Vandring på Jersey og Guernsey

Vandring på Jersey og Guernsey

"Gorey Harbour og Mont Orgueil Castle i Jersey, Channel Islands"

Vil du ha med tre kanaløyer? Bli med til Sark!

Denne nye turen vil du ikke gå glipp av. To bittesmå øyer der størrelsen viker for opplevelsene - ikke ofte du ser reiser hit. Både Jersey og Guernsey skal utforskes med fine fotturer i et behagelig klima og en mildt sagt variert natur. Beliggenheten er nærmere Frankrike og Normandie enn Storbritannia, men tilhørigheten er den britiske kronen. Det blir det beste av to verdener. Det er en egen identitet å spore overalt. Her har de mye å være stolte av. Om ikke Jersey er den største øya, så er tidevannsforskjellen her en av verdens høyeste!

Ut på tur er det mye å se: alt fra sanddyner og turkist hav med strender et postkort verdig, grønne, bratte heier, loddrette klipper, slott, fort og fyrtårn. Spennende historier om pirater og spøkelser fortelles av de lokale. Kysten er røff og værbitt og bidrar med litt dramatikk i idyllen vi finner mange steder som ligger i le. Klimaet er temperert og mildt. Hovedstaden Saint Helier er det varme, vakre hjertet som byr på sjarm og atmosfære til tusen. Fiskemarked og fruktmarked også. Vil du oppleve mer og noe helt annet, byr øya på en sterk krigshistorie og tunneler som kan besøkes på valgfritt vis.

Guernsey er mindre og ikke så dramatisk i utseende som Jersey. Strendene er enda vakrere og historien like stø. Imponerende fort har de også. Og rester fra yngre steinalder! Saint Peter Port er en bitteliten by med mye utstråling. Referanser til småbyer ved Middelhavet er passende og byen er kjent for sin nydelige mat og mange restauranter.

Jersey og Guernsey er de perfekte øyene for fotturer, og så mye som vi får med oss av lokallivet og naturen med vandreskoene på!

OBS! Du må være vant til å vandre i terreng og ha normalt god kondisjon for å være med på vandreturene. Vi gjør oppmerksom på at stiene og rutene i programmet kan endres etter forholdene.

Legg merke til at augustavgangen har noe høyere pris grunnet at det er høysesong på kanaløyene.

Høydepunkter

 • En herlig, aktiv tur som du ikke finner maken til andre steder
 • Jersey er utrolig variert på landskap og natur
 • Guernsey er den lille perlen som er perfekt å oppdage til fots
 • Masse frisk luft, hyggelig selskap, godt drikke og gode måltider
 • De lokale møtene, der det lages kvalitetsprodukter i liten skala
Kyststi med vakker natur

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 07.08.2022

  Tilgjengelighet: Fullbooket

  Dager: 8

  Priser fra: 23.290,-

  Reiseleder: Ingrid Marie Sørhus

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+33
+32

Program

7 frokoster, 2 lunsjer og 5 middager inkludert

Dag 1

Avreise Norge, ankomst London og videre til Jersey

Middag

Vi reiser med British Airways direkterute til London, Heathrow. Videre venter en kort flytur til Jersey der vi lander om ettermiddagen.

Litt fakta: Jersey er 16 kilometer fra vest til øst og 10 kilometer fra nord til sør. Innbyggerantall cirka 100 000. Guernsey har cirka 60 000 innbyggere på sine 65 kvadratkilometer. Kanaløyene tilhørte hertugen av Normandie, men ble overgitt til England da Vilhelm 1 Erobreren ble konge i 1066 etter slaget ved Hastings. I enkelte områder på både Jersey og Guernsey snakkes det fortsatt en type normannisk dialekt. Kanaløyene består også av Aldernsey og Sark som er av en viss størrelse og antall innbyggere. De har selvstyre under kronen.

Vi busser inn til Jerseys hovedstad, Saint Helier, og sjekker inn på hotellet med sentral beliggenhet.
Felles middag og bli-kjent kveld blir på hotellet.

kilde: snl.no

Dag 2

På tur rundt Saint Helier og valgfri utflukt til Jersey War Tunnels

Frokost og middag

Cirka 4 kilometer

Frokost er den beste start på dagen, enda mer viktig når vi skal ut på tur. Nå vil ikke dagens etappe gjøre noen utslitte, vi starter pent og pyntelig med å gjøre oss kjent i nærområdet Saint Helier. Det blir mer en byvandring.

