Ukraina – Kiev, Lviv og Tsjernobyl

Vakre Lviv og kontrastrike Kiev – med mulighet for å besøke Tsjernobyl. Og det er ortodoks påske!

Vær så god…. Ukraina! Til deg som lengter etter et nytt land og noe helt spesielt å oppleve mens du er på tur. Til deg som elsker å reise med hjerte og sjel og som verdsetter de unike opplevelsene. Vi i Carpe Diem er stolte av å kunne tilby deg denne turen, takket være vår populære og lokale reiseleder Aleksey. Han er ofte reiseleder på turer i Russland, men mannen er jo egentlig ukrainer (som snakker flytende norsk!) Derfor var det en selvfølge å la han styre oss i retning av noe lokalt med stor L på disse kanter. For han kjenner landet, menneskene og stedene. Det åpner noen dører som ellers hadde vært stengte for turister – det heier vi på. Blir du også med til Tsjernobyl – da lover vi en helt spesiell opplevelse.

På en ualminnelig innholdsrik uke skal vi bli kjent. Kiev lever og puster historie, men er på ingen måte umoderne. Her skjer det endringer i høyt tempo. Vi ser en trendy storby med skatter og hemmeligheter rundt hvert hjørne.

Lviv er en nydelig by som har en sterk befolkning som har blitt et symbol for landet. Den er skikkelig koselig og lite minner oss om sovjetisk arkitektur. Så er den da også oppført på verdensarvlisten til UNESCO. Vi skal lære om påsketradisjoner og besøker en samler av ukrainske musikkinstrumenter. Vi er kulturelle når vi kanskje går i operaen eller balletten. Vi tar turen ut på landet, spiser lokal mat og får en a capella konsert med et pikekor.

Du lærer å kjenne et land gjennom befolkningen selv. Vi kan ikke tenke oss noen bedre måte. Ukraina byr på farger, her er rik kultur og en befolkning som tar gjestfrihet til et nytt nivå. Og ja, så har vi verdens beste reiseleder for reiser til Ukraina 🙂

Avreiser & Bestilling

 • Avreise 18.04.2020
 • Tilgjengelighet Få ledige
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 14 990,-
 • Bestill nå

Høydepunkter

 • Bli med på en reise litt utenfor opptråkkede stier – her er det ikke veldig mange nordmenn som har vært!
 • En reise «the local way». Her er lagt inn masser av unike opplevelser, spesielt for oss
 • Storslåtte og historiske Kiev med St. Sofiakatedralen og andre severdigheter
 • Tsjernobylmuseet – den mørkeste delen av Ukrainas historie
 • Om du vil – valgfri utflukt til Tsjernobyl – PS! Sjekk ut tv-serien Chernobyl som hevdes å være en tidenes beste tv-serie!
 • Dagens Ukraina med Maidanplassen vi har sett på TV
 • Nattog – to netter med togreise i Ukraina er ikke helt hverdagskost det heller
 • Lviv – en stemningsfull, vakker og viktig by
 • Ut på landsbygda med lokale aktiviteter
 • Ukrainsk mat og spesialiteter underveis – Aleksey tar oss med på de lokale stedene
 • En historietime du ikke glemme med det første – med Aleksey som kunnskapsrik formidler
 • Direktefly t/r med SAS
 • Reiseleder Aleksey – vi påstår: Verdens beste reiseleder for reiser i Ukraina! Han er ukrainsk og snakker flytende norsk.
 • Ukraina, bonde, landsbygd, ku
 • Ukraina, Lviv, St. George's Cathedral, kirke, katedral
 • Ukraina, kvinne, dame, tradisjon, landsbygd
 • Ukraina, Kiev, gamlebyen
 • Ukraina, Lviv
 • Ukraina, Castle Hill, Lviv
 • Ukraina, Kiev, Uavhengighetsplassen, Independence Square, Maidan Nezalezhnosti
 • Ukraina, Kiev, St. Michael's Golden-Domed Monastery
 • Ukraina, Lviv
Dag 1

18. april - avreise Oslo ankomst Kiev

Vi flyr fra Oslo tidlig om formiddagen med SAS direkte til Boryspil flyplass utenfor Kiev. Beregnet ankomst Kiev er tidlig ettermiddag. Her møtes vi av reiseleder Aleksey som skal være med oss på hele turen.

På veien fra flyplassen til hotellet ser vi det første av Kiev. Innsjekking på hotell med sentral beliggenhet, velkomstmiddag spiser vi såklart sammen. Og gleder oss til fortsettelsen.

(-/-/M)

 

En fargerik del av Kiev sett fra fugleperspektiv
Dag 2

19. april - Hovedstaden Kiev på mange måter, nattog til Lviv

Etter frokost og en avslappende morgen, sjekker vi ut fra hotellet ved 12-tiden. Bagasjen settes igjen på hotellet, den henter vi senere.

Ukraina er digert. Det er Europas største land om man ser bort fra Russland, som ikke bare tilhører Europa. Grensen mellom øst og vest i Europa går tvers gjennom Ukraina. Dette blir det en spennende miks av, historisk sett. Den vestlige delen unngikk i sin tid de fremadstormede mongolene, og har fått viktige impulser fra Polen og fra Østerrike. Videre var området kjent for sin rike jødiske kultur. Vi skal etter hvert bli kjent med både befolkning og stedene.

Kiev ble grunnlagt på 400-tallet og er en av Europas eldste byer. Under andre verdenskrig led byen store tap, men omfattende oppbygging har gitt nytt liv til den historiske bydelen. Kiev fremstår i dag som en moderne storby med over 3 millioner innbyggere, men også en by med vakre parker og bygninger. Innbyggerne er stolte av byen sin. Nå er Kiev både trendy og et sted å regne med. Kunst, mat og kultur satses på for fullt. Det er en ny giv og en stor optimisme. Nye spisesteder åpner daglig, noe som var helt utenkelig for noen år siden.

I dag skal vi besøke den storslåtte St.Sofia-katedralen med sine grønne og gylne kupler. Byggingen ble påbegynt i 1037, i regjeringstiden til Jaroslav den vise. Katedralen står i dag på UNESCOs verdensarvliste og er spesielt kjent for sine vakre ikoner og mosaikker. Kiev er delt i to fra gammelt av, vi skal rusle gjennom begge. Det er den såkalte “øvrebyen” – den eldste delen av Kiev hvor fyrstenes palasser stod en gang. Vi tar en av de eldste gatene i Kiev og går ned til “nedrebyen” hvor vanlige folk bodde i middelalderen. Gata er mest kjent for masse håndverkere som lager og selger typisk ukrainsk håndverk: malerier, broderinger, lintøy og litt av hvert.

Midtveis på denne gata spiser vi lunsj på et kult sted som er kjent for knallgod ukrainsk mat og brennesle-øl. Dette er veeeldig lokalt.
Etter felles lunsj kjører vi t-bane videre til Maidan-plassen – hovedplassen i Kiev omringet av “Stalins kaker” – blokker, bygget på 50-60-tallet i Stalins arkitektur. Stedet ble rammet av revolusjoner i 2004 og 2013-2014.

Her opplever vi virkelig Kiev på nært hold, og vi snakker mye om revolusjonen som alle husker og “tar” på gjenstandene som ble brukt. Mange av disse er i dag en del av minneinstallasjoner. Vi får også tid til å gå på hovedgata i Kiev Khrestsjatik (som du ikke trenger å uttale…). Det er der folk går for å se på livet og høre på nyheter i byen. Fritid / middag på egen hånd, reiseleder organiserer for den som vil. 19. april er ortodoks påskedag i Ukraina, i dag har mange fri.

Cirka 21.30 henter vi bagasjen på hotellet. Så tar vi buss til jernbanestasjonen og så – nattog vestover med avgang kl 23.00.  Det er plass til to personer i firemannskupeer – så det er lagt opp til at to og to deler. Det er dermed god plass.

(F/L/-)

Vakre, kontrastrike Kiev
Dag 3

20. april - Lviv, en studie i stil og sjarm - med artige aktiviteter underveis

Ankomst Lviv er ved 7-tiden om morgenen, transport til hotellet hvor vi spiser frokost og setter fra oss bagasjen. Så skal vi ut å se oss om.

Denne vakre, stemningsfulle byen har litt av hvert å by på. Vi har god tid til å bli kjent. Byen står stått på egne bein, men tåler en liten sammenligning med storslåtte byer som Krakow og Praha. Det er brosteinsbelagte gater, koselige torg og fargerike, pastellfargede bygninger i skjønn forening. Da er lista lagt. Dette er nok landets mest populære by å besøke av mange grunner.

Historie: Lviv ble grunnlagt på 1200-tallet av kong Danylo av Galicia og kom like etter under polsk kontroll. Fra 1772 til 1918 het byen Lemberg. Da var den hovedstaden i Det habsburgske kongeriket Galicia og Lodomeria. Kanskje ikke allemennkunnskap… Da det østerrikske-ungarske-riket ble oppløst i 1918, kom byen igjen i polske hender. Under andre verdenskrig var Lviv okkupert av Tyskland. Byens polske majoritet ble fordrevet og den store jødiske befolkningen utradert. Etter andre verdenskrig flyttet Sovjetunionen sine grenser vestover og byen fikk navnet Lvov og ble en del av USSR. Da Ukraina fikk sin selvstendighet i 1991 ble navnet igjen endret til Lviv. Det var dette med kjært barn og mange navn, da. Summen av alt har i hvert fall gitt den en arkitektur som henspiller på arven. Gamlebyen står på UNESCOs verdensarvliste.

Dette innebærer også at halvparten av alle kulturminnene i hele Ukraina, finnes i Lviv. I dag ser vi blant annet St. Georg-katedralen fra 1700-tallet og Pototskij-palasset, som nå er kunstgalleri. Det blir også et besøk i friluftsmuseet i utkanten av Lviv, som ligger i en hyggelig park.

Etterpå venter noe litt spesielt. Fra læring om ukrainsk trearkitektur til et treff med en samler av ukrainske musikkinstrumenter. Han skal på 15 minutter gjøre oss til en orkester, sies det. Originalt, får man si.

Lunsj spiser vi underveis på en hyggelig restaurant i byen, før vi drar tilbake til hotellet og sjekker inn om ettermiddagen. Resten av dagen er til egen disposisjon. Aleksey organiserer bespisning for de som ønsker.

(F/L/-)

Lviv, her kommer du garantert til å trives :)
Dag 4

21. april - Ut på landsbygda, påsketradisjoner og "gjør det selv"

Landsbyen vi kommer til å besøke i dag, ligger kun sju kilometer fra Lviv. Etter frokost, kjører vi til denne, som er en typisk ukrainsk landsby. Vi blir møtt her av innbyggere med salt og brød og noe godt å drikke – gjestfrihet er en selvfølge på disse kanter.

Dette er en landsby med mange tradisjonelle håndverkere som vil invitere oss å lage noe sammen. Det kan være mønstre på påskeegg, ikonmaling på glass, ukrainsk korsbrodering og veving. Alt som du lager selv kan man beholde som souvenir. Vi hører om påsketradisjoner og deltar i det som skjer.

Felles lunsj spises i ukrainsk hjem sammen med vertinna. Hun har da laget lokale delikatesser og landets mest kjente likører.

Etter lunsjen venter en a kapella konsert med et pikekor.

Tidlig om ettermiddagen returnerer vi til Lviv. Videre kjører bussen tilbake til hotellet, men om man vil, kan man bli i sentrum sammen med reiselederen. Resten av kvelden står til fri disposisjon. Om kvelden er det også mulighet til å være med på en valgfri forestilling. Dette kan bestilles gjennom reiseleder i begynnelsen av turen, og betales der og da. Det blir kanskje opera eller ballett, programmet er ikke fastsatt i skrivende stund.

Operahuset i Lviv regnes å være ett av de vakreste i Europa, og det sier ikke så lite… Omgivelsene er også en del av det hele og bidrar til en særegen stemning. Lviv regnes også å være konsertenes by. Ikke bare i stort omfang og storslåtte omgivelser, det er ofte gatekonserter både her og der.

(F/L/-)

I dag venter lokale møter
Dag 5

22. april - Lviv - byvandring i "middelalderen"

Dagens tema er middelalderens Lviv for her er det mye å hente. Vi får oppleve byens hjerte med det gamle torget, den armenske bydelen, apotek-museet, den italienske gården og flere kirker.  Vi besøker «Kaffegruven» hvor vi skal høre historien om kaffe i Ukraina og smake kanskje den beste kaffen i byen. Her tilberedes den med flamme.

Etter felles lunsj på en hyggelig restaurant, er det tid til egen disposisjon. Reiseleder foreslår. Middag på egen hånd.
Kl. 21:30 ca. kjører vi fra hotellet til jernbanestasjonen for nattoget tilbake til Kiev. På samme måte som før er det to og to som deler firemannskupéer.

(F/L/-)

Tradisjonene står sterkt i Lviv
Dag 6

23. april - Kiev og Tsjernobylmuseet

Buss fra togstasjonen til hotellet, bagasjen blir oppbevart for oss. Frokost blir det, enten på hotellet eller på en restaurant i byen.

Så tar vi turen (med t-bane) til Tsjernobyl-museet som beskriver en av de mørkeste sidene i Ukrainas historie, nemlig katastrofen på atomkraftverket som rammet en stor del av landet og resten av regionen. For den som vil, er det en valgfri utflukt neste dag som kan forhåndsbestilles hos oss.

Etter omvisningen på museet er det lunsj på egen hånd før vi tar t-banen tilbake til hotellet og sjekker inn. Resten av dagen er til egen disposisjon. Reiseleder vil selvsagt gi tips og råd om hva du kan gjøre.

(F/-/-)

Dag 7

24. april - Kiev på egen hånd eller valgfri utflukt til Tsjernobyl

Bruk dagen i Kiev, du kan f.eks se nærmere på “ det jødiske Lviv”. Akkurat som Krakow i Polen, hadde byen mange jøder. Men på slutten av 30-tallet og under den andre verdenskrig, rammet tragedien de aller fleste. Med både Stalin og Hitler ved roret, skjedde det forferdelige ting som det er lett å lukke øynene for. Terrormuseet kan også besøkes. Den jødiske bydelen er uansett trivelig å rusle rundt i.

Dagens og turens valgfrie utflukt til Tsjernobyl er en spennende og riktig så annerledes opplevelse. Vi må ha minimum 10 deltakere for å gjennomføre og reiseleder blir med på turen.

Har du, som mange andre, sett på serien «Chernobyl» eller interessert i historien? Nå kan du bli med til der det skjedde, til en hjerteskjærende, men viktig del av historien. Utflukten forhåndsbestilles innen 15. februar og koster kr 1 990.  Om natten 26. april 1986, eksploderte reaktor nummer fire ved atomkraftverket nord i landet, cirka 100 kilometer fra Kiev. Verdens største atomulykke var et faktum. Den gang var Ukraina en del av Sovjetunionen. Det som skulle være rutinesjekk og en del av vedlikeholdet, fikk uante konsekvenser. Hemmelighold, neddyssing og mangel på informasjon var en del av det hele, navnet Tsjernobyl vil for alltid være merket. Der TV-serien forteller historien som de som bidro til at det ikke ble så ille som det kunne ha blitt, er tanken på at det kunne vært verre definitivt skremmende… TV-serien hevdes forøvrig å være tidenes beste!

På turen blir eksplosjonen og konsekvensene levendegjort. Det er sterkt. Vi hører om arbeidet før og nå, og forskningen som bedrives. Vi ser den ødelagte spøkelsesbyen Pripjat som en gang hadde 50 000 innbyggere. Det var stort sett her arbeiderne ved atomkraftverket bodde. Det er en helt spesiell opplevelse å være ved Tsjernobyl – Ukrainas mørke kapittel kommer frem i lyset. Sent men godt.

Det er flere forlatte byer i området, vi besøker også Zalissja. Kopachi er nok et eksempel på en forlatt by. Skogen som kalles «Red Forest» bærer preg av at også naturen fikk et dødelig slag – døde trær og planter sier sitt. Denne skogen ligger rett ved selve kraftverket og fikk en skikkelig dose stråling.

I dag er selve reaktoren omsluttet av en sarkofag i betong.

Her er en lengre video (laget av en amatør), som tar deg med på innsiden av Tsjernobyl.

Om du er med på utflukten, er lunsj inkludert. Vi er tilbake i Kiev om kvelden, så middag er på egen hånd.

(F/-/-)

Lokale smaker venter
Viktig informasjon vedr utflukten til Tsjernobyl

Å besøke Tsjernobyl er en fascinerende opplevelse, men det kan gjøre sterke følelsesmessige inntrykk. Byene fremstår som i en tidskapsel som har ligget urørt i over 30 år. Det er et av få steder i verden som er forlatt på denne måten, og det er virkelig noe spøkelsesaktig over det hele. Tsjernobyl har blitt grundig sjekket av strålingseksperter fra mange land for å sikre at det er trygt å besøke. Det er det, selv om man må skrive under på et noe skremmende skjema hvor det står at man forstår risikoen ved å være der.

Ved å besøke Tsjernobyl får du faktisk ikke mer stråling i deg enn du gjør på en flytur til New York. Faren ved en dagsutflukt i Tsjernobyl er dermed ikke strålingen, men strukturer som ikke har blitt vedlikeholdt på over 30 år. Derfor er det viktig at man ikke går rundt på egenhånd, men alltid holder sammen med guiden og gruppen. Det er nemlig ikke lov til, ei heller mulig å besøke Tsjernobyl uten guide. Guidene har alltid med seg en geigerteller for å måle strålingen. Noen områder er det ikke mulig å gå inn i, dette må respekteres. Det er ikke lov til å ta med noe ut av området som du ikke hadde med deg når du kom inn. Strålingsnivået blir sjekket både når du går inn og ut av sonen.

Ta med deg drikkevann og vær obs på at det er begrenset med fasiliteter. Det er viktig at du er en respektfull turist. Tsjernobyl er åpnet for at man skal lære om hva skjedde under katastrofen i 1986 og det er virkelig en lærerik opplevelse. Følg reglene og unngå å ta respektløse bilder.

I Tsjernobyl er det ikke lov til:

 • Å drikke alkohol
 • Å spise eller røyke i friluft, kun i egne soner
 • Å ta på noen strukturer, ting eller vegetasjon
 • Å ha med våpen (en liten lommekniv kommer under her)
 • Å sitte på bakken
 • Å plassere videoutstyr, sekk eller andre ting på bakken
 • Å ta noe fra sonen med deg ut
 • Å ha på skjørt, shorts, sandaler eller korte ermer
 • Å ta bilde av områder som det ikke er lov til å ta bilde av
Oversiktsbilde Tsjernobyl
Dag 8

25. april - Kiev med Grotteklosteret, så hjemreise

Etter en god frokost på hotellet, sjekker vi ut og kjører til Grotteklosteret.

Grotteklosteret ble grunnlagt av munker i 1051 og er et imponerende kompleks bestående av kirker, museer og en katakombe. Det blir tid til en kort omvisning / tid på egen hånd i klosteret før vi ved reisens slutt kjører til flyplassen.

Aleksey sier på gjensyn før sikkerhetskontrollen. SAS`direktefly venter oss med avgang om ettermiddagen, ankomst Norge samme ettermiddag.

(F/-/-)

 

Vi sier på gjensyn til Aleksey og Ukraina

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 14 990
Enkeltromstillegg: kr 1 990

(OBS – Enkeltromstillegget dekker ikke to netter på nattog, her deler to og to kupé )

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo-Kiev-Oslo med SAS tur/retur
For avreise fra andre flyplasser, ta kontakt for informasjon og tilbud
Flyskatt og avgifter pr 17. september 2019
5 netter på mellomklassehoteller. Frokost inkludert.
2 netter på nattog
4 lunsjer og 1 middag
Alle utflukter og entreer iht. programmet.
All transport i følge programmet.
Lokale guider
Reiseleder fra Carpe Diem som møter på flyplassen i Kiev og er med på hele turen til avreise fra Kiev

HVA ER IKKE INKLUDERT
Utflukter/arrangement som ikke er en del av programmet (Tsjernobyl og opera/ballettforestilling)
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover de som er nevnt over
Drikkevarer
Tips
Avreisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F=frokost, L= lunsj, M= middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reise-bekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 60 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise- og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå på reisen. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

PASS OG VISUM, VIKTIG INFORMASJON
Norske statsborgere trenger ikke visum til Ukraina.

Passet må være gyldig under hele reisen, vi anbefaler at det er gyldig 6 mnd etter utreise. Det er den reisendes ansvar å sørge for at passet er gyldig på reisen, Carpe Diem er ikke erstatningsansvarlig for passasjerer som ikke har dette i orden. Carpe Diem trenger passkopi fra deg, sendes helst til post@carpe-diem.no (grunnet bestilling av togbilletter av vår samarbeidspartner i Ukraina).

VAKSINASJON
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege eller www.folkehelseinstituttet.no for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise.

REISEVILKÅR
Reisevilkårene er grunnlag for både dine rettigheter som reisende og våre som arrangør. Alminnelige vilkår for pakkereiser og Carpe Diem reisebetingelser får du ved å kontakte oss eller ved å gå inn på www.carpe-diem.no.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser