Sør-Afrika med Garden Route og Cape Town

En magisk reise langs den legendariske Garden Route og Cape Town.

Sør-Afrika er er ikke bare et land – det er en verden i seg selv. Det finnes nesten ingen grenser for hvilke herlige opplevelser landet så gladelig deler med sine besøkende. På typisk Carpe Diem-vis fokuserer vi på de lokale opplevelsene, som selvsagt er lagt inn som krydder og variasjon underveis. På denne nye turen slår vi også et slag for noe absolutt alle har en pasjon for: Unike matopplevelser av ulike slag – med tilhørende leskende dråper. Og Sør-Afrika er landet som leverer så det holder. Det er lokalt, det er topp kvalitet og det er ufattelig velsmakende det som serveres. Men det er mer:

Garden Route viser oss en ualminnelig vakker del av landet. Det er rett og slett en reise i skjønnhet og sør-afrikansk hverdag, hånd i hånd. Underveis stoppes det for ulike opplevelser på steder du kanskje ikke kjenner til, det er sjarm og atmosfære så det holder. Variasjon er det også i høyeste grad – fra nydelige laguner og sjøer til rullende åser og ruvende fjell. Bli dus med Port Elizabeth, Tsitsikamma, Oudshoorn, Mossel Bay, Montagu og Stellenbosch. Før Cape Town, landets ubestridte dronning av en by, venter oss.

Hun ønsker oss velkommen og vi blir her i hele fem netter slik at vi får med oss en skikkelig stor bit av det byen og omegn har å vise frem. Vi nevner Robben Island, Kapp det gode håp, hagen Kirstenbosch, Table Mountain, Bo-Kaap og Waterfront. Vi gjør noe felles, det er noen frivillige utflukter du kan forhåndsbestille og det blir også tid på egen hånd til å gjøre litt som du føler for.

Bli med på en smaksrik, naturskjønn reise til Sør-Afrika! Og så kjekt med samme tidssone!

Avreiser & Bestilling

Ingen tilgjengelige avreiser

Høydepunkter

 • En liten smakebit av flotte Port Elizabeth
 • Mat og drikke underveis, innovativt og velsmakende
 • Flere vinsmakinger underveis
 • Naturen og urskog ved Storms River og Tsitsikamma
 • Bli dus med struts i Oudshoorn
 • Cango Caves der kalksteinsgrottene glitrer i en flott fargepalett
 • Mossel Bay, kanskje der det hele begynte? Følg med..
 • Koselige Montagu
 • Elegante og stilige Stellenbosch
 • Cape Town – en by som har så mange lag og så mye å by på, vi blir godt kjent
 • Godt selskap er alltid inkludert på tur med Carpe Diem!
 • Oudtshoorn, struts, Sør-Afrika, Garden Route
 • Cango Caves, Sør-Afrika, Oudtshoorn, Garden Route, Western Cape
 • Storms River, Tsitsikamma, Sør-Afrik
 • Port Elizabeth, Sør-Afrika
 • Oudtshoorn, struts, Sør-Afrika, Garden Route
Dag 1

18. april - Avreise Norge

Med British Airways reiser vi forventningsfulle fra Gardermoen til Port Elizabeth. Det er avreise sen ettermiddag. På veien nedover, blir det flybytte og mellomlanding på Heathrow og i Cape Town.

(-/-/-)

 

 

Dag 2

19. april - Ankomst Port Elizabeth, byrundtur og velkomstmiddag

Ankomst Port Elizabeth er midt på dagen. Du vet det er en populær by når den får tilnavnet PE og kalles «den vennlige byen»… Beliggenheten ved kysten er det ikke noe å si på. Det er i hvert fall et perfekt utgangspunkt for reisen videre. Men først lander vi, tar turen til hotellet, sjekker inn og puster ut litt.

Vi blir en natt her i PE og da utnytter vi timene vi har til å se oss litt om før vi skal møtes til felles middag om kvelden. På turen i dag ser vi blant annet No 7 Castle Hill Museum, Hobie Beach Pier og Settler Museum.

Det beste med å reise på tur sammen er å bli kjent, sakte men sikkert. I kveld møtes vi til velkomstmiddag på De Kelder Restaurant. Nyt mat og godt reisefølge denne første kvelden før det i morgen kommer opplevelser som perler på en snor. Først venter en god natts søvn – uten jet lag!

(-/-/M)

Velkommen til Sør-Afrika og Port Elizabeth!
Dag 3

20. april - Garden Route fra Port Elizabeth til Tsitsikamma

Etter frokost er det ut på tur – nå begynner det på riktig! Ferden tar oss til Tsitsikamma og Storms River der det venter litt mer landsbyliv. Her er det naturen som spiller hovedrollen og vil vise oss mørke elver, dype raviner og tett skog. Bare navnet på elven maner frem litt mystikk og drama – og her stopper vi for lunsj på Storms River Restaurant. Restauranten ligger inne i nasjonalparken Tsitsikamma og har nydelig utsikt mot vannet.

Et landemerke, om enn ikke så naturlig vakker, er Paul Sauer-broen, også kjent som Storms River Bridge. En gang den høyeste betongbuen i Afrika med sine 120 meter. Så ble den slått ned i støvlene av Bloukrans Bridge som med sine 216 meter ble bygget ved samme vei i 1984. Vi fokuserer ikke på broer men på hvor vakkert det er på Tsitsikamma Village Inn der vi skal overnatte en natt. Med fjellene i bakgrunnen er det lett å senke skuldrene og nyte landskapet.

Noe som er som en institusjon på disse kanter er Marilyn`s 60`s Diner. Pink is cool! Og Diner`n er rosa og godt synlig i omgivelsene. Kanskje en milkshake eller en annen forfriskning passer? Her er det i hvert fall amerikansk svung over menyen. Som her hjemme er det også fokus på lokale produkter på disse kanter. Mikrobryggeriet er velkjent selv om det ikke har eksistert så lenge. I 2014 dannet tre pasjonerte øl-elskere dette bryggeriet som har mange fans. Kanskje et besøk?

(F/L/-)

Marilyn's 60s diner, Tsitsikamma
Dag 4

21. april - Garden Route fra Tsitsikamma til Oudshoorn

Etter frokost skal vi komme nærmere omgivelsene og er med på en tretimers tur her i Tsitsikamma med biler som er laget for dette formålet. Urskogen her i området har naturlig nok vært og er en viktig del av økonomi og historie og vi lærer, lytter og lukter. Vi følger elefantenes sti ned til vannet, passerer bregner og andre vekster mens guiden beretter om flora og fauna. Kanskje spotter vi noen eksotiske og fargerike fugler som narina trogon eller natalturako. Ikke noe de fleste har hørt om, men ser vi dem så blir det er stort pluss og noen artige sekunder!

Lunsj blir det på et idyllisk sted ved elven.

Vi skal holde oss i fugleverdenen når vi etterpå besøker «Birds of Eden». Som navnet tilsier er dette er paradis for den som elsker å se vakre, fargerike og eksotiske fugler. Verdens største er det også med sine to hektar. Over 3500 fugler og 280 arter beriker og befolker dette stedet som har foss, urskog, amfiteater og et selvsagt fokus på ansvarlig miljø og bevaring. De tar også mot fugler som har vært i fangenskap og i privat eie, slik at disse får et nytt, fritt hjem å utfolde seg i.

Etter fugler fortsetter vi i modus for dyr – denne gangen er det de søte, smårampete apekattene som vi skal se mer av. I Monkeyland er det ingen mangel på skøyere av ulik art. De har masse plass til å boltre seg på.

Nye eventyr venter! Nå fortsetter ferden langs Garden Route til Oudshoorn der vi skal være en natt. Før vi ankommer, kjører vi over det vakre Outeniapasset.

Oudshoorn regnes som noe så kult som strutse-hovedstad! Disse kjempefuglene som ikke kan fly, er superraske til beins og hastigheten kan komme opp i over 70 km/t. Den veier godt over 100 kg og kan være ganske så bestemt på hva den vil og ikke vil. Vi lærer mer i morgen! Først spiser vi middag på hotellet vårt, Surval Boutique Hotel. Vi overnatter her en natt. Her er det helt nydelig!

(F/L/M)

 

Vi tror det blir helt greit å være på Hotel Surval i Oudtshoorn :-)
Dag 5

22. april - Cango Caves, struts i Oudshoorn og videre til Mossel Bay

Etter frokost venter mer mektig natur på oss og nå er det Cango-grottene i Swartberg-fjellene! Mer enn 20 millioner år skal de være og består av mange, skjulte rom. Kalksteinsgrottene glitrer i en fargepalett som fargelegger stalagmittene og stalaktittene – gult, oransje, rødlig og grønt.

Vi skrifter fokus tilbake til struts og besøker Highgate Strutsefarm og får lære mer om disse fascinerende fuglene, enorme som de er. Byen Oudshoorns vekst og fremgang kom grunnet eksporten av nettopp strutsefjær til bruk til klær og stas til de kongelige og sosietetens fjonge damer i England og Europa. Du har sikkert hørt at struts smaker helt nydelig, og det skal vi teste ut. Lunsjen i dag blir struts – saken er nesten biff!

Etter lunsjen fortsetter vi til Mossel Bay som ligger ved kysten, som navnet røper. Beliggenheten i bukta beskytter mot vær og vind, viser en nydelig kystlinje, fine strender og et behagelig klima. Vi sjekker inn på Diaz Hotel and Resort og har kvelden til egentid. Reiseleder gir forslag og organiserer felles middag for den som vil. Her overnatter vi i to netter. Hotellet er forresten oppkalt etter den portugisiske oppdageren Bartholomeu Dias som kom til Mossel Bay i 1488.

(F/L/-)

Struts i Oudtshoorn med Swartberg-fjellene i bakgrunnen
Dag 6

23. april - Mossel Bay, The point of Human Origins og besøk på en skikkelig koselig kafe

Etter frokost på hotellet skal vi ut å røre litt på oss, men det blir ikke så lange turen. Etter en halv times vandring kommer vi til stedet der det hele begynte – kanskje. Som navnet på vandringen tilsier er temaet menneskets opprinnelse. Det viser seg, i følge dette, at våre stamfedre kommer fra en mindre gruppe som levde for 150 000 – 200 000 år siden. Noen av disse levde og bodde her i Mossel Bay, rundt grottene ved Pinnacle Point.

Etter disse lærerike timene der vi virkelig foretok en massiv tidsreise, skal vi slappe av på Blue Shed. Dette må da være en av de kuleste kafeene vi har sett! Masse stemning, avslappet miljø og herlig beliggenhet ved sjøen. Utenfor står det alltid amerikanske biler og de har kaffe fra mange steder rundt i verden. Kaffe er et fag, det bestrides ikke, og her tas det på alvor. Kvalitet firer man ikke på. Vi får servert en lett snack, men det er mulig å kjøpe seg akkurat det man vil. Len deg tilbake og nyt stemningen.

Kvelden er til egen disposisjon. Reiseleder organiserer felles middag for de som ønsker.

(F/lett snack/-)

 

The blue shed i Mossel Bay, mer sjarmerende blir det ikke
Dag 7

24. april - Mossel Bay - Montagu

Etter frokost bærer det av gårde igjen. Målet er Montagu og for å komme dit reiser vi via Albertina og Swellendam. I Albertina har de en aloe-fabrikk som utnytter denne planten til velvære og skjønnhetsprodukter. Aloe er som kjent bra for det meste.

Swellendam er omringet av Langeberge fjellkjeden og åkre av hvete – og vinranker. Her blir vår første vinsmaking.

Montagu kommer nesten som en liten åpenbaring der man kommer ut av Langeberg-fjellene. Selve byen har brede gater og byr på noen eksempler flott art deco-arkitektur.

Vi kommer frem til hotellet, Montagu Country Hotel der vi skal overnatte. Det er et koselig sted med god mat og liten hage. Ofte fyres det i peisen og det er en pianobar med god stemning. Her spiser vi middag og finner oss vel til rette.

(F/-/M)

 

Dag 8

25. april- Montagu - Stellenbosch

Etter frokost er det litt tid til å ta inn litt mer av de hyggelige omgivelsene rundt hotellet, før det bærer videre langs Garden Route. Via Viljoensdrift Wine Estate skal vi både smake mer vin – nå nærmer vi oss vinland for alvor – og en times cruise på elven Breede. Det er ordentlig kos. Før vi går om bord venter det piknik-kurver på oss som vi nyter om bord mens vi smaker på viner og i det hele tatt har en fin dag.

Det er i Stellenbosch at mat- og vinkulturen i landet virkelig toppes. De beste restaurantene i Sør-Afrika sies å ligge her. Et stort høydepunkt for mat- og vinelskere! Det er ikke lett å finne de riktige beskrivelsene på lekre Stellenbosch. Men vi prøver oss på elegant, storslagent og nydelig. Da skjønner du at det er mer enn et sted man stopper på veien. Her blir vi i en natt, akkurat nok til en god smakebit.

Hotellet vi skal bo på er Klein Zalza Lodge. Reiseleder organiserer middag for den som vil.

(F/piknik/-)

 

Dag 9

26. april - Stellenbosch - Cape Town

Frokost på hotellet før vi skal ut å se mer av Stellenbosch. For det var her de slo seg ned, nederlenderne som koloniserte landet på 1600-tallet. I nærliggende Franschoek, også lekkert vinland, var det de franske hugenottene som befolket. Godt skjermet av fjellene, er det er stabilt mikroklima her som passer perfekt for markens grøde. Mye av det dreier seg om vindruer som forvandles til kvalitet, finesse og gode smaker.

Lær deg dette ordet: Pinotage. Pinotage er en drue som er odlet frem i dette området. Den er en blanding mellom Pinot Noir- og Cinsaultdruen. Den modner tidlig og gir funklende, dyprøde viner med mye smak.

Om ikke det skulle være nok, er Stellenbosch en levende universitetsby som yrer av liv og røre. Den er også full av rare, morsomme og mer eksklusive gallerier, kafeer med atmosfære og vakre gater der eiketrærne både gir skygge og fotomotiv. Ikke bare gir det et innblikk i historie med sin særegne arkitektur, det er også mange frodige hager og rett og slett mye pent å se her. På dagens agenda står noe litt utenom det vanlige: Besøk på Delheim Wine Estate der vi skal smake vin sammen med cupcakes. Interessant!

Etter en fin dag i skjønne Stellenbosch går turen mot Cape Town. Her skal vi heldigvis være en god stund, bli kjent med byen og få mange uforglemmelige opplevelser å ta med hjem for minneboken.

(F/-/-)

Cape Town
Dag 10

27. april - Cape Town og rundtur på Cape Peninsula

Cape Town tar pusten fra oss. Byens skjønnhet er udiskuterbar. Med Table Mountain som kulisse, ligger Cape Town som “et stykke Europa i Afrika”. Det var her nederlenderne åpnet handelsstasjon for å konkurrere med engelskmennenes Zanzibar på midten av 1600-tallet. Det var her Van Riebeeck bokstavelig talt plantet apartheid i 1652. Han laget en hekk som skille mellom det hvite Kapp og “de svarte halvnakne”.  Vi åpner opp og omfavner denne utrolige byen: Table Mountain, Kapp det gode håp, Nelson Mandelas historie med fangenskap på Robben Island, utsøkte viner i enda mer naturskjønne omgivelser og ikke minst, strendene. I dag blir det Kapp det gode håp!

Området rundt Cape Town består av vakre vyer: Cape Peninsula, Hout Bay, Kapp det gode håp og Cape Point. Det føles nesten som vi er på kanten av jordkloden der vi kikker ut over horisonten ved Kapp det gode håp. Det heter så fordi sjøfolkene hadde et godt håp om å nå India etter runding. Sagnet sier at en hollandsk skipper gang på gang forsøkte å krysse Kapp det gode håp da han var på vei mot India i et forrykende uvær. Til slutt skal han ha sverget på at han skulle lykkes selv om Gud eller djevelen sto imot han. Gud skal derfor ha dømt ham til å seile hvileløst rundt på de syv hav til dommedag, stående på dekk. Skrøne eller sannhet? Mange hevder å ha sett skipet i uvær.

Vi kan smile av de artige pingvinene i pingvinkolonien på Boulder`s Beach (det koster ekstra å komme ned til dem om du vil). Det er lett å bli sjarmert av de stabbende, “smokingkledde” herrene og damene. Pingviner er monogame, og lever med samme partner livet ut. Ungene er pjuskete, grå kosedyraktige nøster som nå har fått fjon av voksendrakt. Det blir senere stopp for lunsj (ikke inkl i dag) i Simons`s Town, der det tidligere var en viktig marinebase.

Vel tilbake i Cape Town arrangerer reiseleder middag for den som ønsker.

(F/-/-)

 

Sjarmerende pingviner på Boulders Beach
Dag 11

28. april - Cape Town, District 6 Museum og Bo-Kaap

I dag er vi litt på jakt etter historiens sus i Cape Town. Vi rusler til fots og inkluderer Loop Street der det er flust av butikker, spisesteder og puber. Først innleder vi med et besøk på District Six Museum som vil gi kjøtt på beinet til det som venter i dag. Ikke umulig at vi også stopper til for en rast på Truth Coffee Shop som er kåret til verdens beste kaffesjappe. Det er ikke verst selv om det kanskje ikke er historisk! Vi besøker også Company Gardens, en imponerende og vakker park med masse historie.

Mangfoldet ved denne reisen er i ferd med å bli trappet opp enda et hakk – nå venter etter hvert Bo-Kaap.

Området har i dag rundt 6000 innbyggere, de fleste muslimer. Her finnes en blanding av øst og vest, de fleste er etterkommere etter tidligere slaver hentet fra både Afrika og Asia. Hit kom en salig blanding av kriminelle, lærde, dyktige håndverkere og kunstnere, samt religiøse ledere. Byen blomstret og det er en helt spesiell arkitektur her. Husene er lave og fargerike med en viss psykedelisk kardemommeby-følelse… Husene har en karakteristisk, liten veranda foran inngangspartiet.

Om kvelden rusler vi sammen fra hotellet og skal spise middag på en etiopisk restaurant i nærheten.

(F/-/M)

Fargerikt i bydelen Bo Kaap i Cape Town
Dag 12

29. april - Cape Town, Robben Island

Etter frokost tar vi turen ned til V&A Waterfront. Herfra går fergen over til Robben Island.

Robben Island. Det var her Nelson Mandela satt fengslet mesteparten av årene han sonet. Han ble fengslet på Robben Island i 1964, anklaget for forræderi. Her satt han helt til 1982. Mandela var en sterk motstander av apartheidregimet og medlem av ANC (African National Congress) fra 1944. Partiet ble senere forbudt i 1960. Mandela ble selve symbolet for anti-apartheidbevegelsen og frihet som etter hvert også engasjerte det internasjonale samfunnet. Han ble løslatt fra fengsel i 1990, og tildelt Nobels Fredspris i 1993. Robben Island er et UNESCO-beskyttet område. Guidene vi møter i dag har en unik bakgrunn og følelse for hva de formidler – de har selv vært politiske fanger. Det vi hører og opplever i dag er unektelig noe til ettertanke.

Vel tilbake fra øya, er det tid på egen hånd som kan benyttes til å se mer av Waterfront. Her yrer det av liv, butikker og spisesteder og alle som besøker Cape Town havner her en eller annen gang.

Reiseleder organiserer middag for den som vil være med.

(F/-/-)

 

Robben Island med Cape Town i bakgrunnen
Dag 13

30. april - Dag til egen disposisjon i Cape Town - townshiptur eller kokkekurs?

I dag kan du gjøre som du vil. Kanskje slenge deg med hop on hop off-bussen for å komme deg litt overalt? Du kan også dra opp til Table Moutain om været er bra slik at taubanen går. Om alt går etter planen skuer du utover en av de mest berømte utsiktene i verden!

Mat spiller en helt sentral rolle her som så mange andre steder. I dag har du mulighet til å være med på et skikkelig lokalt kokkekurs (kr 390, forhåndsbestilles) der du lærer å lage mat som en lokal. Vi er hjemme hos en malay-familie som lærer og viser oss hvordan det skal kokkeleres.

Du kan også bli med på en utflukt til et township om ettermiddagen som forhåndsbestilles (kr 530) til noe som er vel verdt å se. For å komme litt nærmere – sykler vi.

Et «township» ble til under det mørke og undertrykkende apartheidregimet, da bygget man såkalte svarte bydeler som var øremerket denne delen av befolkningen. Turen gir et ærlig og usminket innblikk i historie og nåtid.

Om kvelden møtes alle sammen til noe skikkelig stilig – middag på Gold Restaurant. Det blir et måltid vi tipper du sent glemmer. Ikke nok med at det blir mange retter fra ulike afrikanske land og virkelig smaker på Afrika – det blir også skikkelig tromming. Det hele begynner med en djembe – trommesesjon der vi får prøve rytmene og trommingen sammen. Sosialt, morsomt og befriende!

(F/-/M)

Uforglemmelig middag på Gold restaurant i Cape Town
Dag 14

1. mai - Cape Town, god blanding på Vergenoegd og etter hvert hjemreise

Siste dagen i Cape Town, men vi gir oss ikke ennå. Vi skal utnytte dagen til fulle.

Vi sjekker ut fra hotellet om morgenen, spiser en god frokost og så skal vi ut og se mer. Nå tar vi en avslappende, hyggelig promenade i den botaniske hagen i Kirstenbosch. Dette stedet er virkelig en hyllest til Sør-Afrika og dets flora. Her finnes flerfoldige arter opprinnelig fra landet. Et stort antall fargerike fugler hilser oss velkommen og hagen viser seg frem med flotte, anlagte dammer og plener.

Etter botaniske gleder, blir det mer hygge på Vergennoegd Wine Estate. Det blir vinsmaking og lunsj i form av diverse tiltygg under trærne. Du tror det sikkert ikke, men vi skal bivåne «the duck parade»! I hagen må man såklart sørge for at eventuelle skadedyr som snegler og insekter ikke ødelegger. Hva er da bedre enn å «ansette» ender som i stor flokk spiser seg gjennom disse krypene som kan skade? For det krever sine ender å gjøre denne jobben – så er det jo morsomt å se på, også da:)

Vi har vin, kaffe, te og olivenolje. Produkter som hver for seg er velkjent, men du har kanskje ikke tenkt på å sette disse sammen for å skape nye kombinasjoner av smaker? Akkurat dette skal utforskes mer i dag, siden de på Vergenoegd har fokus på innovasjon akkurat med disse ingrediensene. Finn din kreative sone og bland i vei! Du får selvsagt med deg verket ditt hjem, og skulle du ønske mer en annen gang, lagres hver unike blanding slik at det kan bestilles igjen.

Etter hvert blir det som det alltid blir: hjemreisen nærmer seg. Vi busser ut til flyplassen i Cape Town for å fly hjemover. British Airways flyr oss først til Heathrow.

(F/L/-)

 

Kirstenbosh botaniske hage
Dag 15

2. mai - Ankomst Norge

Fly fra Heathrow til Oslo Lufthavn lander på norsk jord om ettermiddagen.

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 28 130
Tillegg for enkeltrom: kr 3 990

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo–Port Elizabeth//Cape Town – Oslo med British Airways
(BA har ingen samarbeid med norske flyselskap om tilslutningsbillett om du reiser fra andre flyplasser)
Flyskatt og avgifter pr 20. juni 2017
12 netter på gode hoteller i turistklasse
Daglig frokost og 6 lunsjer/5 middager
Alle utflukter og entreer iht. program
All transport i følge program
Lokale guider
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover de som er nevnt over
Utflukter som bestilles ekstra (Kokkekurs Bo-Kaap og Township)
Tips
Drikkevarer
Reisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise – og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå før og under reisens gang. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 120 dager før avreise: kr 500 pr. person
Fra 119 til 65 dager før avreise: kr 2500 pr person
Fra 64 til 45 dager før avreise: 50 % av reisens pris
Fra 44 til 30 dager før avreise: 75 % av reisens pris
Mindre enn 30 dager til avreise: Ingen refusjon

PASS OG VISUM
Her må du ha noen blanke sider i passet, da det blir en del stempler underveis. Passet inneholde minst to blanke sider for innreise Sør-Afrika.

Norske statsborgere trenger ikke visum til Sør-Afrika. Om du ikke er norsk statsborger, sjekk med ambassader/konsulat.

Passet må være gyldig minst seks måneder etter utreise. Carpe Diem trenger din passkopi i god tid før avreise, gjerne rett etter bestilling. Det er den reisendes ansvar å sørge for at passet er gyldig på reisen. Carpe Diem er ikke erstatningspliktig for passasjerer som ikke har dette i orden.

Det er helt spesielle regler for å reise med barn under 18 år til Sør-Afrika. Om dette er aktuelt, må du ta kontakt med Carpe Diem i god tid for å få nærmere informasjon.

VAKSINER
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege eller www.fhi.no (Folkehelseinstituttet) for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise.

FORBEHOLD
Prisen er basert på 20 personer. Skulle det bli færre deltagere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen. Beskjed om dette vil bli gitt innen 4 uker før avreise. Vi tar forbehold om skrivefeil, endringer i flytider, hotell og program, samt justering av prisen som følge av økning i valutakurs, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Prisen er basert på valutakurs (rand) pr. 20. september 2017. Vi forbeholder oss retten til å etterfakturere valutatillegg som følge av økt valutakurs. Dersom dette skulle bli nødvendig vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser