Vandring i Transilvania

Flotte fotturer i Transilvania i et fantastisk vakkert landskap – med mange lokale møter.

Aktive turer får bare flere og flere tilhengere. Det finnes knapt noen bedre måte å bli kjent. Transilvania er en imponerende, historisk region i det sentrale Romania som byr på alt vi ønsker oss. Storslått natur, byer med høy sjarmfaktor, middelalderslott, et gjestfritt folk, et rikt dyreliv og mektig natur med fjell og skoger. Med fotturer gjennom deler av Transilvanias vakre kulturlandskap, kommer vi nært både natur og det lokale. På disse kanter virker tiden å ha stått stille siden middelalderen, noe som virkelig er annerledes å oppleve i dag.

Det blir mange besøk utenfor allfarvei i kjent Carpe Diem-stil. Både hos gjetere og håndverkfamilier. Slike møter er uforglemmelige og gir turen det lokale preget som vi higer etter. Myter, eventyr og historie – en reise her i Transilvania har mange lag. Det er vanskelig å ikke la seg påvirke av hvor annerledes det er på disse kanter. Men lett å føle på hvor spennende det er!

Reiseleder Vegard har vært mye i Transilvania. Trond Aspaas, som kjenner regionen og landet som få andre, har laget turen i samarbeid med oss. Da blir det skyhøy kvalitet og fokus på lokale møter og opplevelser. Trond kjenner hver en krik og krok og har kontakter overalt. Gled deg til å være med på en unik reise!

OBS! Du må være vant til å være ute på tur og ha normalt god kondisjon for å være med på vandreturene. Vi gjør oppmerksom på at stiene og rutene i programmet kan endres etter forholdene.

Avreiser & Bestilling

Ingen tilgjengelige avreiser

Høydepunkter

 • Vandre i områder som er godt utenfor alle andres ruter
 • De lokale møtene med måltider som vi får innpass i med våre lokale guider
 • Myter og virkelighet i Transilvanias vakre kulturlandskap – av Lonely Planet utropt til verdens beste region å besøke i 2016
 • Gamlebyen i Sibiu – av Forbes Magazine kåret til en av Europas vakreste
 • Sjarmerende landsbyliv
 • Vingård og vinsmaking i vestlige Transilvania
 • Besøk hos gjeterne i åsene utenfor Sibiu
 • Turen er laget av en virkelig Transilvania-kjenner, Trond Aspaas
 • Reiseleder Vegard er også godt kjent på disse kanter
 • Bo på ett hotell hele turen
 • Godt reisefølge og selskap er alltid inkludert på Carpe Diems reiser 🙂
Dag 1

30. august - Avreise og ankomst

Vi flyr med Austrian med avgang fra Oslo Lufthavn om morgenen. Mellomlanding og flybytte i Wien. Ankomst Sibiu flyplass om ettermiddagen. Etter bagasjeutleveringen busser vi cirka 10 minutter til hotellet som ligger rett ved gamlebyen. Her blir vi hele oppholdet – et trivelig sted å ha som base for turen vår.

Sibiu er rett og slett en vakker by som med sin labyrint av brosteinslagte gater og barokke torg gjør at det er meget lett å like seg her. Byen er Romanias kulturelle perle og var i 2007 Euro­pas kulturhovedstad. Byen er livlig og det er mye aktivitet på kulturfronten med festivaler, utstillinger, teater og opera. Sibiu er både litt bohemsk og staselig på samme tid og det er flust av restauranter og kafeer hvor du kan sitte ned og «ta inn» atmosfæren.Den kalles fortsatt Hermanstadt, etter sitt tyske opphav.

Det amerikanske magasinet Forbes har en gang rangert Sibiu som en av Europas mest idylliske, og byen var Europas kulturhovedstad i 2007. Sibius borgermester i 14 år, tyskættede Klaus Johannis, har i stor grad bidratt til byens og regionens rivende utvikling. Dette har blitt lagt merke til både innenfor og utenfor Romanias grenser og han ble valgt til Romanias president i 2014.

Velkomstmiddag om kvelden.

(-/-/M)

Skal ikke stå på sjarmfaktoren i Sibiu
Dag 2

31. august - Vandring i De transilvanske alpene og lunsj med lokale håndverksfamilier

Etter frokost skal vi ut på tur i Transylvania Highlands – ja, vi kan kalle det alpene. Nå skal vi til den nordre delen av regionen av Sibiu, og her er det natur og terreng som vil begeistre oss som skal på fottur. Åser, daler, dype skoger med uspolert dyreliv og vakre landsbyer med masse sjarm. På disse kanter var sakserne viktige i hele 600 år, mange av landsbyene vi besøker har etterkommere fra disse. Lokalguiden vår, Adela, kjenner borgermesterne i alle disse landsbyene – så her legges alt til rette for lokale besøk. Lunsjen spiser vi sammen med lokale håndverkfamilier. På disse kanter kjenner alle hverandre, så de gleder seg til å få besøk like mye som vi gleder oss til å komme.

Av dyreliv kan vi ofte se majestetiske ørner sveve over oss, og av de større artene er det faktisk både bjørn, ulv og gaupe her. Romania satser hardt på å beholde store stammer av de store rovdyrene. Med de utfordringer det skaper for blant annet gjetere som vi besøker senere på reisen vår.

Vi kommer også innom en kirke på vår tur. Mens byene hadde solide festningsmurer, var festningskirkene landsbyboernes eneste beskyttelse mot angrep fra fremmede folkegrupper. Det finnes mange slike kirker i Transilvania, et vitnesbyrd over hvordan det var å leve under beleiring. I kirkene hadde landsbyens familier rom å oppholde seg i, dersom de ble angrepet eller beleiret.

Vel tilbake i Sibiu vil reiseleder organisere middag for den som vil. Det gjelder alle dager.

(F/L/-)

Dagens vandring:

Fra avreise hotell til hjemkomst: 9 – 10 timer
Kjøring: cirka 2 timer
Område: Nord i Sibiu – Biertan, Alma, Vii og Richis (med mulighet for endringer)
Vanskelighetsgrad: Lett/middels

Dag 3

1. september - Vandring og vinsmaking

Frokost på hotellet, før vi både skal vandre og lære mer om vinproduksjon på disse kanter. Går helt fint å kombinere dette. Historisk sett ble vin her først produsert av munker på 1000-tallet og det var av typen Pinot Gris. Det ble også dyrket vin her av sakserne, og det var kommunismens skyld at det stoppet opp i noen tiår. Nå er det full fart igjen.

Veien fører oss vestover i dag. Vandringen tar til i naturskjønne omgivelser, og vi skal også vandre blant vinrankene. Når man er i vinland, da vet vi at det er frodig og fruktbart. September er også en perfekt tid for noen smaksprøver på de modne, søte druene før vi etterpå smaker vinen som lages på dem. I tillegg blir det litt å bite i.

Vingården vi besøker er familiedrevet. De vil fortelle oss om hva de gjør og hvordan de gjør det. En av brødrene som driver gården, var forresten deltaker i OL i Sotsji i 2014. I slalom, der han kom på 21. plass!

(F/L og vinsmaking/-)

Dagens vandring:

Fra avreise hotell til hjemkomst: 8 – 9 timer
Kjøring: cirka 2 timer
Område: Vest Sibiu – Det saksiske området Apoldu de Sus
Vanskelighetsgrad: Lett/middels

 

Transilvania har vinranker også
Dag 4

2. september - Vandring i litt tøffere terreng samt besøk hos gjetere

I dag skal vi ut å gå syd for Sibiu. Vi er ved foten av Karpatene og nå blir terrenget mer utfordrende – skjønt ikke for en fjellvant nordmann. Karpatene har topper med høyder på midten av 2000-tallet og snor seg mellom Ukraina, Romania, Polen, Slovakia, Ungarn, Tsjekkia og Serbia.

Dagen er viet det lokale, det nære og det i dag vi besøker gjetere. Her får vi et innblikk i deres liv sammen med dyrene dag og natt. Vi får også lunsj med lokale retter, og ikke minst en klunk av deres lokale brandy. I Romania er det lov å brenne hjemme og i flere distrikter oppfordrer myndighetene til å opprettholde den tradisjonen (!) Her lager de også nydelige oster, tipper vi får en smaksprøve på det også.

Om du ikke vil gå helt opp i dag, kan du bli igjen nede i dalen sammen med en av lokalguidene.

(F/L/-)

 

Dagens vandring:

Fra avreise hotell til hjemkomst: 8 – 9 timer
Kjøring: cirka 2 timer
Område: Sør-Sibiu – Det tradisjonelle rumenske området
Vanskelighetsgrad: Middels
Høydeforskjell: Opp til 1200 meter, +/- 600 meter

Dag 5

3. september - Dag til egen disposisjon eller bli med på valgfri vandring

Om du har lyst på en hviledag, er det mulighet for det. Om du vil vandre mer, legger vi i dag ut på den mest utfordrende fotturen for oppholdet. Vandringen forhåndsbestilles (kr 700) og vi må være minst fem deltakere. Dagen bringer:

Fagaras-fjellene – Baleasjøen – lunsj på ørret-anlegg – klosterbesøk i Cistercian Abbey Carta, et av de aller vakreste gotiske monumentene i Romania.

Men det som er mest kjent på disse kanter er veien selv. Vi kjører der som «bil-guruene» i Top Gear en gang karakteriserte som «verdens beste vei». Denne ærefulle omtalen gjelder Transfagarasan Highway. Rett og slett et mesterverk av en konstruksjon. Denne fjellveien over Karpatene fra nord til sør, har en helt utrolig utsikt. I BBC-programmet uttalte Jeremy Clarkson at hverken Trollstigen i Norge eller Stelvio-passet kunne måle seg med dette mesterstykket av en konstruksjon.

Nå er det områdene rundt vi skal vandre i, ikke på selve veien…Oppe på 2050 meters høyde begynner vi vandringen i fjellene – om været er bra er utsikten formidabel både nordover og sørover.

På veien tilbake spiser vi lunsj og det blir på et familiedrevet oppdrettsanlegg for ørret. Etter dette benytter vi sjansen til å besøke det vakre, gotiske klosteret grunnlagt av ordenen som opprinnelig kom fra Frankrike i 1098. I dag er deler av det evangelisk kirke og det er kun deler av det som har de originale elementene. Går vi opp spiraltrappa til tårnet er utsikten over det store området helt upåklagelig.

En meget så variert dag, vil vi påstå.

(F/-/-)  (lunsj inkludert om du er med på vandringen)

Dagens vandring:

Fra avreise hotell til hjemkomst: 9 – 10 timer
Kjøring: cirka 3 timer
Område: Vest Sibiu – Fageras-fjellene
Vanskelighetsgrad: Middels/utfordrende – vi går i cirka 5 timer
Høydeforskjell: Opp til 2500 meter, +/- 500 meter

Transfagarasan Highway
Dag 6

4. september - Ut på landet

I dag skal vi ut på tur, men vi kommer til å ta det ganske så rolig. Nå setter vi fokus på de små landsbyene og de lokale besøkene vi skal oppleve. Vi skal smake brygg, vi skal smake lokale spesialiteter og kanskje byr dagen på noen overraskende elementer vi ikke kan røpe ennå:)

Siste kvelden med vandregjengen og reiseleder må selvsagt markeres. Mye lokalt har vi opplevd, mye har skjedd på en uke, nå koser vi oss med middag på en restaurant i Sibius gamleby.

Dagens vandring:

Fra avreise hotell til hjemkomst: 8 timer
Kjøring: cirka 1 time
Område: Vest Sibiu – Cindrel-fjellene, den lille landsbyen Saliste
Vanskelighetsgrad: Middels

 

(F/-/M)

Dag 7

5. september - Sibiu og hjemreise

Avslappende morgen før vi sjekker ut av hotellet om formiddagen. Lufthansa har avgang om ettermiddagen og etter mellomlanding og flybytte i München, beregnes det ankomst Oslo tidlig kveld.

(F/-/-)

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 14 990
Tillegg for enkeltrom: kr 2 990

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo–Sibiu t/r med Austrian og Lufthansa
For tilslutningsfly fra andre flyplasser, ta kontakt for tilbud
6 netter på hotell. Frokost inkludert hver dag
2 middager, 3 lunsjer (4 om du er med på valgfri utflukt)
Alle utflukter og entreer iht. programmet.
All transport i følge programmet
Lokale guider
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Valgfri utflukt som kan forhåndsbestilles – vandring den 3. september: kr 700
Drikkevarer
Tips
Avreisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F=frokost, L= lunsj, M= middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise – og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå før og under reisens gang. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reiseforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå på reisen. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

PASS OG VISUM
Pass må medbringes. Vi anbefaler at passet er gyldig i 6 mnd etter utreise. Det er den reisendes ansvar å sørge for at passet er gyldig ved avreise, Carpe Diem er ikke erstatningsansvarlig for passasjerer som ikke har dette i orden.

VAKSINER
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege eller www.fhi.no (Folkehelseinstituttet) for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem Singelreiser er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser