Verdens søteste skapninger på Boulders Beach

Sør-Afrika – sykkel, safari og vandring

Cape Town, Stellenbosch og safari i Gondwana. Det meste av det beste!

Denne nyheten vil dere aktive livsnyterne elske. Snakk om superkombinasjon. Her venter en herlig miks av aktivitet, safari og tid til å riktig kose seg i fantastiske Cape Town. Etter manges mening verdens vakreste by. Pallplassering har den i hvert fall.

Underveis tester vi fristende, friske viner og spiser helt nydelig mat i mange varianter. Det er lokalt, det er topp kvalitet og det er alltid velsmakende. Du vil trives som den berømte plommen i egget. Denne turen lar oss nyte mange drag av Cape Town, landets ubestridte dronning av en by. Vi blir her i hele sju netter tilsammen. På typisk Carpe Diem-vis fokuserer vi både på aktivitet og på de lokale opplevelsene. Mye blir felles: Table Mountain og Lion`s Head samt hagen Kirstenbosch. Du bestemmer selv hva mer du vil gjøre, både Robben Island og Bo-Kaap er vel verdt å få med seg. Nå har du tid.

Legg til de knallsøte pingvinene på vakre Boulders Beach, sykkelturer med nogo attåt, vandreturer med utsikt og spennende safari i Gondwana. Med sjanse til å se «the big five», såklart. I Cape Town bor vi sentralt ved Waterfront og i Gondwana helt ypperlig til midt blant dyrelivet. Her er alt ivaretatt på beste måte. Sør-Afrika selv er er ikke bare et land – det er en verden i seg selv. Bli med på en aktiv og naturskjønn reise hit. Tidsforskjell – ingen!

OBS! Du må være vant til å vandre i terreng og ha normalt god kondisjon for å være med på vandreturene, og vant til å sykle for sykkelturene. Vi gjør oppmerksom på at dagene og rutene i programmet kan endres etter værforhold. 

Følg med for ny dato: https://www.carpe-diem.no/reiseoversikt/

Avreiser & Bestilling

Ingen tilgjengelige avreiser

Høydepunkter

 • Cape Town – en by som har så mange lag og så mye å by på, vi blir godt kjent
 • Flotte fotturer til kjente landemerker: Table Mountain og Lion`s Head
 • Sykkel i elegante og stilige Stellenbosch
 • Sykkel med utsikt over Chapman`s Peak om du tar hele turen
 • Vi kommer ikke utenom pingvinene ved Boulders Beach. Supersøte i vakre omgivelser!
 • Flere vinsmakinger underveis, Sør-Afrika har et herlig utvalg av gode smaker her
 • Trivelige piknik-lunsjer underveis med god drikke
 • Safari, det er alltid et høydepunkt uansett når og hvor
 • Lokale møter, Christos Brand har en sterk historie å fortelle
 • Fargene, med fjell, hav og strender er det komplett
 • Godt selskap er alltid inkludert på tur med Carpe Diem!
Dag 1

19. mai - Avreise Norge

Med Qatar Airways reiser vi forventningsfulle om ettermiddagen fra Oslo Lufthavn. På veien nedover, blir det flybytte og mellomlanding i Doha.

(-/-/-)

 

 

Cape Town - ingen over, ingen ved siden, ifølge mange...
Dag 2

20. mai - Cape Town og velkomstmiddag

Ankomst om formiddagen der vi blir hentet og kjørt til vårt sentralt beliggende hotell like ved det livlige Victoria & Alfred Waterfront. Cape Town – her kommer vi! Her skal vi heldigvis være en god stund, bli kjent med byen og få mange uforglemmelige opplevelser å ta med hjem for minneboken.

Cape Town tar pusten fra oss. Byens skjønnhet er udiskuterbar. Med Table Mountain som kulisse, ligger Cape Town som “et stykke Europa i Afrika”. Det var her nederlenderne åpnet handelsstasjon for å konkurrere med engelskmennenes Zanzibar på midten av 1600-tallet. Det var her Van Riebeeck bokstavelig talt plantet apartheid i 1652. Han laget en hekk som skille mellom det hvite Kapp og “de svarte halvnakne”.  Vi åpner opp og omfavner denne utrolige byen: Table Mountain, Kapp det gode håp, Nelson Mandelas historie med fangenskap på Robben Island, utsøkte viner i enda mer naturskjønne omgivelser og ikke minst, strendene. Vi skal få med oss mye.

Etter innsjekk har vi litt tid til å «lande», før vi møtes til felles velkomstmiddag.

I noen av dagene som kommer, er ikke alle måltider inkludert. Da vil reiseleder organisere for den som vil være med.

(-/-/M)

Vær igjen obs på at programmet kan endres ved behov,  spesielt turen opp på Table Mountain er veldig væravhengig.

 

Dag 3

21. mai - Vi sykler på Kapphalvøya

Vi kjøres først til Simons Town hvor vi snart skal begynne å sykle. Tidligere var dette en viktig marinebase. I dag er det andre ting som lokker. En liten tur unna, og alle kan glede seg. Pingviner! Hva er det med pingviner som alle elsker? Vi bare gjør det, og disse koser seg midt i kritthvit sand mot glassklart, men kaldt, turkist vann. Pjuskete, litt skeptiske unger står kanskje trygt i nærheten av foreldrene, noen voksne har egg å passe på og andre soler seg på steinene. Det knipses, knipses og dette kan repeteres i lang tid før vi føler at det er greit å forlate dem. Såvidt.

Hele området Cape Peninsula Reserve har plenty av natur å vise frem. Og vi må jo ikke glemme å fylle magen heller. Mat og drikke i form av piknik-lunsj og vinsmaking på Cape Point Vineyard lar seg høre. Som du skjønner, dette er ikke noe race.

Turen avsluttes med å sykle (evt. kjøre i bil) over Chapman`s Peak. Vestkysten med sine bratte og snirklete vestlandsveier som slynger seg gjennom fjellet så smale, så smale. Stupbratt ned på andre siden er det frådende havet som skapt for tøffe surfere, ikke for forsiktige badere. Men utsikten er helt herlig! Wow! Utsiktspunktet som teller er Chapman’ s Peak. Naturen gjør utrolige saker og det er perfeksjon og litt voldsomt på en gang. Nydelig.

Vel tilbake er ettermiddagen til egen disposisjon, reiseleder organiserer middag for den som vil.

(F/L og vinsmaking/-)

Dagens sykkeletappe:

I dag sykler vi mellom 30 – 60 kilometer på vanlige veier/sykkelveier. Kommer an på om du velger å sykle hele veien. Om du ønsker el-sykkel er det også mulig å ordne. Syklene er terrengsykler/landeveissykler og hjelm er inkludert (ta gjerne med egen for optimal tilpassing). Du sykler med vanlige joggesko.

Dette gjelder alle dagene vi sykler her nede.

Verdens søteste skapninger på Boulders Beach
Dag 4

22. mai - Vandring Kirstenbosch Gardens og Table Mountain

Vi skal utnytte dagen til fulle.

Etter en god frokost, snører vi på oss gode, stødige joggesko/vandresko. Målet er først  den botaniske hagen i Kirstenbosch. Dette stedet er virkelig en hyllest til Sør-Afrika og dets flora. Her finnes flerfoldige arter opprinnelig fra landet. Et stort antall fargerike fugler hilser oss velkommen og hagen viser seg frem med flotte, anlagte dammer og plener. Fynbos er evig tilstede på disse kanter. Disse eviggrønne buskene av ulike slag er et viktig symbol på det opprinnelige plantelivet. Her i hagen er det mer enn 5000 arter!

Etter botaniske gleder, blir det aktivitet. Vi går opp til platået Table Mountain, dog med et værforbehold. Hun er ganske lunefull… Så har hun nådd en anselig alder. Her må både Himalaya og Rocky Mountain vike henholdsvis seks og fem ganger. Hvorfor toppen er flat, er grunnet isflak fra istiden som har «høvlet» den. Sånn omtrent 300 millioner år tilbake var fjellet på havnivå og bearbeidelsen begynte. Sakte men sikkert.

Vi spiser lunsj på toppen og går bortover platået til den høyeste toppen: Maclears Beacon på 1065 meter over havet. Etter en kilometer til kan vi velge vei: Enten fortsetter vi til fots ned Platterklip George til foten av fjellet, ellers kan vi fortsette videre til taubanen og ta denne ned. (Bekostes da av hver enkelt).

Dagens vandring:

Vandring cirka seks timer, mye opp og ned. Vær oppmerksom på at Sceleton George har stige vi må klatre i.

(F/L/-)

 

Vi går opp til Table Mountain, men ned igjen kan du velge en litt mer avslappende løsning :)
Dag 5

23. mai - Stellenbosch, sykling

Vi skal til Stellenbosch for å sykle. Nye impulser i vakre omgivelser er aldri feil. Det er i Stellenbosch at mat- og vinkulturen i landet virkelig toppes. De beste restaurantene i Sør-Afrika sies å ligge her. Et stort høydepunkt for mat- og vinelskere! Det er ikke lett å finne de riktige beskrivelsene på lekre Stellenbosch. Men vi prøver oss på elegant, koselig og nydelig. Da skjønner du tegninga.

For det var i Stellenbosch de slo seg ned, nederlenderne som koloniserte landet på 1600-tallet. I nærliggende Franschoek, også lekkert vinland, var det de franske hugenottene som befolket. Godt skjermet av fjellene, er det er stabilt mikroklima her som passer perfekt for markens grøde. Mye av det dreier seg om vindruer som forvandles til kvalitet, finesse og gode smaker.

Lær deg dette ordet: Pinotage. Pinotage er en drue som er odlet frem i dette området. Den er en blanding mellom Pinot Noir- og Cinsaultdruen. Den modner tidlig og gir funklende, dyprøde viner med mye smak. Dagen i dag er viet masse kos, diverse vinsmaking og sykling i rolig tempo.

Om ikke det skulle være nok, er Stellenbosch en levende universitetsby som yrer av liv og røre. Den er også full av rare, morsomme og mer eksklusive gallerier, kafeer med atmosfære og vakre gater der eiketrærne både gir skygge og fotomotiv. Ikke bare gir det et innblikk i historie med sin særegne arkitektur, det er også mange frodige hager og rett og slett mye pent å se her.

Etter en fin dag i skjønne Stellenbosch går turen tilbake til Cape Town.

(F/L og vinsmaking/-)

Dagens sykling: mellom 15 – 20 kilometer «off road»

Godt mulig du blir tørst av å sykle i disse omgivelsene :)
Dag 6

24. mai - Gondwana Game Reserve og ettermiddagssafari

Etter sykkel og vandring kommer safari, nye opplevelser venter. Vi sjekker ut og legger ut på tur. Gondwana Game Reserve tar oss i mot for et par dager på safari. Turen dit tar cirka 4,5 timer avhengig av stopp og trafikk.

Ved ankomst Gondwana Game Reserve blir det først ettermiddagssafari. Vi håper å se dyr, både store og små. Hva vi ser er selvsagt aldri gitt. Vi gleder oss over et spennende dyreliv, inkludert ”de store fem”, for ja, det er jo det alle vil se (løve, neshorn, elefant, bøffel og leopard). Safari disse dagene er i åpen landrover med egen safari guide. Vi har erfart at både tid og sted glemmes når en flokk elefanter blokkerer veien! Også gjespende, storkjeftede flodhester, flekkete, skyhøye sjiraffer, spretne antiloper med lynets hastighet og sleipe hyener som prøver å raske til seg et bytte er mulige syn.

Her på lodgen deler vi oss litt. På Gondwana er det store runde hytter (75 m2) bygget i tradisjonell stil, alle med moderne fasiliteter, panoramautsikt fra sengen, glasstak over senga for stjernekikking og eget uteområde med utsikt over et vannhull. I tillegg finnes 2, 3 og 4-roms villaer. Disse villaene ligger 5 -15 minutters kjøretur fra hovedlodgen. De som bor i delte twin-rom bor i Kwena Lodges og de som har enkeltrom bor i Fynbos Villa. Vi får transport mellom disse og hentes til felles måltider. Vi må huske at her er er vi gjester i dyrenes verden. Vi kan ikke bare gå mellom rommene, her er deres habitat.

Kjekt å vite litt om selve lodgen og dens filosofi: Gondwana viltreservat er det eneste i verden med fynbos vegetasjon (som vi kjenner fra den botansiske hagen Kirstenbosch).

Gondwanas filosofi heller mot en bærekraftig og miljøvennlig ledelse for å bevare uberørt flora og fauna. 11.000 hektar er blitt viet til viltlivet igjen. Gondwana har en lidenskap for å bevare viltlivet og har innført Cape Mountain sebra, gepard, Bontebok og Cape Vulture til det sørlige Kapp igjen. Selve navnet kommer fra ”Gondwanaland”, den opprinnelige landmassen som eksisterte for 120 millioner av år, og som formet Afrika. Outeniqua- og Langeberg-fjellkjedene som omringer reservatet er det siste synlige beviset på det tidligere Gondwanaland etter kontinentet splittet seg slik vi kjenner det idag.

I tillegg tilbys: fotsafari, introduksjon og omvisning i planteriket, spabehandlinger, fugletitting, fisking, mountain biking, stjernetitting, besøke områder fra steinalderen, svømmebasseng, bibliotek og golfbaner lett tilgjengelig. Dette er ting du kan være med på i tillegg til de safariene vi skal på. Bekostes og bookes da av hver enkelt på plass.

(F/L/M)

 

Vårt hjem de neste to dagene
Dag 7

25. mai - Gondwana Game Reserve og safari

I dag skal vi opp grytidlig…. En typisk dag i viltreservatet starter tidlig om morgenen, det er da sjansen er størst for å se dyr. Te/kaffe og en enkel frokost serveres før safariavgang. 3-4 timers safari med innlagte pauser, og tilbake til lodgen for en helsebringende ”brunch”.

Midt på dagen er det ofte for varmt for både dyr og mennesker, svømmebassenget kan være en god ide om været er bra. Om ettermiddagen møtes vi til ”High Tea”, en snack lunch, før vi igjen drar ut på safari og hilser solnedgangen over savannen velkommen. En perfekt avrunding på en sikkert perfekt dag!

(F/L/M)

Flodhest-date, anyone?
Dag 8

26. mai - Morgensafari Gondwana og tilbake til Cape Town

Siste morgensafari før vi tar turen tilbake til byen. Cirka 4,5 timer da frem og tilbake er like langt…
Resten av dagen er til egen disposisjon i Cape Town, godt å slappe av litt etter reisen.

(F/-/-)

Søt. Bildet er tatt på safari i Gondwana.
Dag 9

27. mai - Cape Town - dag til egen disposisjon

Åh, det er så mye mer å se og gjøre i Cape Town. Dagen er din til å velge hva du selv setter mest pris på. Kanskje du vil gå mer, kanskje du vil handle litt eller bare rusle litt rundt i nærområdet. Reiseleder vil foreslå en felles aktivitet, kanskje til Robben Island?

Robben Island. Det var her Nelson Mandela satt fengslet mesteparten av årene han sonet. Han ble fengslet på Robben Island i 1964, anklaget for forræderi. Her satt han helt til 1982. Mandela var en sterk motstander av apartheidregimet og medlem av ANC (African National Congress) fra 1944. Partiet ble senere forbudt i 1960. Mandela ble selve symbolet for anti-apartheidbevegelsen og frihet som etter hvert også engasjerte det internasjonale samfunnet. Han ble løslatt fra fengsel i 1990, og tildelt Nobels Fredspris i 1993. Robben Island er et UNESCO-beskyttet område. Guidene vi møter i dag har en unik bakgrunn og følelse for hva de formidler – de har selv vært politiske fanger. Det vi hører og opplever i dag er unektelig noe til ettertanke. Og neste dag møter vi en kar som har førstehåndskunnskap.

Kanskje slenge deg med hop on hop off-bussen for å komme deg litt overalt?

Hva med Loop Street der det er flust av butikker, spisesteder og puber? Et besøk på District Six Museum er aldri feil. Ei heller en rast på Truth Coffee Shop som er kåret til verdens beste kaffesjappe. Og  Company Gardens, en imponerende og vakker park med masse historie.

Eller hva med en av de eldste områdene i Cape Town, Bo’kaap? Området har i dag rundt 6000 innbyggere, de fleste muslimer. Her finnes en blanding av øst og vest, de fleste er etterkommere etter tidligere slaver hentet fra både Afrika og Asia. Hit kom en salig blanding av kriminelle, lærde, dyktige håndverkere og kunstnere, samt religiøse ledere. Byen blomstret og det er en helt spesiell arkitektur her. Husene er lave og fargerike med en viss psykedelisk kardemommeby-følelse… Husene har en karakteristisk, liten veranda foran inngangspartiet. Det er mange muligheter….

(F/-/-)

Just hanging around på Waterfront er også en helt grei syssel i dag
Dag 10

28. mai - Vandring opp til Lion`s Head og et uforglemmelig møte med en mann

Etter frokost gjøres det klart til dagens fottur opp Lion`s Head og guidet bytur til fots. Opp til Lion`s Head, dette er en av de turene du må ta. Den har alt: Utsikt, litt utfordrende partier om du er bekymret for høyder og er ikke for lang.

Turen vil ta om lag tre timer og selv om det til tider kan bli ganske bratte stigninger er ikke turen veldig krevende. Det beste er selvsagt utsikten fra toppen på 669 meter. Her ser vi godt utover Cape Town, Atlanterhavet og Camps Bay. Utsikten mot Table Mountain er et ekstra pluss.

Turen ender på Signal Hill midt på dagen. Der «The Noon Gun», kanonen, fyrer av en salutt hver eneste dag. Det har den gjort godt over 62 000 ganger. Tradisjonen tro: her er to minutters stillhet som startet etter første verdenskrig. Ett minutt for en død, to minutter for flere, eller ett minutt for de døde og ett minutt for de overlevende.

Vi fortsetter så i buss fra Signal Hill til «the Mother City» i det historiske Companys Gardens. Her har vi en velfortjent lunsj, før vi er tilbake på hotellet.

I ettermiddag vil vi få besøk av Christo Brand. En mann med en sterk historie. I en alder av 19 år fikk han jobb på Robben Island hvor han traff en da 60 år gammel Nelson Mandela. De utviklet et vennskap – et nært vennskap som var bygget på tillit og gjensidig respekt. I 1982 da Nelson Mandela ble overført fra Robben Island til Pollsmoor Prison ble Christo også overført hit, da som Mandela sin vakt. Det er en rørende og sterk historie om vennskap og respekt, på tvers av alder og bakgrunn.

Siste kvelden i Cape Town markeres med felles middag. Vi har blitt kjent med Cape Town, områdene rundt og hverandre. Og helt sikkert blitt glade i dette landet.

Dagens vandring:

Kan vandre i 3-5 timer, forholdsvis enkelt meste av stien +/- 5 kilometer totalt. Noen steder opp Lion`s Head må du klatre i stige. Det er ikke fysisk anstrengende.

(F/-/M)

 

Lion's Head, Cape Town
Dag 11

29. mai - Cape Town og hjemreise

Etter frokost sjekker vi ut og kjøres til flyplassen utenfor Cape Town. Qatar har avgang tidlig ettermiddag. Mellomlanding og flybytte i Doha.

(F/-/-)

Dag 12

30. mai - Ankomst Norge

Ankomst Oslo Lufthavn tidlig om morgenen.

(-/-/-)

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 29 990
Tillegg for enkeltrom: kr 4 700

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo–Cape Town – Oslo med Qatar Airways
Om du reiser fra andre flyplasser, ta kontakt for tilbud
Flyskatt og avgifter pr 24. oktober 2019
9 netter på hotell
Daglig frokost og 6 lunsjer/4 middager disse måltidene er også inkl. tips
Alle utflukter og entreer iht. program
All transport i følge program
Lokale guider
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover de som er nevnt over
Utflukter utenom programmet
Tips (med unntak av på de inkluderte måltidene)
Drikkevarer
Reisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise- og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå før og under reisens gang. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

PASS OG VISUM
Passet inneholde minst to blanke sider for innreise Sør-Afrika. Norske statsborgere trenger ikke visum til Sør-Afrika. Om du ikke er norsk statsborger, sjekk med ambassader/konsulat.

Passet må være gyldig minst seks måneder etter utreise. Det er den reisendes ansvar å sørge for at passet er gyldig på reisen. Carpe Diem er ikke erstatningspliktig for passasjerer som ikke har dette i orden.

VAKSINER
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege, helsestasjon eller leser mer om vaksiner på reise på f.eks www.fhi.no (Folkehelseinstituttet). Disse områdene vi ferdes i Sør-Afrika er malariafrie, men det er uansett lurt å sjekke med helsepersonell ut fra egen helse og vaksiner du har fra før.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser