Vandring med blomstring i Hardanger

Vandring med blomstring i Hardanger

epleblomster

Vårens vakreste fotturer med blomstring og sidersmaking

Hardanger - Vestlandets fruktbare fjordlandskap står fjellstøtt som det perfekte vertskap for fotturer med vakre vyer. På denne tiden av året forventes et uforglemmelig og velduftende blomstrings-bonanza. Med den speilblanke fjorden og de snødekte toppene i mellom, viser naturen seg frem i sin beste skrud. Det hører med å bli litt lyrisk i slikt landskap. Om vi ikke akkurat skal på brudeferd her i Hardanger, stiger vi rett inn i Tidemand og Gudes najonalromantiske bilde.

Vi skal ut på tur med kunnskapsrike naturguider, vi skal smake den sagnomsuste sideren (kalt nordisk champagne) og vi skal gjøre oss kjent med Hardanger. Du har ikke sett flotte frukthager før du har vært på disse kanter. Nå om våren bugner det av hvite fruktblomstrer så langt øyet kan se. Og du, gled deg til å gå langs Dronningstien - og nyte av naturen i form av en helt storslagen panoramautsikt! Langs Sørfjorden med utsikt mot Folgefonna i variert terreng. Det er en grunn til at denne er en av Norges mest populære turer. Vi skal kose oss med god mat og godt selskap - denne vårturen gleder vi oss til!

Du må være i normalt god form og vant til å gå, samt å være i aktivitet i ulendt terreng for å være med på vandreturer. Programmet kan endres og tilpasses værforholdene.

Høydepunkter

 • Blomstringen i Hardanger
 • Fotturer med mektig natur og utsikt - Dronningstien er i særklasse her
 • Ikke glem guidet fottur i den vakre Husedalen heller
 • Hagevandring og sidersmaking på Alvavoll Sidergård
 • Helpensjon
 • Og godt reisefølge
Tre damer ser på utsikten over Folgefonna og Sørfjorden fra Dronningstien
+22
+21

Program

4 frokoster, 3 lunsjer og 4 middager inkludert

Dag 1

Ankomst Kinsarvik Fjordhotell - velkommen og middag

Middag

Ankomst: Kom når du vil i løpet av dagen, det er innsjekk fra kl 14 og vi setter klokkeslett for seneste oppmøte kl 17. Du møter Carpe Diems reiseleder på Kinsarvik Fjordhotell. Hotellet ligger cirka 40 minutter å kjøre fra Odda og en time fra Voss. Kommer du med egen bil er det gratis parkering på hotellet.

Sjekk entur.no for reisemuligheter fra der du bor.

Hotellet har fin beliggenhet i hjertet av Hardanger mellom fjord og fjell med en flott utsikt over fjorden. Nå i slutten av mai skal vi ganske sikkert glede oss over den berømte blomstringen i Hardanger, og som kontrast er det nok fremdeles snø på fjellene. Her ved hotellet er det fint å rusle ut en tur om kvelden. Kinsarvik er et lite tettsted der det er stille og rolig å være, og kun en liten kjøretur unna Lofthus. Hotellet er eldre, og det er mer atmosfære enn luksus.

Hva er bedre enn å innlede en ny norgestur med treretters middag på hotellet? Vi gjør så og blir kjent med hverandre før vi tar kvelden.

Les om Kinsarvik Fjordhotell her på nettsiden deres

Dag 2

Vandretur i Husedalen

Frokost, lunsj og middag

Cirka 10 km t/r

Cirka 6 timer

700 meter stigning

Frokost er alltid den beste starten på dagen. Vi passer også på å smøre nistepakke som blir lunsj underveis. Vi begynner med å få en kort transport til vår første fottur. På tur har vi med oss kunnskapsrike lokalguider som også er utdannende naturguider. Da blir det straks mer interessant å gå når vi får høre historier fra området underveis.

Den ville og vakre vestlandsnaturen kaller! Turen i Husedalen har vært kjent i mange år som en av de vakreste i landet. Og en kan miste pusten innimellom, så flott er det her. Stien går langs elva Kinso og her er det flere utkikkspunkter for å se nærmere på fossefallene. Fire flotte fosser ligger på rad og rekke opp til Hardangervidda: Tveitafossen, Nyastølfossen, Nykkjesøyfossen og Søtefossen. Søtefossen er forresten den største av dem med et totalt fall på nesten 250 meter! Vel oppe når vi har forsert Reinsbrekkene, er belønningen å kunne skue utover hele Husedalen. Norge er vakkert!

Hvor langt innover i dalen vi går er opp til våre lokalkjente guider. Turen går tur/retur, så det er mulig å ta en kortere rute om ønskelig. Stien er tidvis bratt og steinete.

Vel tilbake på hotellet venter litt avslapping og så en tre-retters middag.

To damer står og ser utover en stor foss i Husedalen

Husedalen

Dag 3

Ullensvang og Lofthus med hagevandring og sider

Frokost, lunsj og middag

Frokost først. I dag skal vi også ut på tur, selv om vandrestøvlene får hvile seg. Det tar cirka 10 minutter med buss til Ullensvang/Lofthus. Her besøker vi Alvavoll frukt- og sidergard som har en upåklagelig beliggenhet. Historisk grunn ligger den også på, her har man funnet både gravrøyser og en runestein fra 300-tallet. Dagens gard dyrker både epler, plommer, pærer og til og med honning. Saft og sider herfra smaker friskt og naturlig.

Om vi tar et glimt tilbake i tid i forhold til fruktdyrking, var det munkene som først fant ut at Hardanger var det perfekte stedet for frukt. Da snakker vi på 1100-tallet. Og hvorfor er det egentlig så ideelt akkurat her? Sommerdagene er lange, og frukten nyter godt av dette sollyset som er der når den trenger det mest. Klimaet med fjord og fjell er optimalt og gjør sitt til at både aroma og fruktsyrer virkelig får tid til å utvikle den gode smaken av Hardanger.
(kilde: www.alvavoll.no)

Fra Alvavoll skal vi på hagevandring, høres ikke det koselig ut? Vi skal også smake på sideren de lager her på garden og høre hvordan de lager den. Til lunsj får vi servert en deilig tapas. Etter dette har vi tid på egen hånd i Lofthus. Du kan rusle mellom de blomstrende epletrærne, ned på brygga eller ta en tur innom bakeriet. Kanskje vil du ta en tur innom den velkjente Lofthus Ekspedisjon hvor de brygger sitt eget håndverksøl? Det er også noen gårdsutsalg som er vel verdt å stikke innom. Du kan også ta turen til Ullensvang Hotell. Dette historiske hotellet har en unik beliggenhet og har huset mange fasjonable og kjente gjester opp gjennom. Både Edvard Grieg og store statsledere som Gandhi og Kissinger kan nevnes. Vår egen Dronning Sonja har ofte bodd her og i morgen skal vi jo ut å gå på "hennes" sti.

Før det tar vi kvelden og spiser en trerettersmiddag.

Dag 4

Dronningstien med Munketreppene

Frokost, lunsj og middag

Cirka 16 kilometer

Cirka 6-9 timer

Cirka 1 100 meter

Frokost på hotellet og smøring av nistepakke før vi skal ut på en helt eventyrlig fottur mellom Kinsarvik og Lofthus. Vi får med oss guider som kjenner både ruta, historie, kultur, flora og fauna på turen. Det blir litt ekstra sus over det når vi skal gå i kongelige fotspor på Dronningstien og riktignok tilbakelegge en del høydemeter. Vi krysser fingrene for at værgudene er på vår side og gir oss en uforglemmelig utsikt underveis som bonus. Terrenget varierer mellom skog, høyfjell og frodige frukthager med utallige epletrær. Deler av stien i dag er merket med blå D-er (for Dronning) og bare det er litt ekstra stas! Stien ble innviet og åpnet i 2013, og har virkelig blitt en snakkis. Ikke så rart når Hardangers mange perler kommer som på en snor i tillegg til en utsikt til å dø for: Sørfjorden, isbreen Folgefonna og frukthagene.

Vi starter med å transporteres i 10 minutter opp til startpunktet. Her får vi det meste av stigningen med en gang, på en traktorvei som slynger seg oppover fjellsiden. Så kommer vi opp til startpunktet for Dronningstien, herfra er det noe kupert terreng men tidvis flatt over høyfjellet mens vi nyter utsikten. Vi kan trygt skrive under på at utsikten på denne turen går under majestetisk, så holder vi oss blant synonymene. Høyde er bra, vi kjenner på adrenalin og må trekker pusten en ekstra gang. Sjekk bildene!

Nesten like kjent som dronningen er Munketreppene, som ikke er feilstavet. Munkene bygde trapper også, i tillegg til å sette i gang med frukt. Det sies å være 616 trinn, men det skal litt til å holde tellingen etter en lang tur som kjennes i beina. Helt mot slutten av turen går de siste kilometerne på grusvei, men fin utsikt er det uansett langsmed.

Dronningstien går over høyfjellet, her må alle være med hele veien over. Det er en krevende tur, men så verdt det! Det kan være litt snø underveis, så vi det er viktig å ha gode sko og det kan være lurt med staver.

Når vi vel er nede i Lofthus, får vi buss tilbake til hotellet. Sjelden har en treretters middag smakt så bra for slitne, men glade vandrere!

Dag 5

Hjemreise

Frokost

Om du er litt stiv og støl når vi møtes til frokost i dag, får det så være. Det skal koste litt å være kongelig for en dag. Vi må sjekke ut senest klokken 12 og vi reiser hvert til vårt etter som hvor vi bor og hvordan vi kom oss hit.

Takk for turen alle sammen og vel hjem:)

Epletrær i blomst strekker seg ned til vannkanten på Hardangerfjorden en solskinnsdag

Blomstring i Hardanger

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • 4 netter på Kinsarvik Fjordhotell
 • Måltider i henhold til program
 • Alle turer som beskrevet inkl. transport og lokal guide
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Transport til og fra Kinsarvik Fjordhotell