Dette er en liten by med mange fortrinn, vi skal innom alt fra arkitektur, historie og byutvikling. Her bor mer enn 1/3 av Jerseys innbyggere og det er ingen mangel på shoppingmuligheter. Liberation Square som ble åpnet av prins Charles i 1995, markerer 50 år siden okkupasjonen var slutt. Jersey har en vond og brutal historie fra andre verdenskrig. For deg som vil vite mer om dette, er det en valgfri utflukt senere i dag.

Vi fortsetter til rådhuset, oppført i elegant fransk stil og til postkontoret som også er i en flott bygning. Parade Gardens er en grønn lunge med statue av guvernøren og generalen Sir George Don. Han var guvernør under Napoleonskrigene og var bl.a ansvarlig for byggingen av Fort Regent.

Om kvelden blir det middag på hotellet vårt.

Ekstra tillegg

Dag 3

Vandring Saint Aubin`s Bay med besøk i glasskirke og fyrtårn

Frokost og lunsj

Cirka 15 kilometer

Frokost først, så skal vi se et godt utvalg av severdigheter mens vi er på tur. Det er alltid noe å se på, vi møter sikkert både syklister, løpere og andre som søker ut til strand og hav.

Halvveis fremme besøker vi glasskirken St Matthews som er dekorert av en kjent glasskunstner: franske René Lalique. Kirken ser ikke så spesiell ut fra utsiden, men det er innvendig de utsøkte, hvite glassarbeidene er. Meget originalt og unikt. Det var enken til Jesse, som eide Boots Chemist, som sørget for at mannens minne ble hedret på denne måten.

Vel fremme i Saint Aubin har vi litt tid til å rusle rundt, kanskje ta en kaffe i havnen. Så fortsetter vi på "Railway Walk" til Jersey Lavender Farm som ligger i landsbyen Saint Brelade. Gården benytter den velduftende og vakre lavendelen til å lage olje, parfyme og såpe som det er mulig å kjøpe med. Det er ikke blomstring når vi er der, men vi blir vist rundt og får samtidig en lett lunsj.

I vakre Saint Brelade Bay besøker vi sognekirken og "Fisherman`s Chapel" der det finnes noen gamle fresker. Når vi fortsetter videre, ser vi an om vi går langs klippene eller på en annen sti. Uansett kommer vi frem til det hvite fyrtårnet Corbière, der det står stoisk og støtt og skuer utover horisonten. Omringet av mørke klipper er det et slående syn. Tidevannet bestemmer om vi kan gå ut til fyret. Navnet kommer fra ordet "kråke", men det er nok mest måker som flokker seg her nå. Det er også mulig å ta seg en liten forfriskning på en av pubene før bussen tar oss tilbake til Saint Helier.

Middag organiseres av reiseleder for den som vil med.

Dag 4

Vi skal til Guernsey

Frokost og middag

Cirka 5 kilometer

Frokost først, før vi skal øyhoppe over til lillebror Guernsey. Ferjen over tar omtrent 1 time. Guernsey er bare en tredjedel av Jersey og hovedstaden Saint Peter Port har vært en naturlig base for skipsbyggere og nødvendig handel siden romersk tid. Den har også en historisk følelse over seg med brosteinsbelagte gater og litt middelhavsstemning. Øya i seg selv er en sjelden perle og her er mye å glede seg til. Både av natur, landskap og hyggelige steder. Etter ankomst går vi til hotellet mens bagasjen blir fraktet. Snart skal vi ut på tur.

En som holdt til her på Guernsey i mange år, som farger mye av øya, var Victor Hugo. Forfatteren bak Ringeren i Notre-Dame og Les Misérables levde i eksil her etter at han ble landsforvist fra Frankrike. Øya inspirerte han på mange måter. Turen vår i dag går litt i hans fotspor. Vi besøker den flotte hagen til Candie Museum der statuen av Victor Hugo står. Her finnes en nøkkel til neste sted, så den tar vi med oss. Ved Victoria Tower er stedet der han i hemmelighet hadde stevnemøter med Juliette Drouet. Tårnet byr på utsikt både over byen og nærliggende øyer.

Så rusler vi langs promenaden mot kirken som Hugo nevner i Las Travailleurs de la Mer, romanen dedikert til øya, og myser deretter på de koselige antikvitetsbutikkene i gamlebyen. Vi tar en pause i Havelet Bay, den fine bystranden, der Castle Cornet står seg fint bakgrunnen. Dette er ikke noe lite fort. Cornet har da også beskyttet havna i over 800 år. Turen avsluttes på Hauteville House der Hugo bodde. I dag er det et museum som gir oss et fascinerende innblikk i hans liv og virke.

Middag på hotellet om kvelden.

Dag 5

Vandring Guernsey

Frokost og lunsj

Cirka 7 kilometer

Frokost først. Så møter vi lokalguiden vår og buss som tar oss til vestsiden av øya til Portelet Bay. Underveis har vi fått med oss matpakker som vi skal spise på et egnet sted.

Underveis på fotturen passerer vi monumenter, skipsvraksmuseet og et ekte Martello Tower som det finnes tre av på øya. Her er også nydelige, øde bukter og strender. Den lille øyen L'Île au Guerdain blir nesten borte med tidevannet, men den har en historie som vi skal få fortalt. Turen går via neset ved Plainwood og snart til det restaurerte observasjonstårnet som ble bygget av tyskerne under krigen. Fem etasjer høyt troner det høyt og skiller seg godt ut i landskapet.

La Table des Pions er et naturlig "piknikbord" som noen mener er en slags heksering. Det er ikke fritt for at overtro og trolldom har sin forankring på øyene. Både landskapet, beliggenheten og historien tilsier at mange mener det er mer mellom himmel og jord enn hva øyet ser. Vi fortsetter i det sporet når vi kommer til Le Creux es Faies, der mange trodde at veien ledet til et undergrunnsrike. Herfra kom feene ut om natten for å danse i månelyset. Det består av flere graver dekket av jord og stein med en passasje mellom. Disse dateres til yngre steinalder.

Vi avslutter ved Lihou Island, igjen må vi ta hensyn til tidevannet, om det kan besøkes. Øya med sitt våtmarksområde er et paradis for fugler og ulike typer tang.

Hele ruten langs kysten byr på dyre- og fugleliv, kanskje vi ser den grå Atlanterhavsselen? De spiser godt av all fisken som finnes i buktene. Bussen henter oss i L’Erée Bay, så setter vi kursen tilbake til byen og hotellet.

I kveld organiserer reiseleder middag for den som vil. Saint Peter Port er kjent for mange, gode restauranter så her er det muligheter.

Dag 6

Vandring Saint Andrew`s med sidersmaking

Frokost og middag

Cirka 7 kilometer

Etter frokost møter vi lokalguiden som skal vise oss mer. Vi busses til Le Preel. Nå venter Saint Andrew`s, den eneste delen av øya som ikke ligger ved kysten. Men det betyr lite, her er det andre ting å se. Vi befinner oss på landet og naturlig nok finnes mange gårdshus, oppført i stein, her. Talbot Valley er en fryd å gå langs, grønt og frodig så langt øyet ser. Fauxquet Valley også. Sletter og skog omkranser den spredte bebyggelsen av tradisjonelle hus.

Little Chapel kan meget vel være det minste kapellet i verden? Utsøkt og nydelig er det i hvert fall uansett størrelse. Det ble bygget av Broder Déodat og påbegynt i 1914. Planen var å lage en miniatyrversjon av grotten og basilikaen ved Lourdes. Dekorert med skjell, småstein og biter av knust porselen er det unektelig unikt og vakkert å se.

Vi passerer også den gamle møllen Les Niaux som ble oppført tidlig 1700-tall. Når vi kommer til Roquettes Cider Farm skal vi konsentrere oss om håndverk og velsmakende dråper på deres familiegård. De har rundt 3000 epletrær som gir den friske sideren. Det lages både med og uten alkohol og vi får smake et utvalg. Som tiltygg smaker vi oster fra øya, kjeks og gårdens egen eple-chutney.

Etter dette kjører bussen oss tilbake til hotellet. Middag på hotellet om kvelden.

Dag 7

Guernsey på egen hånd eller valgfri utflukt til Sark

Frokost og middag

I dag kan du ta dagen som den kommer på egen hånd, eller bli med på utflukt til den tredje kanaløya, Sark.

Vi møtes til middag på hotellet denne siste kvelden der vi oppsummerer Jersey og Guernsey i hyggelig lag.

Ekstra tillegg

Dag 8

Guernsey - Jersey - Norge

Frokost

Frokost, før bagasjen vår blir hentet på hotellet. Selv går vi ned til havna og fergen over til Jersey. Derfra busses vi til flyplassen og avgangen med British Airways til Heathrow om ettermiddagen. Flyet videre går om kvelden, ankomst Oslo Lufthavn blir sent.

Les Wenches reiseblogg om Jersey og Guernsey

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo – London t/r med British Airways (de tilbyr ikke gjennomgående billetter fra Norge da de ikke har samarbeid med SAS eller Norwegian)
 • 7 netter på hotell med frokost
 • Måltider i henhold til program
 • Alle utflukter og entreer iht. programmet
 • All transport i følge programmet
 • Lokale guider
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikke
 • Tips