Transilvania med Bucuresti

En spennende rundreise i Transilvania fra middelalder til nåtid i et fantastisk vakkert landskap.

Transilvania er ikke bare ensbetydende med skumle Dracula og gamle filmer. Transilvania er en imponerende, historisk region i det sentrale Romania som byr på alt vi ønsker oss. Den har storslått natur, byer med høy sjarmfaktor, middelalderslott, et  gjestfritt folk…for ikke å glemme Dracula og alle mytene knyttet til ham. Vi kommer ikke utenom dette. Vår tur går gjennom Transilvanias vakre kulturlandskap hvor tiden virker å ha stått stille siden middelalderen. Det blir også besøk utenfor allfarvei i kjent Carpe Diem-stil. Myter, eventyr eller historie – en reise gjennom Transilvania er en reise gjennom noen av Europas best bevarte hemmeligheter og det er vanskelig å ikke la seg sjarmere. Navnene Brasov, Sibiu og Sighisoara er byer vi skal bli kjent med og la oss sjarmere av i løpet av turen. Bucuresti er kanskje en by mange ikke kjenner så godt? Det skal vi gjøre noe med, Romanias hovedstad byr på mange overraskelser.

Denne turen har noen nye innslag i reiseruten som vi ønsker hjertelig velkommen. Vi får med oss Maramures, som er et levende utendørsmuseum, og fortsetter gjennom regionens vakre landskap. Det er bare lekkert og prydet med freskomalte klostre. Transilvania er en sjarmbombe av rang – her dukker det opp skatter og vakre bygninger titt og ofte.

Reiseleder Trond Aspaas er kjentmann, guide, forteller og motivator. Dette er den ultimate mannen til å vise deg Transilvania. Han kjenner hver en krik og krok og har kontakter overalt. Gled deg til å være med på en unik reise!

 

 

 

Avreiser & Bestilling

 • Avreise 21.08.2019
 • Tilgjengelighet Få ledige
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 13 980,-

Høydepunkter

 • Unikt innblikk i historie samt Transilvania i dag
 • Spennende Bucuresti, der tradisjoner og det moderne liv går hånd i hånd
 • Myter og virkelighet i Transilvanias vakre kulturlandskap – av Lonely Planet utropt til verdens beste region å besøke i 2016
 • Gamlebyen i Sibiu – av Forbes Magazine kåret til en av Europas vakreste
 • Bran Castle – Draculas slott
 • Besøk hos greve Tibor Kalnoky i Miclosoara
 • Den idylliske eventyrbyen Sighisoara
 • Sjarmerende landsbyliv
 • Vingård i vestlige Transilvania
 • Besøk hos gjeterne i åsene utenfor Sibiu
 • Utendørsmuseet Astra i Sibiu
 • Vingårdsbesøk i sentrale Transilvania
 • Elie Wiesels hjem i Sighetu Marrmatiei
 • Trekirkene i Maramures og Barsanaklosteret
 • Reiseleder Trond Aspaas er en virkelig Transilvania-kjenner, og han byr på spennende historier gjennom hele reisen
 • Godt reisefølge og selskap er alltid inkludert på Carpe Diems reiser 🙂
Dag 1

21. august - Avreise og ankomst

Vi flyr med Lufthansa med avgang fra Oslo Lufthavn om formiddagen. Mellomlanding og flybytte München. Ankomst Bucuresti flyplass om kvelden. (Romania er i en tidssone en time foran Norge).  Etter bagasjeutleveringen ønskes vi velkommen av reiseleder Trond, som viser oss til bussen. Turen inn til byen tar en halvtimes tid. Vi innleder turen med en hyggelig middag på en tradisjonell restaurant.(-/-/M)

Parliament Palace, Bucuresti
Dag 2

22. august - Bucuresti! Så til Brasov

Etter frokost og utsjekking blir det en kort byvandring til revolusjonsplassen i byen, der opptøyene i 1989 ledet til diktatoren Ceausescus fall og henrettelse. Ved det gamle slottet på revolusjonsplassen venter buss som tar oss til Palace of Parliament som den samme Ceausescu startet byggingen av i 1984. Dette er i dag verdens nest største bygning etter Pentagon i USA.

Etter en drøy times omvisning med lokal guide inne i bygningen setter vi umiddelbart kursen nordover mot den mektige fjellkjeden Karpatene, opp gjennom fjellpasset og stopper i alpinbyen Sinaia ca 850 meter over havet. Vi stopper for lunsj i en restaurant inne på slottsområdet til eventyrslottet Peles som Romanias første konge, Carol I, lot bygge mot slutten av 1800-tallet.( Vi har ikke omvisning inne i slottet.) Sent på ettermiddagen forlater vi Sinaia, passerer veiens høyeste punkt ca 1200 meter over havet og kjører ned fra fjellet på nordsiden av karpatene og til Brasov der vi skal bo i to netter i gamlebyen, som er en av de viktigste middelalderbyene i regionen med en lang og innholdsrik historie.

Brasov er også en av Romanias største og mest moderne byer med cirka 300.000 innbyggere. Jammen er det også en av de mest besøkte stedene i Romania, ikke merkelig. Omgitt av Karpatenes sørlige fjelltopper og med vakker gotisk, barokk og renessanse­arkitektur, for ikke å glemme alle historiske attraksjonene byen har å by på, er det en spennende by vi skal bli bedre kjent med.

Reiseleder organiserer felles middag for den som vil – det gjelder for hele turen der det ikke er inkludert.

(F/L/-)

Brasov
Dag 3

23. august - Brasov-Bran-Brasov, Dracula!

Vi er i Transilvania og hva er mer naturlig enn et besøk i Transilvania og Romanias mest besøkte severdighet, Castle Bran- bedre kjent som Draculas slott? Det må vi få med oss! Slottet ligger en drøy halv times kjøring fra hotellet. De mange salgsbodene i gaten som ender opp ved hovedporten til slottsområdet innbyr mange til å ta en titt, men vi venter til etter besøket inne i slottet før det blir tid til å handle, for de som ønsker dette. Vi tar en tur gjennom slottet som har en fantastisk beliggenhet i den trangeste delen av dalen. I middelalderen var veien forbi slottet den viktigste ferdselsåren mellom Wallachia sør for Karpatene og Transilvania nord for Karpatene, og stedet Bran ble derfor et viktig tollsted.

På vei tilbake til Brasov kjører vi via alpinbyen Poiana Brasov beliggende 1000 m.o.h med mange kabinbaner opp til 2000 meters høyde. På vei ned til Brasov er det storslått utsikt over byen og den transilvanske høysletten og der stopper vi selvfølgelig for å nyte utsikten og kanskje ta bilder. Ettermiddagen til fri disposisjon. Middag på en trivelig kjellerestaurant i gamlebyen.

(F/-/M)

Bran-slottet, Draculas slott
Dag 4

24. august - Brasov-Prejmer-Miclosoara-Sighisoara-Sibiu

Frokost på hotellet, utsjekking, og så fortsetter våre transilvanske opplevelser. Hva er en festningskirke? I dag lærer om hvorfor denne type forsvarsverk var så viktig for innbyggerne i Transilvania i middelalderen. Faktum er at mens byene hadde solide festningsmurer, var festningskirkene landsbyboernes eneste beskyttelse mot angrep fra fremmede folkegrupper.
Etter en halv times kjøring gjør vi første stopp ved festningskirken i Prejmer fra år 1211. Fra utsiden ser den kanskje lite spennende og uanselig ut, men på innsiden får vi en enestående mulighet til å oppleve hvordan det var å leve under beleiring og her hadde mer enn 270 familier hvert sitt rom å oppholde seg i dersom de ble angrepet eller beleiret.

Etter besøket i Prejmer kjører vi inn i fylkene der den ungarske minoriteten er i flertall. Vår kontakt her er en vaskeekte greve, Tibor Kalnoky. Hans familie styrte store landområder fra middelalderen og helt frem til kommunistene tok over etter andre verdenskrig, da de ble jaget ut av landet. Da familien kom tilbake etter diktatoren Ceausescus fall i 1989 var det meste av husene og slottene ødelagt, men det gamle jaktslottet i Miclosoara er nå renovert. Her inntar vi lunsj med vin, og kan være med å lære hvordan de lager sitt tradisjonelle pinnebrød på treruller. Sånt er gøy!

Etter oppholdet i Miclosoara setter vi kursen mot festningsbyen Sighisoara der selveste Dracula (Vlad Tepes) kom til verden i år 1431. Sjarmerende Sighisoara har stått på Unescos verdensarvliste helt siden 1993. Pastellfarget, slitt, shabby og med masser av atmosfære. Det er en ektefølt eventyrby der de fargerike husene omkranser de smale gatene.

Sent på ettermiddagen fortsetter vi mot vestlige Transilvania og middelalderbyen Sibiu, eller Hermanstadt, som mange fortsatt kaller den etter sitt tyske opphav. Hotellet ligger rett utenfor gamlebyen og her skal vi bo i tre netter. Byvandring i gamlebyen med lokalguide.

Sibiu er rett og slett en vakker by som med sin labyrint av brosteinslagte gater og barokke torg gjør at det er meget lett å like seg her. Byen er Romanias kulturelle perle og var i 2007 Euro­pas kulturhovedstad. Byen er livlig og det er mye aktivitet på kulturfronten med festivaler, utstillinger, teater og opera. Sibiu er både litt bohemsk og staselig på samme tid og det er flust av restauranter og kafeer hvor du kan sitte ned og «ta inn» atmosfæren.

(F/L/-)

Prins Charles' landsted i Miclosoara
Dag 5

25. august- Sibiu med gjetere, lokale smaksprøver og Astramuseet

I åsene og dalene opp mot fjellene rundt Sibiu er det mange gjetere og deres husdyr, og vi avlegger dem et besøk på formiddagen etter en knapp halv times kjøretur fra vårt hotell. Her får vi et innblikk i deres liv sammen med dyrene dag og natt i et miljø med rovdyr på alle kanter. Romania satser hardt på å beholde store stammer av bjørn, ulv og gaupe med de utfordringer det skaper for husdyrnæringen. Vi får også lunsj med lokale retter, og ikke minst deres lokale brygg. I Romania er det lov å brenne hjemme og i flere distrikter oppfordrer myndighetene til å opprettholde den tradisjonen. Vi er tilbake i Sibiu ved lunsjtider og for de som ønsker flere opplevelser etter lunsj blir det en ettermiddagstur ut til Astramuseet i utkanten av byen. Dette er et vakkert utendørsmuseum med bygninger fra alle regioner og distrikter i Romania.

Middag om kvelden på en restaurant i sentrum av Sibiu.

(F/L/M)

 

Vakre, grønne Transilvania
Dag 6

26. august - Sibiu-Baia Mare - og litt vin...

Frokost i hotellets restaurant før vi sjekker ut og setter kursen nordover. Underveis stopper vi for vinsmaking og lunsj på en av de vakre vingårdene i det sentrale Transilvania. Deretter fortsetter ferden nordover og vi ankommer Maramures, i dag regnet som en del av Transilvania, med en natur og et folk som savner sidestykke i dagens Europa. Her har har man til de grader klart og holde på de gamle tradisjonene. I tillegg har Maramures mange vakre trekirker (på verdensarvlisten) som ligner på våre stavkirker, men som ble bygget flere århundre senere enn våre. Ikke minst har de mange klostre bygget i tre som har en magisk tiltrekningskraft på besøkende. Vi ankommer Baia Mare, hovedstaden i Maramures tidlig på kvelden. Her skal vi bo i to netter på et hotell i sentrum av byen.

Ettermiddag og kveld til fri disposisjon, men reiseleder er med og viser vei til de som vil spise middag.

(F/L/-)

Skal ikke stå på sjarmfaktoren i Sibiu
Dag 6

27. august - Baia Mare- Barsana-Sapanta- Sighetu Marmatiei-Baia Mare

Frokost i hotellets restaurant før vi legger ut på en meget innholdsrik dag sammen med vår lokale guide. Vi starter med å besøke Elie Wiesels hjem i byen Sighetu Marmatiei. Her bodde han sine første femten leveår og huset er i dag museum. Deretter går turen til den lille byen Sapanta ved grensen til Ukraina. Her ligger Cimitirul Vesel «den glade kirkegård» som er kjent for sine vakre gravsteiner med morsomme tekster og det er unektelig en spesiell følelse når vår guide oversetter til engelsk og alle besøkende går rundt på kirkegården og humrer og ler.

Fra Sapanta setter vi kursen til en liten landsby der vi besøker en av de mange trekirkene i området og inntar lunsj i vertshuset til en lokal familie som serverer lokale retter og lokalt brygg i herlige omgivelser. På vei tilbake til Baia Mare stopper vi i Barsana og besøker klosteret med samme navn. Dette er sted som for mange er så vakkert at man ikke alltid får fram de rette ordene for å beskrive det man opplever. Vi er tilbake på hotellet sen ettermiddag, resten av dagen er til fri disposisjon før vi spiser felles middag. Siste kvelden med «gjengen» etter en spennende og lærerik reise i en, for mange, ukjent del av Europa.

(F/L/M)

Barsana Monastery, Maramures
Dag 8

28. august - Baia Mare-Cluj-Oslo

Frokost og utsjekking før vi kjører til flyplassen i Cluj dit vi ankommer i god tid før avreise med Lufthansa til Oslo om ettermiddagen.  Det tar omtrent 2,5 timer å kjøre til flyplassen, vi stopper en gang på veien ut. Det blir flybytte og mellomlanding i München før vi lander på Oslo Lufthavn tidlig kveld.

(F/-/-)

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 13 980
Tillegg for enkeltrom: kr 2 430

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo–Bucuresti//Cjuj – Oslo t/r med Lufthansa
For tilslutningsfly fra andre flyplasser, ta kontakt for tilbud
Flyskatter og avgifter pr 17. desember 2019
7 netter på gode hoteller. Frokost inkludert hver dag
4 middager, 5 lunsjer
Alle utflukter og entreer iht. programmet.
All transport i følge programmet
Lokale guider
Reiseleder fra Carpe Diem som møter ved ankomst Bucuresti

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover de som er nevnt over
Drikkevarer
Tips
Avreisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F=frokost, L= lunsj, M= middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise – og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå før og under reisens gang. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert
beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

VAKSINER
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege eller www.fhi.no (Folkehelseinstituttet) for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem Singelreiser er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser