Tanzania – eventyrlige safarier og lokale møter

Safari på øverste hylle med Serengeti, Ngorongoro-krateret og Lake Manyara.

Tanzania vil ta pusten fra deg. Safarielskere gled dere! Både til det ufattelig varierte dyrelivet og også de menneskelige møtene. Turen omfatter begge deler. Uansett om du er førstereis eller har vært mye på safari, vil Tanzania finne en plass i hjertet ditt for alltid. På safari er aldri noe gitt på forhånd. Den spenningen, forventningene og gleden når dyrene beærer oss med sitt nærvær, skaper alltid ren magi. Å komme ned i selve Ngorongoro-krateret er som å reise til en annen verden. Serengeti er så annerledes, sletter og savanne så langt øyet ser.

Det er dyrene vi venter på. Høyt henger de, de treklatrende løvene. For i Tanzania klatrer dyrenes konge. Rundt rusler de stripete og stilige sebraene som gresser i ro og mak. De lynraske, smekre antilopene er skvetne. Kanskje er en søvnig løveflokk som døser i skyggen snart på jakt. Nysgjerrige sjiraffer med sin gyngende, majestetiske gange er skyskraperne i dette selskapet. Møter vi neshornet, priser vi oss lykkelige. De er sjeldne. Elefantene er familiekjære og vandrer i flokk med svingende snabler. Store og små er med. Kanskje en smellvakker leopard eller en toppsprinter av en gepard. Vi vet de bor her.

Det er mer ved Tanzania. Vi glemmer ikke den usannsynlig strålende stjernehimmelen. Stillheten når solen har gått ned. Men vent og lytt: nattens mulm og mørke bringer plutselig en kakofoni av lyder. Natten er like levende som dagen.  Det er variasjonen som lokker oss til Tanzania. Og menneskene. Smil, latter, livsglede, stolthet og tradisjoner. Karibu – velkommen!

Avreiser & Bestilling

 • Avreise 23.03.2020
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 9 dager
 • Priser fra 37 990,-

Høydepunkter

 • Safari i tre parker – variasjon i terreng og dyreliv
 • Lake Manyara med sitt unike økosystem – ser vi løvene i trærne?
 • Serengeti, selve symbolet på safari
 • Om du vil, ballongsafari over Serengeti – det koster men en gang i livet… (spør Lisbeth på kontoret som tok turen til himmels)
 • Vulkankrater, kaldera og rikt dyreliv? Absolutt i Ngorongoro er alt mulig!
 • Lokale møter i tuk-tuk i landsbyen Mto wa Mbu
 • Møt masaiene, stolte, sterke og fascinerende
 • Meget gode lodger underveis, gjennomgående høy standard
 • Alle måltider inkludert (til og med lunsj avreisedagen)
 • Godt selskap er alltid inkludert på tur med Carpe Diem!
Dag 1

23. mars - Avreise Norge

Med KLM reiser vi forventningsfulle fra Gardermoen til Tanzania og Kilimanjaro flyplass. Det er avreise grytidlig. På veien nedover blir det flybytte og mellomlanding i Amsterdam. Ankomst Tanzania er om kvelden. Etter immigrasjon og bagasjehenting, tar vi turen til lodgen som ligger en kort kjøretur unna. Det har blitt sent, vi har en lang reise bak oss, så vi går til ro. Vi sørger for at det er litt lett å bite i etter ankomst. Her blir vi ikke lenge.

I morgen starter selve safarieventyret.

(-/-/lett matbit)

 

 

Karibu!
Dag 2

24. mars - Safari Lake Manyara

Etter frokost sjekker vi ut og reisen begynner. Kjøretøyet disse dagene er 4×4 Toyota Landcruisers der taket kan tas av. Kikkert er tilgjengelig og det er til og med lademuligheter i bilen.

Etter noen timer på veien er det klart for første safari. Lake Manyara Nasjonalpark er kjent for sine treklatrende løver. Hvorfor de klatrer er det mange teorier om, en er kanskje rett og slett at det er svalere og mindre plager fra insekter over bakken. Mange kattedyr klatrer jo, kanskje er det helt naturlig? Så selve innsjøen, der de rosa, trippende flamingoene kan samle seg. Ser vi dem, er det litt av et skue. Rosa så langt øyet ser. Pretty in pink.

Lake Manyara byr gjerne. På elefanter, sjiraffer, sebraer, gnuer, impala, surikater, vortesvin og mange smådyr. Vi kan også få se leoparder som lusker i skrentene, på jakt etter bytte. Parken er også hjem til store flokker av bavianer. En lite sky og ganske så rampete gjeng… Kanskje smågretne gnuer, de ser i hvert fall sånn ut. Uansett hvem vi møter og hva vi ser, dette er bare første dag!

Vel tilbake på lodgen tar vi livet med ro, kanskje ved bassenget. Lunsj og middag spiser vi her.

Vi organiserer også en nattsafari for den som vil. Denne forhåndsbestilles gjennom Carpe Diem før avreise. I mørket er parken en helt annen. Om du blir med, oppleves lyder og omgivelser på en helt annen måte. Og de som er våkne på denne tiden, er ofte usynlige om dagen. Safarien varer 2,5-3 timer. Turen forhåndsbestilles innen 31. januar og koster kr 1 260. Lake Manyara er et av de stedene der en nattsafari er å anbefale, ikke minst fordi de har 11 ulike økosystemer her. Det blir en smeltedigel for både dyr og planter. Både kattedyr og flodhester er aktive om natten. Genetter er en katt med flekker og lang kropp, sibetkatt er annen type. Kanskje er de ute på jakt. Store pinnsvin (børstesvin) og kanskje en av de fem store – en leopard? Igjen, man vet aldri. Men alle hører til her.

(F/L/M)

Cirka fire timers kjøring, 200 kilometer

Denne utsikten kan du nyte i kveld :-) Lake Manyara Kilimamoja Lodge
Dag 3

25. mars - Serengeti

Vi sjekker ut fra lodgen og setter kursen videre. Serengeti er målet. På veien kjører vi forbi Ngorongoro Nasjonalpark, dit vi skal senere, og Ndutu Plains. På disse kanter blir det safari ut av enhver kjøretur.

Den verdensberømte Serengeti Nasjonalpark teller gode 14 763 kvadratkilometer, og er Tanzanias eldste park. Navnet kommer fra masai, der ordet siringet betyr «endeløse sletter». Parken lever opp til navnet sitt. Vegetasjonen spenner fra gressløypene i sør til akasia-savannen i midten og skogkledde gressområder konsentrert rundt elven i Grumenti og Mara-elvene i parken. Landskapet er akk så imponerende. Her bor det anslagsvis fire millioner forskjellige dyr og fugler! Hold utkikk etter løver (de voksne hannene i Serengeti har karakteristiske svarte maner), geparder, villhunder, elefanter, Afrikabøffel, topis, vortesvin og flekkhyene. Kameraet og øyet må alltid være klart på safari.

Vi sjekker så inn på lodgen der vi skal være i tre netter. God standard er deilig, her er også det lokale i varetatt da vi bor i telt. Ja telt og telt, standarden innvendig er absolutt godkjent. På lodgen er også svømmebasseng og viktigst: en helt fantastisk 360 graders utsikt over Serengetis uendelige sletter og Mbalagetielven. Middag om kvelden.

(F/L/M)

Cirka fem timers kjøring, 135 kilometer – game drive på veien

Det er ingenting å si på utsikten fra lodgen vår i Serengeti
Dag 4

26. mars - Svev høyt over Serengeti for den som vil, safari

Om du vil, begynn dagen grytidlig med en luftig og helt uforglemmelig tur med luftballong. Over Serengeti. Sveve sakte mens solen stiger opp fra horisonten. Dagen gryr og fra fugleperspektiv er plutselig alt annerledes. Du ser hvor enormt det er, og svever over dyrene, som aldri er syvsovere. En drømmestart på dagen! Turen forhåndsbestilles innen 31. januar og koster kr 6 600.

Alle skal ut å oppleve parken i dag, en hel dag til ende. Vi kjører gjennom variert landskap, og selv om savannen er åpen, dukker det ofte opp steinformasjoner og skog. Plutselig kommer vi over «bassenger» der flodhestene tar livet med ro i vannet. Som en ihuga planteeter, liker den seg best i vannet og nær bredden. Med sine korte bein, kraftige kropp og meget imponerende gap, er den virkelig et dyr som vi håper å se!

Dagen legges opp der og da etter hva våre dyktige guider finner og snuser opp. Det blir en matbit enten underveis, eller tilbake på lodgen. Middag om kvelden på lodgen er alltid trivelig og velkomment.

(F/L/M)

 

DETTE kommer du ikke til å glemme med det første!
Dag 5

27. mars - Serengeti

Enda en dag til å oppleve Serengeti sammen med våre guider. Hold øynene og kameraet klart og ikke glem å se litt opp. Her er fargerike og sjeldne fugler som alltid har sitt å gjøre. Små og store.

(F/L/M)

The King!
Dag 6

28. mars - Ngorongoro-krateret, game drive om ettermiddagen

Vi sjekker ut og forlater lodgen og Serengeti. Vi kjører videre. I området Olduvai ligger en 100 meter dyp ravinedal. Det er her det er funnet de aller eldste sporene etter våre forfedre. Kom de første menneskene fra Afrika? Mye tyder på det.

Nye opplevelser venter og nå blir det i vulkansk regi. På veien passerer vi gjennom masaienes land. Og der er kanten av det krateret som heter Ngorongoro. Masaiene kalte det så, det betyr livets gave. Så sant som det er sagt. Det mangler heller ikke på sammenligninger: Edens hage og Noas Ark er noen. En forunderlig verden er det uansett. Masaiene bruker også krateret selv. De bor på kanten ovenfor, og på dagtid tar de med seg kuene ned for å spise og drikke.

Hva skjedde? For nesten tre millioner år siden kom et kraftig utbrudd fra Ngorongoro. Alt kollapset, og dermed var dette enorme krateret et faktum. Og nede i selve krateret er dyrene i Afrika så absolutt til stede. Det sies å være her den tetteste befolkningen av pattedyr i Afrika holder til. Dog bortsett fra impala og topi (for hard konkurranse med gnuene) og sjiraffer (fordi det ikke er så mye å spise fra trærne). Men til gjengjeld kan vi få se det truede svarte neshornet, vi krysser alt vi har!

Underveis blir det piknik og vel fremme på lodgen, der vi skal bo i to netter, er det middag. Igjen bor vi  komfortabelt, med svømmebasseng og deilig utsikt.

(F/L/M)

Cirka to timers kjøring, 70 kilometer

Ngorongoro-krateret er noe av det mest spektakulære du kan oppleve på safari
Dag 7

29. mars - Mto wa Mbu - lokale møter med tuk-tuk

Vi lovet møter med menneskene på denne turen. I dag er dagen viet dem. Vi skal besøke den lille landsbyen Mto wa Mbu, som lever av det jorden gir dem samt håndverk. Transportmiddel blir tuk-tuk og det er plass til tre av oss i hver. Her kommer vi nært livet i landsbyen, men det blir ikke noe «hjemme hos-besøk». Dagen blir såvisst i lokal ånd, vi skal se og lære om mye og mangt.

Landsbyen er kjent for sin levende atmosfære og travle markeder med all slags håndverk. Tinga tinga er kunst og malerier fra unge malere. Salg og marked er viktig, vi ser kvinner som selger bananer. Kjente du til røde bananer? Landsbyen er kjent for disse også. Vi skal til og med smake bananøl. Vi ser risterrasser, lokale gårder, skole, barnehage og ellers det som skjer. I tuk-tuken blir det små forhold.

Lunsjen tar vi ved en bananplantasje og det blir lokal mat. «When in Tanzania, do as the locals» – det deles og det spises med fingrene. Sosialt og hyggelig.

Vel tilbake ved lodgen venter avslapping og etter hvert middag om kvelden. Siste kvelden…

(F/L/M)

 

Mto wa Mbu
Dag 8

30. mars - Møt masaiene og boma-besøk - hjemreise

Vi sjekker ut fra lodgen, men er på ingen måte ferdig med Tanzania og møtet med menneskene. Snart til masaiene! Vi kjører i våre nå vante 4×4 biler en times tid til Karatu. Her møter vi først en ildsjel fra Isoitok, som står for bærekraftig turisme og forteller oss mer. Herunder prosjekter som er i gang. Vi besøker også en barnehage der barna i masai-landsbyen går.

Vi deler oss i to grupper og og får begge med oss masaiguider som skal ta oss med til bomaen -en typisk masai-landsby. Husene er laget av tre og leire. En kan ikke besøke denne delen av Afrika uten å lære om og møte de stolte masaiene. Det finnes omtrent en million av dem og de tilhører en rekke ulike stammer og snakker ulike dialekter. Tradisjonelt er de delvis nomader – som gjetere og med buskapen sin. I den senere tid er også turismen i høyeste grad med i ligningen.

Vi rusler rundt sammen med våre guider og ser hvordan de bruker planter og røtter som medisin. Det er unektelig imponerende og fascinerende å være her, så langt fra vår egen hverdag. Det blir bush-lunsj og helt sikkert en oppvisning i tradisjonell dans. Og ja, de hopper høyt!

Etter lunsj er det avreise mot flyplassen, vi sier bare:  karibu tena – velkommen igjen!

Hjemreisen går fra Kilimanjaro flyplass om kvelden med KLM. Merk at det blir en teknisk mellomlanding (ikke flybytte) i Dar es Salam. Derfra via Amsterdam, der vi mellomlander og bytter fly.

(F/L/-)

Fra Keratu til flyplassen cirka 3,5 timer og 20 mil

Hakuna matata!
Dag 9

31. mars - Ankomst Norge

Ankomst Norge med KLM er om formiddagen.

(-/-/-)

 

Kwaheri!

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 37 990
Tillegg for enkeltrom: kr 4 940

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo–Tanzania- Oslo med KLM
Flyskatt og avgifter pr 14. august 2019
7 netter på gode lodger
Daglig frokost og 7  lunsjer/ 7 middager
Alle utflukter og entreer iht. program
All transport i følge program
Lokale guider
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
Visum til Tanzania, ordnes og betales av hver enkelt på nett, se under pass og visum
Utflukter som forhåndsbestilles (nattsafari kr 1260 og ballongferd kr 6600)
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover de som er nevnt over
Tips
Drikkevarer
Reisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise – og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå før og under reisens gang. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

PASS OG VISUM
Norske statsborgere trenger visum til Tanzania. Gå inn på www.immigration.go.tz  / VÆR NØYE MED ADRESSEN, MANGE UTGIR SEG FOR Å VÆRE OFFISIELL SIDE UTEN Å VÆRE DET. Du må laste opp passkopien din underveis, og betaler pt. USD 50 med kortet ditt. Se også nettsiden deres med forklaringer om hvor lang tid det tar og annet nyttig: her

Har du en annen nasjonalitet, sjekk med ambassade/konsulat.

Passet må være gyldig minst seks måneder etter utreise. Det er den reisendes ansvar å sørge for at passet er gyldig på reisen. Carpe Diem er ikke erstatningspliktig for passasjerer som ikke har dette i orden.

VAKSINER
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege eller www.fhi.no (Folkehelseinstituttet) for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise. Vi er malariaområder og malariaprofylakse hører med. Ta kontakt med din fastlege eller vaksinasjonskontor i forhold til dette og husk at dersom du skal ha andre vaksiner – begynn forberedelser seks uker før avreise.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser