Snartur til Helsinki

Snartur til design og historie i Helsinki

Oversiktsbilde med den store hvite domkirken med grønne kupler i vintertid

Med dagstur til nydelige Porvoo (Borgå)

Snartur. Det er på tide å reise. Ikke langt - akkurat passe. En svipptur østover blir Helsinki det soleklare valget. Finsk design er verdenskjent og mang en finsk arkitekt og designer har levert verk alle vil se. Komponister og kunstnere likeså. Det er en stil over Helsinki som ikke kan overses. Torget med den hvite, karakteriske domkirken på Senatstorget, sender tankene til St. Petersburg. Ærefull sammenligning, men Helsinki trenger ingen av dem. Her står de trygt på egne bein.

Vi tar også turen til Finlands nest eldste by, Porvoo. Byen er full av sjarm, historie og vakre bygninger. Fort gjort å føle seg hensatt til et eventyr. Full av gallerier og kunst. Industribygg som definerer at byen ikke kan settes i bås. Og her har vi litt av essensen av Finland. Det overraskes rundt hvert hjørne. Finnene er innovative og utvikler gjerne. Men sjelden på bekostning av det opprinnelige.

Noen ganger er kort veldig godt. I Carpe Diem vet vi at en reise ikke trenger være så lang for å levere det du lengter etter. Vi setter godt selskap, gode måltider med lokale smaker og byvandringer til fots høyt. Helsinki er det perfekte stedet for det. Flere elementer som er skikkelig lokale minner oss om hvor vi er. Sa vi sauna? Her er det en del av folkesjela. Og maten. Med sunne, lokale råvarer er restaurantene mange og bra.

Foto hovedbilde: Jere Huttunen / Helsinki Marketing

Høydepunkter

 • Kortreist langhelg i Helsinki
 • Besøk til koselige Porvoo
 • Omvisning til fots i Finlands vakre hovedstad
 • Vi besøker sauna og varme utendørsbasseng
 • Lokal mat og nydelige smaker
 • Vakre byggverk, design og arkitektur
Oversiktsbilde over by med kirkespir i forgrunnen og bygningenes tak
+19
+18

Program

3 frokoster, 1 lunsj og 2 middager inkludert

Dag 1

Avreise og ankomst, lunsj og byvandring

Lunsj og middag

Morgenavgang med Finnair til Finlands hovedstad. Helsingfors / Helsinki. Sistnevnte er det internasjonale navnet som blir mest brukt. Etter ankomst busser vi en halvtimes tid og målet er Scandic Hotel Grand Marina. Før var det et industribygg, nå et moderne hotell med alt vi trenger. Perfekt og sentral beliggenhet.

Vi kommer før ordinær innsjekkstid, i denne omgang setter vi fra oss bagasjen og rusler ut til lunsj like i nærheten av byens mest kjente og fotograferte torg.

Det stedet som alle dras mot, er Senatstorget. Her troner fire kjente bygninger, alle tegnet av arkitekten C. L. Engel (1778-1840). Det er den nyklassisistiske Domkirken som imponerer mest, der den troner på en høyde. Brede trapper leder opp mot inngangen. Et glimt av St. Petersburg kommer når vi ser de gylne detaljene og de grønne kuplene. I sterk kontrast til den hvite bygningen. Nasjonalbiblioteket er også på Senatstorget, det samme med Statsrådsborgen og Universitetsbygningen. I hjørnet av torget står det eldste bevarte steinhuset i byen. Hver dag kl 17.49 kommer det en moderne versjon av et klokkespill, komponert av de to komponistene Harri Viitanen og Jyrki Alakuijala. Stedet der mye har skjedd og fortsatt skjer.

Lunsjen vår spiser vi snart, og den er basert på råvarer vi finner rett i nærheten. Finland kalles "de tusen sjøers land" og da er det naturlig at det spises mye fisk og sjømat. Det er mye skog som huser både vilt og bær, så det er alltid variasjon å spore. Maten er i hvert fall alltid kortreist.

Søtsaker er de også godt på, Fazer er finsk!

Etter lunsj går vi tilbake til hotellet, sjekker inn og møtes igjen nede i resepsjonen til bytur sammen med en lokal guide. Helsinki er lett å oppdage til fots og det er ikke så store avstander. Underveis hører vi også om dagligliv og hva som rører seg i byen. Vi går til steder som Stillhetskapellet og Oodi Biblioteket som bekrefter at design - det kan finnene til gangs! Biblioteket ble åpnet i 2018 og er et gjennomtenkt konsept der ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Selvsagt tegnet av finske arkitekter.

Vi samles til middag på kvelden.

Dag 2

Ut på tur til Porvoo (Borgå) og sauna senere

Frokost

Etter frokost venter en 45 minutters tur østover. Da kommer vi til den ytterst sjarmerende Porvoo, på svensk Borgå. De kan skilte med å være landets nest eldste by. Offisielle tall sier den ble grunnlagt 1380, men her har det vært handel og byliv lenge før det. Byen er delt i en gammel del og en nyere. Det er den gamle delen som trekker. Her ligger fargerike hus langs elven og gatene er smale og belagt med brostein. En og annen antikvitetsbutikk passer inn, det samme med kunstgallerier. Her er det bohemsk og trivelig på begge måter. Byens katedral mener alvor, den er fra 1200-tallet og et naturlig høydepunkt. Porvoo har en dramatisk historie i form av både branner og plyndring fra russisk okkupasjon. Heldigvis er disse husene, mange fra middelalderen, bevart til oss besøkendes glede.

Vi går på kafe, her er det utallige koselige. Vi får servert en kake med historisk fortegn: Runeberg-kake. Johan Ludvig Runeberg var mannen som diktet nasjonalsangen til Finland. Han var ikke født her i byen, men bodde her store deler av sitt liv. Og elsket visstnok denne kaken.

Lunsj passer det kanskje å ta her før vi returnerer til Helsinki? Reiseleder organiserer.

Etter noen timer på tur, er vi tilbake på hotellet. Nå er det på tide å stifte nærmere bekjentskap med de så godt som alle i Finland elsker: bad og sauna. Allas Sea Pool har alt å by på innenfor dette med sine mange saunaer og utendørsbassenger. Ja, det januar, men sauna passer om vinteren. Og når man er i Finland, gjør man jo som finnene?

Her er det også flere restauranter, kanskje spiser vi her eller kanskje velger vi et annet sted. Helsinki er kompakt. Reiseleder organiserer.

Dag 3

Helsinki - dag til egen disposisjon, middag om kvelden

Frokost og middag

I dag har du hele dagen til rådighet. Vil du gå i butikker, kjøpe med enten design i form av interiør, glass, klær eller annet håndverk? Er du interessert i arkitektur er det nok å hvile øynene på. Kanskje en tur til Temppeliaukio - kirken som er hogget ut i stein og kalles Tempelplassens kirke? Tegnet av Timo og Tuomo Suomalainen. Togstasjonen er også helt nydelig og det er også det meste fra pionerene Alvar og Aino Aalto.

Vi har nevnt sjøene og havet. Det er over 300 øyer som kan oppdages. Mye er sommerrelatert, men også januar byr på muligheter. UNESCO har vernet Suomenlinna (Sveaborg) og en liten båttur unna så er vi der på historisk grunn. Det var på 1700-tallet, da finnene var under svensk herredømme, at byggingen av fortet ble påbegynt.

Om kvelden møtes vi til felles middag for å oppsummere Helsinki og hva vi har fått med oss på denne snarturen. Tipper du har falt aldri så lite for denne byen. Deilig at det ikke så langt unna om det frister med flere besøk senere!

Dag 4

Frokost, så hjemreise og hvert til vårt

Frokost

Vi rekker en frokost før vi sjekker ut og busser til flyplassen. Finnair har avgang midt på dagen og ikke lenge etter er vi på Oslo Lufthavn.

Stort torg med offentlige bygninger tatt ovenfra om vinteren

Oversikt over det flotte Senatstorget i Helsinki

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo - Helsinki t/r
 • Finnair tilbyr dessverre ikke gjennomgående tilslutningsbilletter, evt. tilslutning må bestilles av hver enkelt
 • 3 netter på hotell
 • Måltider ihht program
 • Alle utflukter i henhold til programmet
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips