High Tatras med sitt vakre landskap

Vandring i Tatrafjellene – Slovakia med Polen

Vi vandrer i Slovakia og Tatrafjellene, med urbant alibi i flotte Krakow

Turer med aktivitet er noe dere Carpe Diem`erne liker! Her inviterer vi deg nok en gang med til Tatrafjellene mellom Slovakia og Polen – et supert sted for aktivitet og vakre landskap. I disse høyalpine fjellene er det ingen mangel på vandrestier og mektig natur. Akkurat som vi liker det. Fjell ikledd høstfarger er ekstrabonus.

Tatrafjellene er en del av Karpatene og har topper opp mot 2 600 meter. Flankert av dype daler og klare, grønne innsjøer, er det ingen mangel på naturopplevelser i særklasse. Alt må klaffe, vi er ute etter helheten på tur. Det betyr varierte løyper og turer som er litt utfordrende. Vi må også ha noe lekkert å hvile øynene på når vi er ute på tur, flotte utsiktspunkt og naturen rundt som ramme. Det er så sant som det er sagt: Uten mat å drikke, duger helten ikke. Dermed må maten være velsmakende og sunn, og det flytende passe til. Karpatene er vinregion, så her mener vi at alt er på plass. For etter en aktiv og deilig dag på tur, er det ikke til å legge skjul på at alle setter pris på det gode liv.

Vi bor på ett hotell hele uken. Dette er basen vår mens vi vandrer i området. Her er taubaner som hjelper oss på vei, og vi har også transport der det passer seg. Vi kommer alltid tilbake til basen. Grandhotel Praha er både ærverdig og komfortabelt. Her er spa og velværeavdeling som er deilig etter en dag til fots.

Ikke nok med at vi blir kjent med deler av Slovakia – vi tar også turen innom en av Europas mest atmosfæriske og myteomspunne byer, Krakow. Her lever historie, legender og sagn side om side med det moderne.

OBS! Du må være vant til å vandre i fjellet og ha god kondisjon for å være med på vandreturene. Vi gjør oppmerksom på at stiene og rutene i programmet kan endres etter forholdene.

Avreiser & Bestilling

Ingen tilgjengelige avreiser

Høydepunkter

  • Bli dus med Slovakia og Tatrafjellene, for mange et nytt bekjentskap
  • Grandhotel Praha, vår base hele oppholdet med stort spa og velvære
  • Tre vandredager (fire om du vil) i utfordrende, men vakkert terreng
  • Kjenn litt på adrenalin i bratt terreng, men alle vandringer foregår under trygge forhold
  • Mye inkludert – halvpensjon hver dag og lunsjpakker hver vandringsdag
  • En dag til egne sysler om du ikke vil vandre
  • Masse frisk luft, hyggelig selskap og gode måltider
  • Besøk i flotte Krakow
  • Kort tur for deg som ikke kan være lenge borte –  men med masse innhold
  • Godt selskap er alltid inkludert på Carpe Diem-tur

 

 

Dag 1

19. september- Avreise Norge, ankomst Krakow, byrundtur og så til Slovakia

Avreise går fra Oslo Lufthavn om morgenen med Norwegians direktefly til Krakow. Vi skal inn til sentrum for å se oss om, og spise felles lunsj, før turen går videre.

Og Krakow er stilig og flott. Vi får en byrundtur med guide og det blir også tid på egen hånd til å rusle rundt. For det er det beste med å være i byer. Snuse litt her og der, så dukker det opp noe spennende og vakkert. Det bilfrie, avslappede, historiske sentrum lokker med hyggelige fortauskaféer og rustikke middelalderkjellere.

Ifølge legenden ble Krakow grunnlagt etter at en drage ble beseiret. Det hviler nesten en mytisk glød fra svunne tider mange steder, så det er kanskje ikke helt utenkelig? Veldig synlig er Wawel Slott og katedral, der hvor Polens kongelige hadde sin residens fra 1000-tallet. Her ble de både kronet og begravet. I katedralen har også flere av landets nasjonalhelter sitt gravsted. Renessanseslottsplassen på Wawelhøyden minner også mye om Middelhavets arkitektur

Byen var sentrum for det engang så mektige polske rike. På 1800-tallet var Krakow blomstrende by i det habsburgske rike. Den ene sjarmerende bygning avløser den andre. Kronen på verket er den imponerende markedsplassen – en av Europas aller største middelalderplasser. Det livlige jødiske kvarter, Kazimirz, er også et trekkplaster. Krakow er en studentby og det skjer alltid noe her.

Etter dette busser vi over til Slovakia og Tatranska Lomnica. Turen tar omtrent tre timer.

Hotellet vi skal bo på hele oppholdet er et ærverdig og godt spahotell der det fokuseres på å benytte lokale urter og vegetasjon i behandlingene. Her er lange kurtradisjoner som bevares. Et deilig sted å slappe av etter endte vandringer. På disse kanter var det tidligere adelen og de med midler som kom hit for å slappe av og for å samle krefter. På begynnelsen av 1900-tallet ble Grandhotel Praha bygget i lekker Art Noveau-stil. Utenfra er det nesten som et digert eventyrslott, det ser unektelig imponerende ut. Her spiser vi frokost og middag hver dag – og under vandringene er lunsjpakke inkludert.

Les om Grandhotel Praha

(-/L/M)

Bo på Grandhotel Praha under hele oppholdet
Dag 2

20. september- Stary Smokovec - Hrebienok - Great Cold Valley

Etter frokost er det bare å glede seg til første dag med vandring. Først kommer vi et stykke på vei med tog til Stary Smokovec der vi skal ta bane oppover.

Vi innleder med å vandre til vi krysser der «The cold creek waterfalls» ligger. Denne delen av fjellkjeden har det største antallet fjellsjøer, så her er det variasjon. Når vi er ute av skogområdet, vil vi snart ha en lekker utsikt og noe å hvile øyene på: «Den store kalde dalen» regnes som et av høydepunktene og noe av det fineste man ser på disse kanter. Det er noe med når alt stemmer og passer sammen. Taggete fjelltopper med røff silhuett, dype daler og speilblankt vann. På den ene siden finner vi Prostredny Hrot med sine nesten 2 500 moh, og på den andre siden ligger den ujevne rekken som tilhører Slavkovsky Peak.

Om det passer seg slik, tar vi en ekstra runde til vi kommer opp til Zbojnicka Chalet, en fjellstue som ligger på 1 960 moh. Det er en 40 minutters tur og vi ser an gruppen og været før dette avgjøres.

Etter hvert kommer vi tilbake til hotellet (med tog) og det er felles middag på kvelden. Det er også tid til egne sysler. Avslapping eller velvære i spa-avdelingen.

(F/lunsjpakke/M)

Dagens vandring:

Høydeforskjell: cirka 600 meter opp, 750 meter totalt

Varighet: cirka 6,5 timer

 

Utsikt over Hincovo Pleso
Dag 3

21. september - Vandring Strbske Pleso - Popradske Mountain Lake - Great Hincovo Mountain Lake

Etter frokost er det ut på tur igjen! Vi begynner i Strbske Pleso sentrum, et turiststed som også var populært kursted. Det ligger høyt, på 1 355 moh. Det ligger på sørsiden av fjellsjøen med samme navn. Vi vandrer langs stien «Tatranska Magistrala» som fører til fjellsjøen Popradske på 1 494 moh. Naturen rundt speiler seg godt i vannet og det er et riktig så pent skue. Her ligger en fjellstue der man kan overnatte (ikke vi…) og her er også et minnesmerke i form av en symbolsk kirkegård. Mange har omkommet etter at de har jobbet i fjellene. Her oppe spiser vi matpakke vår og inne i fjellstua kan vi kjøpe varm drikke.

Stien fører oss videre til Mengusovskadalen. Selve dalen er åtte kilometer bred som også byr på flotte vyer. Videre kommer vi til Hincovabassenget. Dette er omringet av høye fjell og mørkegrønn vegetasjon, kanskje nå i høstens farger. Det er også vel verdt å få med seg. Det er i det hele tatt alltid noe pent å hvile øynene på underveis.

På nesten 2 000 moh ligger fjellsjøen som kalles for den store Hincovo. Dette er den største og dypeste på den slovakiske siden av Tatrafjellene. Med sine over 200 000 kvadratmeter og mer enn 53 meter dyp, er det litt av en kjempe i høyden. Ved elvebredden tar vi en pause.

Turen tilbake blir i samme ånd, og med tog er vi snart tilbake på hotellet og til felles middag om kvelden.

(F/lunsjpakke/M)

Dagens vandring:

Høydeforskjell: cirka 600 meter opp

Varighet: cirka 5,5  timer

 

Vandring i Mengusovskadalen
Dag 4

22. september - Dag til egen disposisjon eller besøk i isgrottene i Dobsinska

I dag kan du ta det med ro, vandre på egen hånd, nyte spa-avdelingen eller bli med på en ekstrautflukt til Dobsinska som forhåndsbestilles. (kr 850, minst 15 deltakere)

Slovakia har to isgrotter, disse er i et eksklusivt selskap og er dermed UNESCO-vernet. Det er ikke mange slike i verden, og Dobsinka er en av de største i Europa. Utenfor Alpene er det ikke vanlig å finne slike. Om du velger å være med i dag, kan du forvente deg farger, akustikk og formasjoner som er både vakre og uforståelige. Hvordan det blir som det blir, er en jobb som naturen har brukt tusenvis av år på. Takket være den kalde luften som ligger under, er grotten full av ulike kunstverk. Det er formen på grotten som sørger for at isen bevares.

Selve vandringen vil være på litt over seks kilometer og høydeforskjell opp og ned er på 200 meter. Cingov, der vandringen begynner, ligger på 490 moh.

De som er med på turen vil også besøke et lokalt destilleri, der sterke saker produseres. Det serveres et lite tiltygg og jammen blir det smak av te fra Tatra også. Litt av hvert, med andre ord.

Alle møtes vi til middag på hotellet på kvelden.

(F/lunsjpakke/M)

UNESCO isgrotte
Dag 5

23. september - Vandring Tatranska Lomnica - Rocky Mountain Lake - Small Cold Valley - Cold Creek Waterfalls - Hrebienok - Stary Smokovec

Vandringen i dag leder opp til fjellsjøen Rocky Mountain Lake som ligger på over 1 700 moh. Det begynner med tog for så å ta bane til Skalnate Pleso. Nå er vi  langs deler av «Tatranska Magistrala» som vi har vært langs tidligere. Stien er over 70 kilometer lang totalt. Men i dag får vi hjelp av teknikken opp til sjøen Rocky Mountain Lake. Obligatorisk bildestopp følger her.

Vi tar opp stien igjen og følger den til Hrebienok. Da dukker fjellstua med samme navn som sjøen opp, Rocky Chalet. Den ligger på terskelen til dalen med samme navn. Ved neste stue stopper vi opp for en pause.

Turen fortsetter mot Great Cold Valley som vi så deler av på tidligere vandring. Den tåler å ses igjen, for den er jammen flott. Andre høydepunkt i dag er Cold Creek Waterfalls – det er flere fosser her av ulike størrelser. Etter hvert vil vi ankomme Hrebienok der vi igjen hviler beina og lar banen føre oss nedover mens vi ser på utsikten.

Om kvelden samles vi til felles middag for å oppsummere turen og for å nyte siste kvelden. Da spiser vi middag i koselige, rustikke omgivelser på Robber Hut. Menyen for kvelden blir typisk, tradisjonell slovakisk mat.

(F/lunsjpakke/M)

Dagens vandring:

Høydeforskjell: cirka 100 meter opp / 555 meter ned

Varighet: cirka 4 timer

 

 

Fjellsjøen Strbske pleso
Dag 6

24. september - Hjemreise fra Krakow

Tidlig utsjekk, vi får med oss pakket frokost på veien over fjellet og grensen. Norwegians direktefly har avgang midt på dagen, beregnet ankomst Oslo Lufthavn blir et par timer etterpå.

(F/-/-)

Sensommer i herlige Krakow

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 14 930
Enkeltromstillegg: kr 2 360

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo – Krakow t/r med Norwegian
Ved avreise fra andre byer ta kontakt for tilbud
Flyskatt og avgifter pr 4. november 2019
5 netter på mellomklassehotell
5 lunsjer, 5 middager
Alle utflukter og entreer iht. programmet
All transport i følge programmet
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover det som er nevnt over
Drikkevarer
Tips
Reisedokumenter sendt med ordinær post (tillegg kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F=frokost, L= lunsj, M= middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reiseforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå på reisen. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

PASS OG VISUM
Til Polen og Slovakia må pass medbringes, da dette er eneste godkjente form for identifikasjonsdokument. Vi anbefaler uansett at passet er gyldig seks måneder etter utreise. Det er den reisendes ansvar å sørge for at passet er gyldig ved avreise, Carpe Diem er ikke erstatningsansvarlig for passasjerer som ikke har dette i orden.

REISEVILKÅR
Reisevilkårene er grunnlag for både dine rettigheter som reisende og våre som arrangør. Alminnelige vilkår for pakkereiser og Carpe Diem reisebetingelser får du ved å kontakte oss eller ved å gå inn på www.carpe-diem.no.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti

Se våre generelle reisebetingelser