Vandring - Marche, Italia

Vandring i Marche - Italias ukjente perle

Vakkert sommerlandskap ved Piano Grande (Great Plain) fjellplatå i Apennine-fjellene, Castelluccio di Norcia, Umbria, Italia

Autentisk og vakker - ny italiensk Carpe Diem-favoritt

Hver region i Italia er som et nytt land å utforske! Endelig er vi klare for Italias ukjente perle, Marche.

Bølgende, grønne åser. Sjarmerende middelalderbyer spredt rundt på strategiske, små "fjelltopper". Bittesmå landsbyer med de vakreste hus. Kilometervis med vingårder og olivenlunder. Drømmestrender som rammer inn det turkise Adriaterhavet. Vakre Sibillinifjell i vest. En av Marches mange stoltheter. For ikke å glemme nydelige, kortreiste måltider med utsøkte viner. Det er veldig lett å drømme seg inn i dette landskapet. Og bli værende.

Legg så til det faktum at dette ikke er regionen med horder av turister. Spesielt ikke i innlandet. Autentisk og ekte fremstår både naturen og menneskene du møter. De lokale røttene og selve sjelen i Marche møter Carpe Diems gjester i, for oss, et nytt reisemål.

Høydepunkter

 • Sjarmerende og autentiske Marche med nydelige og kortreiste matopplevelser
 • Passe lange vandringer i variert landskap, også langs kysten
 • Den verdenskjente blomstringen i Castelluccio di Norcia
 • Nydelige Ascoli Piceno. Travertinbyen med "melk og honning" piazzaer og fasader
 • Frasassi-grottene - noen av Europas mest spektakulære dryppstenshuler
 • Vakre og fristende strender "rett rundt hjørnet"
hav- og fjellpanorama. Conero nasjonalpark. Kystlinje

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 19.06.2022

  Tilgjengelighet: Fullbooket

  Dager: 7

  Priser fra: 18.290,-

  Reiseleder: Lene Sørlie

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+23
+22

Program

6 frokoster, 4 lunsjer og 5 middager inkludert

Dag 1

Oslo - Ancona (Marche)

Middag

Avreise Oslo Lufthavn tidlig morgen med Lufthansa til Ancona – mellomlanding og flybytte i München. Ankomst om formiddagen. Vi fortsetter med buss i cirka en halvtime mot Loreto. Byen som er et av Italias mest berømte valfartssteder og pilegrimsmål. En liten "bit" av Vatikanet her i Marches bølgende åser, bare få kilometer fra Adriaterhavskysten. Loreto er viden kjent for kirken sin, Basilica della Santa Casa, og Jomfru Marias hus (Santa Casa) som er omsluttet av kirken. Mer om kirken, Santa Casa og historien kan du lese om her. Hovedgaten i landsbyen er hyggelig med barer, restauranter og noen butikker.

Etter innsjekk på hotellet blir vi med på en guidet vandring i Loreto, byen som er vårt "hjem" de kommende dagene. I kveldingen samles vi og drar de knappe ti minuttene med buss ned til sjarmerende Porto Recanati. Havnebyen ved Adriaterhavet med den trivelige hovedgaten og den hyggelige promenaden langs vannet. Med andre ord det perfekte sted å innta feriens første middag. Etter middag går turen tilbake til hotellet vårt i Loreto.

Dag 2

Vandring Conero nasjonalpark - Sirolo - Båttur

Frokost, lunsj og middag

cirka 13 km

cirka 4 timer

høyeste punkt 548moh - laveste punkt 168moh

Etter en god frokost går dagens utflukt til Marcheregionens hjerte, Conero nasjonalpark. Dagens vandring starter i Sirolo, 20 minutters kjøring fra Loreto. En sjarmerende kystlandsby med kallenavn "Coneros terrasse". Hovedtorget tilbyr ikke bare hyggelige kafeer, men også en fantastisk utsikt utover bukten og den "gjemte" San Michele. Stranden som bare kan nås ved hjelp av apostlenes hester. Det skal bli mer utsikt i dag når vi begir oss ut på dagens vandring. Det finnes mange vandreruter i området, men vårt valg går via Pian Grande - Vista Conero og den sørlige sløyfa. Utsikten fra toppen, knappe 600moh og det høyeste punktet langs Adriaterhavskysten, er slående. Herfra har du oversikt over Adriaterhavet, Conerobukten og innlandet. Så den medbrakte nistepakken kan nytes med upåklagelig utsikt. Vi returnerer til startpunktet, Sirolo. Underlaget er for det meste naturlig sti, noen steder grus og litt asfalt.

Etter dagens vandring fortsetter ferden nordover til Ancona, knappe 25 minutters kjøring fra Sirolo. Vel fremme i Ancona går vi om bord i båten som venter eksklusivt på oss. En italiensk aperitiff nytes før dagens gjøremål fortsetter med bading og avslapning på De to søstre-stranden (Due sorelle). Hvis strand man kun har tilgang til via sjøveien. Vi gir oss ikke med båtlivet ennå, for dagens fiskebaserte middag skal også nytes om bord. Etter middag går turen "hjem" til Loreto. En knapp halvtimes kjøretur.

Dag 3

Vandring Sibillinifjellene -Fiastrasjøen - Lame Rosse

Frokost, lunsj og middag

cirka 15 km

cirka 4 timer 20 min

høyeste punkt 820moh - laveste punkt 600moh

Etter dagens frokost setter vi kursen inn i landet. Nærmere bestemt til Sibillinifjellene, Marche-regionens stolthet. Kjøreturen tar vel en time. Siden 1993 har området vært nasjonalpark og dekker et område på cirka 70000 hektar, bestående av skogkledde åser, bølgende landskap og fjellpartier, hvor de fleste fjelltoppene er over 2000 moh. Fjellkjeden utgjør en del av de sentrale Appenninene, beliggende mellom regionene Umbria og Marche. Den turkise, kunstige Fiastrasjøen og de grønne åsene som omslutter innsjøen bidrar til en upåklagelig fargekomposisjon som utgangspunkt for dagens vandretur.

Vi vandrer langs innsjøen, passerer strender og setter kursen mot Lame Rosse-kløften. Disse rødaktige steinformasjonene, pinaklene eller spirene, som strutter som nålespisser mot himmelen, det er ikke hva du kanskje forventer å finne på disse trakter. Det minner heller om Arizona, Utah og Kappadokia, men disse merkelige steinformasjonene befinner seg virkelig her, i Sibillinifjellene. Millioner av år med erosjon har skapt dem. Sanneligen, et skue!

Underlaget er naturlig sti og grusvei. Vi går den samme veien tilbake.

Dagens pikniklunsj nytes ved Fiastrasjøens bredder, hvor det også er mulighet for et bad.
Turen går tilbake til Loreto, hvor ettermiddagen er til disposisjon før det er middag på hotellet om kvelden.

Dag 4

Fridag til å utforske Marche

Frokost og middag

Våre gjester er glade i å ha en dag til fri disposisjon i løpet av en ukes reise. Så også på denne turen. Kanskje har du lyst til å bli bedre kjent i Loreto? Eller hva med en shoppingtur til Ancona? Noen vil sikkert føle for sol og bad, så da er strendene i Porto Recanati rett rundt hjørnet. Mulighetene er mange, uansett om man vil være aktiv eller mer bedagelig. Reiseleder hjelper til med å finne utflukter som passer for den enkelte. Det er også mulig for den som ønsker å være med reiseleder i dag.

Om kvelden samles vi igjen til middag på hotellet.

Dag 5

Vandring og blomsterprakt i Casteluccio di Norcia - fylte oliven og Ascoli Piceno

Frokost og lunsj

cirka 17 km

cirka 4 timer

høyeste punkt 1750moh - laveste punkt 1380moh

Denne dagen blir innholdsrik! Antagelig turens høydepunkt. Kanskje har du sett bilder fra området rundt Castelluccio di Norcia uten å vite hvor bildet er tatt? Et hav av blomster på en uendelig eng, er hva som venter oss i dag. Perioden mellom slutten av mai og begynnelsen av juli er høysesong for blomstring på disse trakter. Vi er dermed på plass i "rette gløtten" for en uforglemmelig og fargerik opplevelse. Her oppe på platåene Piano Grande og Pian Perduto er det vi skal vandre i dag. Nærmere bestemt fra Castelsantagelo sul Nera til Castelluccio di Norcia. Vi får ta tiden til hjelp, for her blir det mange fotostopp!

Vi befinner oss på pluss minus 1500moh og her er det ikke bare blomstene som er kjendiser. Linsene vil også ha et ord med i laget. De er viden kjent og er basis for utallige tradisjonsrike måltider. Under dagens lunsj er det derfor på sin plass å teste ut noen av tradisjonene. Underlaget er naturlig sti og grusvei.

Full av fargerike minner både i hjertet og i kameraet setter vi kursen for Ascoli Piceno, vel en times reise østover retning Adriaterhavet. Denne byen er definitivt et av Marches virkelige høydepunkt. Hovedstad i det sørlige Marche og stedet hvor Italias kanskje mest berømte street food kommer fra, nemlig Olive Ascolane. Stekte, fylte oliven.

Vi skal bli kjent med denne vakre byen på en guidet vandretur og selvfølgelig skal Olive Ascolane smakes på torget.

Etter en lang og innholdsrik dag, setter vi snuten nordover og "hjem" til hotellet i Loreto. Litt over en times kjøretur fra Ascoli Piceno.

I kveld har vi garantert mye å snakke om når dagens inntrykk og opplevelser fordøyes sammen med nye venner. Reiseleder organiserer middag.

Dag 6

Fabriano & Grotte di Frasassi

Frokost, lunsj og middag

cirka 1 time 15min i grotte

cirka 5 km (vandring utenom grotteturen)

cirka 1 time 45min vandring

høyeste punkt 620moh - laveste punkt 370moh

Nok en innholdsrik dag står på programmet. Etter frokost kjører vi igjen vestover, inn i landet. Til Fabriano - papirets fødested. For akkurat her, i sjarmerende Fabriano, var det alt begynte når det gjaldt sikkerhetspapir. Slik som billetter, pass og pengesedler. Fabriano ga også navnet til det prestigefylte og kostbare Fabrianopapiret. Papiret kunstnerne foretrekker. Vi får være med tilbake i historien, helt fra når papirproduksjonen startet, når vi besøker Papirmuseet. En av de syv gjenværende menn som fortsatt kan den gamle tradisjonen, å lage håndlaget papir, skal lose oss gjennom den spennende papirhistorien. Han forteller også om prosessen med vannmerker. Det er virkelig et historisk og tankevekkende tilbakeblikk på historien vi får være med på i dag.

Så er det tid for litt fysisk aktivitet. Vi setter kursen mot Grotte di Frasassi og Gola Rossa naturpark, et kvarters kjøretur nordover. I 2021 var det 50 år siden Frasassi-grottene ble oppdaget (Grotte di Frasassi). For besøkende er det fem haller som er åpne og turen gjennom disse tar cirka en time og et kvarter. Det er den første hallen som er den mest imponerende, Abisso Ancona, som faktisk er en av verdens største utgravinger. 180 meter lang, 120 meter bred og 200 meter høy. Katedralen i Milano, en enorm bygning, ville fint få plass i den første hallen. Det gir et godt perspektiv på størrelsen.

Frasassi-grottene er en del av Gola Rossa Naturpark. Marches grønne hjerte, som favner cirka 9000 hektar vernet område, bestående av kløft, stein, eldgamle kloster og kirker. For ikke å glemme magisk utsikt. Det er dette vi skal få med oss på dagens siste vandretur. Med start fra Monticelli, en 15 minutters kjøretur fra grottene. En knappe to timers tur venter oss her. Dagens underlag er naturlig sti og grusvei.

Vi kjører tilbake til Loreto (cirka en time og et kvarter), hvor vi samles om kvelden for avskjedsmiddag på hotellet.

Dag 7

Hjemreise

Frokost

Etter frokost er det litt tid på egen hånd før det blir transfer til flyplassen i Ancona.

Lufthansa flyr oss tilbake til Norge etter aktive og begivenhetsrike dager i Marche. Vi ankommer Oslo om ettermiddagen etter flybytte i München. En aktiv ferie med mange gode opplevelser, og ganske sikkert nye venner, er over for denne gang.

Speriamo di revederci presto! (Vi håper å se deg igjen snart)

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo–Ancona t/r
 • 6 netter på hotell inkl frokost
 • Måltider i henhold til program
 • Alle utflukter og entreer iht. program
 • All transport i følge program
 • Lokale guider
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer utover det som er nevnt over
 • Tips