Utsikt fra Jiufen, Taiwan, er ganske så lekker!

Taiwan og Sør-Korea

Taiwan og Sør-Korea med Taipei, Yehliu, Hualien, Seoul og Gyeongju – med mer!

Vi er superstolte. Makan til tur finner du ikke noe annet sted. Bli med Carpe Diem og reiseleder Anne Bisgaard på vårens kuleste tur! Ikke dus med alle stedene vi skal? Det blir du. Du tror det ikke før du ser det – her venter opplevelser i alle sjangre. Fra skyskrapere til overnatting i tempel. Fra høypuls til hvilepuls.

Taiwan har et vell av naturopplevelser i tillegg til en sprell levende hovedstad. Taipei er omringet av fjell, men har livsnerve så det holder. Perfekt fusion av Japan og Kina. Ispedd et par dæsjer Sør-Øst Asia og med bittelitt moderne, vestlig touch. En av verdens høyeste bygninger ruver godt i bybildet. Taipei er også helt fremme med kulinariske og helt fantastiske smaksopplevelser. Vi sier bare street food, ja takk. Høyhastighetstog får deg lett fra storbypuls til naturperler, sjarmerende landsbyer og strender. Jiufen har høy sjarmfaktor og rammes inn av stemningsfulle røde lanterner. Labyrintiske, bratte gater føles nærmest uendelige, og uendelig spennende.

Det er mer. Herlige strender kan også sjekkes av den lange listen av fristelser. Stillehavets bølger mot hvite sandstrender – joda, Taiwan har dette også. Stupbratte fjellvegger skyter loddrett over raviner – Taiwan har det. Ikke glem innsjøer – Sun Moon Lake har postkort-magi så det holder. Naturens pensel maler i mange kulører. For et land!

Sør-Korea, særlig Seoul, er hypermoderne, frenetisk, høyteknologisk og blinkende neonlys. 24/7. Money talks. Popkultur og knallfarger. Stilig design og kule kafeer. Men tradisjon stikker dypt, og gir byen lag på lag på lag. Templer og palass minner oss om det som en gang var. For virkelig å føle på noe annet enn det moderne, overnatter vi i et tempel. Her følger vi deres rutiner – både lokalt og lærerikt. Med stor ærefrykt og ydmykhet. Vi må heller ikke glemme Gyeongju som blir et høydepunkt. «Museet uten vegger», sørger for at historien og tradisjonene i høyeste grad er ivaretatt. Helt nydelig.

Begge land har økonomisk vekst og velstand. Begge land har enormt rik kultur og stolthet. Taiwan og Sør-Korea seiler opp som to av sesongens mest spennende reisemål – vi gleder oss!

Følg med for ny dato: https://www.carpe-diem.no/reiseoversikt/

 

 

Avreiser & Bestilling

Ingen tilgjengelige avreiser

Høydepunkter

 • Taipei er en liten storby med mange impulser
 • Flott shopping er det også, og ikke minst innovativ og smakfull street food
 • Taipei 101, høy, smekker og bygget etter alle kunstens regler
 • Kort vei til småbyer og natur – blant annet Jiufen som er så koselig
 • Nydelig natur, strender, kyst og selv steinformasjonene begeistrer
 • Vandring gjennom den vakre og varierte Taroko-ravinen
 • En dag i Taipei til egne sysler
 • Kokkekurs i Taiwan, alltid spennende med nye råvarer og læring
 • Sun Moon Lake, innsjø med både tradisjoner og mye å hvile øynene på
 • Opp til værs i kabelbanen over Sun Moon Lake
 • Et meget smakfullt kjøkken i begge land – masser av deilig mat
 • Seoul går på høyhastighet 24/7, men hvilepuls er innen rekkevidde også her
 • Gyeongju er byen som er et museum i seg selv
 • Åndelighet, meditasjon, harmoni og ro – overnatting i tempel
 • Godt selskap er alltid inkludert på tur med Carpe Diem:)
Dag 1

3. mai - Avreise Oslo Lufthavn

Avreise fra Oslo Lufthavn med Thai Airways. Flyet går om ettermiddagen og vi mellomlander i Bangkok på veien til Taiwan.

Taipei med bygningen over alle bygninger her - Taipei 101
Taiwan

Taiwan - kort om fortid, nåtid og klima

Her er en kort kortversjon av Taiwans fortid og nåtid. Tett befolket, i dag teller de 23 millioner innbyggere med tre av disse i hovedstaden Taipei. Omtrent på størrelse med Nordland fylke med 36 000 kvadratkilometer. De høyeste fjelltoppene strekker seg mot 4 000 meter. Taiwan er både én stor og flere små øyer like øst for Kina, mer enn halvparten dekket av tett skog. I vest drives mye jordbruk og 90 % av befolkningen bor på vestkysten der havnene ligger. Taiwan er plassert midt mellom to klimasoner og det er temperert klima med milde vintre og varme somre i nord. I sør er det tropisk klima og varmt hele året.

Det offisielle navnet på landet er Republikken Kina. Tidligere var navnet Formosa (kan fortsatt høres), etter portugisiske sjøfarere som kalte den Ilha Formosa. Oversettes med vakker øy, så det stemmer bra med virkeligheten.
Kolonisert av nederlendere på 1600-tallet og erobret av Qing-dynastiet på slutten av det århundret. Så kom det under japansk herredømme i 1895, før andre verdenskrig tvang Japan til å gi det tilbake til Kina.

Samtidig pågikk en borgerkrig i Kina mellom kommunister og nasjonalister. I 1949 flyktet flere fra nasjonalistpartiet til Taiwan der de kunngjorde at de var Kinas rettmessige regjering. «Republikken Kina» var født. Forholdet mellom Kina og Taiwan er mildt sagt komplisert, men handelsforbindelser og avtaler ivaretas. Taiwan er republikk og har et demokratisk styre. De bruker fortsatt grunnloven fra 1947 som ble skrevet for hele Kina, og er ikke anerkjent som selvstendig stat av andre enn noen få land.

På 1980-tallet begynte en prosess der en egen identitet skulle skapes. Den taiwanske dialekten ble offisielt språk og nå kunne taiwanesere ha viktige posisjoner i staten. I dag er de delte, noen ønsker seg nærmere Kina, andre egen identitet.

 

Elefant, kunst og religion i skjønn forening
Dag 2

4. mai - Ankomst Taiwan og Taipei

Vi ankommer flyplassen midt på dagen, alle går gjennom immigrasjonen. Vi er i kunnskaps- og læremodus med en gang – Taiwan er et nytt bekjentskap for de fleste. Nå skal vi få et overblikk over hovedstaden i form av en byrundtur. Taipeis største styrke er at den er kul og sammensatt. Kan ikke settes i bås. Sånt blir det spennende vibber og gode reiseminner av.

Vi begynner i Dadaocheng-området. Her innledet man den økonomiske boomen som har tatt landet til nye høyder. På slutten av 1800-tallet åpnet Tamsei Harbour og siden den gang har det stort sett gått stødig fremover og oppover.
Gatene oser av miks og match uten å matche. Tilfeldig. Med gamle te-hus som blander seg med røde mursteinshus med industriell, vestlig stil. Med barokke bygninger og tradisjonelle bungalower. Og kinesiske apotek med et mildt sagt variert utvalg og fabrikkutsalg med klær. Snakk om lett blanding! Historien ruver i bakgrunnen, det fokuseres mer og mer på bevaring. Dette er et nyttig sted å begynne for å forstå Taipei.

Neste stopp er det som i noen få år var verdens høyeste bygning, Taipei 101. Den ruver godt i bybildet. Lekker design og aldri hadde det blitt bygget en slik bygning før. Dette er et område ikke ukjent med naturfenomen som jordskjelv og tyfoner. Så her er alt gjennomtenkt og genialt konstruert. Tallet 101 henspiller på etasjene, selv om det er 106 av dem. Siden noen etasjer er under bakkeplan, ble 101 stående. Hele 509 meter er den og heisene er noen av verdens raskeste. I hvert fall påstår Wikipedia at de går i 63 km/t. Det er fort…  Den som vil, kan ta turen oppover, ellers beundrer vi den med knekk i nakken. Å komme opp koster cirka 20 USD og ordnes på plass av hver enkelt. Dubai knuste imidlertid høyderekorden til Taipei i med Burj Kalifa.

Nå er det på tide å sjekke inn på hotellet, og etterhvert tid for litt mat. Vi har allerede kickstartet ferien og mer skal det bli i dagene fremover:)

(-/-/M)

Taipei fra annet perspektiv, like flott!
Dag 3

5. mai - Taipei, Yehliu Geopark, Jiufen og Shifen

Etter frokost er det på tide å se mer av landet – vi busser en times tid og plutselig venter noe helt annerledes: Yehliu Geopark. Stein kan også være gøy.
Naturen er finurlig. Den lager ting som får en litt ute av likevekt, som noen av formasjonene i denne parken. Queen`s Head er en av dem. Mange flere skal beundres når vi er der. Her er grotter, dammer som danner hull, fossiler og sedimenter, steiner som ser ut som sko, perle, kamel, peanøtt, fugl, elefant og iskrem. Variert utvalg, og det er bare å ta på seg fantasi-hatten – barnslig glede gjør godt.

Etter naturlige steiner og gøy med geologi, skal vi besøke den koselige byen, Jiufen. Sånt elsker vi. Jiufen er en sjarmbombe av en liten by. Den er perfekt for å rusle rundt å ta inn atmosfæren fra gamle dager. Her er flust av te-hus og kafeer både i kinesisk og japansk stil. Med sine nesten sorte fasader, gjør de sitt til et unikt bybilde. Utsikten er også helt herlig mot kysten.

Neste gjøremål skaper også masse stemning så godfølelsen sprer seg. Vi skal til Shifen, en annen perle. Kjent for å ha Taiwans Niagara Falls (lekkert,men ikke helt størrelsen…) samt for de mange røde lanterne som både er blikkfang og har en mening. Lanterner slippes løs for hell og lykke og den er noe vi gjerne er med på. Vi deler på lanternene, finner gode ønsker for fremtiden, og sender de mot himmelske høyder.

På veien tilbake spiser vi middag, så er det vel tilbake på hotellet.

(F/-/M)

Sjarm og atmosfære så det holder i Jiufen
Dag 4

6. mai - Hualien, Qixingtan Beach, Taroko-ravinen - Taipei

Mye variert venter i dag, det blir mye natur. Vi reiser tidlig med tog fra Taipei til Hualien. Dette er den nest største byen på østsiden og en hyggelig sådan. Vi skal ut til Stillehavet, rusle rundt med litt vind i håret langs Qixingtan Beach. Kanskje blir det en liten, rask dukkert? Men en dag på stranden blir det ikke. For vi skal videre langs nydelig kystlandskap. Quingshui Cliff regnes som et av underverkene i Taiwan. Hvorfor? Jo, dette er det eneste stedet i landet hvor man kan se alle de tre fargetonene som Stillehavet består av. Blåtoner og grønntoner. Med de grønnkledde, ruvende, bratte klippene som kontraster, briljerer naturen.

Lunsj underveis.

Vi befinner oss i nasjonalparken Taroko og her er det, ikke overraskende, enda mer å se. Vi skal til ravinen Taroko. Nå skal vi vandre litt rundt, for dette er et område øremerket friluftsliv. Fossefall i fritt fall ned ruvende fjellvegger gir et mektig og vakkert landskap. Noen av fjellveggene er nesten 1000 meter høye. Her er også flere landemerker, som «the eternal spring shrine». Dette er minnesmerke over 450 arbeidende soldater som mistet livet da de bygget Central Cross-Island Highway. Swallow Grotto har navnet fra der de stupende svalene har redene sine. Loddrett, hvordan får de det til? Tiensiang er en bitteliten landsby med en vakker pagode og et tempel i grønne omgivelser. Vi må bare over hengebroen for å komme dit.

Om kvelden tar vi toget tilbake til Taipei, vi er sent fremme. Vi sørger for at alle får litt mat underveis (en enkel pakket «boks»)

(F/L/pakket måltid)

Natur, natur, natur og knallfarget bro, Taroko-ravinen
Dag 5

7. mai - Taipei - Sun Moon Lake

I dag sjekker vi ut fra hotellet og skal videre på tur i Taiwan. Ferden går mot innsjøen som har det nydelige navnet Sun Moon Lake, men først skal vi lage mat. Kokkekurs venter! Maten på disse kanter vet vi nå er skikkelig god, og nå skal vi få noen kjøkkentips.

Om ettermiddagen skal vi nyte det flotte landskapet ved landets største innsjø som ligger midt på øya. Navnet henspiller på at den sørlige delen av øya Lalu er formet som en nymåne og den nordlige delen som en sol. Innsjøen er det innfødte thaofolkets hjemsted og her holdes mange tradisjoner fortsatt i hevd. Øya som ligger midt i innsjøen, Lalu, er et hellig sted for thaofolket og her har turister ingen adgang.

Vi må ut på båttur for å oppleve mer av dette området og Sun Moon. En deilig dag i nye omgivelser. Om kvelden møtes vi til felles middag.

(F/kokkekurs/M)

Sun Moon Lake, du hører på navnet at det er lekkert:)
Dag 6

8. mai - Sun Moon Lake - Lugang - Taipei

I dag sjekker vi ut fra hotellet og skal videre på nye eventyr. Vi slipper ikke Sun Moon Lake ennå. Nå opp i skyene for annet perspektiv. Taubanen Sun Moon Lake Ropeway er levert og laget av Østerrike. Vi gjenkjenner vognene og typen. Men det er selve turen som er tingen. Lengden er to kilometer og det er ikke til å stikke under en stol at utsikten på en klar dag er fantastisk. Skulle det være regn, er det stemningsfullt og vakkert på en annen måte. Da blir det litt som å ri på skyene.

Lunsjen i dag er på egen hånd.

Etter dette skal vi bli dus med et tempel – Wen Wu har en beliggenhet som er midt i prikk. Utsikten kan ta pusten fra en, nesten mer enn en tur til værs med taubanen! Templets historie går tilbake til den japanske okkupasjonen, men den gangen var det to stykker ved elvebredden. Når de begynte å demme opp innsjøen og vannet steg, måtte man tenke nytt. Templene kunne ikke stå der de stod. Da ble det bygget et nytt tempel, og Wen Wu ble resultatet. Trappene opp til Wen Wu kalles «stairway to heaven» – en fiffig beskrivelse. Det er 366 av dem som symboliserer alle dagene i året, inkludert skuddårsdagen.

Lugang byr på en tidsreise tilbake til svunne tider og velkjent for sine velbevarte hus, nydelige templer og mange kulturminner. Lugang er også en av landets eldste byer, og en gang et travelt handelsdistrikt tilbake på 1600-tallet. Rett og slett et deilig sted å rusle rundt å se seg om.

Vi setter kursen tilbake til Taipei – middag og overnatting.

(F/-/M)

Høyt svever de over Sun Moon Lake
Dag 7

9. mai - Dag til egen disposisjon i Taipei

Nå kan du bruke dagen i dag til å bli mer kjent med Taipei i eget tempo. Det er lett å komme seg rundt, metroen er både omfattende og velfungerende. Reiseleder organiserer gjerne noe, om noen slenger seg med.

Ximen er stedet der de trange gatene er fulle av butikker, restauranter og mye annet. Dette er også området der gammelt, nytt og moderne lever side om side. Mange unge, hippe farger gatebildet. Om kvelden åpner masse matboder som selger alt fra maiskolber (gjerne med farge!), is og frukt i alle varianter. Masse stemning pleier det å være, gateartister viser frem sine kunster. Her skjer som regel litt av hvert.

Chiang Kai Shek Memorial Hall er museum og minnesmerke for Taiwans «far». Nydelig bygning og et landemerke som synes godt i bybildet. Den er hele 76 meter høy med åttekantet form. Kanskje unødvendig å påpeke at en diger bronsestatue av karen sjøl er en del av komplekset.

Det nasjonale palassmuseum ligger nært Grand Hotel utenfor sentrum. Her finnes over 700 000 gjenstander som tidligere tilhørte Kinas keiserfamilier. Da Chiang Kai Shek flyktet fra Kina, tok de med seg mange dyrebare gjenstander fra Den forbudte by, så museet har en helt unik samling. Litt ironisk at den mest berømte gjenstanden er et lite «kålhode» av jade fra Qing-dynastiet. Det er jo ikke alltid at størrelsen gjenspeiler verdi.

Longshan Temple er det mest kjente i Taiwan og bygget på 1700-tallet. Det er også et av de største og eldste. Nå er vi i den gamle bydelen Wanhua. Dette tempelet har opplevd og overlevd mye – blant annet amerikanske bomber da det ble sagt at japanere skjulte seg inne i det. Naturen oppfører seg ikke alltid pent og pyntelig på disse kanter, tempelet har måttet tåle litt av hvert fra naturkreftene. Det står stødig, selv om det har blitt både bygget ut og modernisert gjennom tidene.

Shilin Nattmarked er det største og mest populære markedene. Street food!

(F/-/-)

Street food på disse kanter er godt
Dag 8

10. mai - Vi flyr til Sør-Korea og Seoul

Etter frokost er det på tide å si ha det bra til Taipei og Taiwan – vi flyr til Sør-Korea og Seoul med Thai. Ankomst ettermiddag. Vi får buss til hotellet, sjekker inn og gleder oss til å stifte bekjentskap med ny by og mer mat. Nå blir det middag i form av landets mest populære rett: Samgyopsal (BBQ svinekjøtt).

Vi tar et raskt sammendrag her også. En gang var Korea ett. Etter andre verdenskrig ble det delt i Nord-Korea og Sør-Korea, og alle vet at dette forholdet er ekstremt spent. Seoul har ingen mangel på dyster krigshistorie og har opplevd mange ødeleggelser. Både mongoler, japanere og kinesere har satt sine spor. Koreakrigen på 1950-tallet er også et mørkt kapittel, men ingen stopper Sør-Korea. De fosser frem og har en økonomi og teknologi som er helt i toppen. Sør-Korea har gjennomsnittlig verdens raskeste nett.

Seoul er helt vilt! Det er byen som aldri sover og der du får gjort det meste til alle døgnets tider. Crazy. Sammensatt er bare fornavnet, pulsen banker hardt og kontinuerlig. Full fart. Popkultur og kjendiser dyrkes nesten i større grad her enn i Japan – det sier litt… Har du ikke hørt om BTS? Det har resten av verden. Disse ungguttene fra Sør-Korea har verden i sin hule hånd med sin styling, fengende toner og synkroniserte dansetrinn.

Nåtiden vektlegger også en mer mykere profil. Det anlegges parker og grøntområder, galleriene popper opp og design er ikke bare stort og mektig, men tuftet på fortid og fremtid. Her er nydelige palasser fra gammelt av – mange og majestetiske fargeklatter i bybildet. Det største er Gyeongbokung.

(F/-/M)

Seoul er både stilig, travel og vakker
Dag 9

11. mai - Seoul - Yongin - Seoul

Nå skal vi litt ut av bykjernen for å føle på historiens sus. Vi skal til Yongin og Korean Folk Village. Vips så reiser vi 150 år tilbake i tiden da kongedømmet joseon regjerte. Tidsperioden var fra slutten av 1300-tallet og opp til slutten av 1800-tallet da keiserdømmet Korea overtok.  Hva kjennetegner joseon-dynastiet? De bygget på de konfucianske idealene og doktrinene, importerte og tilpasset kinesisk kultur mens de utviklet den særegne koreanske. Arven etter dynastiet gjenspeiler seg helt tydelig også i dagens Sør-Korea.

Men vi skal ikke bare se på bygninger, her dyrkes også musikk, dans og akrobatikk. Kanskje vi til og med ser et bryllup eller flere, mai er en veldig populær måned for dette. Håndverk som keramikk er også viktig – vi skal til og med lære å lage vår egen oonggi. Det er ikke mer komplisert enn en tradisjonell keramikkbolle, men kan være utfordrende nok for noen som aldri har gjort noe i nærheten av kunst med leire. Moro uansett!

Om ettermiddagen går turen tilbake til byen og blomstermarkedet stikker vi innom på veien tilbake. Måltider organiseres av reiseleder for den som vil.

(F/-/-)

Passer ikke for alle...
Dag 10

12. mai - Seoul - dag til egen disposisjon

Tid til å gjøre hva du ønsker – reiseleder organiserer for den som vil.

Bydelene Jongno og Jung-ku huser fem av de mest kjente palassene i byen. Er du hektet på street food, kan Gwangjang Market i Dongdaemun på østsiden være stedet. Her er det masse å velge i. Om kvelden er det Itaeweon som trekker de som vil sjekke ut ulik mat. Klassikere er kimchi (syret, sterk type salat), bibimbap (god blanding av grønnsaker med egg på toppen og ris under) og ikke minst BBQ.

Alle husker landeplagen «Gangnam Style»? Bydelen Gangnam er reell, neonfarget og masse folkeliv. Insadong er av det mer koselige slaget, her er te-hus og håndverkssjapper. Han-elven er super å sykle eller rusle langs. Jo, Seoul med sine ti millioner innbyggere kjeder ingen!

Kanskje du heller vil ta en tur til DMZ, cirka 60 kilometer fra byen? Grensen mellom sør og nord kalles den demilitariserte sone, denne stripen av land er virkelig en tankevekker og noe helt absurd å oppleve.

Turen inkluderer lunsj og besøk i Imjingak Park, bridge of freedom, DMZ-teater og utstillingshall, tunnelen, Dora-observatoriet og landsbyen. Vi besøker også Krigsmuseet i Seoul etterpå. Denne turen må forhåndsbestilles i god tid gjennom Carpe Diem, og vi trenger passkopien din for å videreformidle passdetaljene. Også i god tid. (kr 890). Passet må tas med på turen.

(F/-/-)

Gyeongbokung i Seoul er en estetisk nytelse
Dag 11

13. mai - Seoul - Dangjin - Gyeongju

Vi sjekker ut fra hotellet og begir oss ut på jakt etter sterke saker. Dangjin er stedet og vi skal til Shin Pyeong Bryggeri. Her lager de prisbelønnet vin av ris – makgeolli. Vi ser, lærer og det blir sikkert en liten smak underveis. Dette er gamle kunster som har blitt trendy blant mange unge. Men vi skal videre. Nå kjøres vi til togstasjonen der skinnene tar oss til Gyeongju.

Vi ankommer hotellet og slapper av litt etter reisen og spiser middag. I morgen venter nye inntrykk. Gyeongju er et sånt sted som fremstår som litt magisk. Det er ikke for ingenting det kalles «museum uten vegger». Her er det stappfullt av historie, stemning og var en gang Koreas gamle hovedstad. Langt fra Seouls moderne, travle storbyliv. Her tar vi et dypdykk i kultur, historie, natur og gjenskaper en rik nasjon. Dette var hjertet i silla-dynastiet som med sterk innflytelse fra Kina, hadde sin topp på 600-tallet. Omkranset av et deilig landskap. Bedre blir det ikke.

(F/L/M)

Jeg passer på tempelet
Dag 12

14. mai - Gyeongju - Bulguksa-tempel med overnatting

Etter frokosten sjekker vi ut fra hotellet. Nå skal vi få ytterligere bevis på hvorfor byen kalles museum uten vegger. Her er et stort antall graver som kalles «tumuli». Ikke til å misse, vi besøker Tumuli Park som har over to dusin ulike graver. Den eldste fra rett etter Kristi tid. Så opp til Seokguram-grotten som har en diger statue av Buddha som speider utover sjøen.

Om ettermiddagen venter noe helt spesielt. Dette er ikke dagligdags på turene våre – nå skal vi både besøke og overnatte i et tempel. Ikke hvilket som helst – Bulguksa er et tempel som har enorm religiøs betydning for hele landet. Bygget opprinnelig på 700-tallet, men brant ned under den japanske okkupasjonen. Det bygges opp igjen og har blitt restaurert på begynnelsen av 1970-tallet. Står av mange gode grunner på Unescos verdensarvliste. Tempelet er praktfullt, omgivelsene likeså der det ligger omringet av frukttrær og pinjer. Vi overnatter i tilhørende bygninger som ligger cirka 20 minutters gange unna selve tempelet.

Vi skal følge tempelets klokke, forsøk å finne den østlige roen og harmonien…. Vi skal lære om buddhisme, silla-kultur og kanskje litt om oss selv.

Vi informeres om etikette og får en omvisning. Her er det tidlig middag, og etter dette er det vanligvis meditasjon og andre aktiviteter som lær å lage bønnekrans eller lanterner av lotusblomst. Ved 21-tiden går vi til ro.

Vær oppmerksom på at her overnatter vi i felles rom, menn og kvinner er adskilt. Vi kan også måtte bytte til et annet tempel, i tilfelle Bulguksa bestemmer så. Men overnatting i tempel blir det uansett.

(F/-/M)

Tumuli Park må besøkes
Dag 13

15. mai - Gyeongju - Daegu - Seoul

Tidlig opp, vekking kl 0300! Tempel-liv er ikke for syvsovere. Så venter morgenseremoni, meditasjon, en spasertur, frokost ved 0530-tiden. Langt på dagen:)

Så har du litt tid til ettertanke eller til egne sysler før vi møtes til te med en av munkene. Ved 0930-tiden forlater vi Bulguksa, et kort med lærerikt besøk. En stor kontrast til vår vestlige verden.

Vi kjører et par timer mot Daegu, nå skal vi være med på jordbærplukking på en gård. Guam Farm Village er stappfull av ulike ting som man kan være med på etter sesong. Her er frukt, grønnsaker, urter og masser av «hands on» aktiviteter for besøkende. Hvem sier at en Carpe Diem-tur ikke er variert?

Så ned til stasjonen og ekspresstog tilbake til Seoul. Her skal vi spise middag da dette er siste kvelden med Anne og gjengen. Middagen blir cruise-buffet på Han-elven, et populært sted å kose seg på disse kanter. Vi oppsummerer det vi har sett av Taiwan og Sør-Korea på turen. Håper og tror at begge land har satt tydelige og hyggelige spor i reisesinnet:)

(F/L/M)

Bulgaksa, kjent, kjært og tradisjonsrikt tempel
Dag 14

16. mai - Seoul - hjemreise

Frokost på hotellet før vi sjekker ut og begynner så smått på turen nordover. Thai Airways flyr oss hjemover, første strekning har avreise om ettermiddagen til Bangkok. Mellomlanding og flybytte der.

(F/-/-)

Seoul har mange flotte, fargerike palass
Dag 15

17. mai - Ankomst Oslo Lufthavn

Thai Airways fra Bangkok har avreise rett over midnatt og lander på Oslo Lufthavn tidlig om morgenen.

(-/-/-)

Pyntet til festival i Sør-Korea

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 36 890
Enkeltromstillegg: kr 5 990

(NB: Enkeltromstillegget dekker ikke natten i tempel, her må alle dele. Menn og kvinner er adskilt)

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo – Taipei//Taipei – Seoul//Seoul – Oslo med Thai Airways
For avreise fra andre byer, ta kontakt for tilbud
Flyskatt og avgifter pr 6. september 2018
11 netter på mellomklasse og turistklassehoteller, én natt i tempel der alle deler «rom»
Frokost inkludert hver dag
4 lunsjer og 9 middager
All transport iht. program (tog og buss)
Alle utflukter og entreer iht. program
Lokale engelsktalende guider
Reiseleder fra Carpe Diem

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik: F= frokost, L= lunsj, M= middag.

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover det som er nevnt over
Drikkevarer
Vaksiner
Tips
Utflukter som ikke er en del av programmet
Reisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reise-bekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca. 2 uker før avreise.

REISE-OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise- og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå på reisen. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise¬ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert
beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

PASS OG VISUM – PASSKOPI TIL CARPE DIEM
Norske statsborgere trenger ikke visum til Taiwan (Republikken Kina) eller Sør-Korea. Passet må være gyldig minst 6 mnd etter utreise.

Har du et annet statsborgerskap, sjekk med ambassade eller konsulat. Det er den reisendes ansvar å sørge for at passet er gyldig på reisen. Carpe Diem er ikke erstatningspliktig for passasjerer som ikke har dette i orden. Husk å sende passkopi til Carpe Diem etter bestilling: post@carpe-diem.no eller i posten. Det er spesielt viktig for deg som forhåndsbooker og ønsker å reise til DMZ, grensen mellom Sør-Korea og Nord-Korea, men vi trenger det for alle.

VAKSINASJON
Du er selv ansvarlig for å ha alle vaksiner i orden før avreise. Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege eller www.fhi.no (Folkehelseinstituttet) for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise.

REISEVILKÅR
Reisevilkårene er grunnlag for både dine rettigheter som reisende og våre som arrangør. Alminnelige vilkår for pakkereiser og Carpe Diem reisebetingelser får du ved å kontakte oss eller ved å gå inn på www.carpe-diem.no.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser