Vandring & gastronomi i Baskerland

Vandring, mat og kultur i Baskerland

Mennesker ute på fottur blant grønne åser

Natur, kultur og gastronomi i skjønn forening.

Spennende aktiv, kulinarisk reise til fantastiske, annerledes Baskerland i Nord-Spania ved Atlanterhavskysten! Området som verken er typisk Frankrike eller Spania, men helt seg selv. Vi hyller det å kombinere aktivitet, gastronomi og fantastiske råvarer med lokale opplevelser her. Og det med guide og reiseleder Jakob i spissen. Han bor her og kjenner nærmest enhver krik og krok av stedet. Perfekt match kaller vi det. Slikt bringer frem Superlativer med stor S. Byen vi bor i begynner også på S. Den er også perfecto, lekker og sofistikert: San Sebastián, eller Donostia som er det baskiske navnet.

Baskerland (Euskadi), bare navnet tilsier et eget land. Folket har en sterk, ekstremt stolt identitet og selvsagt sitt eget flagg. Gjennom historien har kampen for selvstendighet vært fanesak, og det har ikke foregått i stillhet. Språket er også unikt (og uforståelig for et utrenet øre). Dette bidrar bare mer til at det føles annerledes og spennende her. Baskisk er det eneste isolerte språket på vårt europeiske kontinent. Naturen er også både vill og dramatisk, med havet som følgesvenn. Flere av stedene og stiene vi vandrer er deler av pilegrimsstien til Santiago de Compostela - og Camino del Norte anses være en av de aller vakreste.

En reise på disse kanter inneholder alltid store matopplevelser. Vår tur er både aktiv og har fokus på god mat. Jorden er er ekstra fruktbar her, og med Atlanterhavet som nabo, får de dyktige kjøkkensjefene de aller beste og ferskeste råvarene. I Baskerland heter de små godbitene pintxos - og denne fingermaten spises helst uten jåleri ved bardisken. Baskerland har flere restauranter med Michelinstjerner enn noen annet sted, i forhold til innbyggerantallet. Vi besøker flere koselige restauranter og får virkelig føle på kroppen at det meste i Baskerland kretser rundt mat og det å omgås sammen på barer og restauranter. Natur & matkultur i godt samspill venter på denne turen.

OBS! Du må være vant til å være ute på tur og ha normalt god kondisjon for å være med på vandreturene. Vi gjør oppmerksom på at stiene og rutene i programmet kan endres etter forholdene.

Høydepunkter

 • En skikkelig lokal reise med vår svenske guide Jakob i spissen som har bodd i Baskerland i 20 år
 • Takket være lokalkjent reiseleder finner vi de beste vandringene og spisestedene
 • Unike matopplevelser valgt ut av Jakob
 • Gå deler av pilegrimsstien El Camino de Santiago
 • Natur, kultur og gastronomi i skjønn forening
Baskien vandring 5

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 06.05.2023

  Tilgjengelighet: Fullbooket

  Dager: 8

  Priser fra: 19.490,-

  Reiseleder: Jakob Aarsheim

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+26
+25

Program

7 frokoster, 5 lunsjer og 5 middager inkludert

Dag 1

Avreise Norge, ankomst Bilbao og til San Sebastián

Middag

Fly med KLM fra Oslo Gardermoen med flybytte og mellomlanding i Amsterdam før Bilbao. Vi møtes av reiseleder Jakob og sammen finner vi bussen som tar oss frem til vårt hotell, Codina, i San Sebastián. Her skal vi bo hele uka. Les mer om hotellet på deres egen nettside her. Et par hundre meter unna ligger den fine stranden Ondarreta. 20 minutter å gå, langs den beskyttende bukta, er vi inne i den trivelige gamlebyen.

Vi innleder oppholdet og kvelden med vårt første måltid. Alle middagene er spesielt utvalgt av vår kjentmann, guide og reiseleder, Jakob.

Dag 2

Kystvandring til Pasaia

Frokost, lunsj og middag

Lengde: Cirka 5 timer

Distanse: 14 kilometer

Høydeforskjell: 250 meter opp/ned

Etter en god frokost forlater vi hotellet og begynner med en liten byvandring for å bli kjent. Vi ser strandpromenaden, stranden la Concha, de lekre Belle Epoque-bygningene og gamlebyen med kirke og katedral som seg hør og bør i en slik by. Vi går forbi neste strand som er veldig populær blant surferne, for så å endre kurs. Vi skal oppover i naturen og gå langs en vakker kyststi. Vi ser symbolet i form av et skjell, som betyr at vi nå er på El Camino de Santiago. Etter noen timer går vi ned i Pasaia, som er et innløp med en fiskelandsby på hver side av seg. Naturligvis har de to lag som konkurrerer i den mest populære sporten her som er roing i det som tidligere var hvalbåter. Litt spesielt. Vi tar Spanias kanskje minste ferge over til andre siden og setter oss ned for en lunsj. Vi spår at det enten er grillede sardiner eller bacalao på menyen. Det blir i hvert fall godt!

Kveldens matopplevelse:

Blir på en utvalgt restaurant av Jakob for en herlig matopplevelse.

Dag 3

Vandring i det ville Baskerland

Frokost, lunsj og middag

Lengde: 5 timer

Distanse: 12 kilometer

Høydeforskjell: 330 meter opp/ned

Etter frokost tar vi en halv times tur innover i landet og er snart omringet av smaragdgrønne fjell og dype daler. De som bor her langs kysten kaller området for terra comanche, et lite lovløst område der de baskiske flaggene vaier ekstra høyt og ofte i vinden. Vandringen går gjennom en nydelig bøkeskog som fører oss ned til den forlatte byen Artikutza. Tilbake går vi langs en balkongsti der et gruvetog tøffet frem og tilbake før i tiden. Det er litt av en meditativ vandring der vi lytter ekstra godt etter fuglekvitter og perlende vann. Lunsjen vår blir en piknik i det grønne, det passer jo perfekt her.

Kveldens matopplevelse:

Blir med kulinariske og lokalt preg, slik de lokale gjør. Vi navigerer blant alle lekre pintxos av flere varianter. Ikke gå glipp av den friske, perlende sideren herfra som er den perfekte følgesvenn. Om du vil, fortsetter du til flere barer og blender inn med de lokale.

Dag 4

Vinvandring omkring Getaria

Frokost og lunsj

Lengde: Cirka 3,5 timer

Distanse: 10 kilometer

Høydeforskjell: 300 meter opp/ned

Frokost først, så skal vi ut på ny vandring i nye omgivelser. Nå med fokus på vin. Det dyrkes ikke mye vin i Baskerland, men der de lykkes, blir det veldig bra! Vingårdene ligger vakkert til langs Atlanterhavskysten ovenfor den lille, sjarmerende vinbyen Getaria.

Vi vandrer mellom grønne bakketopper, vinranker og små bodegaer. Vi stopper ved en av dem for å smake på hvitvinene som lages på den baskiske druen Hondarribi zuri. Smaken er frisk, tørr og fruktig og med et snev av litt salt fra havet. Lunsjen blir nede i byen i dag. De som vil, rekker et bad på stranden med utsikt over fiskebåtene. Getária er fortsatt en by der det fiskes mye fra.

I kveld velger vi selv hvor vi spiser. Jakob vil veilede å gi anbefalinger. Kanskje det er i kveld du kan slå på stortromma å få reservert bord på en Michelin-restaurant? Vi befinner oss absolutt der det skjer - og det er mange å velge mellom.

Dag 5

Dag til egen disposisjon - mange muligheter

Frokost

I dag har du dagen til bruk for ditt eget velbefinnende. Er været bra, kan stranden være et alternativ. Oppdag mer av San Sebastián eller ta bussen til Bilbao.

Bilbao er selve hjertet av Baskerland. Her blandes den tradisjonelle baskiske kulturen med en mer fremtidsrettet visjon for byen. Byen er både sofistikert og livlig, samtidig som du får kjenne på et relativt rolig tempo. Byen er et absolutt must hvis du er interessert i design og kultur. Her finner du nemlig Guggenheim-museet laget av Frank Gehry. Denne bygningen er verdt et besøk i seg selv. Til og med for deg som ikke kunne brydd deg mindre om kunst. Bygget som ser imponerende stort ut fra broen over elven Nervión, men er ganske nøytralt og kamuflert sett fra bysiden, revolusjonerte ingeniørverden da det stod ferdig i 1997. Mange betrakter det fortsatt som det fremste ikonet i verden på moderne byggverk. Bilbao har også et tidløst T-banesystem designet av Sir Norman Foster, et samfunnshus designet av Phillipe Strack og en rekke andre flotte bygg. En annen side av byen er Casco Viejo – på godt norsk kalt gamlebyen. Her finner du sjarmerende gater, et gammelt marked og en rekke unike butikker. I hjertet av gamlebyen ligger også Bilbaos syv originale gater, Las Siete Calles, fra 1400-tallet.


I kveld, når vi møtes til avtalt tid, velger vi selv hvor vi spiser. Jakob vil veilede å gi anbefalinger, det er mye å velge i.

Dag 6

Vandring i franske Baskerland

Frokost, lunsj og middag

Lengde: 6 timer

Distanse: 12 kilometer

Høydeforskjell: 500 meter opp/400 meter ned

Vi spiser frokost før vi skal ut å oppleve mer. Det baskiske kulturområdet strekker seg en bit inn i sørvestre Frankrike. Når vi krysser grense-elva ved Hondarribia, blir landskapet litt mykere. Det er et idyllisk område som møter oss. Med bølgende, grønne enger, sauer som gresser og typiske hvite hus som har krysstømmer i røde kontraster. Det ser vi ofte på disse kanter.

Vi følger "smuglerstien" opp til et pass på berget Larrun. Atlanterhavskysten brer seg ut og viser seg frem foran oss. Vi ser Biarritz og de lange sandstrendene borte i horisonten. Vi koser oss med piknik før vi går ned mot landsbyen Sare. Kanskje blir det et kaffestopp før vi busser den korte biten til Zugarramurdi som har litt av en historie: Her ble 30 hekser brent på bålet i Logroño under Inkvisisjonen der kjetteri skulle forfølges og stoppes for en hver pris. Vi besøker grottene der de førkristne ritualene ble holdt. Det var her mistankene om fryktet svartekunst og overnaturlige krefter oppstod. Byen svarer ikke til den mørke historien og er riktig så sjarmerende og fin.

Kveldens matopplevelse:

I kveld spiser vi på en lokal restaurant nært hotellet.

Dag 7

Ruta del Flysh

Frokost, lunsj og middag

Lengde: 5 timer

Distanse: 15 kilometer

Høydeforskjell: 500 meter opp/ned

Vi spiser frokost først før vi skal ut på vår siste fottur i Baskerland. Vi avslutter med stil langs en spektakulær kyststi som går mellom Deba og Zumaia som ikke er så langt vest for San Sebastián. Her har kysten tatt formen av det vi tenker på som Atlanterhavskystens typiske tøffe preg: Bratte klipper, skummende hav og grønne heier. Området er også geopark der både menigmann og geologer fryder seg over de loddrette klippene med 50 millioner år med historie bak seg. Snakk om å være på historisk grunn... Piknik underveis langs kysten.

Kveldens matopplevelse:

Vår siste middag i Baskerland spiser vi sammen på en av byens meget bra restauranter. Vi har blitt kjent med både by, landsby, natur, mat og drikke på denne turen. Vi har fortsatt kvelden og litt av neste dag til å gjøre enda mer av det ene eller det andre.

Dag 8

Hjemreise Bilbao flyplass - Oslo

Frokost

Frokost på hotellet. Vi har fortsatt tid til overs, før vi blir hentet av bussen som skal ta oss ut til flyplassen i Bilbao. Reiseleder følger oss ut og sørger for å se oss av gårde.

KLM har avgang om ettermiddagen, og etter mellomlanding og flybytte i Amsterdam, er vi tilbake i Norge sent på kvelden.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo – Bilbao t/r med KLM
 • 7 netter på hotell
 • Måltider i henhold til program (drikke til middagene - vann, vin, kaffe)
 • Alle utflukter og entreer iht. programmet
 • All transport i følge programmet
 • Reiseleder og vandreguide fra Carpe Diem (møter ved ankomst Bilbao og er ikke med på flyreisene)

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer utover det som er nevnt over
 • Tips