Vandring Madeira

Vandring på Madeira - i påsken

4. april 2023 / 8 dager / Pris fra 18.990,-

Fottur på Madeira

Vi bor i Funchal og oppdager øya til fots

Madeira er perfekt for fotturer. Mye grønt så langt øyet kan se, en blomstrende vegetasjon av en annen verden som blandes med fjell og vulkansk, barskt landskap. Madeira ligger cirka 50 mil nord for Kanariøyene og 55 mil fra det afrikanske fastlandet. Et mildt klima, enorm variasjon i vegetasjon og naturherligheter, kunsthåndverk, kniplinger og spesielle viner, gjør sitt til at det romerne kalte purpurøyene, er og blir utsøkt. Urter, vinranker, frukttrær, blomster og trær trives som plommen i egget i den rike vulkanske jorden. Dette er en tur for både kropp og sjel – det er ekstra herlig å vandre i slike naturskjønne omgivelser.

Vereda er navnet vandringsstiene på øya har fått. Levadaer er gamle vannveier, sammen med disse åpner det seg turmuligheter det ikke finnes maken til. Det finnes omtrent 3000 kilometer med vanningskanaler over hele øya. Disse frakter nedbøren fra fjellene og ned til landbruksområdene langs kysten. Det er unik ingeniørkunst og nesten så man må klype seg i armen siden noen av dem ligger på de mest utenkelige steder å ferdes. Men vi vandrer på stier beregnet på glade vandrere. Vi påstår at med disse utvalgte turene, får du med deg en god bit av Madeiras naturmangfold. Det er et pluss at klimaet er perfekt til å nyte frisk luft, god mat, godt drikke, godt selskap, nydelige landsbyer, kaskader av blomster og et herlig folk.

OBS! Du må være vant til å vandre i terreng og ha normalt god kondisjon for å være med på vandreturene. Vi gjør oppmerksom på at stiene og rutene i programmet kan endres etter forholdene.

Høydepunkter

 • Madeira har naturen for den kresne
 • Fem fine, varierte vandringer langs levada, i fjellet og ved kyst
 • I april blomstrer det ekstra flott på øya
 • Vi bor sentralt i Funchal og det er en by med mange tilbud
 • Vi besøker også Santana, Camara de Lobos og Cabo Girao
 • Laurbærskogen, et unikt økosystem som ikke finnes mange andre steder
 • En deilig og aktiv påskeferie med godt reisefølge
Vakre blomster i sommersolen

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 04.04.2023

  Tilgjengelighet: Ledig

  Dager: 8

  Priser fra: 18.990,-

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+16
+15

Program

7 frokoster, 5 lunsjer og 3 middager inkludert

Dag 1

Avreise Norge og ankomst Madeira

Middag

Vi flyr med Norwegians direktefly, avgang tidlig ettermiddag fra Oslo Lufthavn. Vi lander på flyplassen utenfor Funchal senere samme ettermiddag. Vi får transfer til hotellet og sjekker inn. Litt tid til egne sysler før vi møtes til middag på en lokal restaurant.

Vi bor på ett hotell hele turen, Turim Santa Maria, og det ligger sentralt i Funchal. Alle rom har balkong. Bassenget ligger på takterrassen, det er åpent hele året men er ikke oppvarmet. Uansett er det fint her oppe med herlig utsikt, hotellbaren ligger på taket og legger til rette for fine kvelder.

Klikk her for å se hotellets nettside

Funchal:

Funchal er hovedstad på den 55 km lange og 22 km brede øya. Her bor cirka 110 000 av øyas 250 000 innbyggere. Øya ble portugisisk provins i 1425 og Funchal (som visstnok skal stamme fra ordet fennikel – funcha) ligger i en slags halvgryte med bygninger oppover skråningene. I gamlebyen er det staselige bygninger, trange smug og små kafeer. Fiskemarkedet, fruktmarkedet og det utrolige blomstermarkedet er flott å besøke og det er også vinmuseet med virkelig gode smaksprøver. Det myldrer av restauranter i alle prisklasser og mange av de beste ligger i gamlebyen. Marinaen, en gang en viktig fiskehavn, er anløp for cruiseskip og det blir lenger og lenger mellom fiskebåtene. Madeira har ikke badestrender slik vi kjenner dem, men flotte havbasseng som er bygget i klippene.

Det er en bratt, kupert øy med mange trapper og bakker. Vi skal bli godt kjent disse dagene. Visste du at fotball-ikonet Cristiano Ronaldo er fra Funchal?

Svømmebasseng på takterrassen på Turim Santa Maria Hotel i Funchal

Dag 2

Vandring: levada dos Marocos & Larano

Frokost og lunsj

Cirka 12 kilometer

238 meter opp, 440 meter ned

Vi spiser god frokost på hotellet før vi skal ut på vår første vandretur. Vi skal på østsiden av øya og begynner i Machico, den lille bukten hvor Madeiras oppdagere gikk i land på 1500-tallet.

Stien begynner nær den gamle tunnelen som forbinder Machico med Canical. Skiltene viser også vei til Porto la Cruz, den lille kystbyen der sukkerfabrikken fra 1927 fortsatt lager sukker på den gamle måten. Vi skal såvidt innom her også i dag. Vi må huske at disse stiene og også vanningskanalene ble anlagt for at de lokale skulle kunne bevege seg mellom stedene og ikke minst, at vannet skulle være tilgjengelig også i disse bratte terrassene som store deler av Madeira består av. Begynnelsen av vandringen gir oss en flott utsikt over Machico. Når vi kommer til utsiktspunktet Boca do Risco venter en formidabel utsikt over hele nordkysten om været tillater, så et forbehold må tas. Herfra til Porto da Cruz blir det en mer utfordrende sti. Den er smal og uten rekkverk - Atlanterhavet ligger rett der nede (det er en oppsatt og kjent vandretur dette, men deler av den krever litt ekstra). Men med omgivelsene og utsikten, er vandringen så verdt det. Det er kun deler av stien som krever et lite obs.

Til informasjon på alle vandredager vedr lunsj: Vi fordeler mellom tre pikniker (der det er sandwich, frukt, vann, juice, sjokoladeplate og en liten kake med). To av vandredagene tar vi med oss litt snacks (på egenhånd) på tur, så drar vi på restaurant og spiser varm lunsj etter endt vandring.

Vel tilbake i Funchal organiserer reiseleder middag for den som vil.

Vakker landskap på øya Madeira med sti nær "Levada" til fossen

Madeira, idyllisk landskap

Dag 3

Båttur og vandring på Madeira østligste punkt

Frokost og lunsj

Cirka 7,2 kilometer

417 meter opp og ned

Vi begynner med frokost før vår neste vandredag er et faktum. Vi holder oss i øst. Madeira går opp og ned, opp og ned – hele øya er som en berg og dalbane av høydeforskjeller. Nå skal flora og frodighet få en liten pause, i hvert fall når vi kommer ut på østtippen av øya: Ponta de Sao Lorenzo. Denne «tarmen» ligger der klimaet er tørrere og landskapet mer goldt. Men ikke mindre vakkert, bare på en annen måte. Madeira fascinerer med sin variasjon, det er noe av det som er så herlig her. Vi vandrer en tur her ute. Med helt andre vyer og utsikt enn på resten av øya. Skal ikke se bort fra at det er ganske vindfullt her ute heller. Steinformasjoner er kunst i seg selv, det er også flora her ute som ikke vokser andre steder. En unik vandring på mange måter. Vi går så langt ut vi kommer og deretter tilbake igjen.

Vel tilbake ved bussen tar vi turen til Machico igjen, et gjensyn fra i går. Her ligger en av Madeiras få sandstrender. Kanskje et lite bad denne gangen? Det vil i så fall være friskt, og noe som har blitt mer og mer populært her også, i likhet med i Norge. Det bades uansett temperatur, det å dyppe seg i havet gir energi og får blodet til å bruse friskt!

Den som ikke er så opptatt av å bade, er kanskje mer glad i det søte? Her finnes et velkjent bakeri som lager en skikkelig godbit: queijade madeirense som er en tradisjonell ostekake. På Madeira har de også alltid vært flinke med råvarene og ferskproduksjon.

Bussen tar oss tilbake til Funchal der reiseleder organiserer middag for den som vil.

Landskapsbilde med hav, klipper og bølger

Ponta de São Lourenço ytterst på østkysten av Madeira

Dag 4

Vandring Pico do Arieiro / Pico Ruivo / Achada do Teixeira

Frokost, lunsj og middag

Cirka 12 kilometer

1172 meter opp og ned

I dag er det langfredag, men vi spiser frokost som vanlig og skal ut på tur. Nå til fjells! Madeira har tre fjell som er av anselig høyde: I dag går vi mellom Rico Ruivo på 1 861 moh. og Pico do Ariero med 1 818 moh. Underveis kan det åpne seg utsyn nok en høy topp: Pico das Torres på 1 853 moh. Vi kan jo kalle det en topptur!

Nå er det helt annen natur som får skinne på denne øya. Storslåtte fjell. Lyng i mange varianter. Raviner. Noen busker og litt skog. Steinformasjoner med navn som "Den stående mannen" ved Achada do Teixeira (Homem em pé). Landsbyer som skimtes på avstand. På denne høyden ligger tåka og gir en litt trolsk stemning. Uten den ser vi selvsagt mer, men turen er en opplevelse uansett vær. I finvær får en faktisk 360 graders utsyn, også til Curral das Freiras (Nonnenes dal). Det er fine stier å gå på og det er en del opp og ned. Man føler seg på toppen av verden - i hvert fall på toppen av Madeira. Vel fremme på Pico Ruivo er det mulig å følge trappene helt til topps. Vi går videre til Achada do Teixeira hvor vi avslutter dagens vandring.

Før vi setter kursen tilbake til Funchal med bussen, besøker vi Santana. Denne lille byen kjent for sine spesielle hvite og røde hus med bratte stråtak, laget for å beskytte mot nedbør og vind.

Om kvelden skal vi sammenfatte to viktige kulturbegivenheter fra Portugal og Madeira på en lokal restaurant. Det blir fado, som er stemningsfull sang om skjebne. Tradisjonelt sunget med stor innlevelse og akkompagnert av spansk eller portugisisk gitar. Maten espetada er marinert grillspydd av oksekjøtt som grilles på laurbærkvister. Disse henges loddrett over bordet og vi forsyner oss derfra. Både sosialt og godt.

Dag 5

Dag til egen disposisjon

Frokost

Dagen er din og du bruker den til akkurat det som måtte passe deg. Er været bra, frister kanskje bassenget eller andre bad? Reiseleder organiserer noe for den som vil. Det er påskeaften i dag og ikke en offisiell helligdag, men vær obs på at noen steder kan ha kortere åpningstider.

Det er flere muligheter til aktiviterer i dag: Du har ikke vært i en botanisk hage før du har vært på Madeira. Jardim Botanico er en fryd for øyet og har et vell av planter og blomster i skjønn forening. Her holdes orden i rekkene, og det er en herlig utsikt over Funchal. Det er heller ingen mangel av koselige steder å sette seg ned for å betrakte livet eller for å nyte en cafe garoto (cortado) bica (espresso/svart kaffe) eller kanskje et glass perlende vinho verde?

Du kan også besøke den lille fjellandsbyen Monte som ligger en kort tur unna Funchal sentrum med gondolbanen. Montekirken er Madeiras viktigste valfartskirke. Den ble bygget i 1818 på stedet der de to første barna som ble født på Madeira bygget et opprinnelig kapell i 1470. Her i Monte er det også en helt nydelig botanisk, tropisk hage (inngang cirka 12 euro). Det er ikke bare blomster og vekster som begeistrer her. Det er en nydelig helhet her som omfatter både en liten innsjø og dammer med både hvite og svarte svaner, finurlige gangveier, en mineralutstilling og skulpturer. Rundt i hagen sprader påfugler som gir et staselig inntrykk.

Benytt sjansen til å ta en aketur på veien ned! Kurvsleder har vært en tradisjonell form for transport på Madeira og i dag kan man fortsatt oppleve kiling i magen på veien ned de bratte bakkene.

Måltider organiseres av reiseleder for den som vil.

Dag 6

Vandring: levada Rabaçal til Lagoa do Vento

Frokost og lunsj

Cirka 6 kilometer

332 meter opp/ned

Dagen begynner som alltid med frokost. Vi skal så ut å oppdage mer av øya på denne første påskedagen.

Denne levadaen kan vi kanskje kalle en av hemmelighetene? Igjen, et annet ansikt viser seg. Stien starter ved Levada do Alecrim som ligger i Rabaçal. Der begynner dagens forholdsvis lette levadavandring. Underveis er det alltid mye å se, naturen viser seg frem på nært hold. Vi vandrer midt i naturen og får mange utsiktspunkt underveis i tillegg til dalfører. Snart kommer vi til Lagoa do Vento som med rette kan kalles en naturlig perle. Lagunen er en fint sted til ettertanke og kanskje et bad? Underveis finner vi et egnet sted til vår daglige piknik på tur. Ruten i dag går i sirkel tilbake til startstedet.

På veien tilbake passer vi på å få med oss et skikkelig høyt landemerke: den imponerende klippen Cabo Girão. Havklippen er den nest høyeste i verden og ruver hele 589 meter over havet. Om du ikke lider av høydeskrekk, ta turen ut på glassbroen og nyt den spektakulære utsikten. Videre stopper vi også i den tidligere fiskelandsbyen Camara de Lobos, utsikten herfra fikk selveste Churchill til å være her mye. Han elsket å male.

Vel tilbake på hotellet kan reiseleder organisere middag.

Dag 7

Vandring: levada do Rei

Frokost, lunsj og middag

Cirka 10 kilometer

72 meter opp/ned

Vi begynner med frokosten før vi skal snøre på oss vandreskoene for siste gang på denne turen. Levadaen vi skal gå er oversatt "kongens levada" og det lover jo godt. Dette er av mange ansett som en av de vakreste og mest varierte turene, så da er forventningene satt. Det gjelder ikke minst fordi den går gjennom Madeiras laurbærskog, skogen som er UNESCO-beskyttet. En eviggrønn subtropisk regnskog som kalles laurisilva. Skogen byr på unike vekster som ikke finnes andre steder. Skogen selv er helt avhengig av jevn temperatur og høy fuktighet fra regn og tåke. Madeira har lenge beskyttet all skog mot hogst og det overholdes. Madeira oversettes også med tre og er tuftet på den skogkledde øya som møtte de første oppdagerne.

Vi skal opp til nordkysten, til Jorge, der vi begynner å gå. Først gjennom områder der de endemiske vekstene vokser i samspill med allerede mer kjente arter. Små landsbyer ligger på avstand. I den andre delen av ruta, vrir stien på seg slik at den går gjennom øyas indre. Noen steder er det som å reise tilbake i tid. Vi er dypt inne i skogen, så kommer vi til små bekker og alt er dekket av ulike vekster. Utsikt er det også underveis når alt åpner seg. Underveis finner vi et egnet sted for piknik.

På denne vandringen går vi samme vei tilbake til startstedet. Vi kommer tett på en foss underveis - regnponcho anbefales!

Dagen og siste kvelden avrundes med avskjedsmiddag på en av Carpe Diem-gjestenes (og våre reiselederes) favorittrestauranter i Funchal: Beef and Wines

Levada går gjennom laurbærskogen nær Ribeiro Frio på tåketåke. Populær turistaktivitet på Madeira, Portugal

Levada gjennom laurbærskogen

Dag 8

Hjemreise, tid på egen hånd før det

Frokost

Etter frokost og litt tid til egen disposisjon, tar vi turen til flyplassen. Norwegians direktefly har avgang om ettermiddagen. Beregnet landing på Oslo Lufthavn er sen kveld.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo – Funchal t/r
 • 7 netter på hotell med frokost
 • Måltider ihht. program
 • Alle utflukter og entreer iht. programmet
 • All transport i følge programmet
 • Lokale guider
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikke
 • Tips