Snartur til Beograd

Snartur til Beograd

21. september 2022 / 4 dager / Pris fra 9.790,-

Det historiske sentrum av Beograd ved bredden av elven Sava

Med både Beograd - en pulserende storby og Novi Sad

Denne nye høstturen til Serbia og Beograd, i hjertet av Balkan, gleder vi oss til. Beograd er en herlig by som har et ekstra ess i ermet. Den byr på tonnevis av livsglede, gjestfrie byboere og er viden kjent for utelivet sitt. Beliggenheten er akkurat der kjempen Donau og sideelven Sava møtes. Liker du kafeer, er du i rett by. De kalles tradisjonelt «kafanas» og utvalget er upåklagelig stort. Gamlebyen Dorćol sjarmerer seg raskt inn i hjertene våre - her trenger man ikke mer enn å rusle rundt å se litt opp, litt ned og litt til siden for å kose seg.

Beograd er også masse lokal kvalitetsmat, den er breddfull av historie, stilfull og broket arkitektur, men også litt av en realitetssjekk. For det tidligere Jugoslavias hovedstad bærer sine spor av konflikter mellom folkegrupper, utallige kriger opp gjennom og senest i 1999.

Vi skal også utenfor Beograd. Novi Sad er settingen for et snev av småbyfølelse og kan skilte med et av Europas største fort. Vi skal hit, vi skal også til trivelige Sremski Karlovci for vinsmaking. På disse kanter venter en genuin gjestfrihet langt utover det vanlige. Vi finner frodige vinområder som gir mye godt på flaske.

Apropos mye godt - vi har valgt ut et knippe ulike restauranter på turen som viser alt fra det tradisjonelle til det mer moderne og fremtidsrettete. Litt Beograd i et nøtteskall. Byen som alltid evner å reise seg tross motgang og ødeleggelser. Det ligger prentet inn og er serbernes mantra og identitet.

Høydepunkter

 • Beograd selv med sitt uteliv utenom det vanlige - sprell levende
 • Historien, kulturen og bybildet viser spor fra fortid og nåtid
 • Kalemegdan - festning med park og utsikt over Donau og Sava
 • Tur til Novi Sad - med sine utsmykkede bygninger og anerkjente universitet
 • Vinsmaking i det trivelige området ved Sremski Karlovci
Et bygg i speilglass viser speilbildet til den store, hvite, ortodokse kirken like ved

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 21.09.2022

  Tilgjengelighet: Ledig

  Dager: 4

  Priser fra: 9.790,-

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+14
+13

Program

3 frokoster, 2 lunsjer og 3 middager inkludert

Dag 1

Avreise Norge, ankomst Beograd - foodie-tur

Middag

Vi benytter oss av Norwegians direktefly med avreise fra Oslo Lufthavn midt på dagen. Vi finner bussen og kjøres til hotellet vårt med meget sentral beliggenhet. Vi har gangavstand til det meste i byen og det er et perfekt utgangspunkt. Etter innsjekk møtes vi til avtalt tid i resepsjonen. Vår første smakebit av Beograd og Serbia blir passende nok en mattur. Det er mange som trekker paralleller og blir kjent med et land gjennom ganen.

Vi har nevnt at Beograd er en levende by med et eksepsjonelt uteliv. Det henger sammen med en matscene som er tilsvarende rik. Vi skal smake oss gjennom 5-6 ulike steder som vår lokalkjente samarbeidspartner har håndplukket for oss. Planen er å bli kjent med de lokale, rene, ekte smakene som kjennetegner serbisk mat. På disse kanter hører det også til en sterk brandy: rakija. Vi skåler i det vi selv ønsker og ser frem til å bli kjent med Beograd og litt om områdene rundt på disse dagene vi har til rådighet.

Dag 2

Beograd!

Frokost, lunsj og middag

Frokost først, så ut på oppdagelsesferd. De fleste av oss husker Beograd som hovedstaden i det som var Jugoslavia. Først kongedømme, så republikk. Republikken, holdt sammen med jernhånd av Tito, ble etter oppløsningen på begynnelsen av 90-tallet til republikker og provinser: Kroatia, Montenegro, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Makedonia og Serbia i tillegg til provinsene Kosovo og Vojvodina. Serbia hadde den største folkegruppen i Jugoslavia, og Kosovo har vært og er en kjerne i striden for Serbias del. En konflikt som går tilbake til middelalderen da Kosovo var selve senteret i Det serbiske riket. En kommer ikke unna verken historie eller politikk på Balkan. De går hånd i hånd.

Men vi skal se Beograd som den vakre byen den er. Med store bygninger, parker og attraksjoner:

Den nevnte Titos mausoleum hører med. Tito selv døde i Ljubljana i 1980 i det som i dag er hovedstaden i Slovenia. Et storslagent, skinnende hvitt blikkfang er den enorme St. Sava katedralen som serberne har bygget på siden 1895. De mange krigene har bremset byggingen og gjort sitt til at den fortsatt ikke er helt ferdig. Tyskerne brukte den uferdige kirken som parkeringsplass, og først i 1985 fortsatte man. Den ytre delen er nå ferdig og den er i dag blant de største kirkene i verden. Det tok 40 dager å løfte den 4 000 tonn tunge kuppelen på plass. Den innvendige utsmykningen forventes å være ferdig i om noen år. Kirken er blitt et symbol på Serbias gjenreising etter en lang og sønderrevet historie. Den ortodokse kirke betyr mye for serberne og utgjør en stor del av deres identitet.

Kalemegdan-festningen er ikke noe lite fort. Det har vært delvis ødelagt sånn omtrent 40 ganger og det har vært over 100 slag her. Den blodige historien står i sterk kontrast til i dag når alt vi ser en imponerende festning og mur, en nydelig park og en fantastisk utsikt over Donau og Sava.

Vi skal også se Nasjonalmuseet, Nasjonalteatret, Beograd Universitet, Rådhuset og den vakre St Michael-kirken fra 1800-tallet med sin nyklassistiske stil og barokke tårn. Et av de hyggeligste kvarterene i byen er bohemske og kule Skadarlija. Vi rusler også gjennom dette, før vi etter hvert skal ha lunsj på en lokal restaurant. Nå har du litt tid på egen hånd til å bli mer kjent i eget tempo.

Kanskje blir det shopping i den kjente gågaten Knez Mihailova rett ved hotellet vårt, eller en vandretur ned til elven for å smake på livet?

Vi møtes til middag i kveld, restauranten ligger i koselige Skadarlija, et populært og livlig område med mange koselige spisesteder.

Dag 3

Novi Sad, vinsmaking i Sremski Karlovci

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost tar vi turen ut av storbyen, etter en times kjøring kommer vi til Novi Sad, hovedstaden i Vojvodina-provinsen. Høyt over Donau ligger Petrovaradin-fortet, kjent som Donaus Gibraltar. Under festningen på den andre siden av Donau ligger den flotte byen Novi Sad. Her lever ungarer, slovaker, rumenere og naturligvis serbere side om side. Byen føles mer sentraleuropeisk og har en annen følelse over seg enn Beograd. I Novi Sad gikk grensen i mange år mellom habsburgerne og osmanerne. Dagens bilde viser mange hyggelige gågater og et glimt av østerriksk jugendstil.

Byen er også kjent for sitt universitet som er vel ansett. Skulle nesten bare mangle, for en gang i tiden underviste Einstein nettopp her. Han bodde i Novi Sad med sin serbiske kone.

Vi skal oppleve mer: Sremski Karlovci er blant Serbias herligste byer. Den er også sammensatt. Her utdannes mange av prestene til den serbisk-ortodokse kirke. Serbernes mest berømte kloster, Krusjedol, ligger vakkert til i høylandet Fruska Gora. Klosteret er spesielt berømt for sine fresker. I andre enden av skalaen er byen sentrum for Fruska Goras mer verdslige gleder, nemlig vinproduksjon. Denne vinen må vi smake på! Etterpå spiser vi lunsj nede ved Donau. Måltidet vil bestå av lokale, tradisjonelle godsaker fra området.

Vel tilbake i Beograd skal vi ikke gå sultne i kveld heller. Det blir felles middag og skulle ikke forundre oss om temaet er hentet fra middelalderen. Vi lovet mange ulike varianter for måltidene på denne turen. Om du ikke vil sove bort natta, er det mange muligheter i de sene timer her i Beograd.

Dag 4

Beograd med tid på egen hånd, hjemreise

Frokost

Vi begynner med frokost før vi har tid på egen hånd. I dag kan vi få mye ut av dagen! Utsjekk av rommene er midt på dagen, men de passer bagasjen vår så vi kan rusle rundt uten den. Beograd er jo så enkel å ta seg rundt i og reiseleder organiserer gjerne noe for den som vil.

Kanskje besøker du Tesla-museet? Nikola Tesla var fra Serbia og oppfinneren, fysikeren og ingeniørens navn er verdenskjent. Han tok patent på induksjonsmotoren som brukes i "alt". Han er også kjent for sine bidrag til vekselstrøm og regnes som mannen som brakte oss inn i det 20. århundre. Selv ble han født i 1856, studerte i den gangens Keiserdømmet Østerrike, før han emigrerte til USA og kalles derfor serbisk-amerikaner. Det sies at han kun sov to timer hver natt, hadde fotografisk hukommelse og snakket åtte språk. Tesla ble et navn å regne med!

Om kvelden skal vi ut til flyplassen der Norwegians direktefly skal ta oss hjemover. Vi beregner ankomst Oslo Lufthavn litt før midnatt.

Oversiktsbilde av festning ved elven og med regnbue til høyre

Festningen Kalemegdan i Beograd

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo - Beograd t/r
 • 3 netter på hotell med frokost hver dag
 • Måltider ihht program
 • Alle utflukter i henhold til programmet
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips