Ring of Brodgar, Orknøyene, Skottland

Vandringstur på Shetland og Orknøyene

Shetland og Orknøyene – grønt, gåtefullt og vakkert!

Bli med på en herlig drømmereise til Shetland og Orknøyene! Litt av Norge, litt av Skottland og mest av alt – helt unikt! Det dramatiske og røffe landskapet på Shetland og Orknøyene appellerer til kunstneren i sjelen vår og til herlige, flotte fotturer i god luft. Vi går turer i åpent, grønt, landskap og besøker en rekke historiske severdigheter underveis. Kultur, historie og aktivitet går hånd i hånd. Dette blir en vitaminpille proppfull av sunne og energirike naturopplevelser! En reise til Skottland, Shetland og Orknøyene er også en magisk reise tilbake i historien. Befolkningen har utvilsomt sterke skandinaviske bånd fra den gangen vikingene tok en liten «svipptur» over Nordsjøen og gikk i land på øyene for mer enn 1000 år siden. Men historien går mye lenger tilbake enn som så, noe vi skal lære mer om underveis.

La deg forføre av barske landskap med en dramatisk kyst, drønnende bølger og grønne heier. Vesterled venter!

OBS! Du må være vant til å vandre i terreng og ha normalt god kondisjon for å være med på vandreturene.

Her er en smakebit fra en av fjorårets Carpe Diem-turer til Shetland og Orknøyene 🙂

Følg med for ny dato: https://www.carpe-diem.no/reiseoversikt/

Avreiser & Bestilling

Ingen tilgjengelige avreiser

Høydepunkter

 • Natur, natur, natur – hovedrolleinnehaver både på Shetland og Orknøyene
 • Vandringer i helgrønne, åpne omgivelser og store doser med FRISK luft – det blåser godt
 • Urørt natur litt utenfor allfarvei med fantastiske, ruvende klippeformasjoner
 • Dramatiske, interessante Shetland med sin norske historie
 • Vakre Orknøyene har lite trær, men nok av historiske minner – steinsirklene er noen av dem
 • Mye latter, god mat og sosialt på tur
 • Historie i en enhver krik og krok – også på hotellene vi bor på underveis som er valgt på bakgrunn av stemning
 • Peatfire Tales på Hotel Stromness – historiefortelling med atmosfære som binder alt vi har sett sammen
 • Alltid godt selskap med Carpe Diem!

 

 • Broch of Gurness, Orknøyene, Skottland
 • Ring Of Brodgar, Orknøyene, Skottland
 • Skottland, Shetland, lundefugl
 • Orknøyene, Skottland, Bressay
 • St. Johns Head, Orknøyene, Skottland
 • Skottland, Shetland, Shetlandsponni
 • Skottland, Shetland, Strand
 • Skara Brae, Orknøyene, Skottland
 • Ring of Brodgar, Orknøyene, Skottland
 • Skottland_Shetland_Jarlshof
 • klipper Marwick Head, Orknøyene, Skottland
 • Shetland, Skottland, Shapinsay
 • The Old Man of Hoy Skottland Orknøyene
 • Moo stack at Eshaness Shetland Skottland
 • The Stones of Stenness, Orknøyene, Skottland
 • Stromness, Orknøyene, Skottland
 • Skottland, Shetland
 • Moo stack at Eshaness Shetland Skottland
 • Shetland, vandring
 • Skottland_Orknøyene_The_old_man_of_Hoy_vandring
 • Sumburgh, Shetland, Skottland
 • Hytte ved Eshaness Shetland Skottland
 • Eshaness, Shetland, Skottland
 • Eshaness, Shetland, Skottland
 • Strand ved Sumburgh, Shetland, Skottland
 • Skottland_orknøyene_vandring
 • Shetland, Skottland
 • Lerwick, Skottland, Shetland
 • Shetland, vandring
 • Sumburgh Head, Shetland, Skottland
Fakta om Shetland og Orknøyene

Fakta om Shetland:
Bosetningene strekker seg 5 500 år tilbake i tid, det var mye som skjedde her før vikingene slo seg ned. Shetland består av 15 bebodde og 85 ubebodde øyer som strekker seg 150 kilometer fra nord til sør og 75 kilometer fra øst til vest. I 400 år, frem til cirka år 1500, var de en del av Norgesveldet under navnet Hjaltland. Så ble det pantsatt til Skottland som betaling av en medgift.

Den største øya er Mainland, her finner vi Lerwick, øygruppens administrasjonssenter og eneste by. Hele øygruppen har en befolkning på omkring 22 000. Og det er Bergen som er den nærmeste byen på fastlandet, 350 kilometer vest. I dag er øysamfunnet modernisert og fraflyttingen er på vei nedover for første gang på lenge. Klimaet er værhardt, men Golfstrømmen bidrar til relativt milde vintre.

Fakta om Orknøyene
Orknøyene tilhører Skottland. Gruppen av omkring 200 små øyer strekker seg 16 kilometer nord for Caithness. Den største er The Mainland, der også administrasjonssenteret Kirkwall, ligger. Byen har omkring 7 000 innbyggere, mens den eneste andre byen, Stromness, har omkring 2 000 innbyggere. Det har vært bosetning på Orknøyene i over 5000 år og her finnes oldtidsminner i form av rester av boplasser, gravhauger og steinsirkler. Øyene er varierte naturmessig, det er både flatt og flust med lyngheier, åser og fjell som stuper loddrett ned i det dramatiske havet.

 

Dag 1

26. august – Avreise og ankomst Aberdeen, ferge til Shetland

Avreise fra Oslo Lufthavn om morgenen med KLM. Ankomst Aberdeen om formiddagen etter flybytte og mellomlanding i Amsterdam. Når vi har samlet gruppen, kjører vi for å spise lunsj.

Resten av ettermiddagen er på egenhånd, vi rusler litt rundt i byen før vi skal videre. Aberdeen er en viktig havneby for Skottland, ikke minst grunnet oljeindustrien og beliggenheten ved Nordsjøen. Den kalles gjerne granittbyen, da mesteparten av bygningene består av nettopp denne sølvgrå bergarten. På en solskinnsdag glitrer Aberdeens bygninger mens den i motsatt fall, på en regnværsdag med tunge, grå skyer, er ganske så helgrå. Vi dveler ikke med Aberdeen så lenge, til avtalt tid møtes vi og kjører til NorthLinks terminal. Her ligger ferga som skal bringe oss over til naturlige, grønnere omgivelser på Shetland i løpet av natten. Turen går først over til Lerwick, og lugarene deles ut (her deler to og to). Etter hvert samles vi til felles middag om bord. (-/L/M)

Lerwick, Shetland
Dag 2

27. august – Shetland – Scalloway - Sumburgh Head

Vi ankommer Shetlands hovedstad, Lerwick om morgenen. Den gamle havnen er travel og full av båter, besøkende yachter og fiskebåter. Som den eneste byen i øygruppen, er det slett ingen mangel på barer, klubber og sosiale møtesteder her. Historisk sett begynte det hele på 1600-tallet, da hollandske fiskebåter med sildefangst skulle tas hånd om. Etter mye dramatikk, satte franskmennene byen i brann i 1702, noe som medførte store skader.

Mesteparten av sandsteinsbygningene ved vannkanten stammer fra 1700-tallet, noen få overlevde brannen og er litt eldre enn som så. Den gamle bydelen har absolutt sin sjarm, her blandes det opprinnelige med det nyere, mer moderne. Viktoriansk stil dominerer den «nye» bydelen, der det ble lagt vekt på parker og større villaer. Lerwick har også museer og et meget interessant bibliotek med arkiv og kunstgalleri. Vi tar turen til Scalloway Museum for å lære mer om Shetland.

På Scalloway Museum er 5000 års historie og kultur samlet under ett tak. Her ser vi hvordan menneskene har levd i pakt med naturen i alle år. Med utstillinger fra både geologi, fiske og spennende og lokal mytologi om f.eks spøkelseshester og feer, er museet en god introduksjon til Shetland som helhet. Vi ser også utskjæringer og smykker og hvordan båter bygges.

Historien rundt Shetlandsgjengen (Shetland Bus) vil vi også få ved besøket her. Shetlandsgjengen var en gruppe nordmenn som opererte mellom Shetland, Skottland og det tysk-okkuperte Norge under andre verdenskrig. De seilte hemmelige oppdrag i dette røffe, meget farlige farvannet, fraktet soldater, flyktninger og forsyninger. Gjengen gjorde over 200 turer og led flere tap av både mannskap og skøyter. Den mest kjente av dem var Shetlands-Larsen, Leif Andreas Larsen, fra Bergen. Han ble verdens mest dekorerte sjøoffiser og fikk Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd, to ganger.

Turen går videre til fuglereservatet ved Sumburgh Head. Her vandrer vi det lille stykket langs kysten til Jarlshof, der 4000 år gammel historie venter på å vises frem. Dette er en av de aller viktigste historiske severdigheter i hele Skottland. Her finner vi restene av gamle bosetninger. Bygningene består av en smie fra bronsealderen, hus fra jernalderen, langhus fra vikingtiden og en gård fra middelalderen.

Vi overnatter på Busta House Hotel i to netter, og det blir middag på hotellet begge kveldene.

Les mer om hotellet her.

(F/L/M)

Jarlshof, Shetland
Dag 3

28. august – Shetland vandring, Eshaness

I dag skal vi ut på skikkelig vandring for virkelig å fornemme Shetland, været og klimaet. Dagens fottur foregår på vestkysten, ved fyrtårnet på Eshaness. Eshaness kan skilte med en kystlinje som er alt annet enn rolig. Her drønner Atlanterhavet innover med raseri i hver bølge, inn mot de steile klippene. Med den kraften som havet har her, er det ikke til å undres over at det graves ut åpninger og huler som gjør landskapet dramatisk og interessant. Det er ikke mange steder som matcher dramatikken ved dette kystlandskapet her. Ved Grind o da Navir er det særdeles synlig hvordan havet arbeider, systematisk og utrettelig.

Underveis spiser vi medbrakt lunsj og middag om kvelden er på hotellet.

Lett vandring 5 – 6 timer 

(F/L/M)

Eshaness, Shetland
Dag 4

29. august – Shetland vandring, St Ninians-Kirkwall

Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og vi kjører til øya St. Ninian hvor dagens vandring skal finne sted. Denne lille øyas historie er også interessant da det er funnet graver fra yngre steinalder innenfor kapellets murer. På vår vandring i dag vil vi få se ruinene av dette kapellet, sjøfugler i aksjon og så klart majestetisk natur.

Etter endt vandring, reiser vi tilbake Lerwick. Her får vi tid på egen hånd, før vi tar fergen til Orknøyene på jakt etter nye eventyr. Middag spiser vi om bord. Etter ankomst Kirkwall, fortsetter vi til Stromness der vi skal overnatte på The Ferry Inn.

Les mer om hotellet her

Orknøyenes plassering er mer eller mindre midt i golfstrømmen, og dette medfører at det ikke er så stor temperaturforskjell på vinter og sommer. Vind derimot, er det nok av. Det blåser rimelig friskt og det finnes nesten ikke trær på øyene.

Lett vandring: cirka 3 timer

(F/L/M)

St. Ninian, Shetland
Dag 5

30. august – Orknøyene vandring Skara Brae, Ring of Brodgar og fortellinger Peatfire Tales

I dag skal vi ha kystvandringen på vestsiden av Orknøyene, og vi starter på stranden ved Skara Brae. Skara Brae er en forhistorisk bosetning og er en av de best bevarte i hele Europa. Den gir et unikt innblikk i livet for 5000 år siden, her var det dagligliv og bebodd før Stonehenge og før pyramidene i Egypt ble bygget. Bosetningen ble oppdaget etter en storm i 185o.

Utsikten og naturen underveis på vandringen er også i dag helt enestående. Vi ser fantasifulle klippeformasjoner, grønt og frodig landskap.

På veien tilbake, tar vi et stopp ved Ring of Brodgar (se bildet under), denne formasjonen symboliserer virkelig historie og arv her på Orknøyene. Selve steinringen ble bygget i en sirkel som var over 100 meter bred. Man tror det en gang var over 60 ulike steinfigurer her, i dag finnes det 27 igjen. Mektig!

Om kvelden legger vi inn en kontrast til aktivitet og frisk luft -men du verden som dette vil binde det vi har lært og sett sammen. Vi rusler til nabohotellet for en kveld stappfull av atmosfære:

Peatfire Tales er tuftet på gamle tradisjoner, sagn og fortellinger. Omgivelsene vi har oppholdt oss i de siste dagene er som et lite eventyr. Det meste får tankene til å vandre til svunne tider, mytiske vesener og gamle sagn. Historiene som fortelles har blitt fortalt gjennom mange generasjoner og år. Når mørket senket seg, samlet familien seg rundt ildstedet. Mens kvinnene satt med håndarbeid, mennene spikket og barna lekte, var det tid for fortellinger. Denne tradisjonen holdes i dag levende ved hjelp av Peatfire Tales. Stemningsfullt og interessant blir det! Og det medfølger en stykk drikke på hver.

Lett vandring cirka 5-6 timer

(F/L/M)

Ring of Brodgar, Orknøyene, Skottland
Dag 6

31. august – Orknøyene vandring - Hoy

I dag tar vi ferge fra Stromness og over til øya Hoy. Dette er den nest største øya på Orknøyene og den ruver dramatisk og majestetisk over havet. Øya er kjent for et enormt rikt fugleliv, til og med den meget sjarmerende og herlige lundefuglen. Hoy er også kjent for sandsteinsklippen «The old man of Hoy», som er 137 meter høy. Klippen er et kjent landemerke som både ses på lang avstand og som til og med brukes til klatring og basehopping for de adrenalinsøkende. Det å si at den er berømt er kanskje å ta i, men den har vært med i en Monthy Pyton-sketsj og i 80-talls duoen Eurythmics video til «Here comes the rain again». Ikke verst, det.

Vi starter vandringen fra den gamle fiskelandsbyen Rackwick og vandrer langs kysten til Old Man of Hoy. Videre til St John’s Head med flotte utsiktspunkt og spektakulære klippeformasjoner underveis. St. Johns Head er den høyeste, loddrette klippen i Storbritannia, omtrent 350 meter ruver den over havet. Det kiler i magen av utsikten på disse kanter!

Når vi er tilbake i Stromness, er det litt tid på egen hånd før middag på hotellet. Kanskje noen ønsker å fortsette kvelden? I så fall organiserer reiseleder dette, kanskje et besøk i puben på Stromness Hotel?

Middels, vanskelig vandring ca 5-6 timer.

(F/L/M)

The Old Man of Hoy, Orknøyene
Dag 7

1. september - Kirkwall – Aberdeen

Etter frokost er det på tide å si farvel til Orknøyene, vandring og grønne heier. Vi tar ferge til Scrabster der vi kommer til å spise lunsj på en lokal fiskerestaurant. Videre går turen over det skotske høylandet til Aberdeen og hotellet for middag og overnatting.

(F/L/M)

Stromness, Orknøyene
Dag 7

2. september - avreise Aberdeen - Oslo Lufthavn

Etter frokost på hotellet får vi transport til flyplassen i Aberdeen. Avreise med KLM om formiddagen og vi ankommer Oslo Lufthavn om om ettermiddagen etter mellomlanding og flybytte Amsterdam.

(F/-/-)

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 18 960
Enkeltromstillegg: kr 2 490

OBS – enkeltromstillegget dekker ikke enkeltlugar på ferge! Her deler man to og to.

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo–Aberdeen – Oslo (via Amsterdam) med KLM
Skatter og avgifter pr 24. oktober 17
For avreise fra andre byer ta kontakt for tilbud
7 overnattinger, frokost inkludert (2 netter Shetland, 3 netter Orknøyene, 1 natt Aberdeen, 1 natt ferge)
7 middager, 7 lunsjer (inkl medbrakte nistepakker ved vandringene)
Alle utflukter og entreer iht. programmet
All transport i følge programmet
Lokalguide
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover det som er nevnt over
Drikkevarer
Tips
Avreisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F= frokost, L= lunsj, M= middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise- og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå på reisen. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 120 dager før avreise:  kr 500 pr. person
Fra 119 til 65 dager før avreise: kr 2500 pr person
Fra 64 til 45 dager før avreise:  50 % av reisens pris
Fra 44 til 30 dager før avreise: 75 % av reisens pris
Mindre enn 30 dager til avreise: Ingen refusjon

PASS OG VISUM
Pass må medbringes, da dette er den eneste godkjente form for identifikasjonsdokument. Det er den reisendes ansvar å sørge for at passet er gyldig på reisen, Carpe Diem er ikke erstatningsansvarlig for passasjerer som ikke har dette i orden.

FORBEHOLD
Prisen er basert på 18 personer. Skulle det bli færre deltagere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen. Beskjed om dette vil bli gitt innen 4 uker før avreise. Vi tar forbehold om skrivefeil, endringer i flytider og program,
samt justering av prisen som følge av økning i valutakurs, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Prisen er basert på valutakurs pr. 7. desember 17 (GBP/EUR). Vi forbeholder oss retten til å etterfakturere valutatillegg som følge av økt valutakurs. Dersom dette skulle bli nødvendig vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.

VAKSINASJON
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege eller www.folkehelseinstituttet.no for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise.

REISEVILKÅR
Reisevilkårene er grunnlag for både dine rettigheter som reisende og våre som arrangør. Alminnelige vilkår for pakkereiser og Carpe Diem reisebetingelser får du ved å kontakte oss eller ved å gå inn på www.carpe-diem.no.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser