Tsjekkia på lokalt vis

Tsjekkia: Brno, Český Krumlov, slott og ølfestival

10. juni 2021 / 8 dager / Pris fra 15.590,-

Tsjekkiske Krumlov, (Cesky Krumlov), Tsjekkia. Trebro over elven Vltava. Vintage pittoresk gammel by med fargerike hus og kirke kapell. Rose blomster på banken. Solrik sommerdag.

Med lokalkjent reiseleder!

Vi elsker nyheter. Vi elsker å komme med små «hemmeligheter» du kanskje ikke har tenkt på. Vær ærlig, har du tenkt på Tsjekkia uten å la hovedstaden spille hovedrollen? Trolig ikke. Men da er det en glede å beskrive noen av de høydepunktene du kan oppleve i dette landet. Noen av de lokale tingene som gjør en tur uforglemmelig. Som gjest er det ikke så lett å vite hvor man skal lete. Med Filip som veiviser, går vi ikke glipp av noen godbiter. Apropos – det er nydelig mat her også. Sunn, solid, kortreist, enkel og velsmakende. Når det gjelder drikke, nikker de fleste gjenkjennende til skummende, frisk øl. For her er øl kultur, noe vi skal både lære og smake.

Det er mange flere elementer som skal til for at et reisemål regnes som optimalt. Natur, arkitektur og stil er viktige. Naturlig vakre og unektelig spesielle er kalksteinsgrottene langs den underjordiske elven Punkva. Arkitektur av ypperste klasse finnes mange steder i landet. Det er ikke minimalistisk, men har en «svung» av eventyr over seg. Utallige, vakre slott i både gotisk og barokk stil sender tankene tilbake til svunne tider. Vi skal ikke bare se slott, vi skal også overnatte i ett!

Vi tar deg med på en reise gjennom Tsjekkias historie, mat, kultur og arkitektur – det er bare å glede seg. Det mer ukjente Tsjekkia er perfekt å oppleve sammen med lokalkjent og kunnskapsrik reiseleder. Filip bor her og det den mannen ikke vet om landet sitt, tviler vi på om det er verdt å vite:) Pluss for et snarbesøk i nydelige Wien ved ankomst.

Høydepunkter

 • To land på én tur – med både historie og kultur
 • Flotte og ærverdige hoteller
 • Ta toget til ølfestival slik tsjekkerne gjør
 • Vi lærer å lage deilig skorsteinskake
 • Siste natten overnatter vi på et slott utenfor Praha!
Kamera, berømt sted, tårn, gamlebyen, internasjonalt landemerke

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 10.06.2021

  Tilgjengelighet: Ledig

  Dager: 8

  Priser fra: 15.590,-

  Reiseleder: Filip Bis

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+4
+3

Program

7 frokoster, 3 lunsjer og 4 middager inkludert

Dag 1

Avreise og ankomst Wien, deretter til Tsjekkia og Brno

Lunsj og middag

Vi reiser fra Oslo om morgenen direkte til Wien med Austrian. Ankomst om morgenen og vi møtes av reiseleder og guide Filip. Joda, reisen i Tsjekkia begynner i nabolandet og denne nydelige hovedstaden som må ses nærmere på. Det fortjener den. Litt i buss og litt til fots. Lunsj skal vi også spise og hva passer bedre enn wienerschnitzel? For det blir det.

Wien er nesten som et levende museum – her hvisker historiens stemme rundt ethvert hjørne. Majestetiske slott og palasser, dette var en gang habsburgernes by, og arven etter dem er noen av byens flotteste severdigheter. Habsburgerne var en adelsslekt opprinnelig fra Sveits, som overtok tronen i Østerrike, en slekt som senere vokste til å styre store deler av Europa og også Latin-Amerika.

Wien er en utømmelig kilde for vakker arkitektur og interessant historie. Hofburgpalasset hører blant dette og er en arv fra habsburgerne. Her bevises det at luksus og dekadense var noe denne slekten virkelig hadde sansen for! Overdådighet blir nesten et forsiktig ord. I dag er dette setet for presidenten i Østerrike, og her finnes også deilige parker og rekreasjonsområder.

Noe helt annet er Hundertwasserhuset, som med sin fargerike, ekspresjonistiske fasade lyser opp nabolaget. Ikke glem den enorme Stefanskatedralen som troner i midten av sentrum eller det vakre operahuset der forestillingene inne ses på storskjerm ute om sommeren.

Wien er også kjent for komponistene som har bodd og virket her. Mozart bodde her de siste ti år av sitt liv og komponerte noe av sine mest kjente verk her: Figaros bryllup, Don Giovanni og Tryllefløyten. For musikkinteresserte vil Wien uansett være et mekka: Haydn, Schubert, Strauss og Beethoven bodde og komponerte alle her i byen og dette har selvsagt satt sine spor.

Så venter en totimers busstur til Tsjekkia og til Brno. Vi stopper for middag, vinsmaking og litt underholdning på veien. Så venter siste, korte etappe på en halvtimes tid i buss før vi når hotellet. Etter en lang og innholdsrik dag sjekker vi inn og tar kvelden. Tre netter skal vi være her med variert program.

Luftfoto over hustakene i Wien fra Nord-tårnet på St. Stephen's Cathedral, inkludert katedralens berømte utsmykkede, fargerike tak laget av 230 000 glaserte fliser, Østerrike

Wiens skyline med taket på St. Stephansdomen

Dag 2

Bli kjent med Brno

Frokost

Etter frokost skal vi ut å se oss om. Brno er Tsjekkias nest største by og står ikke tilbake for noen. Den er livat, med et stort studentmiljø. Byen er kjent for sin spesielle arkitektur, eksperimentell sådan. Her ble mye bygget på begynnelsen av 1900-tallet. Brno er en sånn by der kontrastene råder og spennende nok er det mange ting å se under bakkenivå. Noe har litt makaber undertone, og det er jo alltid litt skrekkblandet fryd i sånt.

Med kjent lokalguide tar vi turen gjennom byens gater og ser det meste av det beste. Rådhuset i gotisk stil synes godt i bybildet. De travle gatene, den koselige trikken og de mange kafeene.

Det vi ikke ser, som er under oss, er krypter med gravplasser for munker og andre fremstående byboere. Den gamle, ærverdige kirken St. James har beinfragmenter fra over 50 000 døde. Kanskje for spesielt interesserte, men verdt å nevne for noen som vil se og høre mer.

Spilberk er slottet og festningen som ble påbegynt allerede på 1200-tallet for å forsvare byen. Beliggenheten var perfekt i så måte, der det ligger på en høyde. I dag ser det både vakkert og imponerende ut. Fortiden har en mørkere undertone. Det begynte helt uskyldig som residens for de kongelige. Senere sørget de habsburgske herskerne for at det ble en fengsel her, på folkemunne kalt regionen Mährens «Alcatraz». Da skjønner vi at dette var tøft. Under den andre verdenskrig var det nazistene som holdt politiske fanger her. Spilberk er uansett en av Brnos viktigste severdigheter som vi må få med oss.

Resten av dagen er til egne oppdagelser, reiseleder sørger for at de som vil spise felles gjør så. Det gjelder også andre dager når måltider ikke er inkludert,

Tsjekkia_Brno

Trikken i Brno er eldst i Tsjekkia

Dag 3

Moravsky Kras og Punkva-grottene, så ølfestival i Břeclav

Frokost

En variert dag venter. Nå skal vi under jorden, for det er unektelig også en spesiell geologi her i området vi skal se mer av. Moravian karst, som det blir oversatt til, byr på en sammensetning av huler, grotter, raviner og juv. Herunder både synkehull og såkalte cenoter som er fylt med grunnvann (veldig kjent fra Yucatan i Mexico). Grotter skal ses nærmere på og hvordan var det igjen med disse stalagmittene og stalaktittene? Mektig og stemningsfullt er det uansett. Den underjordiske elven Punkva gir oss sjansen til å ta en båttur, noe de har gjort her siden 1930-tallet. Naturen gjør utrolige ting!

Om ettermiddagen skal vi ut på noe helt annet. Vi tar toget til Břeclav for der er det tilfeldigvis en øl-festival. Tsjekkia og øl hører i hop og her brygges det deilig, skummende i stor skala. Og det feires både titt og ofte. Med fokus på lokal mat og samtidig på mikrobryggerier og fengende musikk, skal alt ligge til rette for en fin kveld. Mat og drikke kjøpes av hver enkelt, så her styrer du selv hva du vil teste ut. Toget går tilbake til Brno om kvelden.

Dag 4

Fra Brno til Český Krumlov

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost er det på tide å reise videre. Vi sjekker ut fra hotellet og kjører cirka tre timer til byen som ikke er så lett å uttale: Jindrichuv Hradec (Henriks gård). Her er guiden vår født og oppvokst. Til og med på et slott og det er det tredje største i landet! Her får vi en omvisning for dette blir jo veldig spesielt.
Lunsj spiser vi på den lokale tavernaen Udirna (røkeriet).
Etter slottet fortsetter vi til Český Krumlov der vi skal være i to netter og sjekker inn på hotellet. Her venter middag.

Cesky Krumlov

Cesky Krumlov

Dag 5

Český Krumlov og felles middag i bryggeri

Frokost og middag

Český Krumlov, det høres ikke så idyllisk ut, men det er det. Mange kaller det et Praha i miniatyr, det er jo en æresbevisning i seg selv. Uansett sammenligning er det vakre omgivelser, arkitektur og den minner også litt om en eventyrby. Nedover langs Vltava-elven, som kantes av både barokk og renessanse i finstemt takt, er det masse kafeer og barer. Byen er også kjent for godt håndverk og ikke visste vi at dukkemakere fra Krumlov var de beste. Byen har også et marionett-museum som viser dette. Og selvsagt finnes det et imponerende slott her.
Resten av dagen har du til å rusle rundt i eget tempo.

Tidlig kveld skal vi være med på et aldri så lite kokkekurs og det står skorsteinskake på menyen. Vet du ikke hva det er, så kanskje du kjenner Trdelnik:) Eller ikke. Gled deg til deilig gjærbakst, i sylinderform, stekt over glødende kull, på tradisjonelt vis.
Litt bakvendt i dag, for etter bakst kommer middag. Vi møtes til treretters i Eggenbergbryggeriet. Dette er et av de klassiske, tsjekkiske småbryggeriene som familien ved samme navn grunnla i 1560. Middagen spiser vi i bryggerihallen som har stil fra 1890-tallet.

Trdelnik - tradisjonell kake og søtdeig fra Tsjekkia, Slovakia og Ungarn

Trdelnik - tradisjonell kake

Dag 6

Dag til egen disposisjon

Frokost

Det meste av dagen er fri til egne sysler, reiseleder hjelper til med planene – om du vil.

Om kvelden har Filip planlagt en spøkelsesvandring gjennom byens smale, kronglete gater!

Vakker solnedgang over Cesky Krumlov

Vakker solnedgang over Cesky Krumlov

Dag 7

Til slottet Zbiroh med overnatting

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost setter vi kursen nordover. Litt tid i bussen, cirka tre timer totalt. På veien stopper vi ved et ærverdig, lite bryggeri. Slik blir det på disse kanter. Bryggerier hører med. Lunsj blir det også, og det lokalt på en gård der de dyrker det vi får på tallerkenen. Kortreist er alltid best.

Så ankommer vi slottet Zbiroh. Det er både elegant og mektig imponerende i romansk-gotisk stil. Opprinnelig er slottet fra 1100-tallet og kan med det si seg som et av de eldste. Den originale delen av slottet kan også skilte med det eldste frittstående vakttårnet i landet. Artig kuriositet om ikke annet!
Her har mange keisere og folk høyt på strå overnattet og nå er det vår tur. De ønsker heldigvis andre enn geistlige og adelige velkommen i disse dager. Selv om det er mye historie i veggene og gangene, er det også komfort og oppdatert. Og kjent for veldig god mat. Vi avslutter med en treretters middag på slottet, til ære for dette nydelige og gjestfrie landet som vi har blitt kjent med denne uka. Tsjekkia har vist seg fra sin mer ukjente side og vi håper du likte det.

Zbiroh

Slottet Zbiroh - her skal vi bo!

Dag 8

Hjemreise fra Praha

Frokost

Frokost på slottet før vi må inn i buss for litt transport denne hjemreisedagen.
Lufthansa flyr oss fra Praha først til Frankfurt med avreise om ettermiddagen. Ankomst Oslo Lufthavn tidlig kveld.

Utsikt over gamlebyen i Praha

1 av 2

Idyllisk morgenstemning i Praha

2 av 2
1 av 2

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo - Wien//Praha - Oslo med Austrian og Lufthansa
 • 7 netter på hotell med frokost
 • 3 lunsjer
 • 4 middager
 • Alle utflukter og entreer iht. program
 • All transport ifølge program
 • Reiseleder fra Carpe Diem møter ved ankomst Wien og er med på hele turen til avreise fra Praha
 • Lokale guider

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips