Iberico, flamenco og gourmet magnifico

Iberico, flamenco og gourmet magnifico

Panoramautsikt over Alhambra i Granada, Spania.

Fra Granada til Aracena - vandringer, landsbyer og gourmet

Denne turen favner både kjente deler av Andalucía og mer ukjente stier. Vi begynner i den ytterst sjarmerende byen Granada og et palass som er på manges toppliste: Alhambra. Og deltar på flamenco-kurs! Men så dukker vi inn i det lokale, det landlige og det spesielle med neste provins i vest, Huelva. Er du opptatt av smak, gjennomført kvalitetsmat og over gjennomsnittet interessert i spanske delikatesser som skinke, sopp og ost? Der ingrediensene foredles med kjærlighet og der kvalitet alltid trumfer kvantitet? Da vil du omfavne jabugo-skinkens opphav og se at på disse kanter er det ingen tvil om at disse heldiggrisene har det godt. I hvert fall deres tid på jorden som frittgående der de mates med eikenøtter og passes godt på av en "porquero". Etter mange års foredling og lagring, kommer skinka på bordet med forankring i ulike ritualer. Prisen er i samsvar med kvaliteten - skyhøy - i hvert fall i Norge.

Vi skal også oppholde oss i et landskap fylt av flotte vandrestier og et stort antall byer med sjarmfaktor til tusen. Til og med ei grotte, der labyrinter av innsjøer og formasjoner byr på noe unikt her i Spania. Summen av gourmet, smaksprøver, nydelige landsbyer, natur og lette vandringer i den - gjør at vi tror dette blir en helt herlig, annerledes Spaniaopplevelse sammen med reiseleder Vegard. Turen er laget og gjennomgått til perfeksjon av Wenche i Carpe Diem og måltidene og smakene underveis holder høy standard. Med Vegard som engasjert og kunnskapsrik reiseleder - er det bare å si "bienvenidos"!

Høydepunkter

 • Koselige Granada, litt Spania, men med mye arabisk innflytelse
 • Alhambra, storslagent og må ses
 • Bærekraftig økoturisme i nasjonalparkene Sierra de Aracena og Picos de Aroche
 • Lette vandringer mellom vakre landsbyer i praktfull natur
 • Lokale produkter som ost, sopp og ikke minst besøk på en "dehesa" der jabugo-grisene boltrer seg
 • Smaksprøver og innføring til det ritualet det er å servere skinka
Brunfargede griser gresser og spiser nøtter under flere trær
+22
+21

Program

7 frokoster, 6 lunsjer og 4 middager inkludert

Dag 1

Avreise Oslo ankomst Málaga, til Granada

Middag

Vi flyr fra Oslo om formiddagen med Norwegian (direktefly) og ankommer Málaga flyplass om ettermiddagen. Her møtes vi av reiseleder som sørger for at vi kommer oss til Granada. Drøye to timer, avhengig av trafikk.

Granada er en historisk sjarmbombe av en by som puster og utstråler fordums prakt i takt med nåtidens krav til bekvemmeligheter. Beliggenheten ved foten av Sierra Nevada er slående. Det er også sammensuriet av en vellykket blanding. Både stilarter og arkitektur. Her er islamske mesterverk, her er en storslagen katedral og vakre kirker. Her er kafeer, tapasbarer og en eklektisk atmosfære. Her er street art som grafitti og her er utallige teterías, små tehus, i den gamle bydelen, Albaicín.

Vi skal også bo spesielt og med masse atmosfære som denne byen fortjener. Macià Monasterio de Los Basilios er et gammelt kloster gjort om til komfortabelt hotell. Det kaller vi stemning! Om kvelden rusler vi ut sammen med reiseleder som kjenner byen veldig godt. Vi skal også spise godt på en lokal restaurant for å begynne forberedelsene denne turen med så mye innhold.

Dag 2

Granada og selveste Alhambra. Flamenco blir det også.

Frokost og lunsj

Etter frokost venter en kjendis, vi skal til Alhambra. En tur oppover i høyden gjennom parker og trær og vi føler snart ærefrykt når vi nærmer oss og tar inn størrelsen på palasset. Og skjønner hvorfor det ble bygget akkurat her. Vi er her cirka tre timer og får med oss hele komplekset.

Det er det aller største symbolet på maurernes æra. Det blir ikke stort bedre og større enn dette når vi snakker om perfeksjon innen arkitektur og islamsk kunst og utsmykking. Al-Andalus het det her den gangen - 700 år hersket de. Og Alhambra var deres slott. Selve Alhambra er bygget på en høyde og ligger strategisk til fra gammelt av for forsvar av byen.

Palacios Nazaries er den mest populære attraksjonen på Alhambra. Her er buer og flotte vinduer, utsøkte utskjæringer i tre, detaljert gipsarbeid og ikke minst fargerike fliser. Alcazaba, ruinene av et massivt fort, er den eldste delen av bygningene. Palacio de Carlos V huser to museer.

Etter mange inntrykk inne, venter den flotte Generalife-hagen. Fargene og blomstene der er intet mindre enn perfekt det heller. Her er stier, patioer, basseng og fontener som er omringet av perfekte, trimmede hekker og en blomsterprakt som gleder og inspirerer. Nydelig!

Vi rusler nedover tilbake til byen der vi skal spise lunsj på en lokal restaurant.

Flamenco er ensbetydende med Spania og Andalucía. Hva er da bedre enn å lære mer om den samt prøve seg selv? Rytmen og musikken er sterk, dramatisk og hypnotiserende. Ytterst temperamentsfullt med kraft. Noe som kan føles langt unna en vanlig nordmanns kapabilitet. Gøy å prøve litt for den som vil! Flamenco er både kultur og historie der det oppsto på slutten av 1700-tallet på disse kanter. Med impulser fra andre kulturer som rom, maurere og sefardiske jøder. Det treffer deg midt i hjertet og er en fantastisk kunstform om det er sang, dans eller gitar alene eller sammen. Flamenco er ikke forholdt den eldre generasjonen. Unge gitarister blander tradisjon med mer moderne elementer, og blir ofte involvert i samarbeid med kjente musikere der magi skapes på tvers av stilarter.

Om kvelden organiserer reiseleder middag for den som vil spise felles. I morgen skal vi forlate bylivet.

Dag 3

Til Aracena og nasjonalparker

Frokost, lunsj og middag

Frokost først før vi skal ut på veien. Vestover skal vi og målet er Huelva-provinsen. Turen i seg selv tar omtrent fire timer, men vi skal ta en pause og får inn noen koselige innslag underveis i en landsby utenfor Sevilla - med lett lunsj.

Området vi straks befinner oss i er nasjonalparken Sierra de Aracena og Picos de Aroche. Denne parken kjennetegnes ved et kulturelt mangfold og historisk arkitektur. Byene og landsbyene er en del av et stort nettverk av naturstier. Nesten 400 kilometer, så det er litt å ta av. Med dette i tankene, beholdes tradisjoner, byggestiler og alt rundt i pakt med naturen. Når alt dette klaffer og krones med gastronomi på høyt nivå, skjønner vi at området har vunnet gull. Vi skal favne det meste.

Først er vi fremme i Aracena der vi skal være resten av oppholdet. Her venter litt av hvert. Først summer vi oss litt, så rusler vi ut i koselige omgivelser i landsbyen. Vi har med en guide som forteller mer om byens historie og kulturelle betydning. Spanske byer har alltid noe ved seg, det har også Aracena. Plazaen er omkranset av hvite, lekre bygninger. Oppover i høyden ligger borgen. Vi har vært i Alhambra og er kjent med Al-Andalus og maurerne. Borgen, Castillo de Aracena, er opprinnelig fra denne periode. Man tror det var en bosetning her som refereres til i islamske tekster. Senere, i middelalderen, bygget man bymurer og det ble en festningsby. Flott beliggenhet har den og vi skal også inn å se.

Gled deg til i kveld for da skal vi spise på en av byens beste restauranter.

Dag 4

Lett vandring mellom vakre landsbyer

Frokost, lunsj og middag

Frokosten spiser vi først, før vi tar på oss lette vandresko.

Seks kilometers vandrestier binder byen Galaroza sammen med en av de aller vakreste landsbyene her. Stien går langs skoger der elven titter frem og gamle eiketrær hvisker i vinden. Her har de stått lenge og lengre blir det. Speil, speil på veggen her, hvilken landsby sies å være den fineste? Mange svarer: Castaño del Robledo. Navnet er tuftet på overfloden av kastanjetrær som blander seg med de nevnte eiketrær. Sjarm og autentisk atmosfære i massevis. Det beste er bare å rusle rundt hjørner og smale gater å ta inn alt.

Så fortsetter vi 3,5 kilometer til den mytiske Peña de Arias Montano. Utsikten og plasseringen over Alájar er perfekt, men hva er historien bak og hva sies det på folkemunne? Vi skal i hvert fall langt tilbake i tid. Og med fokus på ro, meditasjon og bønn - det hviler en ro her. Hit søkte både eremitter og andre fred og det er en helligdom for Jomfru Maria. Oppe på høyden her finner vi roen og vi har også med oss piknik.

Etter pikniken busser vi til Almonaster, nok en vakker hvit by med spenn i historien. Navnet hinter til kloster. For det som tidligere var en moské fra 900-tallet, ble senere kirke. I tillegg finner vi en tyrefekterarena her. Et godt eksempel på å bringe elementer sammen som skaper en interessant by. Arkitekturen har mange elementer fra islam og utsikten fra toppen er upåklagelig.

Om kvelden blir det middag på en lokal restaurant.

Dag 5

Smaken av skog, lett vandring og en spesiell grotte

Frokost og lunsj

Frokost først, så skal vi ut i naturen. Vi skal nyte av det å være ute i vakre høstfarger og vi skal smake på både sopp og vin.

Høsten er tiden for så mye fint. Fargene briljerer og luften er vanligvis betraktelig friskere. I tillegg er det spennende og gode saker som kan plukkes: sopp som sjampinjong. Jordens gull. Vi skal i dag lære mer om hvilke som er best, hvordan de plukkes og hvordan man bør tilberede sopp i matlagingen. Vi vandrer litt gjennom skogen underveis, plukker sopp, for så skal vi møte en som kan mye om dette: Kjøkkensjefen på restaurant Monteluz vil lære oss oppskrifter der vi bruker soppen vi har plukket med oss. Vi gjør det til en lunsj med ulike smaker fra området sammen med lokale viner.

Om ettermiddagen skal vi fortsette temaet "under jorden" når vi skal se "Gruta de las Maravillas". Her slåss fargene og naturens fortrinn om oppmerksomhetene. Innsjøer blinker i turkis, formasjonene i gyllen kalkstein speiler seg i vannet. Det er et innfløkt system av underjordiske ganger og passasjer. Lengden på disse gjør den til et av de mest unike i hele landet.

I kveld organiserer reiseleder middag for den som vil være med.

Dag 6

Jabugo-skinke fra a til å

Frokost og lunsj

Frokost først, så skal vi ut å lære om områdets stolthet: jabugo-skinke. Og det er ingenting som overlates til tilfeldighetene her. Tradisjon, håndverk - omhyggelig og ingen snarveier.

Ruta del Jabugo kalles den, det er et nett av mange turstier som alltid kommer tilbake til dyrene og deres betydning. Hvordan de lever og hvor de lever finner man ut av ved å gå fra område til område. Historisk sett har røkt, tørket skinke vært en stolt ambassadør for Spania enda lengre tilbake enn romertiden. Disse spesielle grisene har alltid hatt stor betydning for hele samfunnet - fra landsbyene til skikkene og landskapet. Så viktig at vi også skal vie mye av tiden til jabugo i dag. En hel dag med skinke høres kanskje merkelig ut, men det er så mye som skjer.

Den nøye fulgte prosessen med å foredle og lagre skinkene skal vi inn på i dag. Det finnes også en organisasjon med et hovedkontor som ivaretar produksjonen og de skal vi først innom for å få bakgrunnsinformasjon.

Men vi må ut i natur og frisk luft for neste steg som er smaking og forklaring på hvordan man skjærer opp skinka. Det er en såkalt "Master Cutter" som står for visningen. Og man skjærer ikke med hvilket som helst redskap, tradisjon her også. Vi kan absolutt kalle det for ritualer. Det samme med lagringsmåtene og hvor lang tid det tar. Minst tre år! Dette håndverket og denne kunnskapen overføres fra generasjon til generasjon og generer en god porsjon stolthet og ære.

En "dehesa" er stedet hvor mange typer dyr tradisjonelt holdes her sørvest i Spania. Det er store naturområder og økosystemer, som med menneskelig hjelp, sørger for at ulike dyrearter trives og avles til ulike formål. Utryddingstruede eller ei. Det være seg til tyrefektning, bevare den spanske gaupa eller som her - boltreplass for jabugo-grisen. Det er ikke bare dyr som hører til , også naturlige produkter som honning og sopp. Joda, dette med "dehesa" er ganske så unikt, bærekraftig og tradisjonsbundet. Jabugo-grisene i dette området fores utelukkende med eikenøtter og holder til her hvor de har holdt til i uminnelige tider. Og har sin egen passer - en porquero.

Vi skal etter hvert spise lunsj her ute, det dekkes opp under eiketrærne. En god avslutning på en interessant og fin dag ute i landlige omgivelser. Her smaker vi på kostbare og viktige kvalitetsprodukter som ville kostet "skjorta" hjemme i Norge.

Vel tilbake på hotellet, organiserer reiseleder i kveld for den som vil.

+5
+4

Dag 7

Fine fotturer og deilig ost

Frokost, lunsj og middag

Frokost først, så skal vi fokusere på andre deler av lokalt håndverk.

Gjeterne har også lange tradisjoner her, og geitene gir fra seg melk som igjen gir fantastisk god ost. Vi besøker en gård der de har masse geiter. Målet for dagen er å lære å lage ost. Og det begynner med melking. Så ledes vi steg for steg videre. Osten vi lager, under kyndig veiledning, smaker vi etterpå. Det blir også lagt til litt andre lokale produkter slik at vi gjør det til en piknik.

Deretter skal vi ut å vandre en cirka 11 kilometer lang naturskjønn tur. Blant kastanjetrær, korkeiker og sildrende bekker. Blant områder med beitemarker og små landsbyer. Ved landsbyen Linares de la Sierra, som ligger perfekt til nede i en dal, tar vi inn over oss nok en gang: det er så fint her! Alle små detaljer, brosteinen, plazaen og et par fontener som pynter opp. De smale gatene innbyr til oppdagelser - hva venter rundt neste hjørne? Mest sannsynlig noe pent for øyet.

I kveld skal ganen atter en gang glede seg over middag på en av områdets beste restauranter. Denne turen har vært preget av kvalitetsmat, kortreiste produkter og tradisjoner for tilberedelse. Samt mye flott natur og arkitektur. Vi koser oss denne siste hele kvelden!

+3
+2

Dag 8

Aracena - Malaga - Oslo

Frokost

Etter frokost og litt tid på egen hånd, er det på tide å si «hasta luego». Vi får transport til flyplassen i Málaga, det tar cirka 3,5 timer. Her følger reiseleder oss inn, hjelper til med innsjekk, men blir igjen i Spania.

Norwegian sitt fly går om ettermiddagen, på hjemreisen får vi mellomlanding og flybytte i København. Beregnet ankomst Oslo Lufthavn er sent på kvelden.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo – Málaga – Oslo med Norwegian
 • 7 netter på hotell inkl frokost
 • Måltider i henhold til program
 • Alle utflukter og entreer iht. programmet. NB: Vi trenger din passkopi tilsendt senest to mnd før avreise for å forhåndsbestille billetter til Alhambra.
 • All transport i følge programmet.
 • Lokale guider
 • Reiseleder fra Carpe Diem møter på flyplassen i Málaga og er med på hele turen til avreise fra Málaga flyplass.

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips
 • Utflukter som ikke er en del av programmet