Sommertur til Telemark med Rjukan

Sommertur til Telemark med Rjukan

30. juni 2022 / 5 dager / Pris fra 13.330,-

To båter som seiler på en kanal side om side med skogen i bakgrunn

Base i Seljord, kulturlandskap, Telemarkskanalen og lokale smaker

Telemark, Livets fylke, er vertskap for en av årets sommerturer i eget land. Hør bare: Besøk på Rjukan, i området der industrihistorie ble skrevet. En gang verdens største kraftstasjon og sentrum for industrialiseringen på begynnelsen av 1900-tallet. Vi skal få utførlig informasjon av kjentmann Øystein Haugan.

Med base i Seljord skal vi få med oss mye på disse dagene. Stedet er kanskje mest kjent for en mulig sjøorm og med sjøormtårn så holdes sagnet levende. Om været er bra, er det strand i Seljord også. Vi skal med båt langs den nydelige Telemarkskanalen. Åtte sluseanlegg med til sammen 18 slusekammer (vi skal gjennom seks av dem) og naturskjønne omgivelser innbyr til noen trivelige timer på båttur i naturskjønne omgivelser.

Besøk på Telespinn gleder vi oss til. Bare navnet får en til å lure på hva som skjuler seg bak. Her treffer vi stolte gründere som er stolte av kulturlandskapet området byr på. Det handler også om mohairgeiter og utnyttelsen av prosessen fra ull til garn. Og det å ta endre tankegang og gjøre en produksjon mer bærekraftig. Stor lidenskap får fortjent oppmerksomhet. Et besøk i fruktbygda Gvarv må med! Vi får omvisning på Nyhuus Gård, her smaker vi på eplemost brygget på deilig frukt. Det er mange gründere og kunnskapsrik kraft her i fylket. Og de får det til!

Høydepunkter

 • Opp på Gaustatoppen med nydelig utsikt
 • Båttur i naturskjønne omgivelser på Telemarkskanalen
 • Rjukan med industrihistorie og historisk vri med Øystein Haugan
 • Besøk hos Telespinn som driver på lokalt vis
 • Fruktbygda Gvarv med Nyhuus Gård og smaking av drikke laget nettopp på frukt
 • Seljord Hotell, gammel og ærverdig med historie i veggene
En dame og en mann smiler til kameraet med hver sin fruktkurv i armene, fulle av epler

Avganger

Avganger og priser

+15
+14

Program

4 frokoster, 2 lunsjer og 4 middager inkludert

Dag 1

Ankomst Seljord, velkomstmiddag på hotellet

Middag

Du tar deg til Seljord på egenhånd, enten med buss eller egen bil. Nor-Way bussekspress kjører rute NW180 mellom Oslo og Haugesund. Det tar 2,5 timer til Seljord fra Oslo og 5,5 fra Haugesund. Bussterminalen er to minutters gange fra hotellet. E134 går gjennom bygda, og Seljord er et naturlig knutepunkt mellom Øst- og Vestlandet.

Målet er Seljord Hotell, som er en del av Unike Hoteller. Seljord Hotell har tradisjoner tilbake til 1857. Fra denne tiden og frem til i dag har hotellet fungert som skysstasjon, husmorskole, gjestgiveri og hotell. I dag er trehotellet renovert i sin originale sveitserstil og har et historisk preg med god atmosfære. Bygningen er en hvit, staselig sveitservilla som på ingen måte sender tankene til et trått kjedehotell. Her er særpreg og historie så det holder. Hjemmekoselig og kjent for god, norsk husmannskost. Forvent ingen luksus og dill på rommene, men det er en perfekt base for det vi skal oppleve her i området. Det er bare å glede seg, for det er ikke lite!

Det er barområde i resepsjonen og frokostbuffet. Kaffe og te er tilgjengelig for gjestene hele døgnet.

Seljord selv har omtrent 3000 innbyggere og er omringet av både fjell og vakkert turterreng fra Dyrskuplassen. I tillegg er det gode bademuligheter her, så valget av base for Telemarksturen blir bra. Du tenker kanskje, hvor har jeg hørt om Seljord før? Sjøormen Selma! Uunngåelig å høre om henne her. Det begynte for over 200 år siden, og selv om Telemark er kjent for folkeeventyr, sagn og fortellinger - er det mange som påstår å ha sett Selma.

Vi møtes til middag i hotellets restaurant, blir kjent og legger planer for dagene som kommer.

Stor hvit hotellbygning med stoler plassert utenfor og frukttrær i hage. Skilt med resepsjon

Ærverdige Seljord Hotell

Dag 2

Dagstur til Rjukan, til topps med Gaustabanen

Frokost, lunsj og middag

Avreise til Rjukan etter frokost, klokken 10 skal vi være på Gaustabanen. Det tar cirka 1,5 time å kjøre. Vi pakker med matpakke fra buffeten. I dag venter både natur, utsikt og ikke minst litt industrihistorie. Dette gleder vi oss til å vite mer om. Øystein Haugan vil være vår kjentmann, guide og forteller, vi møter han på Rjukan senere i dag. Han var veldig involvert i at Rjukan - Notodden ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste. Han er en formidler i særklasse så dagen i dag ser vi frem til!

Gaustabanen først. Mange har tatt den tøffe fotturen opp til toppen som omtales som Norges vakreste fjell. I dag får vi hjelp opp.

Gaustabanen ble bygget på 50-tallet for å frakte folk til en topphemmelig etterretningsbase på toppen av fjellet. Det hele ble finansiert av NATO, og hadde nok ikke blitt bygget i dag. Nå er banen åpnet for publikum og historien sitter tykt på veggene i tunnelene som tar deg dypt inn i fjellet. Vi tar den gamle blå trikken først horisontalt 850 meter inn i fjellet, deretter bytter vi til den røde, vertikale banen og kjører 1050 meter opp til toppen av Gaustatoppen. Turen tar totalt rundt 15 minutter, men vognene er så ikke store, så kanskje vi må ta det litt for tur. Når vi kommer opp blir vi møtt av guide som viser oss rundt i gangene og rommene både over og gjemt under bakken her oppe.

Sherpatrappene har gjort det lettere å nå toppen og DNT-hytta her oppe. Om været er bra, spiser vi medbrakt lunsj med formidabel utsikt over hele landet. Kanskje kan vi se helt til Færder fyr om vi er heldige med været. Etterpå tar vi banen ned igjen og busser til Rjukan. Her har vi litt tid på egen hånd. Bykjernen er riktig så koselig med mange nisjebutikker om du vil titte litt. Så møter vi Øystein Haugan som lovet innledningsvis. Med buss skal vi rundt i området mens han forteller meget engasjert om den spennende byhistorien.

På veien tilbake til hotellet passerer vi Mæl, som Haugan kjenner godt til. Vi passer på å nevne hvorfor: Mæl stasjon var en kombinasjon av jernbane og havn der togvognene rullet om bord på ferjer uten å måtte laste om. Den henger dermed i hop med hele områdets historie da det var jernbane og full aktivitet. Det var her båtene gikk over Tinnsjøen lastet med jernbanevogner fylt med kunstgjødsel, ammoniakk og ammoniumnitrat som skulle ut i verden. Norsk Hydro var i full gang og industrien var på vei til topps. Kong Haakon åpnet Vestfjorddalsbanen (Rjukanbanen) i 1909. Til sammen var det to jernbanestrekninger og båter over Tinnsjøen som sørget for at lasten kom frem.

DF "Hydro" gikk her som en del av sambandet Rjukanbanen og Tinnosbanen. Ferjen ble senket i februar 1944 som den siste av tungtvannsaksjonene. Norske sabotører plasserte en sprengladning som var tidsinnstilt og den sank under overfarten. Omkomne talte flere nordmenn og tyske soldater. Flere ble reddet og det er satt opp et minnesmerke hvor de som overlevde kom seg i land.

Vi kjører tilbake til Seljord og spiser middag på hotellet på kvelden.

Dag 3

Flatdal med kulturlandskap og besøk på Telespinn

Frokost, lunsj og middag

Telemark er kjent for sitt eventyrlandskap, det er natur og utsikt så det monner til alle. Etter frokost busser vi til Flatdal som byr på alt vi kan ønske oss i så måte. Kulturlandskap er et dekkende ord og snart er vi midt i dette. Turen går til gården og bedriften med det fengende navnet "Telespinn". Det skal ikke gå rundt og rundt for oss, men bare hør hva som venter:

Hovedrollen hos Telespinn spilles av en raggete skapning som er lett å falle for: mohairgeita. Geitas misjon var i første omgang pleie kulturlandskapet, men ulla måtte sendes nærmest jorda rundt før garnet ble en realitet. Ikke miljøvennlig, med andre ord, og det ville gründeren Bjørg Minnesjord Solheim gjøre noe med. Spinnerimaskiner ble hentet fra Canada og maskinene ble satt i geitefjøset. Året etter åpnet de et nytt og moderne spinneri på gården og egen butikk med garnutsalg. Og geitene fikk tilbake fjøset sitt! Produksjonen av garn skjer på gården uten kjemikalier og skadelige stoffer på en miljøvennlig måte. Dette er en gård som driver så spesielt og med et populært produkt - alle har jo strikkedilla for tida! Er du ikke så opptatt av håndarbeid og tenker at dette ikke er for deg? Joda, her er det så mye å se og lære utover dette at besøket på Telespinn passer alle! Lunsjen spiser vi selvsagt i det rustikke geitefjøset. Er vi på gård, så tar vi den helt ut. Men vi vil også lære mer om kulturlandskapet, det tipper vi alle setter pris på. Alt i alt en variert dag på tur.

Etter spinn-besøket, om ettermiddagen drar vi tilbake til Seljord, det blir fritid resten av dagen. Det er mulighet for å ta et bad i Seljordsvatnet (pass deg for sjøormen!), kikke i de få butikkene på senteret eller gå en tur til den gamle steinkirken eller Sjøormtårnet. Tårnet er 17 meter høyt, bygget i tre og har tre utsiktsplattformer. Konstruksjonen er slik at lyset slipper gjennom, så det lyser virkelig opp i terrenget når det er mørkt ute. Litt som et lysende periskop!

I Seljord kan du forresten være din egen guide! Når man rusler rundt i området og noe interessant dukker opp, er det et telefonnummer der. Du får rett og slett historien om forskjellige severdigheter rett i øret. Fiffig får man si.

Middag på hotellet.

Dag 4

Telemarkskanalen og til fruktbygda Gvarv

Frokost og middag

Frokost først, så skal vi ut på tur igjen-

I dag skal vi på Telemarkskanalen, som blir en herlig tur i et variert landskap. Vi busser først 25 min til Kviteseid. Vi skal på tur helt fra Kviteseid til Ulefoss, gjennom vakre daler med fjell og vann så langt øyet kan se. Dette er den vakreste strekningen og tar cirka 5 timer. Det blir flere sluser vi skal gjennom - hele seks! Kanalen er kjent for slusene sine, noen er modernisert, andre ikke.

Kanalen (det er egentlig to: Norsjø-Skienkanalen og Bandak Norsjøkanalen) stod helt ferdig på slutten av 1800-tallet, lenge etterlengtet. Veiene i området var umulige å ta seg frem på for bønder og fjellfolk. Ikke minst gjaldt det varer, og at den viktige tømmerfløtingen skulle få en enklere vei. Det tok minst 500 arbeidere fem år fullføre. I dag er kanalen for sånne som oss, som tenker på historien, men som gjerne nyter vakker natur og tar livet med ro.

Det er duket for god stemning og godt lag på turen. Båtene har åpent dekk foran, tak over dekket bak med åpne sider og mulighet for å sitte inne nede i baren/restauranten. Det er mulighet for å kjøpe både mat og drikke om bord, lunsjen kjøpes derfor her på egenhånd i dag.

Fremme i Ulefoss stiger vi av båten og bussen frakter oss til Gvarv, cirka 15 minutter unna. Gvarv er selveste fruktbygda, her ligger gårdene på rekke og rad, og med 500 000 frukttrær er det ingen overraskelse at hvert fjerde norske eple kommer herfra. Gvarv er kjent for å være Norges varmeste sted - helt ypperlig for fruktdyrking! Vi skal på familiebesøk til Nyhuus og gården deres. De er stolte produsenter av epler og plommer og lager eplemost, eplesirup og plommesyltetøy av deilige råvarer. Smaksprøver - ja takk gjerne!

Etterpå kjører vi tilbake til Seljord og spiser turens siste middag på hotellet.

Dag 5

Hjemreise

Frokost

Utsjekking senest klokken 12 og avreise. Takk for turen!

fareskilt med bilde av sjøorm og tekst at det er fare foran strand

Pass deg for sjøormen Selma i Seljord:)

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • 4 netter på Seljord Hotell
 • Alle måltider frokoster og middager, samt lunsj på dag 2 og 3
 • Alle utflukter i henhold til programmet
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Transport til og fra Seljord (Du reiser individuelt med fly, tog, egen bil eller buss. Vi møtes til avtalt tid 30. juni)
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips