Sommertur til Telemark med Rjukan

Sommertur til Telemark med Rjukan

1. juli 2021 / 5 dager / Pris fra 11.720,-

To båter som seiler på en kanal side om side med skogen i bakgrunn

Base i Seljord, historie på Vemork, Telemarkskanalen og lokale smaker

Telemark, Livets fylke, er vertskap for en av årets sommerturer i eget land. Reiseleder og turprodusent Ingrid gikk opp løypa i høst og kom tilbake med stor entusiasme: Vi må lage tur hit! Hør bare: Besøk på Rjukan og Vemork der historie ble skrevet og modige menn ble helter for alltid. En gang verdens største kraftstasjon og sentrum for industrialiseringen på begynnelsen av 1900-tallet. I 1943 ble historie skrevet, etter den dramatiske, men vellykkede sabotasjeaksjonen. Kampen om tungtvannet er behørig og naturlig i fokus på Vemork.

Med base i Seljord, skal vi få med oss mye på disse dagene. Stedet er kanskje mest kjent for en mulig sjøorm og med sjøormtårn så holdes sagnet levende. Om været er bra, er det strand i Seljord også. Vi skal med båt langs den nydelige Telemarkskanalen. Åtte sluseanlegg med til sammen 18 slusekammer (vi skal gjennom seks av dem) og naturskjønne omgivelser innbyr til noen trivelige timer på båttur i naturskjønne omgivelser.

Besøk på premiert ysteri der gjeve priser og stor lidenskap har fått fortjent oppmerksomhet for sine oster. Lokal produksjon og pasjon for de beste og ferskeste råvarer, gjør at vi gleder oss til å besøke sjefsyster Gro og de andre. Det bys også på deilig bakst. Et besøk i fruktbygda Gvarv må med - her smaker vi på fruktøl og jammen har de ikke satt seg hårete mål om å nå ut bredt med sitt lokale øl også. Det er mange gründere og kunnskapsrik kraft her i fylket. Og de får det til!

Høydepunkter

 • Vemork - helter og historie om tungtvannet
 • Opp på Gaustatoppen med nydelig utsikt
 • Båttur i naturskjønne omgivelser på Telemarkskanalen
 • Besøk hos LEGA, lokalt ysteri som har fått oppmerksomhet for sine oster
 • Fruktbygda Gvarv med ølsmaking av drikke laget nettopp på frukt
Minnesmerke i stein med navn til alle heltene som var i Tungtvannssabotasjen på Vemork 1943

Avganger

Avganger og priser

+13
+12

Program

4 frokoster, 3 lunsjer og 4 middager inkludert

Dag 1

Ankomst Seljord, velkomstmiddag på hotellet

Middag

Du tar deg til Seljord på egenhånd, enten med buss eller egen bil. Nor-Way bussekspress kjører rute NW180 mellom Oslo og Haugesund. Det tar 2,5 timer til Seljord fra Oslo og 5,5 fra Haugesund. Bussterminalen er to minutters gange fra hotellet. E134 går gjennom bygda, og Seljord er et naturlig knutepunkt mellom Øst- og Vestlandet.

Vi skal til Seljord Hotell, som er en del av Unike Hoteller. Seljord Hotell har tradisjoner tilbake til 1857. Fra denne tiden og frem til i dag har hotellet fungert som skysstasjon, husmorskole, gjestgiveri og hotell. I dag er trehotellet renovert i sin originale sveitserstil og har et hjemmekoselig og historisk preg med god atmosfære. Bygningen er en hvit, staselig sveitservilla som på ingen måte sender tankene til et trått kjedehotell. Her er særpreg og historie så det holder. Hjemmekoselig og kjent for god, norsk husmannskost. Forvent ingen luksus og dill på rommene, men det er en perfekt base for det vi skal oppleve her i området. Det er bare å glede seg, for det er ikke lite!

Det er barområde i resepsjonen og frokostbuffet. Kaffe og te er tilgjengelig for gjestene hele døgnet.

Seljord selv har omtrent 3000 innbyggere og er omringet av både fjell og vakkert turterreng fra Dyrskuplassen. I tillegg er det gode bademuligheter her, så valget av base for Telemarksturen blir bra. Du tenker kanskje, hvor har jeg hørt om Seljord før? Sjøormen Selma! Uunngåelig å høre om henne her. Det begynte for over 200 år siden, og selv om Telemark er kjent for folkeeventyr, sagn og fortellinger - er det mange som påstår å ha sett Selma.

Vi møtes til middag i hotellets restaurant, blir kjent og legger planer for dagene som kommer.

Dag 2

Dagstur til Rjukan med Gaustabanen og Vemork

Frokost, lunsj og middag

Avreise til Rjukan etter frokost, vi skal være på Gaustabanen klokken 10. Det tar ca 1,5 time å kjøre. Vi pakker med matpakke fra buffeten. I dag venter både natur, utsikt og ikke minst Vemork. Dette gleder vi oss til å vite mer om. Mange har tatt den tøffe fotturen opp til toppen som omtales som Norges vakreste fjell. I dag får vi hjelp opp.

Gaustabanen ble bygget på 50-tallet for å frakte folk til en topphemmelig etterretningsbase på toppen av fjellet. Det hele ble finansiert av NATO, og hadde nok ikke blitt bygget i dag. Nå er banen åpnet for publikum og historien sitter tykt på veggene i tunnelene som tar deg dypt inn i fjellet. Vi tar den gamle blå trikken først horisontalt 850 meter inn i fjellet, deretter bytter vi til den røde, vertikale banen og kjører 1050 meter opp til toppen av Gaustatoppen. Turen tar totalt rundt 15 minutter, men vognene er så ikke store, så kanskje vi må ta det litt for tur. Når vi kommer opp blir vi møtt av guide som viser oss rundt i gangene og rommene både over og gjemt under bakken her oppe.

Sherpatrappene har gjort det lettere å nå toppen og DNT-hytten her oppe. Vi spiser lunsj med formidabel utsikt over hele landet, kanskje kan vi se helt til Færder fyr om vi er heldige med været. Etterpå tar vi banen ned igjen og busser til Vemork.

Fremme ved Vemork går vi over hengebrua til museet. Det er noen hundre meter å gå, samt noen høydemeter. Bussen vår kommer ikke over hengebrua men det finnes en minibuss som kjører shuttle hvis man ikke vil gå, for 30,- (ikke inkludert, betales på bussen). Vel fremme får vi høre historien om dette viktige stedet i Norgeshistorien.

I 1911 da det ble bygget, var Vemork verdens største kraftstasjon, takket være Rjukanfossen. Industrialiseringen og fremdriften her sørget for at det tilhører et celebert selskap og en del av UNESCOs verdensarvliste.

Mange er ekstra interessert i krigshistorie og den ble skrevet her med store bokstaver. Mange fulgte sikkert med på NRK-serien "Jakten på tungtvannet" da den gikk. Hvis ikke, anbefaler vi å se den. Det var totalt fire sabotasjeaksjoner fra de allierte for å hindre at nazistene slo kloa i tungtvannet som kunne resultere i at de klarte produsere en atombombe. Det måtte hindres og aksjonen her på Vemork, "Gunnerside" ble en av de mest vellykkede. 28. februar 1943 klarte de 11 spesialtrente nordmennene å sprenge anlegget til Norsk Hydro. Alle sabotørene klarte å unngå de flere tusen tyskerne som lette etter dem. Strabasiøs flukt i kulde, snø og vinter. Dette er noe vi aldri må glemme!

Selve kjelleren der tungtvannet ble produsert, ble sprengt av Norsk Hydro i 1977. Men nå har man begynt å grave ut kjelleren mer og mer, og byggingen av ytterligere museer her er i gang.

En liten tilleggsopplysning: Har du sett "Landskampen" sesong 2 på TV2? De konkurrerer på Rjukan og Vemork og kan ses om du har tilgang til Sumo.

Vi kjører tilbake til Seljord og spiser middag på hotellet på kvelden.

Dag 3

Lega gård og ysteri, lokalt og ytterst velsmakende

Frokost, lunsj og middag

Vi skal til LEGA gård og ysteri. Her får vi omvisning av sjefsyster Gro på gården.

Alt begynner med en drøm, så også dette ysteriet. Geitebonde Gro Hommo ønsket å lage egen ost. Nå har gårdsbruket på Øyfjell i Vinje gjort så i flere år omgi tillegg drives bakeri her. Fra pizzabunn til brau fra knubbost til prim og ekte geitost. LEGAs brunost vant sølv i oste-VM og hvitosten vant supergull i Bergamo i november 2019 så det er ikke småtteri.

Kanskje vi til og med får hilse på dyrene som er på beite?

Gro serverer lunsj på gården med deilig pizza på hjemmebakte, tynne pizzabunner (terningkast 6 i Aftenpostens magasin Mat for Norge) og ekte, heimbaka kling fra Telemark til kaffen. Klingen bakes i samarbeid med bakstelauget, har fått eget spesialitetsmerke og smaker helt himmelsk. Det blir mulighet for å kjøpe med seg ost og bakst hjem.

På ettermiddagen drar vi tilbake til Seljord, det blir fritid resten av dagen. Det er mulighet for å ta et bad i Seljordsvatnet (pass deg for sjøormen!), kikke i de få butikkene på senteret eller gå en tur til den gamle steinkirken eller Sjøormtårnet. Tårnet er 17 meter høyt, bygget i tre og har tre utsiktsplattformer. Konstruksjonen er slik at lyset slipper gjennom, så det lyser virkelig opp i terrenget når det er mørkt ute. Litt som et lysende periskop!

I Seljord kan du forresten være din egen guide! Når man rusler rundt i området og noe interessant dukker opp, er det et telefonnummer der. Du får rett og slett historien om forskjellige severdigheter rett i øret. Fiffig får man si.

Middag på hotellet.

Dag 4

Telemarkskanalen og til fruktbygda Gvarv

Frokost, lunsj og middag

Frokost først og smøring av matpakke.

I dag skal vi på Telemarkskanalen, som blir en herlig tur i et variert landskap. Vi busser først 25 min til Kviteseid. Vi skal på tur helt fra Kviteseid til Ulefoss, gjennom vakre daler med fjell og vann så langt øyet kan se. Dette er den vakreste strekningen og tar cirka 5 timer. Det blir flere sluser vi skal gjennom - hele seks! Kanalen er kjent for slusene sine, noen er modernisert, andre ikke.

Kanalen (det er egentlig to: Norsjø-Skienkanalen og Bandak Norsjøkanalen) stod helt ferdig på slutten av 1800-tallet, lenge etterlengtet. Veiene i området var umulige å ta seg frem på for bønder og fjellfolk. Ikke minst gjaldt det varer, og at den viktige tømmerfløtingen skulle få en enklere vei. Det tok minst 500 arbeidere fem år fullføre. I dag er kanalen for sånne som oss, som tenker på historien, men som gjerne nyter vakker natur og tar livet med ro.

Det er duket for god stemning og godt lag på turen. Båtene har åpent dekk foran, tak over dekket bak med åpne sider og mulighet for å sitte inne nede i baren/restauranten. Vi spiser matpakkelunsj på båten, det er også mulighet for å kjøpe lett mat her.

Fremme i Ulefoss stiger vi av båten og bussen frakter oss til fruktbygda Gvarv, cirka 15 minutter unna. Her besøker vi gårdsutsalg blant epletrærne på rad og rekke. Det er mulighet for å kjøpe med seg produkter for den som ønsker.

Vi kjører 45 minutter tilbake til Seljord og spiser middag på hotellet.

Dag 5

Hjemreise

Frokost

Utsjekking senest klokken 12 og avreise. Takk for turen!

fareskilt med bilde av sjøorm og tekst at det er fare foran strand

Pass deg for sjøormen Selma i Seljord:)

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • 4 netter på Seljord Hotell
 • Alle måltider fra lunsj dag 1 til frokost dag 4
 • Alle utflukter i henhold til programmet
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Transport til og fra Seljord (Du reiser individuelt med fly, tog, egen bil eller buss. Vi møtes til avtalt tid 1. juli
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips

Reiser i eget land som ligner