Skåne og Österlen - öppna landskap og småbysjarm

Skåne og Österlen - öppna landskap og småbysjarm

3. juni 2022 / 5 dager / Pris fra 17.940,-

Gul rapsåker i bølgende landskap med trær i horisonten

Det perfekte reisemålet i sommartider

"Sommartider" i det sydlige Sverige - det er noe å glede seg til selv om vi snakker tidlig juni. For sommeren begynner tidlig og varer herlig lenge her. Skåne byr på alt fra Ystads småbyidyll med brosteinsbelagte gater, til store åpne landskap og stolte mattradisjoner. Nært og personlig er også et stikkord, for her er det ikke bare store forhold. Gårdsbutikker, nisjebutikker og små produsenter popper opp hist og her og byr på herligheter godt hjulpet frem av et mildt og fruktbart klima.

Staselige slott, bølgende gressletter, vingårder, knallgule rapsåkre, uendelige eplehager og kilometervis med hvite sandstrender. Sammenligninger til sydlige breddegrader er enkle å dra. Men mest av alt er egen identitet sterk i Skåne - de har til og med et eget flagg.

Vi vandrer i politietterforsker Kurt Wallanders fotspor i i koselige Ystad, vi puster historie i Lund, vi kommer til dekkede, bugnende bord i matparadiset Österlen og besøker trivelige steder der som Simrishamn, Kåseberga og Backåkra. Vi er innom en vingård og smaker lokalprodusert musserende . Og hvem skulle tro at noen steiner var en stor attraksjon? Ales stener, Skånes Stonehenge, er nettopp det. Et sted til ettertanke. Og nok et bevis på mangfoldet som venter på tur til Skåne. Reiseleder Anette fører an på sine egne trakter.

Høydepunkter

 • Sommerfølelse og litt idyll – rett og slett!
 • Ystad – billedskjønn middelalderby med bindingsverkshus, rik historie og hjemmet til romanfigur Kurt Wallander
 • Sandhammaren strand, med sand like hvit som i Karibia!
 • Österlen – matparadis og naturparadis, det var her «Brødrene Løvehjerte» ble spilt inn
 • Reiseleder Anette som bor i Skåne og er lokalkjent
Sjarmerende bygate i Lund med fargerike hus og blomster

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 03.06.2022

  Tilgjengelighet: Ledig

  Dager: 5

  Priser fra: 17.940,-

  Reiseleder: Anette Jernström

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+12
+11

Program

4 frokoster, 2 lunsjer og 2 middager inkludert

Dag 1

Oslo - København - Skåne - Ystad

Middag

Formiddagsfly med SAS fra Oslo, og en times tid senere lander vi i København. Her møter vi vår reiseleder Anette som bor i Skåne og kjenner regionen meget godt. Med buss tar vi oss videre til Sverige og Skåne. Vi kjører over Nordens lengste og kanskje mest kjente bro etter tv-serien «Broen». Øresundsbron, som er broens offisielle navn, inneholder skrivefeil sett med både danske og svenske øyne. Med kombinasjon av danske Øresundsbroen og svenske Öresundsbron.

De to hyggelige småbyene Falsterbo og Skanør ønsker velkommen med deilig lys sandstrand hvor karakteristiske og fargerike badehus står bortover sanddynene. Det blir også et fotostopp ved Smygehuk, Sveriges sydligste punkt.

Svensk vin? Jada, nå vokser antall vinavlinger i Sør-Sverige og bransjen blir større for hvert år. I Skåne finnes noen av pionerene innen svensk vinproduksjon. Vi skal til Køpingbergs vingård hvor vinmarkene ligger vakkert til på en høyde med utsikt over havet og Hammars bakker. Her produseres musserende vin etter den tradisjonelle metoden. Du får oppleve vingården og høre hvordan vinen produseres og selvfølgelig blir det smaking. Som seg hør og bør er det vinbonden selv som guider.

Vi ankommer kystbyen Ystad og sjekker inn på hotellet, Continental du Sud, hvor vi også samles til middag.

Dag 2

Byvandring i Ystad og oppdagelsesferd på Österlen

Frokost og lunsj

Etter frokost skal vi bli bedre kjent med Ystad. Den riktig så trivelige middelalderbyen ble for alvor kjent for nordmenn gjennom kriminalromanene om politietterforsker Kurt Wallander. Helt siden 1200-tallet har Ystad vært et maritimt knutepunkt. Handelen gikk livlig med de tyske hansabyene, og på 1800-tallet ble Ystads kjøpmenn beryktet for sin smugling. Den rustikke atmosfæren kan du fremdeles ane i den historiske bykjernen som kan skilte med flest bindingsverkshus i Norden, tre hundre i alt. På slutten av 1800-tallet etablerte byen seg som en fasjonabel badeby for de velstående.

To mil øst for Ystad ligger en av Skånes største severdigheter,Ales stener. Skånes Stonehenge om man kan si det sånn. Noen mener dette er et gravmonument mens andre mener det fungerer som en solkalender. Denne mystiske skipssetningen består av 59 steiner, 67 meter langt og 19 meter bredt. Utsikten til havet i tre retninger er mektig, på klare dager kan du skimte Bornholm i horisonten. Rett nedenfor Ales stener ligger Kåseberga, et lite fiskevær hvor mange kommer for å besøke det populære fiskerøkeriet eller en av kunstbodene. Lunsjen inntar vi underveis på en hyggelig restaurant.

Noen kilometer videre østover liggerDag Hammarskjölds Backåkra, en minnegård og et naturområde. Her drømte en av verdens mest kjente svensker FNs generalsekretær og nobelprisvinner, Dag Hammarskjøld, om en dag å bosette seg på Österlen. Nyt et øyeblikks stillhet og utsikten over havet.

Sandhammaren er en av Skånes mest populære strender, her er sanden like hvit som på øyene i Karibia. Den 12 kilometer lange sandstranden topper stadig kåringen av Sveriges beste strand. I dag kan det være vanskelig å forestille seg, men den skjuler også landets største skips-kirkegård. Frem til midten av 1800-tallet gikk mellom 10 og 15 fartøy på grunn her hvert år da de skulle seile rundt sørspissen av Sverige.

En av de tingene du først legger merke til i Simrishamn er de sjarmerende pastellfargede trehusene. Vakre utsmykkede dører er også karakteristiske for kystbyen, i likhet med de flotte hagene som ligger som usynlige oaser bak høye gjerder. Vi går på oppdagelsestur i de brosteinsbelagte gatene og kjenner på stemningen.

Glimmingehus er oppkalt etter den glitrende innsjøen som fantes på stedet der ridderen Jens Holgersen Ulfstand og han kone Margareta Arvidsdotter Trolle i 1499 begynte å bygge dette mektige og ugjennomtrengelige slottet. Glimmingehus sies å være det best bevarte middelalderslottet i Norden.

Etter en dag med mange fine inntrykk returnerer vi til Ystad. Kvelden er din til å utforske byen på egen hånd, reiseleder organiserer felles bespisning for den som vil.

Dag 3

Utflukt til historiske Lund og landsbyen Östarp

Frokost og lunsj

Klar for nye opplevelser med vår svenske lokalguide.Lund er en av Sveriges eldste byer med over tusen års historie. Her ligger ikke bare Nordens største universitet fra 1600-tallet, men også den praktfulle domkirken. Den ble innviet i 1145, og selv i dag dominerer de to majestetiske tårnene byens silhuett. Lunds cirka 50 000 svenske og internasjonale studenter gir byen en helt spesiell puls.

Kulturen i Lund er et friluftsmuseum som strekker seg over to kvartaler med kulturhistoriske bygninger, brosteinsbelagte gater og hagemiljøer. Gå inn i husene og opplev hvordan livet var fra middelalderen til 1930-tallet. I de forskjellige utstillingene kan du oppleve alt fra kunst og design til kultur og historie.

Lunsjen inntar vi på et genuint gjestgiveri, fra gammelt av en skysstasjon der reisende kunne hvile, spise og bytte hest. I 75 år har familien Vollmer på Östarp gästgiveri tatt godt vare på sine gjester og denskånske matkulturen.

I den lille landsbyen Östarp opplever vi et landbruksmiljø fra midten av 1800-tallet, med bygninger, dyr og en hage i et vakkert kulturlandskap. Gamlegård er et bindingsverkshus, hvitkalket med stråtak, bygget i 1812. Gårdstypen er karakteristisk for Skåne, den ga beskyttelse mot sletten og ubudne gjester, mens de viktigste funksjonene var samlet rundt gårdsplassen.

Tilbake i Ystad er resten av dagen og kvelden din. Som i går, organiserer reiseleder noe for de som vil.

Dag 4

Smaken av Österlen og Sveriges nasjonaldag

Frokost og middag

Frokost først. Det er 6. juni og Sveriges nasjonaldag. Feiringen er vanligvis beskjeden, men i vanlige tider arrangeres det gjerne noen hyggelige markeringer i de ulike stedene. Kanskje vi snuser opp noe? Turen i dag har i hvert fall med duft å gjøre til å begynne med:

På disse kanter har de selvsagt Österlenkrydder og da tar vi turen til en kryddergård der de dyrker alt organisk. De har også gårdsbutikk og mye annet koselig å se på. Alltid spennende å se på noen som får til konsepter litt utenom det vanlige! Som de sier selv: her gjøres alt fra spa-tak til det er fremme i din krydderhylle.

Visste du at over annethvert eple som selges i Sverige kommer fra Skåne? Kivik er hovedkvarteret for hele Sveriges epledyrking. I Eplets hus kan du lære deg alt du ikke visste om den runde frukten. Kiviks Musteri har historie helt tilbake til 1888, da Henric Åkesson plantet de første epletrærne. Fem generasjoner senere lager familiebedriften fremdeles most, sider og andre godsaker i samme ånd og med samme lidenskap. Vi skal nyte den gode smaken!

For mange er det kuperte landskapet ved Brösarp selve bildet på Österlen. Utsikten over de myke toppene er utrolig vakker. Det var ikke tilfeldig at det var nettopp her filmen om Astrid Lindgrens «Brødrene Løvehjerte» ble spilt inn i sin tid.

Søta bror er glad i å «fika», den lille sosiale pausen med venner eller kolleger. En god «fika» består ofte av en kaffe og kanelbolle eller forseggjorte kaker, og inntas gjerne på kafé. I ettermiddag skal vi «fika» på Kaffestugan Alunbruket, Sveriges eldste kafé. Virksomheter startet i 1930 og drives i dag av eiere i fjerde generasjon. Her hersker det høy hygge-faktor både inne i den gamle hovedbygningen og ute i hagen.

Vel tilbake i Ystad er dagen til egen disposisjon før vi møtes til felles middag på en koselig restaurant ute i byen denne siste kvelden.

Dag 5

Hjemreise

Frokost

Etter frokost er det snart på tide å starte hjemreisen. Bussen tar oss til København og Kastrup der vi har avgang om ettermiddagen. Etter en drøy time er vi tilbake og lander på Oslo Lufthavn.

Gårdslandskap

Vi husker de åpne landskapene

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo – København t/r med SAS
 • 4 netter på hotell med frokost
 • Måltider i henhold til program
 • Alle utflukter og entreer iht. program
 • All transport ifølge program
 • Lokale guider
 • Reiseleder fra Carpe Diem som møter ved ankomst på flyplassen i København

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips