når man skal lage turer er det noen ganger nødvendig å dra på en liten «befaring» i forkant. Vi på Carpe Diem er godt kjent i mange land, og det siste året har vi også blitt ganske godt kjent i vårt eget land også. Jeg har laget en tur til et liten perle som ligger et lite stykke utenfor Kongsberg. Jeg ble kjent med hotellet gjennom en digital messe for reiselivsfolk som jeg deltok på i vår. Dette hotellet ville jeg gjerne se litt nærmere på.

Søstrene Storaas Hotell

Jeg pakket bilen og dro på en liten ekskursjon. Første stopp var Søstrene Storaas Hotell. Dette er et familiedrevet hotell med en ganske så spennende historie. Jeg ble vist rundt og fikk med en gang en god «Carpe Diem» følelse. Her vet jeg at våre gjester vil trives.

Vertskapet som møtte meg var fantastisk og jeg fikk bekreftet at vi kunne få bo på de historiske rommene. Alle med sin unike historie og helt spesiell design. Jeg fikk servert en enkel lunsj som smakte fortreffelig og alle råvarer er selvfølgelig kortreist fra nærområdet. Så tok vi turen innom det lille hydroponi-anlegget. Her snakker vi bærekraft og sirkulærøkonomi i praksis. Utrolig spennende. På gården dyrkes det grønnsaker og urter, bær og frukt. Og om sommeren har de griser eller «happypigs» som de kaller dem. De slaktes om høsten, blir til egenproduserte skinker, spekepølser og selvfølgelig ribbe til jul.

Nede ved vannet er det mulig å bade eller ta en padletur i kano. Det er også fine turstier i området.

Stopp og til topps på Gaustatoppen

Så gikk turen videre til Gaustatoppen. Dette sagnomsuste fjellet med så utrolig spennende historie. Banen ble i utgangspunktet bygget bl.a. for turisme, men turismen måtte vike for her skulle NATO ha base og under den kalde krigen var dette et svært viktig anlegg. Det var strålende fint vær, men jeg hadde dårlig tid så det ble en reise på innsiden av fjellet. Med en liten trikk først og deretter med bane. 1050 meter lang og med en stigning på 39 grader. Fra toppen er utsikten formidabel og på en dag med strålende sol og ingen skyer kunne jeg iaktta 1/6 av Norge. Det er Lykke det! Ble en deilig vaffel og litt skravling med noen randonee-entusiaster før det var på tide å komme seg videre.

Mæl og Rjukan

Rjukan var neste stopp, men på veien stoppet jeg på Mæl som er historisk på mange måter. Det var her DF Hydro ble senket for å hindre at tyskerne fikk den siste forsendelsen med tungtvann. 14 nordmenn omkom.

Så kjørte jeg til Rjukan som er en liten søvnig by i dag, men som opprinnelig ble bygget for 12000 personer. Norsk Hydro står sentralt og Sam Eyde som var grunnleggeren har fått en flott bronsestatue på torget. Byen er en del av verdensarven og det bærer den preg av. Jeg tok en kaffe på bakeriet og skravlet litt med noen lokale før jeg kjørte til campingplassen for å overnatte. Det føltes nesten majestetisk å ha utsikten over det flotte fjellet fra min lille campingbil

IMG 8902

Vemork

Neste dag tok jeg turen til Vemork. Industriarbeidermuseet og historien rundt tungtvannet har jeg hørt mange ganger og sett på film. Men å være her og ta det inn med egne øyne er noe helt annet. Det MÅ oppleves.

Så i bilen på vei tilbake til Oslo ble turen til. Gårdsferie hos Søstrene Storaas, Rjukan og Vemork, dresintur på den gamle Numedalsbanen ispedd godt selskap, gode matopplevelser og lokale opplevelser.

Det er Carpe Diem det!