Valdres & Jotunheimen – fjell og gourmet

Valdres & Jotunheimen – fjell og gourmet

2 avganger. Første tilgjengelige avgang: 19. juni 2022 / 6 dager / Pris fra 9.990,-

Utsikt fra Bitihorn over Bygdin og Jotunheimens snødekte fjell

Aktiv ferie i Vakre, varierte valdres!

I hjertet av Norge – tett oppunder Jotunheimen der Peer Gynt svermet for sin Solveig, der det føles som å komme hjem selv om du er borte. Der, på Grønolen Fjellgard skal gourmetmåltider nytes og fjelluft inhaleres. Mugnetind, Synshødn, Bitihødn og Knutshø skal bestiges, vakker Valdresnatur skal beundres og stølslivet skal prøves. For den eventyrlystne ønsker Synshorn Via Ferrata deg velkommen til en luftig, men trygg opplevelse.

Vakre, varierte Valdres i hjertet av Sør-Norge er et eldorado for den som er glad i vakker natur og friluftsliv. Lengst nord i dalen ligger fjellsportsbygda Beitostølen, som også regnes som inngangsporten til Jotunheimen med sine mektige 2000-meters topper. Noen få kilometer vest for Beitostølen, i Beitobygda, ligger Grønolen Fjellgard, omgitt av majestetiske fjell og vidder på terskelen til Jotunheimen. På 800 meter over havet kan du puste i frisk fjelluft og nyte en gjestfrihet utenom det vanlige. Velkommen til Valdres! Det æ gøtt å væra gjest i Vallærs!

På Grønolen fordeles vi i rom eller leiligheter etter hvor stor gruppen blir. Om du får rom inne på hotellet eller i leiligheter blir derfor ikke klart før gruppen er fullbooket.

Du må være vant til å ferdes i fjellet og være i god form for å være med på toppturene!

Legg merke til at det er forskjellig program fra tur til tur. Velg riktig dagsprogram etter bildene lenger ned på siden. Turen som går 3. juli er vår klassiske tur til Grønolen, vanskelighetsgrad 4 av 4. Turen som går 19. juni er litt mer krevende og har mer utfordrende fjellturer til nye topper. Her er det spesielt viktig at du er i god form og har gode knær.

Høydepunkter

  • Herlige fjellturer i Valdres og Jotunheimen
  • Gourmetmat
  • Sjarmerende Grønolen Fjellgard får deg til å føle deg hjemme når du er borte
  • For den eventyrlystne venter en luftig tur langs Via Ferrata (jernvegen) til Synshorn
  • Ekte stølslunsj og matpakker på tur
  • «After-tur» og shopping på Beitostølen
  • Fullpensjon
Img 7742

Avganger

Avganger og priser

+12
+11

Valdres er helt fantastisk

En skåning på tur i Valdres! Vår utsendte kollega Carl har tatt turen til Valdres for å finne ut hvorfor vi i Carpe Diem elsker stedet. Her gjør han seg kjent med både turterreng, Grønolen Fjellgard, språket og de firbente innbyggerne. Se hvordan det gikk Vi nevner også at på denne turen har vi et samarbeid med Carpe Diem i Sverige, slik at du også møter gjester fra nabolandet.

  1. Program 19. juni (vandring på nye topper)

    5 frokoster, 4 lunsjer og 5 middager inkludert

    Dag 1

    Beitostølen - Grønolen fjellgard Beito

    Middag

    Du tar deg til Beitostølen på egen hånd med bil eller buss. Med bil tar det cirka 3,5 time fra Oslo. Det er også god bussforbindelse fra Oslo med Valdresekspressen. Kommer du fra Vestlandet er det Øst-Vest Xpressen som gjelder. For rutetider se JVBs sider. Kommer du med buss, blir du hentet på Beitostølen. Etter innsjekk har du sannsynligvis litt tid til å gjøre deg kjent på fjellgarden før vi samles til den første utsøkte middagen.
    Grønolen Fjellgard drives av brødrene Grønolen. Tor Erik holder tak i selve driften og det er sannsynligvis han du møter i resepsjonen. Tor Eriks lidenskap er, foruten fjellgarden, fjellturer og han stiller som lokalguide på utallige turer i løpet av året. Han er også vår reiseleder. Eplet faller ikke så langt fra stammen, så barna hans bidrar også som lokalkjente fjellguider for Grønolens gjester. Bror Øyvinds lidenskap skal du få stifte nær bekjentskap med gjennom disse fem dagene til fjells, det er nemlig han som gir oss matopplevelser som er kreert med både hjerte og sjel – og det er ingen tilfeldighet at hans utsøkte matkunster er kjent langt utenfor Valdres’ grenser.

    Knapt noe skjerper appetitten mer enn fysiske utskeielser i frisk fjelluft – og slenger du på en dose panoramautsikt og gourmetmåltider, så er det ingen hemmelighet at gjestene ofte blir sittende lenge til bords. Gode opplevelser skal nytes – lenge. Det er også veldig koselige fellesområder på Grønolen. Selve rommene er som en venter på en fjellgard, ingen luksus, men de har det vi trenger:)

    Det vil bli holdt et infomøte om turene i forkant eller i forbindelse med middagen.

    Et lite tips: Grønolen er veldig flinke til å ta bilder underveis på turene, så det er lurt å ta med en minnepinne slik at du kan få med deg bilder:)

    Dag 2

    Mugnetind 1739 moh

    Frokost, lunsj og middag

    cirka 11 km

    4-6 timer

    700 meter

    Etter frokost er vi klare for enda en topptur. Vi kjører inn til Mugnestølen hvor vi begynner en forsiktig stigning oppover langs elva Mugna – idyllisk og med passe stigning. Ved Mugnebøtt-tjednet tar vi en liten rast før vi går løs på den noe mer krevende stigningen mot toppen – litt småklyving er det også, for å gjøre turen spennende. Når vi kommer opp på den relativt flate toppen åpner det seg et panorama som kan ta pusten fra noen og enhver – verdt hver eneste svettedråpe som ligger igjen nede i bakkene. Vi ser innover i Jotunheimen mot Trofinnstind og Svartdalen, vestover mot Falketind, Uranostind og Hurrungane – og ut over hele Valdres så langt øyet kan se. På veien ned tar vi en annen rute slik at vi får en runde ut av turen. Kaldt fotbad i Mugna er obligatorisk når vi kommer ned til bussen.Vel tilbake på Grønolen fjellgard nyter vi forhåpentligvis ettermiddagens solstråler som speiler seg i det lille tjernet som ligger på tunet. Vi gjør oss istand til et herremåltidet for, og det blir neppe mangel på samtaleemner under middagen.

    Tilbake på Grønolen blir det middag i godt lag også i kveld.

    Dag 3

    Bukkehåmåren 1910 moh

    Frokost, lunsj og middag

    cirka 15 km

    cirka 6 timer

    900 meter

    Dagen starter med en deilig frokost på Grønolen. Vi smører matpakke også i dag før vi legger ut på tur. I dag kjører vi til utsiktsplassen ved Vargbakkane og går mot Knutshøe, før vi svinger av og går brua over Leirungsåe som krysses på helårsbro.

    Så begynner stigningen opp langs bekken fra Bukkehamartjødnet, før den krysses og vi følger kammen opp mot Bukkehamaren. Det tar ca 3,5 timer opp og en høydeforskjell på ca 900 m. På toppen venter en flott utsikt mot Kvassryggen, Høgdebrotet og ikke minst ned mot det grønne Gjende, Besseggen og Knutshøe. Du kan til og med se Bessvatn på andre siden der borte, og kanskje køen av turgåere på vei over eggen, mens vi står på vår egen topp antageligvis tilnærmet alene.

    Vi spiser nistepakkene underveis og gleder oss over å være ute i disse omgivelsene.

    Vi gjør oss i stand til et herremåltid om kvelden, og det blir neppe mangel på samtaleemner under middagen.

    Dag 4

    Synshorn - med mulighet for Via Ferrata-vegen - 1510 moh

    Frokost, lunsj og middag

    8 km (uten via ferrata)

    Ca 4 timer

    400 meter

    Etter en god frokost og smøring av lunsjpakke, er vi klare til ny topptur. I dag har du to valg: «vanlig» rute opp til Synshorn eller den «luftige» varianten opp Via ferrataen (jernveg/sti i fjellveggen).

    Vanlig rute:
    Vi kjører opp til Bygdin og tar sikte på Synshorn og Fagerdalshø for å få opp appetitten. Vi starter friskt oppover bakkene mot Fagerdalen, og noen svettedråper må man regne med å ofre på turen opp. Vi svinger så opp mot toppen av Synshorn hvor vi får et flott rundskue mot Store Nuten, Gråhø, Vinstervatnet med Grønolstølen på Lykkjestølane. Vi ser Bitihorn (gårsdagens topp) og Skyrifjell fra baksida og innover langs Bygdin mot Torfinnstind, Rasletind og de andre flotte toppene i området. Vi følger så Fagerdalshø et stykke før vi går ned mot Øystre Fagerdalstjednet, deretter ”Tyskerstigen” ned mot Rjupetjednet, for så å vandre friskt og freidig ned mot stølen hvor rømmegrøt og spekemat venter. Ettermiddagen er fri til shopping på Beitostølen- eller en fjelltur på egen hånd for de som føler seg ekstra spreke.

    Synshorn Via ferrata:
    Om du vil utfordre deg selv litt og samtidig få en fantastisk naturopplevelse, så anbefaler vi at du tar turen opp til Synshødn via jernveien i fjellsiden. Er du i normalt god form, så klarer du dette. Har du veldig høydeskrekk, er det nok ikke noe for deg, men for de som har «normal» høydeskrekk er dette et minne du vil sitte igjen med lenge. Via ferrataen ble åpnet i 2015 og har vært en suksess fra første stund. Lurer du på hvordan dette går for seg, så kan du ta en kikk på videoen som ble laget av Oppland Arbeiderblad i forbindelse med åpningen. De to ordførerne i Vang og Øystre Slidre begir seg i veg på jernvegen sammen med Tor Erik fra Grønolen Fjellgard som guide. Til og med ordføreren i Vang, som ikke trives så altfor godt i høyden, kom seg opp – og begge ordførerne var enige om at opplevelsen var av ypperste klasse. Se videoen og bedøm selv om du har lyst til å prøve deg på turen. Velger du Via ferrata-vegen koster dette ekstra (cirka 950 kr). Du betaler direkte til Grønolen dersom du ønsker å være med.

    Kvelden er til for hygge, et godt måltid og gode samtaler.

    Dag 5

    Rasletind 2105 moh - på Norges tak!

    Frokost, lunsj og middag

    cirka 15 km

    cirka 6-7 timer

    700 meter

    Rasletind er den lettest tilgjengelige 2000 meterstopp i Jotunheimen. Vi kjører til Valdresflya hvor turen starter, startpunktet ligger på ca 1400 moh. Første del av turen er flat, før det stiger opp til cirka 1700 moh ,der vi klyver/går opp en rygg til første topp ,som er 2010 moh. Derifra til Rasletind er det halvtime til hovedtoppen på 2105 moh. Vær obs på at det siste strekket er steinete. På toppen får du virkelig følelsen av å være på Norges tak, med utsikt over "Gjendealpene" som toppene i Leirungsdalen kalles. I følge ryktene skal man på en klar dag kunne se helt til Oslo herfra! Skimter du byen i horisonten? Kanskje mer sannsynlig er det å kunne se både Rondane og Dovrefjell fra toppen. Tilbake går vi delvis samme vei men uten ryggen opp.

    I kveld har vi siste kvelden sammen på garden, et femretters gourmetmåltid og en hyggelig kveld med nye bekjentskaper blir den perfekte avslutningen på en flott tur!

    Dag 6

    Grønolen fjellgard Beito - hjemreise

    Frokost

    Etter en lang og god frokost er det tid for utsjekk fra rommet/leiligheten. Avhengig av hvordan du tar deg hjem igjen, med bil eller buss, så har du kanskje enda litt tid igjen til å slappe av på tunet før du begir deg på hjemreisen – alternativt kan tiden før hjemreise benyttes på Beitostølen.
    Valdres sier takk for besøket og vel hjem – Mø håpa at du kjæm på besøk att

    Dscf0305
  2. Program 3. juli

    5 frokoster, 4 lunsjer og 5 middager inkludert

    Dag 1

    Beitostølen - Grønolen fjellgard Beito

    Middag

    Du tar deg til Beitostølen på egen hånd med bil eller buss. Med bil tar det cirka 3,5 time fra Oslo. Det er også god bussforbindelse fra Oslo med Valdresekspressen. Kommer du fra Vestlandet er det Øst-Vest Xpressen som gjelder. For rutetider se JVBs sider. Kommer du med buss, blir du hentet på Beitostølen. Etter innsjekk har du sannsynligvis litt tid til å gjøre deg kjent på fjellgarden før vi samles til den første utsøkte middagen.
    Grønolen Fjellgard drives av brødrene Grønolen. Tor Erik holder tak i selve driften og det er sannsynligvis han du møter i resepsjonen. Tor Eriks lidenskap er, foruten fjellgarden, fjellturer og han stiller som lokalguide på utallige turer i løpet av året. Han er også vår reiseleder. Eplet faller ikke så langt fra stammen, så barna hans bidrar også som lokalkjente fjellguider for Grønolens gjester. Bror Øyvinds lidenskap skal du få stifte nær bekjentskap med gjennom disse fem dagene til fjells, det er nemlig han som gir oss matopplevelser som er kreert med både hjerte og sjel – og det er ingen tilfeldighet at hans utsøkte matkunster er kjent langt utenfor Valdres’ grenser.

    Knapt noe skjerper appetitten mer enn fysiske utskeielser i frisk fjelluft – og slenger du på en dose panoramautsikt og gourmetmåltider, så er det ingen hemmelighet at gjestene ofte blir sittende lenge til bords. Gode opplevelser skal nytes – lenge. Det er også veldig koselige fellesområder på Grønolen. Selve rommene er som en venter på en fjellgard, ingen luksus, men de har det vi trenger:)

    Det vil bli holdt et infomøte om turene i forkant eller i forbindelse med middagen.

    Et lite tips: Grønolen er veldig flinke til å ta bilder underveis på turene, så det er lurt å ta med en minnepinne slik at du kan få med deg bilder:)

    Dag 2

    Bitihorn 1608 moh

    Frokost, lunsj og middag

    ca 6 km

    3-5 timer

    460 meter

    Vi spiser en skikkelig «heimelaga» frokost, smører oss lunsjpakke og er klare for vår første topptur. Vi kjører via Beitostølen opp til Båtskaret cirka syv kilometer nord for Beitostølen. Om du er en av de mange som har vært med på sommerens vakreste eventyr i Valdres, Det norske fjellmaraton første lørdag i juni, så kjenner du igjen Båtskaret som startsted for miniton-løypa, og har du løpt maraton vet du at det er fra Båtskaret det begynner…endelig…å gå nedoverbakke til mål. Vi sikter oss inn mot Bitihorntoppen fra sør. Det er en litt bratt oppstigning, men tempoet tilpasses og vi har god tid. Vel oppe på Bitihødn, som man sier på Valdresdialekt, åpenbarer det seg en storlslått utsikt mot Bygdin, Jotunheimen og hele Valdres i sør. Det skal derfor ikke være noe å si på utsikten når medbrakt lunsjpakke inntas der på toppen av Valdres. Det finnes knapt en valdresing som ikke har vært på toppen av Bitihorn, og nå er du også med i det gode selskap. Nedstigningen går på nordsiden mot Bygdin og til Stavtjernet. Enten tar vi en kaffekopp på Bygdin eller vi kjører ned igjen til Beitostølen for en liten stopp der for de som ønsker å shoppe, gå på pub eller bare sitte ute i sola…ja, for fint vær har vi jo bestilt såklart.

    Vel tilbake på Grønolen slapper vi av med utsikten over Øyangen og gleder oss til kveldens middag – nok et gourmetmåltid venter.

    frokostbuffé

    Frokostbuffet for glade vandrere

    Dag 3

    Mugnetind 1739 moh

    Frokost, lunsj og middag

    ca 11 km

    4-6 timer

    700 meter

    Etter frokost er vi klare for enda en topptur. Vi kjører inn til Mugnestølen hvor vi begynner en forsiktig stigning oppover langs elva Mugna – idyllisk og med passe stigning. Ved Mugnebøtt-tjednet tar vi en liten rast før vi går løs på den noe mer krevende stigningen mot toppen – litt småklyving er det også, for å gjøre turen spennende. Når vi kommer opp på den relativt flate toppen åpner det seg et panorama som kan ta pusten fra noen og enhver – verdt hver eneste svettedråpe som ligger igjen nede i bakkene. Vi ser innover i Jotunheimen mot Trofinnstind og Svartdalen, vestover mot Falketind, Uranostind og Hurrungane – og ut over hele Valdres så langt øyet kan se. På veien ned tar vi en annen rute slik at vi får en runde ut av turen. Kaldt fotbad i Mugna er obligatorisk når vi kommer ned til bussen.
    Vel tilbake på Grønolen fjellgard nyter vi forhåpentligvis ettermiddagens solstråler som speiler seg i det lille tjernet som ligger på tunet. Vi gjør oss istand til et herremåltidet for, og det blir neppe mangel på samtaleemner under middagen.

    (Det er mange topper å ta av i området, så dersom stemningen i gruppen tilsier en litt lettere tur så velger vi en annen topp)

    Dag 4

    Synshorn - med mulighet for Via Ferrata-vegen - 1510 moh

    Frokost, lunsj og middag

    ca 8 km (uten via ferrata)

    Cirka 4 timer

    400 meter

    Etter en god frokost og smøring av lunsjpakke, er vi klare til ny topptur. I dag har du to valg: «vanlig» rute opp til Synshorn eller den «luftige» varianten opp Via ferrataen (jernveg/sti i fjellveggen).

    Vanlig rute:
    Vi kjører opp til Bygdin og tar sikte på Synshorn og Fagerdalshø for å få opp appetitten. Vi starter friskt oppover bakkene mot Fagerdalen, og noen svettedråper må man regne med å ofre på turen opp. Vi svinger så opp mot toppen av Synshorn hvor vi får et flott rundskue mot Store Nuten, Gråhø, Vinstervatnet med Grønolstølen på Lykkjestølane. Vi ser Bitihorn (gårsdagens topp) og Skyrifjell fra baksida og innover langs Bygdin mot Torfinnstind, Rasletind og de andre flotte toppene i området. Vi følger så Fagerdalshø et stykke før vi går ned mot Øystre Fagerdalstjednet, deretter ”Tyskerstigen” ned mot Rjupetjednet, for så å vandre friskt og freidig ned mot stølen hvor rømmegrøt og spekemat venter. Ettermiddagen er fri til shopping på Beitostølen- eller en fjelltur på egen hånd for de som føler seg ekstra spreke.

    Synshorn Via ferrata:
    Om du vil utfordre deg selv litt og samtidig få en fantastisk naturopplevelse, så anbefaler vi at du tar turen opp til Synshødn via jernveien i fjellsiden. Er du i normalt god form, så klarer du dette. Har du veldig høydeskrekk, er det nok ikke noe for deg, men for de som har «normal» høydeskrekk er dette et minne du vil sitte igjen med lenge. Via ferrataen ble åpnet i 2015 og har vært en suksess fra første stund. Lurer du på hvordan dette går for seg, så kan du ta en kikk på videoen som ble laget av Oppland Arbeiderblad i forbindelse med åpningen. De to ordførerne i Vang og Øystre Slidre begir seg i veg på jernvegen sammen med Tor Erik fra Grønolen Fjellgard som guide. Til og med ordføreren i Vang, som ikke trives så altfor godt i høyden, kom seg opp – og begge ordførerne var enige om at opplevelsen var av ypperste klasse. Se videoen og bedøm selv om du har lyst til å prøve deg på turen. Velger du Via ferrata-vegen koster dette ekstra (cirka 950 kr). Du betaler direkte til Grønolen dersom du ønsker å være med.

    Dag 5

    Knutshø (syndre 1 690 moh, nørdre 1 684 moh), tilleggstur

    Frokost, lunsj og middag

    ca 12 km

    cirka 5 timer

    500 meter

    I dag er valget ditt. Du kan enten ta det med ro på området rundt Grønolen eller ta en kortere tur som reiseleder og vertskapet anbefaler. Men for deg som har lyst på en ekstra utfordring, blir det «Besseggens tøffe lillebror» vi skal bestige.
    Knutshø er en fjellrygg som ligger mellom Gjende og Leirungen og kalles nettopp for Besseggens tøffe lillebror. Det sies også at det var Knutshø Henrik Ibsen hadde i tankene da han skrev bukkerittet i Peer Gynt! Vi kjører over Valdresflya og starter å gå ved Vargbakkan. Det blir et lite stykke å gå før vi kommer fram til selve ryggen. Oppstigningen er litt bratt og utsatt, men utsikten ned til begge Leirungsvatnene er vel verdt strevet. ”Stupet” opp til hovedtoppen, 1517 meter over havet, kan virke fryktinngytende på avstand, men løser seg fint opp. Dersom du har problemer med høyder så kan Knutshø være en krevende i enkelte partier, men fra tidligere turer vet vi at smilet er stort når du står på toppen av Knutshø og har overvunnet deg både deg selv og fjellet. Etter manges mening er dette en finere og mer variert tur enn Besseggen. Det er fantastisk utsikt underveis og flere steder å stoppe for en liten rast.

    OBS! Turen er væravhengig og passer for de som er fjellvante.

    I kveld blir det en femretters festmiddag i godt lag for å avrunde en nydelig tur til vakre Valdres.

    Dag 6

    Grønolen fjellgard Beito - hjemreise

    Frokost

    Etter en lang og god frokost er det tid for utsjekk fra rommet/leiligheten. Avhengig av hvordan du tar deg hjem igjen, med bil eller buss, så har du kanskje enda litt tid igjen til å slappe av på tunet før du begir deg på hjemreisen – alternativt kan tiden før hjemreise benyttes på Beitostølen.
    Valdres sier takk for besøket og vel hjem – Mø håpa at du kjæm på besøk att

    Dscf0305

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

  • 5 netter på Grønolen fjellgard
  • Fullpensjon fra middag dag 1 til frokost dag 6
  • Alle turer som beskrevet inkl. transport og lokal guide (valg av topper kan endres)
  • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

  • Reise- og avbestillingsforsikring
  • Drikkevarer
  • Transport til og fra Grønolen fjellgard
  • Via Ferrata-ruten med guide (cirka kr 950) – betales direkte til Grønolen)