Fargerike kajakker som ligger i det asurblå havet utenfor stranden

Kajakk

Publisert: 23. juli 2021

Frihetsfølelsen på havet

Det er noe med det å padle kajakk. Du kommer så nærme elementene! Det er noe meditativt og avslappende over det. Å sitte der på havet, i din egen kajakk helt nede i vannskorpa. Alene. Sammen med andre, men allikevel alene innimellom om du vil. Litt bortenfor. Stille.

Du hører ofte vannet skvulpe litt under deg og bølgene som slår i land der borte. Kjenner brisen i håret og solen som gjerne står på over deg. Følelsen av havet som gynger deg litt fra side til side, strømmen som trekker deg med dit den vil. Men hele tiden har du kontroll, uansett om du legger ned åren i noen minutter. For du kan alltid ta den opp igjen og padle dit du vil. Kanskje bort til stranden, eller rundt det lille skjæret der borte.

Det er best å padle om sommeren, synes jeg. Helst når det er så varmt at det egentlig er helt greit om du skulle tippe rundt. Uten spruttrekket får du en liten, avkjølende vannskvett i fanget for hvert padletak du tar. Men åh, så magisk å padle om vinteren. Varm og tørr, med det iskalde vannet rundt deg og snødekte fjell i horisonten. Er du heldig i sydlige strøk, kan du se en havskilpadde under deg der nede i det krystallklare havet. Sel kan du møte på, både i Norge men også andre steder. Drømmen må være å møte på en flokk spekkhoggere eller delfiner!

Kajakkpadling på krystallklart hav med sandbunn og tang med fjell og blå himmel i bakgrunnen

Kajakk på Skrova i Lofoten Ingrid Marie Sørhus

Etter at jeg var med på Carpe Diem sine magiske turer til Kefalonia for første gang, har padling blitt en av mine favorittaktiviteter. Det hender jeg tar med meg morgenkaffen ned på Sørenga i Oslo og leier en kajakk for noen timer. Med kajakk får du virkelig oppleve en kystlinje fra en helt annen vinkel enn alle andre. Og det er så vakkert! Det er så mye se på! Havbunnen under deg. Fuglene over deg. Byen der borte. Strendene. Øya. Fjellene. Inn i en grotte – bøy hodet! Inn hit kommer ingen andre.

Litt vind og bølger skaper spenning av og til. Vi drar aldri ut i uforsvarlig mye vind, da blir mye av vitsen borte. Men av og til kan det komme et vindkast og en bølge fra en båt. Da snur du nesa inn i bølgen. Kjenner hvordan den løfter deg. Surfer litt.

Jeg anbefaler alle som vil padle å ta våttkortkurset. Det gir mye større frihet, og er en stor trygghet å ha. Det er nyttig og viktig å vite hvordan man kommer seg oppi kajakken dersom den skulle tippe, selv om det skjer sjeldent. Å lære riktig teknikk kan hjelpe på belastningsskader og gi en bedre opplevelse. Å padle er ingen krevende sport, men det er lurt å bruke kroppen riktig. Det er også flere steder som leier ut kajakker kun til de som har våttkort. Og det er så mange steder man kan padle! Norge har en av verdens lengste og vakreste kystlinjer. Middelhavet er magisk å padle på. Se for deg å gå i land på øde, kritthvite strender du bare kommer til via vannveien. Eller å padle i midnattssol på stille hav i Nord-Norge til langt på natt.

Åh, for en tilstedeværelse. For en følelse. For en magi!

Drone skudd av kajakker på stranden

Kajakkpadling i blått vann