Sommertur til Grimstad

Sommertur til Grimstad

10. august 2022 / 5 dager / Pris fra 8.990,-

Hvit skonnert ute i skjærgården

Sommerlig sørlandsidyll i Grimstad, besøk i Arendal og tur med "Solrik"

Det blide Sørland er vertskap for vår nye sommertur. Er Grimstad Norges beste sommerby? Den er i hvert fall på pallen! Reiseleder Irene er stolt sørlending selv, og kjenner både Grimstad og Arendal ut og inn.

Vi sier sørlandsidyll og det blir ikke annet enn det når de hvite, koselige husene kanter de smale gatene belagt med brostein. Grimstad ligger mellom Kristiansand og Arendal og er en skikkelig sørlandssjarmør med mange "smau". Og for en skjærgård! Vi skal på på dagstur med skonnerten "Solrik" med reker til lunsj og på dagsutflukt til Arendal der Irene er autorisert guide. Vi skal på diktervandring i Grimstad der både Ibsen og Hamsun er i fokus. Det er store muligheter for å bade på turen og det også lagt inn litt tid til det eller andre ting du måtte ønske å gjøre på egen hånd.

Vi bor i Grimstad og her er det godt å være. Får du lyst på noe å bite i kjøper du deg ei "purke", for er det noe de kan her, er det bakervarer. Og fiskekaker. Jammen er det ikke er snakkis med pølser her også grunnet den populære kiosken "Nottos". Men vi skal i hvert fall spise godt på turen: en femretters på "Smag og Behag" siste kvelden lar seg høre. Vi har stor tro på at du vil kose deg maksimalt på denne sommerturen - bli med:)

Høydepunkter

 • På dagstur med skonnerten "Solrik" med medbrakte reker fra Fiskernes Salgslag
 • Grimstad - superkoselig i seg selv
 • Diktervandring, både Ibsen og Hamsun satte sine kjente spor i Grimstad
 • Tur til Arendal med Tyholmen, Pollen, Glassheisen og sjokoladefabrikk
 • Femretters middag på "Smag og Behag"
 • Godt selskap og reiseleder som kjenner området til fingerspissene
En kvinne går på brostein forbi en hvit bygning med museumsskilt utenfor

Avganger

Avganger og priser

+28
+27

Program

4 frokoster, 2 lunsjer og 2 middager inkludert

Dag 1

Ankomst Grimstad og velkomstmiddag

Middag

Du tar deg til Grimstad på egenhånd, enten med buss, tog, fly (til Kristiansand) eller egen bil. For reiseplanlegging anbefales En Tur, les mer her

Mer info om parkering ved Hotell Scandic Grimstad for deg som kjører, les mer her

Grimstad ligger cirka 4 timer fra Oslo. Tar du buss mot Kristiansand, går du av ved Øygårdsdalen og tar lokalbussen videre (avstigning Ibsenmuseet). Det er innsjekk fra kl 14 på hotellet, vi møtes i resepsjonen til avtalt tid sammen med reiseleder som er her fra den tiden. Vi avtaler en tid der vi møtes i resepsjonen for å gå til restauranten der vi skal spise om kvelden.

Vi skal bo på Scandic Grimstad, byens eneste hotell. Bygningen er et hvitmalt, typisk sørlandshus og det er bygget på slutten av 80-tallet. Det er en perfekt base for det vi skal oppleve her i området.

Med sine i underkant av 20 000 innbyggere, fikk Grimstad bystatus i 1816. Den flotte beliggenheten med sjø og skjærgård, gjør at det er et skikkelig koselig sted å være. I 2017 åpnet det flotte, nye biblioteket med upåklagelig beliggenhet nede ved sjøen med utsikt mot skjærgården.

Det aller beste er å bare rusle rundt på brosteinen i de små, smale gatene omringet av hvite hus der blomsterkrukkene eller blomsterkassene fungerer som fargeklatter. Her er både nisjebutikker og koselige kafeer og ikke minst med uteserveringer. For er vi på disse kanter, er det mest naturlig å være ute.

I kveld blir middagen på Fru Juske, der vi blir kjent og legger planer for dagene som kommer.

Dag 2

Byvandring og diktervandring i Grimstad, tid på egen hånd

Frokost og lunsj

Dagen begynner med frokost før vi skal ut å bli bedre kjent med byen vår. Grimstad er både Ibsens og Hamsuns by og har mange spor etter begge. Det er delvis i disse sporene vi skal vandre i dag. Det vil gå i både forelskelser, spottevers og de gjengrodde stier. Ibsen kom til Grimstad som 15-åring for å gå i lære hos byens apoteker. Han bodde her i seks år og underveis begynte samfunnsengasjementet som var veien mot teater og forfatterskapet.

Knut Hamsun kjøpte seg en gård i Eide Kommune like før han ble 60, og her ble han livet ut. På diktervandringen har vi egen guide som har mye mer å fylle på med.

Lunsj på den passende Cafe Ibsen, er midt i blinken etter turen.

Etter lunsj kan du velge hva du ønsker å gjøre. Irene foreslår noe felles, ellers deler vi oss opp. Forslag er Dømmesmoen som er et friluftsområde og park like utenfor byen. Du kan leie sykkel å ta en tur på to hjul (både Thor Hushovd og Dag Otto Lauritzen er fra Grimstad, bare nevner det). Om været er bra kan vi dra til Groos-stranden.

Om kvelden organiserer reiseleder middag for den som vil. Om du ikke har spist for mange purker (skolebrød).

Dag 3

Til sjøs med skonnerten "Solrik"

Frokost og lunsj

Vi spiser frokost og satser på at værgudene står ved vår side når vi i formiddag skal ut på båttur. Vi mønstrer som passasjerer på Grimstads egen seilskute, på 67 fot, som har fast plass nede i havna. Skonnerten ble bygget på Lista i 1929 og har gått med frakt på norskekysten. Fra 1996 har hun vært i Skonnerten Solrik sin eie, en forening av lokale krefter i byen som siden da har besørget et stort renoveringsarbeid.

Turen i dag en perfekt måte å se mer av skjærgården samtidig som vi koser oss i hyggelig selskap om bord. Det blir anledning til å bade, så pakk med badetøy og det som hører med. Skulle værgudene være litt usikre for oss i dag, er det ingen hindring for tur. Da kan vi sitte inne, og uansett få den fine utsikten til holmer og skjærgård. Kapteinen velger ruten etter vær og vind, så det blir en finfin tur uansett.

Vi sørger for å få med oss rikelig med reker om bord som vi har bestilt fra Fiskernes Salgslag til lunsj, drikke får du kjøpt på båten.

Vi er tilbake ved 15.30- tiden og da har du litt tid til egne sysler før reiseleder gjerne organiserer middag for den som vil i kveld også.

Dag 4

Ut på tur til Arendal

Frokost og middag

Etter frokost skal vi til storbyen, i hvert fall er Arendal ganske så mye større enn Grimstad! Vi busser dit, og så lenge vi vet at Irene både bor her og er autorisert guide, skal vi ikke gå glipp av godbitene og severdighetene. Byen har sine deler av ny arkitektur og så har vi Tyholmen som rent ut er en fryd av en gammel bydel. Med herlig beliggenhet ved vannet og godt bevart, er Tyholmen stedet å rusle rundt å se seg om. Rundt hvert et hjørne dukker noe nytt og koselig opp. Både kjøpmenn og redere bygget staselig i strandsonen med tilhørende uthus og brygger. Lengre opp var det mer vanlige folk som bodde, men også her er det mange verneverdige hus med unik arkitektur. Om sommeren kommer de hvite husene så fint frem, men det er også mye rødt og andre farger innimellom.

Pollen ligger mellom Tyholmen og Langbryggen og kalles ofte for perlen i byen. Her er spisestedene tett i tett rundt havnebassenget. Nå i august inntar seilerne byen, da blir det enda mer stemning her. Så har vi Glassheisen. Som kostet "litt" mer enn estimert... Byens nye landemerke har i hvert fall byens beste utsikt.

På den litt søtere siden, besøker vi også den lille sjokoladefabrikken i byen - Heimdal Chokolade. Her er det ofte kø, og det forstår vi godt. Om ikke det frister med det søde, så vil reiseleder organisere lunsj for de som vil (ikke inkl.)

Er været bra, kan vi bade i dag også, så husk å ta med badetøy! Det er et basseng ved sjøkanten (inngang ikke inkl.) eller den nye bystranda.

Om ettermiddagen er vi tilbake i Grimstad igjen og denne siste kvelden markerer vi med en skikkelig god middag på "Smag og Behag". Fem retter blir det og denne restauranten er viden kjent for bruk av lokale råvarer, lokale tradisjoner og gode smager. Akkurat slik det skal være.

Dag 5

Hjemreise

Frokost

Siste frokost med gjengen før vi reiser hvert til vårt avhengig av transport og hvor vi skal. Utsjekking senest klokken 12 og avreise. Takk for turen!

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • 4 netter på Scandic Grimstad
 • Måltider i henhold til program
 • Alle utflukter i henhold til programmet
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Transport til og fra Grimstad (Du reiser individuelt med fly, tog, egen bil eller buss. Vi møtes til avtalt tid 10. august)
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips