Sykkeltur i Puglia - Italia

Sykkeltur i Puglia - Italia

Tre mennesker sykler forbi en parkert sykkel på grusvei langs havet på vei mot Capilungo, Puglia

Puglia - sykkeltur på lokalt vis i vakkert, historisk landskap

Her er en herlig nyhet til deg som vil sykle litt utenom alles sykkelspor. Til deg som elsker Italia og som har ønske om en "ny" region du ikke har vært i. Bli med til Puglia og hælen i støvellandet Italia! Vi bruker sykkelen som fremkomstmiddel og inngangsport til småbyer og steder som ikke alle andre besøker. Langs Salento-kysten gledes vi av varierte omgivelser som klipper, grotter, eldgamle steinmonumenter, nydelige strender og småbyer med stor sjarm.

Puglia er et ganske annerledes Italia enn mange kjenner fra før. Sjarmerende, gamle byer er det selvfølgelig også her, men mange av dem minner mer om Hellas enn om Italia – hvite som de er. Her er det mange erobrere som har satt sine avtrykk både i arkitektur og kultur. Det blir ingen mangel på gode smaker. Maten smaker minst like utsøkt her som i resten av Italia. Desto lenger sør man kommer i Italia, jo mer åpne og gjestfrie er italienerne – så her er det moro å være på besøk, spesielt om du har lært deg noen italienske gloser før du drar.

Det blir i kjent Carpe Diem-stil mange gode matopplevelser, spesielt matlagingskurset på lokalt vis hos et familiedrevet "agriturismo". Vi ender i trivelige Gallipoli, en rent ut trivelig strandby beliggende på en halvøy. Gamlebyen ligger på en liten øy ute i Det joniske hav mens den mer moderne byen ligger på fastlandet.

OBS! Du må være vant til å være aktiv i hverdagen og kunne sykle lengre etapper. Værforbehold kan endre dagsturene. Det aller meste av sykkelturene foregår mye på asfalt og det er generelt mest flate partier vi ferdes på.

(Tillegg for el-sykkel er kr 1400, må reserveres senest 4 uker før avreise).

Høydepunkter

 • Puglia er en unik og spennende del av Italia
 • Masse historie og vakre bygninger underveis
 • Sykkeltur på lokalt vis
 • Mange fine strekninger på to hjul slik at vi kommer nærmere alt
 • Lecce "Florence of the south"
 • Matopplevelser med ferske, kortreiste råvarer
To syklister med hjelm står ved siden av sine parkerte sykler og ser utover havet

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 27.10.2022

  Tilgjengelighet: Fullbooket

  Dager: 8

  Priser fra: 20.690,-

  Reiseleder: Sandra Miard

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+33
+32

Vår samarbeidspartner i Italia tenker bærekraftighet

På denne turen samarbeider vi med Salento Bici Tour som har fullt fokus på å benytte lokal arbeidskraft. Sykkelguidene er fra regionen og sørger for at det vi gjør underveis kommer lokalsamfunnet til gode. De ansatte er drevet av pasjon for miljø og tradisjoner og hvordan sivilisasjonen virker sammen med miljøet. Det å sykle gir mange fortrinn både for helse, sinn og bærekraft. Lokalt og ekte på alle vis i tillegg til å sykle i vakre omgivelser med masse god mat og drikke.

Program

7 frokoster, 6 lunsjer og 5 middager inkludert

Dag 1

Oslo - Bari, Puglia til Lecce

Middag

Avreise fra Oslo Lufthavn med Lufthansa. Flybytte og mellomlanding München før ankomst Bari. Vi møtes på flyplassen og busser til Lecce. Lecce har det noe forpliktende kallenavnet «Sør-Italias Firenze og Sør-Italias Roma». Et sånt navn øker forventningene, og Lecce leverer varene. Men la det ikke være noen tvil – byen står steinstøtt på egne bein og skal ikke sammenlignes med noe annet. Reiseguruene i Lonely Planet sier det slik: » Hvis Puglia var en film, ville Lecce ha hovedrollen».

Med sin staselige, barokke arkitektur er det lett å la seg blende og fortrylle. I byen er det også en helhet og en oversikt som binder alt sammen. De to romerske amfiteatrene minner om svunne tider av det store slaget. En stødig obelisk rager stolt oppover i bybildet og Piazza Duomo innleder det hele. Basilica di Santa Croce er et mesterverk av eleganse og litt ekstravaganse. Ingen minimalisme i denne perioden, nei.

Det majestetiske slottet Charles V eller Castello di Lecce, ligger nær St. Oranzo-torget og er et bygg som i dag ivaretar kultur-eventer og og utstillinger. Det såkalte Bishop`s Palace er et renessansebygg med en flott loggia.

Byen har definitivt stjernekvalitet. Det får så være, vi skal på sykkeltur og må forberede oss på det selv om estetikeren i oss bare vil absorbere kunst og kultur. Vi må få hjelp med å tilpasse sykler og teste litt slik at vi er klare til dyst i morgen.

Etter dette møtes vi til velkomstmiddag og går til ro med drømmer om supre sykkelturer i historiske og vakre omgivelser de neste dagene. Og godt selskap.

Dag 2

Lecce - Otranto

Frokost, lunsj og middag

Distanse: 56 kilometer

For det meste flatt å sykle

Frokost først, så er det på med sykkelhjelm og ønsket utstyr før pedalene går rundt og rundt. Underveis skal vi befatte oss både med kultur og naturskjønne bidrag. Lite er som å kombinere dette.

Først besøker vi Acaya, en liten festningsby med et digert slott her i hjertet av Salento-regionen. Det er ikke mange slike byer i Italia, så Acaya er vel verdt et besøk. Vi fortsetter ned til “Le Cesine” – et Verdens naturfond-beskyttet område og et viktig våtmarksområde. Det eneste myrområdet som en gang dekket nesten hele kysten mellom Brindisi og Otranto. Mange fugler hekker her og det er et vakkert område kantet med kritthvite strender. I San Foca tar vi en stopp, setter fra oss syklene og har piknik på stranden. Herfra sykler vi mot kysten og ruinene av Roca Vecchia – en gammel by fra bronsealderen og videre til de nydelige Alimini-sjøene. Noen kilometer til og vi kommer til Otranto. Her fører de smale gatene til noe flott på hvert et hjørne: De bysantinske freskene til San Peter-kirken og ikke minst, katedralen.

Tilbake i 1480 ble byen rammet av en grusom massakre fra osmanerne. I katedralen ligger det beinrester fra 813 martyrer som forsvarte byen i en glassmonter bak alteret. Gulvet i katedralen har en drøm av en godt bevart mosaikk med fortellinger fra middelalderen og er av høyeste historiske betydning. Noen mener de flotteste i hele landet og det sier ikke lite i Italia. Vi rusler også langs vollene med utsikt over sjøen.

Ved Otranto ligger en av Puglias mange fine strender - Baia dei Turchi - som inviterer til en dukkert om det passer. Det kan meget vel være gode temperaturer for bading i oktober:)

Dag 3

Otranto og omegn

Frokost og lunsj

Distanse: 30 kilometer

For det meste flatt å sykle

Frokost først før vi skal bevege oss mer rundt Otranto. Vi sykler langs elven som navnga byen før vi er fremma i Casamassela, der gamle vever fortsatt holder stand og brukes hos “le Costantine”. Det er en stiftelse og en gård som vi besøker og vises rundt i både vakre og landlige omgivelser. Etter dette sykler vi mot Giurdignano og vi krysser et område med mange viktige monumenter fra steinalderen og eldre bronsealder. De kalles “dolmen” og “menhir” basert på hvordan steinformasjonen er plassert. Vi skal lunsje et sted der de benytter steinovner til å tillage typiske produkter fra området som vi smaker. Litt lokal vin hører også med, en liten smak i hvert fall.

Etterpå sykler vi tilbake til Otranto og har ettermiddagen til egen disposisjon. Det er en liten strand ikke så langt fra byen, du kan shoppe litt eller bare rusle rundt. Om du er litt vant med hester, eller kunne tenke deg en ridetur, er det populært å ri inn i solnedgangen med klippene som nydelig bakteppe.

Dag 4

Otranto-Leuca

Frokost, lunsj og middag

Distanse: 52 kilometer

Noen stigninger, i hovedsak flatt terreng

Etter frokost skal vi sykle langs den villeste delen av Salento. Vi skal langt øst når vi ser fyret Palacìa og en liten rød sjø som er farget av det nedlagte bauksitt-bruddet. Vi finner oss snart på en vei som nesten virker som en stor balkong hvor vi kan se utover Otranto-stredet. Mellom klippene og med utsikt mot sjøen er det et fint landskap å skue. Om vi er heldige kan vi se fjellene i både Albania og Hellas! Her ligger også grotten "Zinzulusa" som passer som hånd i hanske inn i områdets forrevne klippekyst. Vi kan også beundre flere terrasser og de naturlige veggene som bøndene har benyttet seg av for å dyrke jorden der den er ufruktbar og i utilgjengelige områder. Etter å ha krysset broa over
“ciolo”, en liten canyon med både rik og sjelden flora, når vi Santa Maria di Leuca hvor vi besøker helligdommen og følger i de gamle pilegrimmenes fotspor.

Leuca ligger helt på hælen, så langt mot sør som vi kommer.

Dag 5

Leuca - Gallipoli

Frokost, lunsj og middag

Distanse: 61 kilometer

Noen stigninger i hovedsak flatt terreng

Etter frokost tar vi en tur der vi oppdager mer av Puglias sørlige del, Leuca. Et forbløffende forsvarstårn som ligger i en bitteliten landsby, er det tid for å besøke en olivenmølle. Akkurat denne er plassert inne i en stein der gåtefulle begravelsesmonument består av digre steiner. Navnet, “centopietre”, betyr 100 steiner og disse er hentet fra nærliggende Vereto som er en gammel før-romersk by i nærheten.

I Giuliano finner vi rett og slett et slott og en kirke fra 1000-tallet. Vi skal også besøke “ Leuca piccola” som var en viktig stasjon for pilegrimmene. Her er fortsatt et stort, underjordisk område. Etter å ha tilbakelagt ytterligere noen kilometer, er vi igjen ute på landet. Vi sykler mellom gulgrønne olivenlunder med familier av trær som forteller alderen. Vi ser steinmurer bygget for hundrevis av år siden og vi når snart kysten. Her blir det piknik.

Turen fortsetter til Gallipoli hvor vi tar oss en forfriskning. Gallipoli er en halvøy og byr på lekker strand og klart badevann. En skikkelig koselig centro storico har den også. Gallipoli er ualminnelig trivelig i seg selv der den består av både det nye og det gamle. Det nye ligger på andre siden av broen og er av helt annen karakter enn centro storico. Når vi hører at navnet oversettes med "vakker by" fra gresk, så må det jo stemme. Mange lekre barokke bygninger, kirker og elegante palasser står som imponerende vitnesbyrd fra den gangen Gallipoli var havnebyen med stor H. Fisk og sjømat er sprellende fersk. Fiskerne reparerer garn, og sørger for at fangsten distribueres dit den skal. Mye er som det alltid har vært.

Dag 6

Gallipoli, fridag med kokkekurs

Frokost og lunsj

I dag har vi dagen til egen disposisjon, men vi skal jo passe på å lage litt mat. Læring er bra! Noen kilometer fra Gallipoli ligger Alezio og Sannicola. Etter dette kommer vi til "Tenuta mamma Anna" som er en familiedrevet agroturismo hvor vi skal både lære og lage. Råvarene vi benytter høstes rett fra familiens egen hage og da er veien kort til matbordet. "Pitta di patate" er en slags potetkake fylt med tomater, oliven, kapers, løk og tunfisk. "Pittule" er litt som dumplings fylt med tomater og kapers eller uten fyll som smakes til med honning. "Orecchiette" er håndlaget pasta formet som et øre og til sist "pasticciotto" som er ei mørdeigskake fylt med krem. Så spiser vi og koser oss før resten av dagen er til egen disposisjon.

Kanskje du vil se mer og nærmere på noen av Gallipolis største severdigheter - katedralen Sant`Agata, den greske fontenen eller det runde fortet som er helt omringet av vannet? Gallipoli er en sånn by du bare rusler rundt i, suger inn stemningen, går litt på lykke og fromme. Kjøp noe godt, sett deg ned et sted med en kaffe eller noe annet, gå deg bort bittelitt, du finner ut igjen. Vi må ikke glemme å nevne solnedgangene her, de er aldeles nydelige. Da fargelegges byen i andre toner.

Reiseleder organiserer middag for den som ønsker.

Dag 7

Gallipoli og omegn

Frokost, lunsj og middag

Distanse: 61 kilometer

I hovedsak flatt terreng

Etter frokost er dagens tur viet til områdene rundt Gallipoli. Første stopp er Sannicola for å se olivenolje-møllen, deretter til Tuglie som huser et veldig spesielt landlig kulturmuseum. Vi drar til Galatone for å besøke den flotte gamlebyen i barokk stil og det normannske slottet i Fulcignano.

Om ettermiddagen er vi fremme i Galatina hvor vi lar oss sjarmere og imponere av den gotiske kirken Santa Caterina, som nærmest er fulldekket av fresker. Den historiske delen av sentrum svarer absolutt til forventningene av en hyggelig og ærverdig by.

I kveld møtes vi til hyggelig avskjedsmiddag - i morgen er det hjemreise.

Dag 8

Hjemreise

Frokost

Frokost før vi hentes og setter kurs mot flyplassen i Bari. Derfra flyr vi Air Dolomiti og mellomlander i München. Flybytte der og Lufthansa tar oss tilbake til Oslo Lufthavn.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo - Bari t/r
 • 7 netter på hoteller
 • Måltider i henhold til program, lunsj på tur betyr piknik eller nistepakke
 • Sykkelleie alle dager, inkludert sykkelvesker (to pr sykkel)
 • Sykkelhjelm, men ta gjerne med din egen som er perfekt tilpasset deg
 • Bagasjetransport som følger gruppen hele veien og vil være tilgjengelig om noe skulle skje underveis
 • Alle utflukter og entreer iht. program
 • All transport iht. program
 • Lokal guide
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips