De mektige Kaukasusfjellene...

Vandring i vakre Kaukasus – Georgia

Vakre Kaukasus med Kazbegi, Juta og Truso samt byvandring i Tbilisi.

Aktivitet, mektig natur, lokale innslag og kultur går hånd i hånd på denne vandreturen. Georgia er en perle i hjertet av Kaukasus og en uoppdaget skatt for nordmenn flest. Mange mener sågar at det er et av verdens vakreste land. Med sin fantastiske natur, eldgamle historie og særegne tradisjon, er det lokalisert på den historiske Silkeveien der øst møter vest. Juli 2018 ble denne fotturen arrangert for første gang, til stående applaus. Her kommer den igjen!

Kaukasusfjellene er et unikt område med spektakulær natur og fjellformasjoner. Eldgamle myte- og legendetradisjoner som sammen med hedensk tro lever side  om side med den georgiske ortodokse kirketradisjonen. Vi finner flotte kulturminner og gamle kirker på de mest avsidesliggende steder, og fjellfolket her har forsvart Georgias yttergrenser gjennom århundrer. Det er i dette landskapet, og med denne kulturen som bakteppe at vi  har de fleste av våre vandringer.

Her i områdene kjempet de store imperiene om makt og innflytelse, og Georgia var alltid kjent for sitt kulturelle mangfold. Georgia er også blant våre eldste sivilisasjoner. Her har de sunget flerstemt polyfon sang i mer enn 2000 år, produsert vin i over 8000 år, og her levde Homo Georgicus allerede for 1,8 millioner år siden. I Georgias myteomspunnede kultur og historie er kirken, folkesang og folkedans, poesi, vintradisjon og en enestående gjestfrihet dypt forankret i den georgiske folkesjelen. For georgiere er gjester en gave sendt fra Gud, og slik har det vært fra de eldste tider.

Sjelden har vi laget en tur hvor du kommer så tett på det lokale livet – for gjennom vår lokale reiseleder Svend får du en ganske så unik opplevelse. Her blir det vennebesøk, veldig lokale mat- og vinopplevelser, folkesang og lokale møter som vil gi deg minner for livet. Ja, det er fort gjort å falle i staver over alt landet har å by på.

OBS: Du må være vant til å vandre i terreng og ha normalt god kondisjon for å være med på vandreturene. Vandring i Kaukasusfjellene innebærer enkelte strekninger som kan være utfordrende hvis du er redd for høyder. På denne turen har vi også følge av våre svenske Carpe Diem-gjester:)

 

 

 • Kun en plass til KVINNE i delt twin-rom

Avreiser & Bestilling

 • Avreise 10.07.2020
 • Tilgjengelighet Få ledige
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 16 990,-
 • Bestill nå

Høydepunkter

 • Oppleve de fantastiske Kaukasusfjellene
 • Vandretur til Gergetikirken i Kazbegi – det mest kjente landemerke i Georgia
 • Spennende Tbilisi, der tradisjoner og det moderne liv går hånd i hånd
 • Nydelige, lokale mat- og vinopplevelser
 • Fantastiske Rooms Hotel i Kazbegi/Stepantsminda
 • Lokalt og sjarmerende landsbyliv underveis på vandringene – ubetalelig
 • Trusodalen med vakre omgivelser, gamle landsbyer og middelaldertårn
 • Eventyrlige Jutadalen – en titt inn i gamledager
 • Besøk og matlaging hos reiseleders venner – med Khinkalibaking
 • Folkesang kun for oss
 • Innføring i georgisk vintradisjon
 • Unikt innblikk i georgisk historie samt Georgia i dag
 • Lokalkjent reiseleder Svend Waage
 • Godt reisefølge og selskap er alltid inkludert på Carpe Diems reiser 🙂
 • Georgia_Stepantsminda_Kazbegi_Kaukasus
 • Georgia, mat, khinkali
 • Georgia, kvinne, Juta, landsby, foto_Gia Chkhatarashvili
 • Georgia, mat, Khachapuri
 • Tbilisi, Georgia, utsikt mot byen
 • Georgia_Truso_Kaukasus
 • Georgia, mat, suppe Kharcho
 • Georgia, Kaukasus, Juta
 • Georgia, Stepantsminda, Kazbegi, Kaukasus

Visste du at:

 • Både Hamsun og Nansen hadde en forkjærlighet for Georgia etter sine besøk til landet?
 • Hamsuns «I Æventyrland» er en reiseskildring fra hans reise i Kaukasus og Georgia?
 • At Hamsuns reise i Kaukasus gikk gjennom området for våre fjellvandringer?
 • En georgisk birøkter og oversetter tilbringer sommerhalvårene alene i Kaukasusfjellene for å produsere
  honning og oversette norske forfattere som Borgen, Vesaas, Gaarder og Bjørneboe, mfl. til georgisk?
 • Jan Garbarek benyttet sangen om Mtatsminda-fjellet i sin musikk, som er stedet for Tbilisi-vandringen?
 • Norge var hovedbidragsyter for restaurering av den gamle bydelen Betlemi som vi opplever på Tbilisi-vandringen?
 • Rikskonsertene allerede i 2009 presenterte den georgiske folkesangen i alle ungdomsskolene i Telemark?
 • Artisten og Norgesvennen Katie Melua, som holdt verdens dypeste konsert i Nordsjøen, kommer fra Georgia?
Med utsikt mot Tbilisi
Dag 1

10. juli - Avreise og ankomst

Vi flyr med Turkish Airlines med avreise fra Oslo Lufthavn om kvelden. Etter mellomlanding og flybytte i Istanbul, lander vi i Georgias hovedstad Tbilisi natt til 11. juli.

(-/-/-)

Tbilisi
Dag 2

11. juli - Ankomst Tbilisi, bli kjent med byen og vår første vandring

Vi lander tidlig om morgenen, lokal tid, og møter reiseleder Svend. Vi får transport til hotellet og får sjekke inn selv om vi kommer tidlig, eller sent alt etter som hvordan man ser det…

Tbilisi er strategisk lokalisert på den historiske Silkeveien i grenselandet mellom Asia og Europa. Byen utviklet seg til et viktig industrielt, kulturelt og sosialt sentrum og handelssentrum i regionen. Gjennom historien har alle de store imperiene invadert byen en eller flere ganger. Tbilisis befolkning har alltid hatt ulik kulturell, religiøs og etnisk bakgrunn. Dette er synlig spesielt i den gamle historiske bydelen der for eksempel armenere, azerbadjanere, russere, kurdere og georgiere fortsatt lever side om side med sine ulike tradisjoner og religioner.

Vi starter denne dagen nettopp med den gamle historiske delen av Tbilisi. Vi vandrer i gamlebyen, føler på stemningen og gjør oss kjent med noen av de viktigste monumentene og områdene, som for eksempel Metekhikirken, Sulfurbadene og Narikalaborgen, alle med røtter i fascinerende mytefortellinger og historiske begivenheter.

Det var ved de varme kildene at kong Vakhtang Gorgasali, i følge legendene, grunnla Tbilisi i det 5. århundret og ga byen navn etter ordet ”tbili” som betyr – ja nettopp “varm”. Vi besøker også Betlemi-distriktet som er et av de eldste og mest spennende områdene i Tbilisi, og til alt overmål restaurert med støtte fra Norge og Riksantikvaren. Vi ser hvordan den gamle bydelen restaureres, hvordan gammelt møter nytt og hva som gjorde Tbilisi til et kultur- og handelssenter på den historiske Silkeveien. Deretter får dere mulighet til en liten hvil etter en kort natt.

Tidlig på ettermiddagen setter vi kursen mot Mtatsmindaåsen med panoramautsikt over Tbilisi. Herfra vandrer vi og slynger oss innover koselige traseer, med utsikt over Tbilisi som følger oss deler av veien. Vandringen ender ved den tradisjonelle restauranten Rachis Ubani, hvor vi har velkomstmiddag med flott utsikt over Tbilisi. Her blir dere bedre kjent med både hverandre og vår reiseleder Svend, som gir dere en introduksjon til den georgiske bordtradisjonen og georgisk kultur, med sitt delikate, smaksrike og varierte kjøkken.

(F/L/M)

Dagens vandring:

Vanskelighetsgrad: Lett (kortere vandringer i tilknytning Tbilisi)
Varighet: 2 vandringer cirka 3 timer

Gamlebyen i Tbilisi
Dag 3

12. juli - Fra Tbilisi til de mektige Kaukasusfjellene, vandring i Truso

Etter frokost setter vi kursen nordover mot Kaukasusfjellene og den lille byen Stepantsminda ved foten av fjellet Kazbegi på 5047 m. Fjelltoppen er Georgias tredje høyeste fjell, og er et ikon med sin massive og monumentale form. Den gjenspeiler den styrken og utholdenheten som kjennetegner fjellfolket i dette området, som aldri lot seg kue av myndighetspersoner. Her finner vi en eldgammel og fascinerende myte- og legendetradisjon, og både hedensk- og kirketradisjon lever side om side.

Snart møter vi de majestetiske Kaukasusfjellene, og stopper ved spektakulære utsiktspunkt for å nyte natur og utsikt. Rett før ankomst Stepantsminda svinger vi av hovedveien, fortsetter vestover. Etter drøyt 20 minutters kjøring langs en humpete grusvei, periodevis med litt bratte fjellskråninger og skrenter, befinner vi oss i Truso-dalen som er kjent for sine vakre fjellomgivelser, travertinformasjoner, gamle landsbyer og middelaldertårn. Her vandrer vi resten av denne dagen, nyter grønnkledde fjellsider opp mot 3000 meter og vakker natur.Vi ankommer Stepantsminda tidlig på kvelden, og etter innsjekking på det særegne Rooms hotel har dere kvelden til fri disposisjon og kan nyte fantastisk utsikt, kjempeterrassen og gode fasiliteter på Rooms hotel i spesiell stil og design. Lekkert!

Les mer om fantastiske Rooms

(F/lunsjpakke/-)

Dagens vandring:

Vanskelighetsgrad: Lett
Varighet vandring: Ca. 4 timer inkludert pauser
Samme start- og sluttsted. Forskjell på topp- og bunnpunkt på ruten er ca. 100 meter

Rooms Hotel i Kazbegi er et av Georgias aller beste hotell - og utsikten...den er magisk! Photo: Property of Rooms Hotels
Dag 4

13. juli - Vandring i majestetiske fjellformasjoner ved Juta og khinkali-baking i Stepantsminda

Denne dagen kjører vi 40 minutter til en liten landsby, Juta, som ligger idyllisk til i en fjellside, og som får selv Stepantsminda til å fremstå som et pulserende sentrum. For å komme hit må vi tåle at de siste 10 -15 minuttene går langs en smal humpete grusvei, av og til med bratt fjellskråning på den ene siden og bratte skrenter på den andre. Men nettopp denne delen er jo så interessant der vi pent og rolig snirkler oss opp mot denne helt avsidesliggende landsbyen Juta som ligger idyllisk til i fjellsiden. Her starter vandringen – gjennom lokalt landsbyliv og koloritt.

Etter en kilometer med oppstigning gjennom Juta-landsbyen, åpner det fantastiske fjellandskapet seg foran oss. Vi vandrer innover et dalføre hvor vi sakte men sikkert nærmer oss en majestetisk lokal fjellkjede som deler tre av de viktigste fjellregionene i denne delen av Kaukasusfjellene. Når vi samtidig både titt og ofte opplever omgivelser fulle av blomster blir turen en estetisk opplevelse på flere plan. Vi passerer en camp som hyppig benyttes av fjellfolk og turgåere før vi etter hvert klatrer ytterligere opp i høyden i dette flotte landskapet. Returen er samme vei, men gir en helt annet opplevelse med fjernere fjellsider og topper foran oss.

Vel tilbake i Juta setter vi kursen mot Stepantsminda, men rett før ankomst stopper vi hos noen venner av Svend hvor
vi skal lære å lage den tradisjonelle retten Khinkali, en rett som ligner på dumplings og som faktisk har sine røtter nettopp i denne regionen. Vi samles på kjøkkenet, og alle som vil kan prøve. Vi setter oss deretter til bords og smaker på resultatet sammen med tilbehør som georgisk ost og salat. Deretter vender vi tilbake til hotellet og har kvelden til fri disposisjon.

(F/Lunsjpakke/-)

Dagens vandring:

Vanskelighetsgrad: Middels pluss (på grunn av starten med en snau kilometer med bratt stigning)
Varighet: cirka 6 timer, inkludert pauser
Samme start- og sluttsted. Forskjell på topp- og bunnpunkt på ruten er ca. 600 meter

(Mulighet for å dele gruppene, slik at den ene får litt kortere rute)

Lokal dame i Juta - her føles det som å reise tilbake til gamledager. Copyright: Gia Chkhatarashvili
Dag 5

14. juli - Den ikoniske treenighetskirken, vandring ved Kazbegi

Tidlig om morgenen starter vi vandringen opp til den ikoniske treenighetskirken Gergeti’s Sameba som ligger spektakulært til ved siden av Kazbegifjellet med panoramautsikt over hele Stepantsminda og nærområdet.

Vi kommer opp til kirken på et tidspunkt hvor det fortsatt ikke er for mye folk, og kan nyte den opplevelsen som kirken og området har å by på. Vi omgis av de voldsomme Kaukasusfjellene som har formet lynnet og en utholdenhet blant fjellfolkene som opp gjennom historien har vært avgjørende for å kunne ivareta Georgias yttergrense i fjellene. Så vandrer vi videre fra Gergetikirken mot Kazbegifjellet og isbreen, i samme retning som fjellklatrerne gjør når de skal til «base camp» når man bestiger selve Kazbegitoppen.

Faktisk er det slik at grensen til Russland mer eller mindre går over Kazbegi-toppen, men den eneste farbare veien går gjennom Dariali-passet videre forbi Stepantsminda. Dagens tur har en høydeforskjell på opp mot vel 1200 meter, men avhengig av hvor langt vi velger å gå. Her kan vi også deles oss hvis noen ønsker å gå lenger enn andre.

Vi vender tilbake til Stepantsminda og hotellet tidlig på ettermiddagen og har noen timer til egen disposisjon til å slappe av og nyte livet på Rooms hotel før vi skal ha middag. Tidlig på kvelden er det avreise til en hyggelig restaurant med kanskje det beste lokale kjøkkenet i området. Hvis været tillater sitter vi ute og nyter middagen med spennende og varierte lokale retter. Grove kjøttpølser som smaker bedre enn disse skal man lete lenge etter. Vi har med oss folkesangere dedikerte for oss denne kvelden.

(F/Lunsjpakke/M)

Dagens vandring:

Vanskelighetsgrad: Middels til vanskelig
Varighet vandring: Opp til cirka 7 timer inkludert pauser
Samme start- og sluttsted. Forskjell på topp- og bunnpunkt på ruten er ca. 600 – 1300 meter.
(Mulighet for å dele gruppene, slik at den ene får litt kortere rute)

Kazbegi
Dag 6

15. juli - Fra Kaukasusfjellene til Tbilisi - besøk til den historiske hovedstaden

Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og gjør oss klare til avreise. Etter at vi har hårnål-svinget oss ned fra de høyeste fjellene passerer vi etter hvert landsbyen Pasanauri, som i gamle dager blant annet fungerte som skyss-stasjon på ferdselsveien gjennom Kaukasus mellom Georgia og Russland. Akkurat denne veien, som også vi benytter oss av, ble brukt av Hamsun på hans besøk til Georgia for snart 120 år siden. En halv time før vi ankommer Tbilisi svinger vi av til den historiske hovedstaden Mtskheta.

Her finner vi Svetitskhoveli som er på Unescos verdensarvliste og tidligere var Georgias hovedkirke. Hit kom St. Nino og kristnet Georgia på 300-tallet, og legenden forteller at en bit av Jesu klede skal være begravet på stedet hvor kirken ble reist. Vi tar dere med inn i kirken og dermed inn i viktig del av Georgias historie og tradisjon. Her opplever vi den viktige rollen som kirken spiller i de fleste georgieres liv, og betydningen ritualene og relikviene har i hverdagslivet. Er vi heldige treffer vi presten Mama Davit med langt skjegg, full av humør og glimt i øyet og garantert med en god historie på lager… Deretter vandrer vi i den gamle bydelen og opplever tradisjon, lokal koloritt og turistboder i skjønn forening.

Vi ankommer Tbilisi på ettermiddagen og sjekker inn på hotellet. Etter middag har du resten av kvelden til fri disposisjon. Svend er som vanlig selvsagt mer enn gjerne behjelpelig med forslag og ideer til aktiviteter for de som fortsatt ønsker å oppleve mer denne dagen. Middagen er felles.

(F/-/M)

 

 

Svetitskhoveli-kirken i den historiske hovedstaden Mtskheta
Dag 7

16. juli - Fridag i Tbilisi, liten byvandring og vår siste kveld sammen

Vi møtes etter frokost til en kort byvandring hvor vi rusler ned mot elven Mtkvari fra Frihetsplassen og svinger inn i gamlebyen ved Gabriadzes marionetteteater og Tbilisis eldste kirke Antchiskhati. Vi fortsetter forbi patriarkens residens, gjennom koselige kafe- og handlegater før vi ender opp i sentrum av gamlebyen. Resten av dagen har du til fri disposisjon frem til middag, for spennende byopplevelser, suvenirer/ shopping og andre severdigheter og opplevelser. Svend er til deres disposisjon for hjelp og oppfølging.

Eksempler på mulige aktiviteter er:
1) Oppleve markedet for gull og smykker og sentralmarkedet hvis man synes at genuint markedsliv er interessant.
2) Besøke den botaniske hagen i Tbilisi.
3) Oppleve folkeliv langs hovedgaten Rustaveli.
4) Besøke Dry Bridge og se på brukskunst, billedkunst og georgisk kunsthåndverk, etc.
5) Oppleve Georgias hovedkirke, den store Treenighetskirken.

Om kvelden har vi vår avskjedsmiddag. Det blir siste kveld med gjengen hvor ettertanke, oppsummering og den gode praten er i sentrum.

(F/-/M)

Dagens vandring:

Varighet: cirka 1,5 timer

Khachapuri - et MUST når du er i Georgia! Såkalte kvalitetskalorier :-)
Dag 8

17. juli - Hjemreise

Tidlig avreise, hotellet ordner med frokostpakke. Turkish flyr oss først til Istanbul med avgang om formiddagen. Etter flybytte og mellomlanding lander vi på Oslo Lufthavn om ettermiddagen.

(F/-/-)

Fredsbroen i Tbilisi

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 16 990
Tillegg for enkeltrom: kr 4 300

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo–Tbilisi t/r med Turkish Airlines
For tilslutningsfly fra andre flyplasser, ta kontakt for tilbud
Flyskatter og avgifter pr 30. oktober 2019
7 netter på gode hoteller. Frokost inkludert hver dag
4 middager, 4 lunsjer, derav 3 lunsjpakker
Alle utflukter og entreer iht. programmet.
All transport i følge programmet
Lokale guider
Reiseleder fra Carpe Diem som møter ved ankomst Tbilisi

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover de som er nevnt over
Drikkevarer
Tips
Avreisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F=frokost, L= lunsj, M= middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise – og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå før og under reisens gang. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert
beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

PASS OG VISUM
Norske statsborgere trenger ikke visum til Georgia. Passet må være gyldig i seks måneder etter utreise fra Georgia. Det er den reisendes ansvar å sørge for at passet er gyldig på reisen. Carpe Diem er ikke erstatningspliktig for passasjerer som ikke har dette i orden.

VAKSINER
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege eller www.fhi.no (Folkehelseinstituttet) for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem Singelreiser er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser