Svalbard – blått lys, hvite vidder

Vakre vinteropplevelser på Svalbard

16. februar 2023 / 5 dager / Pris fra 14.990,-

Hunder i spann gjennom snødekt landskap

Februar er en magisk tid å være på Svalbard - blåtimen

Spør hvem som helst på Svalbard hvilken tid på året som er den vakreste, og du vil få et raskt svar: Februar. Riktignok kan det være kjølig, men det stemningsfulle blå lyset i kombinasjon med det vinterkledde landskapet vekker kunstneren i sjelen til hver og én av oss. Nordlyset kan flakke over oss når som helst på døgnet.

Dette er turen for de eventyrlystne som ikke er redd for dunjakka, som synes det å feriere i Norge kan være likeså eksotisk og opplevelsesrikt som det store utland. Det er bare å omfavne alt naturen byr på i sin hvite kappe. Utendørsaktiviteter er en selvfølge, det samme er hygge inne. Det er mye god mat og drikke i Longyearbyen – denne arktiske, urbane «hovedstaden». Joda, byen byr så absolutt på mange opplevelser. Inkludert et godt kulturtilbud. Her er det sosialt så det holder.

På 78 grader nord får du både by, tundra, vidåpne landskap, et rikt dyreliv og isbreer. Svalbard er viden kjent for alt dette og mer til. Bli med å se selv!

OBS: Vær forberedt på at grunnet vær og vind kan det oppstå endringer underveis i det oppsatte programmet.

Høydepunkter

 • Hundekjøring over hvite vidder
 • Nordlysaften på villmarkscamp, med middag og gode historier
 • Longyearbyen og Svalbards unike historie
 • Vi bor godt på Svalbards beste og mest sentrale hotell Radisson Blu Polar – med vakker utsikt mot Isfjorden og Hiortfjellet. Hotellet har også utendørs jacuzzi og nordlysvekking!
 • Ølsmaking på verdens nordligste håndverksbryggeri
"Arktisk landskap under polarnatten i Spitzbergen Adventdalen nær Longyearbyen. I løpet av den arktiske natten mellom desember og januar er det 24 timer mørkt, men i klare netter med måneskinn eller nær soloppgang er det en typisk blå skumring. Nattskudd med lang tidseksponering! Rikelig med kopieringsplass, monokromt bilde. "

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 16.02.2023

  Tilgjengelighet: Ledig

  Dager: 5

  Priser fra: 14.990,-

  Reiseleder: Ingrid Marie Sørhus

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+19
+18

Program

4 frokoster og 3 middager inkludert

Dag 1

Avreise Oslo, ankomst Longyearbyen, Camp Barentz

Middag

Avreise fra Oslo med SAS med ankomst Longyearbyen om ettermidddagen. Busstransport til sentrale hotell Radisson BLU Polar Hotel hvor vi etter hvert sjekker inn. Hotellets har utendørs boblebad med femstjerners utsikt mot Hiorthfjellet.

Kanskje er vi ekstra heldige og kan sitte i et dampende varmt boblebad (med lue på) mens nordlyset flakker over Isfjorden og fjellene foran oss en av dagene? Det er lov å håpe! Hotellet har for øvrig «nordlysvekking» – si ifra når du sjekker inn om du vil vekkes dersom nordlyset skulle flakke over himmelen mens du ligger og sover.

Men i dag skjer det mye! Fra flyplassen skal vi rett på sightseeing i verdens nordligste by:

Med buss og lokal guide skal vi bli kjent. Det som er sikkert er at vi skal lære om fortid, nåtid, fremtid, utvikling og endringer. Longyearbyens historie, fra gruvetidens spede start til dagens moderne samfunn. Longyearbyens historie er utrolig fascinerende og flere utstillinger viser mangfoldet. Om du vil kan du besøke Svalbard Museum og/eller North Pole Expedition Museum mens du er her.

Vi ser Skjæringa med sysselmannsgården, bergmesterboligen, telegrafstasjonen med bolig for de ansatte, presteboligen og Svalbard kirke (verdens nordligste). En artikkel i Svalbardposten forklarer navnet Skjæringa: "Går man på nedsiden og ser bak den gamle kraftstasjonen, ser man at det er laget en skjæring i brinken i bakken. Den ble laget for å gi plass til skinnegangen som transporterte kull fra lagerplassen oppe på Skjæringa ned til lasteanlegget på gamlekaien".

Nybyen ligger i øvre del av Longyearbyen og boligene ble bygget og brukt til gruvearbeidere. Vi skal også ta turen til Gruve 7 på sørsiden av Adventdalen. Her har det hvert år blitt hentet ut nesten 100 000 tonn kull før det nå blir slutt på gruvedriften og andre miljøvennlige løsninger er på gang. Vi skal også til sentrum og ned til kaia og sjøområdet.

Huset er en institusjon på Svalbard og vi tar turen forbi her også. Dette er en av Norges ypperste restauranter og de kan også skilte med en vinkjeller som er en av Skandinavias største. Ikke verst! Noe helt annet, men virkelig spesielt for Svalbard er frølageret. Frøbanken har den største samlingen av matfrø i verden. Tanken bak er at dette er en sentralbank for verdens frø og det i seg selv er imponerende. Både den norske regjeringen og Bill Gates stiftelse har bidratt med midler.

Det er mye å se her og vi tar også turen om den gamle flyplassen og Adventdalen. Når turen er omme, har vi oversikten!

Om kvelden skal vi til Camp Barentz som ligger cirka 10 kilometer øst for Longearbyen ved foten av Gruve 7-fjellet. Campen har en fantastisk beliggenhet, borte fra all lysforurensning, hvor du kan oppleve Svalbards storslåtte natur og ikke minst nordlyset. Nordlyset, eller Aurora Borealis, er en praktfull visuell signatur fra kilden som gjør alt liv mulig – solen. Bussen stopper et stykke utenfor campen, og vi blir hilst velkommen av vårt gode vertskap som er bevæpnet med rifle for isbjørnbeskyttelse og som følger oss det siste stykket til campen. Inne i varmen får vi servert varm mat, bålkaffe og dessert mens vertskapet byr på foredrag om nordlyset akkompagnert av flotte bilder.

Vi anbefaler behagelige, varme friluftsklær og varme sko da det kan trekke litt kaldt fra gulvet, og vi skal være utendørs for å jakte på nordlyset. Merk at klærne kan lukte av bålrøyk i etterkant.

Dag 2

Ølsmaking og middag på Kroa

Frokost og middag

Etter frokost kan du lande litt etter den travle dagen i går. Reiseleder gir gjerne forslag til hva dere kan gjøre eller organiserer en tur ut i "byen". Det er mye å se og vi kan anbefale besøk på ett av disse museene:

Svalbard Museum er der hvor Svalbards unike historie kommer til liv. Dette er et natur- og kulturhistorisk museum. Museet presenterer en moderne utstilling i mer tradisjonell form med interessante modeller, rekonstruerte miljøer og autentiske gjenstander. Her er flora, fauna, gruvedrift, fangsthistorie, polarekspedisjoner og forskning godt representert.

Det ganske så spesielle North Pole Expedition Museum er en kuriositet av et museum som handler om luftskipsekspedisjoner med mål Nordpolen. Flere kastet seg inn i kappløpet med høytsvevende mål og ulike innretninger. Med høyst ulike utfall. Andrée med hydrogenballongen "Ørnen" som måtte lande på isen langt fra målet. Han og mannskapet fikk en brutal endelikt blant isbjørner. Og Roald Amundsen med luftskipet "Norge" som fløy mot Alaska sammen med konstruktøren Umberto Nobile.

Om ettermiddagen møtes vi alle til ølsmaking før middag.

Da tar vi en slurk eller flere av verdens nordligste øl hos Svalbard Bryggeri! Vi skal inn i bryggeriets lokaler og smake på ulike typer øl som brygges her – blant annet øl som inneholder 2000 år gammelt brevann fra Bogerbreen på Svalbard. Samtidig vil vi få innblikk i den fascinerende historien om Robert Johansen som er gründeren bak bryggeriet og hvordan verdens nordligste bryggeri ble til – etter seks års arbeid med å endre loven som forbød tilvirkning av alkohol på Svalbard.

Middagen i dag spiser vi i koselige, uformelle omgivelser på Kroa. Restauranten er kjent for sin gode mat og intime stemning! Kanskje er det noen som ønsker å gå på Svalbar Pub, Karlsberger Pub eller Det gamle Nordpolet? Om det ikke skjer i kveld, er det flere muligheter for å hygge seg på disse populære stedene. Kvelds/nattelivet i Longyearbyen er ikke til å gå glipp av

Dag 3

Hundesledetur i Bolterdalen

Frokost og middag

Dagen i dag blir fullspekket med opplevelser og inntrykk – både inne og ute. For mange er møtet med hundene en opplevelse de aldri glemmer!

Hundesledekjøring har lange tradisjoner på Svalbard. Stillheten, samspillet mellom mennesker og dyr og det storslagne landskapet setter varige spor i minnet. Etter frokost kjører vi innover Bolterdalen. Ved ankomst hundegården, gis det påkledning og innføring i kunsten å kjøre hundespann før vi legger av gårde innover. Hundekjøring er en fantastisk og autentisk måte å oppleve Arktis på, og denne turen får du oppleve gleden av å jobbe med polarhunder.

Gnisning av sledemeier og lyden av travle hundepoter er det eneste vi hører på ferden innover Bolterdalen og de snøkledde viddene. Vi kjører to og to på hvert hundespann, og deler på å kjøre sleden og sitte på. Underveis ser vi kanskje både Svalbardrype, polarrein og kanskje polarrev? Ved Scott Turner-breen snur vi og kjører tilbake til hundegården. Her hjelper vi guidene våre å sele av hundene, og vi får servert litt kaffe eller te før vi møter valpene fra årets kull. Turen varer cirka fire timer.

I kveld venter 3-retters middag i Restaurant Nansen. En velsmakende avslutning etter denne fine dagen på Svalbard.

Dag 4

Dagen er din: snøscootertur, eller bare ta livet med ro i Longyearbyen...

Frokost

Dagen begynner for oss alle med frokost på hotellet. Utsikten er upåklagelig fra frokostsalen, så frokosten har en tendens til å strekke ut…I dag kan du være med en scootertur som må forhåndsbestilles innen 20. januar. Dette er noe vi virkelig anbefaler å være med på!

Uansett om du har vært på tur eller ikke, organiserer reiseleder middag for den som vil være med denne siste kvelden her nord.

Ekstra tillegg

Dag 5

Hjemreise

Frokost

Det er fortsatt litt tid til å rusle en liten tur i Longyearbyen om du vil etter frokost. Turen går så til flyplassen hvor Norwegian venter, avgang tidlig ettermiddag. Vi beregner å lande i Oslo tidlig kveld.

Symbol i Spitsbergen med advarsel om en isbjørn. Og det er 3043 km til London fra Longyearbyen flyplass.

Turen går til...

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo - Longyearbyen - Oslo
 • 4 netter (5 dager) på Radisson BLU Polar inkl frokost
 • 3 middager
 • Alle utflukter i henhold til programmet
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Tilvalgt utflukt, scootertur (bestilles innen 20. januar)
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips